Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Carmen v Kokrski Kočni

AK Črna - Igor Radovič: Prvi dan v novem letu sem se zopet odpravil v Makekovo Kočno z namenom, da preplezam eno izmed dveh smeri, ki sva ju v soboto opazovala z Rokom. Soplezalec me je pustil na cedilu (to seveda ni bil Rok), zato sem se odločil za Desni žleb v Kokrski Kočni.

Hitro sem bil na Podnih in preko Prodov na začetku smeri. Snega je malo, pa še tistega, ki je bil je odnesel plaz. V začetku je bilo nekaj gaženja po napihanem snegu, a tam spodaj še ni bilo nevarno. Nad prvim skokom pa je postalo imenitno trdo. Ko sem dosegel žleb sem preplezal slab raztežaj in ugotovil, da so razmere slabše kot je izgledalo od spodaj. Premalo snega, po skalah požled, vmes pa nevaren napihan sneg. Za solista le malo preveč tvegano. Zato sem sestopil do snežišč in tik ob skalah po večinoma trdem snegu prečil proti smeri Carmen ter se tako izognil vsem napihanim mestom. Izstopni žleb v Carmen pa je bil imenitno narejen in malo čez poldne sem dosegel sončen, a hudo vetroven SZ greben Kočne.

Sestopil sem kar po smeri vzpona, le da nisem prečil snežišč ampak sem jo ubral naravnost navzdol po žlebovih in grebenih. Po dobri tretjini sestopa sem na začetku plitkega žleba takoj ob obremenitvi sprožil manjšo kložo , ki mi je nato do trde podlage pometla cel žleb do pasu rušja. Kako prav sem se odločil, da nisem rinil naprej po Desnem žlebu. Še malo sem se spustil med rušjem, nato pa v višini vstopa prečil levo v redek gozd in po njem sestopil v dolino.

Kateri Carmen so Branko, Davorin in Samo februarja 1980 leta namenili to smer ne vem, a včeraj mi je ponudila možnost uživaškega plezanja v 450 m visoki steni.

Cigi

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti