Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Otvoritev koče na Veliki PlaniniNa Veliki planini leta 1925


Fotografije - arhiv Vilko Rifel

Peter Žmitek ...

petek, 5. januar 1923, ob 05:28, Boris Štupar, ogledov: 2186

Jutro (1923): Jutri, v soboto otvori naš Zimskosportni savez svojo prvo športno postojanko v naših planinah, kočo na 1555 m visoki Vel. Planini nad Kamnikom. Koča bo od jutri naprej redno oskrbovana. Oskrboval jo bo Bohinjčan g. Anton Žmitek s svojim pomočnikom.

Sprva bo na razpolago čaj, kava, grahova juha, konzerve, sir, sardine, vino. Kruh naj prineso izletniki seboj. Sčasoma se bo oskrba po možnosti spopolnila.
Prenočišč je v koči prav komodno 18, v sili pa lahko prenoči v njej 30 oseb. Odej pa je samo 16, zato priporočamo izletnikom, da jih prinesejo s seboj. Koča se dobro kuri. Red je v koči isti, kakor v drugih planinskih zavetiščih SPD. Prenočnina za člane SPD in zimskosportnih klubov z izkaznico za leto 1923 znaša 10 Din, poset koče brez prenočevanja 6 Din, za nečlane pa 15 oz. 8 Din.

Obiskovalce Vel. Planine opozarjamo, naj hodijo pozimi vedno v družbi, ne posamezno.

Čez Pasjo peč hodite pozimi po desni, zgornji poti, ne po levi. Uravnajte se tako, da pridete do koče še pred nočjo!

Vreme je na Veliki Planini zelo lepo, smuka izborna. Skupni odhod k otvoritvi te naše prve planinske postojanke je iz Ljubljane danes popoldne s kamniškim vlakom. Smučarji in turisti, pridite v čim večjem številu!

 

Vremensko poročilo: Jugoslovanski zimskosportni savez je prejel sledeča poročila:
Iz Kranjske gore in Bohinja javljajo, da je vreme južno vendar oblačno ter pričakujejo v kratkem snega. Kolikor je bilo snega v dolini je izginil, v legah nad 1500 m pa leži približno 1 m visok sneg. Na Veliki Planini kjer je koča že otvorjena pa leži za smučanje izboren sneg. Osobito čez praznike je pričakovati prvovrstno smuko.

Jutro, 5. januar 1923
 

eXTReMe Tracker