Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Komentar

Marjete Keršič Svetel na članek dr. Davorina Tometa (poobjavljen iz Poleta): Slab čas za slabe novice

Slovenija je svojo samostojno državno pot začela z imenitno naravno (in kultrno - toda tu je zdaj govora o naravni) dediščino. Dejstvo, da smo ob vstopu v EU vključili nad 35% ozemlja države v mrežo NATURA 2000, bi moralo narekovati svojevrstno, temu dejstvu prilagojeno razvojno politiko države (če se nihče ni osvetil že prej, bi se moral vsaj takrat!)

Žal smo pod vplivom elit, ki so skoraj nemudoma prevzele vajeti naše samostojne države v svoje roke, vso razvojno politiko usmerjali tako, kot narekuje najbolj brutalni liberalni kapitalizem. Torej kot politiko plenjenja - ne pa trajnostnega razvoja, odgovornega podjetništva in soicijalne države. KAr piše v dokumentih - tudi v Ustavi - in kar se dogaja v praksi, sta dve zelo različni stvari. To vidi vsak in zato so državljani upravičeno razočarani in razjarjeni.

Da plenilski liberalni kapitalizem ni združljiv s trajnostnim razvojem, državo blaginje in socialne solidarnosti, je jasno vsakemu kolikor toliko razmišljajočemu človeku pri zdravi pameti. Tudi vodilnim ekonomistom mednarodnega slovesa, vključno s Svetovno banko.

Če se kje kažejo usodne zmote slovenske politike zadnjih desetletij, se kažejo pri odnosu do naravnega kapitala Slovenije.
Ohranjanje narave kot nadloga, preklinanje NATURA 2000 območij in zavarovanih območij, češ, da je vse to cokla razvoju - to kaže na popolno nerazumevanje zgodovisnkega trenutka, odgovornega podjetništva in trajnostne ekonomije.

Pa tudi popolno nerazumevanje tržnih zakonitosti v družbi 21. stoletja.
Septambra 2011 je bil pod okriljem Evropske komisije objavljen dokument z rezultati študije o ekonomski VREDNOSTI narave na območjih NATURA 2000. Bilo bi silno koristno, če bi ga prebrali.

Brink P., Badura T., Bassi S., Daly, E., Dickie, I., Ding H., Gantioler S., Gerdes, H., Hart, K., Kettunen M., Lago, M., Lang, S., Markandya A., Mazza, L., Nunes P.A.L.D., Pieterse, M., Rayment M., Tinch R., (2011). Estimating the Overall Economic Value of the Benefits provided by the Natura 2000 Network. Final Synthesis Report to the European Commission, DG Environment on Contract ENV.B.2/SER/2008/0038. Institute for European Environmental Policy / GHK / Ecologic, Brussels 2011

Ključna ugotovitev?

Nanaša se na povprečno izračunano vrednost glede na razlike v kupni moči za 27 držav članic EU: Using hectare values gives overall benefit estimates of between €223 billion and €314 billion annually for the Natura 2000 network as a whole. This should be seen as a first illustrative estimate of the scale of the annual benefits and not as a robust precise result. (str. 15).

Konflikta med ekonomskimi interesi in varstvom narave v resnici torej sploh ni - navidezni konflikt je rezultat NEODGOVORNE ekonomske in podjetniške politike, neznanja odločevalcev, nerazumevanja sodobnih ekonomskih tokov ... In marsikdaj, žal, predvsem egoizma, koruptivnosti in klientelizma tistih, ki odločajo o prihodnosti občine, regije in države.

No, v tem dokumentu je kar precej zanimivega. Slovenija je v 73 strani dolgem dokumentu omenjena enkrat samkrat - pa še v tem primeru v povezavi z neresničnimi podatki. Piše, da je v Regijskem parku Snežnik uveljavljena razvojna politika, ki temelji na ekološkem kmetijstvu, zlasti reji ovac. Figo! Regijski park Snežnik ni bil nikoli ustanovljen (čeprav so predstavniki Slovenije na svetovni konferenci zavarovanih območij 2003 predavali o tem fiktivnem zavarovanem območju narave v Durbanu. Zamolčanju dejstva, da tega parka sploh nikoli ni bilo, je verjetno botrovala strahotna šlamastika, kajti v ustanavljanje tega zavarovanega območja je bilo vloženega veliko denarja, tudi iz EU in raznih finančnih mehanizmov iz tujine - kako nerodno!), celo iz NATURA 2000 mreže so bila določena območja izrezana - zaradi načrta o vetrnih elektrarnah.

Sicer pa Slovenije - ki ima med vsemi članicami EU največji delež NATURA 2000 ozemlja - v dokumentu sploh ni.

 21.12.2012 

Polet/G-L: Slab čas za slabe novice 
... Slaba novica se nanaša na varovanje narave v zavarovanih območij, ki je vsaj delno vezano na gospodarsko moč države. ...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti