Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po smrtonosnem plazu iščejo

Avstrija: ... med 40 in 50 let starega turnega smučarja, z našitkom "DAV" na oblačilih, ki naj bi odklonil nudenje pomoči pri iskanju in izkopavanju zasutega.

Po tragični nesreči v plazu, ki se je sprožil zadnjo soboto nad zaselkom Sellrain na Tirolskem (območje Innsbruck-Land), v katerem naj bi mimoidoči turni smučar odklonil nudenje pomoči pri iskanju zasutega, je policija po novem letu podala opis iskane osebe. Gre za moškega starega od 40 do 50 let, ki je imel na gornjem delu oblačil našitek "DAV" (Deutscher Alpenverein), je v torek povedal policist.

Iskani bi naj bil visok okoli 1,80 metra, vitke postave in govori s pravim nemškim dijalektom. Našitek "DAV" ki ga je imel na oblačilu je velikosti približno 20 cm x 5 cm.
Policija prosi vse ki bi karkoli vedeli, da to sporočijo na njihovo številko (059133 7583 100).

Dan po tragični nesreči so v nedeljo sprožili ovadbo proti neznani osebi zaradi malomarnega ravnanja - odklonitve nudenja pomoči. V okviru preiskave te nesreče so med drugim pregledali tudi vpisne knjige na vrhovih.

  Foto: APA

"Moralno hudo vprašljivo"

V tragični nezgodi v plazu na okoli 3000 metrov visokem Zischgelesu je bil 38-letni pohodnik iz Štajerske zasut pod plazovino. Šele po daljšem času so ga uspeli locirati in izkopati. Zasuti je utrpel hude telesne poškodbe in je dan po nezgodi preminil v travmatološki intenzivni postaji Innsbruške Univerzitetne klinike.

Na nadmorski višini okoli 2800 metrov kjer se je sprožil plaz, je prijatelj zasutega takoj začel z iskanjem. Mimo se je vzpenjal turni smučar, katerega je prijatelj zasutega prosil za pomoč. Turni smučar bi naj prošnjo gladko zavrnil in nadaljeval z vzponom proti vrhu, je v spletni blog zapisal Patrick Nairz iz službe za zaščito pred plazovi Lawinenwarndienst Tirol. "To je moralno hudo vprašljivo", je njegovo mnenje na takšno obnašanje. Govora je bilo tudi o neki drugi osebi, turnemu smučarju, ki se je spuščal proti dolini. Ta se je izogibal prošnji po pomoči z odgovorom "me ne zanima".  Kar pa je po nadaljem pogovoru s preživelim omilil, je še povedal Patrick. Ta drugi turni smučar bi naj po tem pomagal pri iskanju zasutega.

V reševalni akciji avstrijske GRS je sodelovalo 21 reševalcev in 6 lavinskih psov. Sicer pa so to soboto in nedeljo imeli na Tirolskem številne reševalne akcije zaradi plazov, oziroma 3. stopnje nevarnosti. V akcijah je sodelovalo 150 reševalcev s psi.

Povzeto po APA in spletnih virih

Patrick Nairz: Neverjetno!

Plazovi: Pomoč ponesrečenemu zavrnil?

OE24.at: Iščejo turnega smučarja

Ponesrečeni v kritičnem stanju


Heute.at (04.01.13: Iskani se je javil sam

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti