Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kališče - 05.01.13

PD Kranj v sodelovanju s Klubom ljubiteljev Kališča nadaljuje z organizacijo rednih predavanj in projekcij. Tokrat nam ob Novoletnem srečanju v Planinskem domu na Kališču predavanje pripravlja Tomaž Jamnik: Karakorum 1986

Tomaž, ki mu planinska kolegialnost in tovarištvo nista tuja, je dolgoletni član Planinskega društva Kranj in GRZS postaje Kranj. Pred resnim ukvarjanjem z alpinizmom je bil redni član jugoslovanske reprezentance v alpskem smučanju in tudi državni prvak. Na začetku alpinistične kariere je veliko plezal z legendarnim Nejcem Zaplotnikom in pomagal orati ledino kranjskemu alpinističnemu smučanju. Pozneje se je izkazal kot uspešen osvajalec najvišjih gora sveta in predvsem kot zelo dober organizator alpinističnih odprav.

Na predavanju bo predstavil odpravo v Pakistan, v Karakorum, leta 1986. Po uspešnem vzponu Nejca Zaplotnika in Andreja Štremflja v prvenstveni smeri na osemtisočak Gašerbrum, leta 1977, je bila to šele druga slovenska odprava v drugo najvišje goroje sveta. Bila je zelo uspešna, saj je poleg Tomaža še enajst članov odprave stalo na vrhu osemtisočaka Broad Peak, tudi Marija Štremfelj kot prva Slovenka na vrhu nad osem tisoč metrov. Poleg tega pa so le pet dni za tem še štirje člani osvojili vrh osemtisočaka Gašerbruma 2, Tomo Česen pa je opravil prvenstveni solo vzpon do Rame v južni steni K2, drugega najvišjega vrha sveta.

Vabljeni na lepo predavanje in prijetno druženje na Kališče!

Tine Marenče

...01.2013
PD Kranj 04 236 78 50, Kališče 041 614 586


Fotografije: Tomaž Jamnik

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti