Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Plaz odnesel dva fanta

31.12.2012

torek, 1. januar 2013, ob 17:29, Peter Nagode, ogledov: 2683

GRS Celje - Aleš Kovač: Zadnja leta je postala že nekakšna tradicija, da imamo kakšno "posebno" intervencijo za praznične dni ob koncu leta.

Tokrat sta za bila zvezde večera dva mlada fanta, ki sta se odločila povzpeti iz Robanovega kota po zavarovani poti na planino Podvežak. Na izlet sta se odpravila zelo pozno za tako zahtevno pot, poleg vsega pa še brez primerne opreme. O nujni zimski opremi ni bilo duha ne sluha - brez čelad, derez in cepina, da o kakšni lavinski opremi ne govorimo. Vzpon sta končala malo pod vrhom Žvižgovca, ko sta le ugotovila, da ture ne bosta spravila pod streho in sta se obrnila. Na žalost prepozno, na snežišču ju je odnesla kloža in vrgla v izpostavljeno grapo nekaj metrov stran od prepada. Imela sta veliko srečo, da sta v sicer slabo pokritem Robanovem kotu, imela GSM signal za klic na pomoč.

V več skupinah smo se odpravili na pot. Na srečo je snežna meja zelo visoko in smo se lahko s terenskim avtomobilom pripeljali še malo dlje od Robanove planine. O načinu reševanja smo lahko samo ugibali, saj so se informacije o stanju ponesrečenih spreminjale, na srečo na bolje.

S spustom po vrvi smo dosegli premražena fanta. V mokrih "kavbojkah", neprimerno obuta, bi težko preživela sicer prekrasno jasno noč. Po pregledu smo sklenil, da sta sposobna za hojo, zato smo ju navezane na vrv spustili 150 metrov nižje do poti. Do doline ju je ločila še kakšna ura hoje po zelo zahtevni poti polni jeklenic in klinov.

Malo pred polnočjo smo ju predali reševalcem NMP, sami pa sklenili, da je bilo za letos dovolj.

Aleš Kovač

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker