Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.12.1992

Delo, Šport: ... Neposrečene smeri v steni

V tretji tekmi za pokal Slovenije je zmagala Nevenka Osredkar, pri moških pa Zaplotnik
TRŽIČ — Tretja tekma za slovenski pokal je bila v soboto na umetni steni osnovne šole Bistrica pri Tržiču. Pomerilo se je 5 žensk in 30 moških iz šestnajstih alpinističnih in športno-plezalnih odsekov. Med dekleti je zmagala Nevenka Osredkar pred Metko Lukančič, ki po napaki (pri plezanju čez streho je nevede stopila na svedrovec) ni smela nadaljevati finalnega vzpona. Pri moških je zmagal član A O Kranj Zaplotnik.
Fantje tokrat niso imeli sreče. Postavljalec smeri Igor Kalan je pripravil slabi progi za kvalifikacije in finale. Prva je bila selektivna že na višini 510 cm. Na tem mestu je bilo med dvema oprimkoma 90 cm razdalje in le eksplozivni in veliki plezalci so dosegli višino 600 cm ali več. Finalna smer pa je bila prelahka. Osem plezalcev je doseglo vrh in za končno razvrstitev so bili upoštevani dosežki iz kvalifikacij.
Rezultati - moški: 1. Zaplotnik (AO Kranj), 2. Golob (AO Rašica), 3. Guček (AO Trbovlje), 4. Mejovšek (Šaleški AO), 5. do 8. Grom (AO Vrhnika), Novak (AO Žiri), Šeliga (Šaleški AO) in Leskošek (AO Lj. Matica), 9. Mali (AO Kamnik), 10. Zidan (AO Lj. Matica), ženske: 1. Osredkar (AO Kranj), 2. Lukančič (AO Trbovlje), 3. Po-ček (ŠPO Radovljica), 4. Čufar (AO Mojstrana), 5. Hudolin (PK Škofja Loka).

NUŠA ROMIH

Missing Link ponovljena
Vili Guček (AO Trbovlje) je v Mišji peči ponovil eno najtežjih tamkajšnjih smeri. Smer Missing Link je prvi preplezal Tadej Slabe in je oceni z 8b+. V zelo hladnem in vlažnem vremenu je v približno desetih dneh dela na smeri uspel tudi Gučku, ki se strinja z oceno. Guček je ponovil tudi smer Blood, Sugar, Sex, Magik, in sicer z novo kombinacijo gibov na ključnem mestu. Za novo varianto predlaga oceno 7c+.

(N. R.)

Metki Lukančič spet točke
Na peti tekmi za svetovni pokal v športnem plezanju v Savalu so bili doseženi tile rezultati - ženske: 1. Good (Švi), 2. Erbesfield (ZDA) in Patissier (Fra), 4. HM (ZDA), 5. Ibanez (Špa) in Uhden (Nem), ... 46. Grom, 47. do 54 Židan in Zaplotnik (vsi Slo).
Metka Lukančič je že drugič v tej sezoni osvojila točke za svetovni pokal in je s 14 točkami na 34. mestu, medtem ko je Aljoša Grom, s tremi točkami na 61. mestu skupne razvrstitve.

(N. R.)

Zemljevid Cordillere Huayhuash
Pri projektu Mountaineering Atlas of the World je junija letos izšel grebenski (orografski zemljevid Cordillere Huayhuash in njenih zahodnih vej J. Kielkowskega. Vsebuje osem kart v merilu 1.50.000 in indeks imen ter seznam vrhov z oznako, ali je bil hrib že preplezan ali ne. Prelistavanje tega seznama odkrije, da je od 292 vrhov verjetno (pri nekaterih se za oznakama unclimbed oz. climbed namreč pojavlja vprašaj) kar 149 še nepreplezanih. Večina nepreplezanih je visokih do 5.200 m, nekaj pa je tudi višjih.

(A. B.)

Predavanje in silvestrovanje
V Kulturnem domu na Vidmu bo 10. t. m. ob 18. uri predstavitev himalajske odprave na Vzhodni vrh Kumbakarne. Ilirskobistriškim planincem bo predaval Bojan Počkar. Člani PD Snežnik pa načrtujejo tudi silvestrsko srečanje, ki bo 31. t. m. med 18. in 20. uro v prostorih društva.


V štirih državah ni bilo žrtev plazov
Po podatkih podkomisije za plazove IKAR je zima 1991/92 v deželah članicah terjala mnogo manj življenj kot leto dni prej.
V Turčiji pa je zaradi izrednih snežnih padavin v snežnih plazovih umrlo 281 ljudi.

Legenda: TS = turni smučarji, A = gorniki, alpinisti brez smuči, VS = smučarji zunaj urejenih smučišč, PIS = smučarji na urejenih smučiščih
V Angliji, ČSFR, Liechtensteinu in Sloveniji plazovi niso terjali smrtnih žrtev.
Med žrtvami prednjačijo turni smučarji, slede pešaki. Med smučarji na obrobjih smučišč je bilo smrtnih primerov razmeroma malo, povsem varna pa niso niti urejena smučišča.

PAVLE ŠEGULA

ALPINISTIČNE NOVICE

Vzponi
Benjamin Ravnik je po vrnitvi iz Himalaje spet začel plezati. 28. novembra je bil v Koglu s Petrom Ramušem in v štirih urah prosto ponovil Marijo pomočnico. Dva dni prej pa je v Bohinjski Beli zlezel Maškarado (7b+; po njegovem VIII+/IX-).
Kranjčani so plezali v Nad Šitom glavi in v Ospu. V južni steni prve sta Andrej Prinčič in Darja Zaplotnik ponovila Zajedo skozi okno (V+, 120 m). V Ospu pa so Damir Gregorinčič in Primož Švigelj ter Jani Košnik in Tone Štern ponovili Gobo, Tanja Rajgelj in Janez Triler pa Prečenje.

(A. B.)

V Alpah
Francoz Patrick Gabarrou je letos s soplezalci preplezal tri nove kombinirane smeri v območju Mont Blanca

Že leta 1991 je med vzponom po novi smeri Five Candies med Severozahodnim ozebnikom in originalno smerjo iz leta 1929 v severni steni Aiguille du Tacul opazil še dva nova strma grabna v tej steni. Vanju se je odpravil letos sredi julija s Francoisom Marsignyjem in v petnajstih urah zlezel dve novi sedemsto metrski smeri: Deux Temps in Trois Mouvements. Nobena ni lahka.
Med 19. in 22. julijem pa sta s Christianom Appertetom v severni steni Grandes Jorasses izkušala napeto zgodbo, ki je dostojna ugleda in epične zgodovine te stene. Vzpon po novi smeri v Pointe Marguerite sta začela zgodaj zjutraj pri precej visokih temperaturah, saj je zmrzovalo šele na višini 4.700m. Zavoljo tega so ju nadlegovali padajoči bloki ledu in granita. Ledeni žlebovi so vodih do previsne stene na razu stebra. Prvi Gabarroujev poskus se je pred večerom končal s padcem. Po bivakiranju sta bili uspešnejša in sta steno, ki se ji Couzy-Desmaisonova, tudi kaj malo prijazna smer iz leta 1958, ogne, splezala naravnost. Ob desetih zvečer sta v dežju prišla v ključno steno smeri, kjer je iz previsne zajede tokrat odletel Appertet. Po tesnem in mokrem bivaku sta naslednji dan ob treh popoldne izplezala. Pri sestopu po zahodnem grebenu je Apperteta še dvakrat oplazila strela, ob desetih zvečer pa sta prišla do varnega bivaka Canzio.
Heinz Cristoph in Valentin Pardeller pa sta v Punta Tissi v severni steni Civette splezala eleganten steber levo od Philipp-Flammove. Prvi vzpon sta naredila že julija 1991, letos pa sta tehnična mesta preplezala prosto. Težave so največkrat od VI do VII, smer pa je dolga 27 raztežajev.

(A. B.)

Stane Klemenc: Gore
Danes ob 11. uri bo v Valvasorjevi dvorani Cankarjevega doma predstavitev fotomonografije Staneta Klemenca Gore. 160 barvnih posnetkov Julijcev, Karavank in Kamniških ter Savinjskih Alp, spremno besedilo Janeza Bizjaka, spremni tekst pa ob slovenskem še v angleškem, nemškem, italijanskem in francoskem jeziku. Po predstavitvi, ki jo bosta vodila Tone Frelih in Tone Škarja, bo avtor ob glasbeni spremljavi Lada Jakšeta pokazal še nekaj izbranih diapozitivov.
Knjigo (velikost 24 cm x 31,5 cm, tiskarna Gorenjski tisk), ki jo je avtor izdal v samozaložbi, je že mogoče ku-piti. V maloprodaji stane 4980 SIT, v Dia Studiju (Tomšičeva 4, Ljubljana, 215-747 za telefonska naročila) pa jo bo do konca leta mogoče dobiti s popustom za 4200 SIT (v obeh cenah ni upoštevan maloprodajni davek 5%).

FRANCI SAVENC

Predstavitev v Trstu
V sredo 9. decembra ob 17,30 bo v Tržaški (slovenski) knjigarni na Ulici sv. Frančiške 20 prva uradna predstavitev najnovejšega dela Dušana Jelinčiča Biseri pod snegom. Delo, ki je nastalo na odpravi AA Sagarmata '90, bo predstavil urednik mariborske Založbe Obzorja, ki ga je izdalo (zbirka Domače in tuje gore), prikazali pa bodo tudi izbor diapozitivov uporabljenih za knjigo.
Dušan Jelinčič, ki se je pri nas uveljavil že s knjigo Zvezdnate noči (o odpravi Karakorum '86), ki je pri Založbi Tržaškega tiska izšla pred dvema letoma in je zanjo dobil literarno nagrado »Vstajenje«, je med drugim 15 let urejal planinsko rubriko v Primorskem dnevniku.

(F.S.)

Plezalni vodnik okoli Trsta
Pri založbi Lint v Trstu je letos izšel plezalni vodnik za stene ob tržaški obali in zaledju z naslovom Arrampicata Sportiva a Trieste. Avtorji so Sergio Derossi, Paolo lesu in Desi Peracca. Popisuje plezališča pri Devinu, Sesljanu, na Costieri (Obalni cesti), Napoleonici (Napoleonovi cesti), v Glinščici in v Ospu. Na 184 straneh zajame 682 športno plezalskih smeri in je opremljen s 54 risbami sten ter 40 plezalskimi fotografijami. Izbor zajema večino aktualnih smeri, ki so bile splezane do začetka letošnjega poletja, saj vsebuje tudi najnovejše smeri kot je npr. Missing Link v Ospu. Vse smeri so ocenjene po francoski lestvici. Ponekod v Ospu so za odtenek višje, kot v zadnjem slovenskem vodniku Stanka Židana. Samosvoja je tudi na začetku natisnjena primerjalna lestvica, kjer so prevodi v UIAA lestvico zelo visoki. Vodnik stane 35.000 lir in ker ga ni mogoče dobiti v prav vsaki tržaški ali goriški knjigarni, navedimo naslov založbe Lint: Edizioni LINT Trieste Sri, Via di Romagna 30, 34134 Trieste, tel. 040/ 360396 - 360421, fax. 040/361354.

(A. B.)

Angleški ekspedicijski svetovalni center
Pri Royal Geographical Society v Londonu deluje urad z imenom Expedition Advisory Centre, ki posreduje informacije in tudi šolanje za vse, ki načrtujejo znanstvene in avanturistične odprave. Namenjen je predvsem znanstvenim in mladinskim odpravam, pomaga pa tudi pri avanturističnih gorniških, jamarskih, povodnih in podvodnih ter popotniških podjetjih. Poleg različnih tečajev ponujajo predvsem koristno literaturo od priročnikov do vodnikov. To so priročniki za načrtovanje odprav, brošure z osnovnimi splošnimi informacijami o posa-meznih državah in tamkajšnjimi pomembnimi naslovi, letni register z osnovnimi podatki o načrtovanih odpravah, poročila preteklih odprav ipd. Med knjižnimi publikacijami so zanimivi priročniki o kolesarskih, jamarskih, podvodnih, tropskih in puščavskih odpravah, medicinski in navigacijski priročniki, predvsem pa vodniki po Islandiji, Andih ipd. Dobiti se da tudi poročila nekaterih znanstvenih odprav v Nigerijo, Kenijo, Zambijo, Hong Kong, Madagaskar in Sumatro. Da pa bi bil ta urad čimbolj aktualen, se priporoča za osnovne informacije o načrtovanih in poročila o zaključenih odpravah, saj je le tako mogoče prosilcem posredovati potrebne infor-macije.
Naslov centra je: Expedition Advisory Centre, Royal Geographical Society, 1 Kensington Gore, London SW7 2AR; fax. 071 584 4447, tel. 071 581 2057.

(A. B.)


OTROCI SO TAKOJ VEDELI, KAJ JE TREBA STORITI - Veselo je bilo na vseh orodjih, še zlasti velik izziv pa pomeni umetna plezalna stena. (Foto: Igor Modic)

Finale pokala v športnem plezanju
Planinsko društvo Ljubljana-Matica prireja v soboto 19. t.m. finale pokala v športnem plezanju v osnovni šoli Nove Jarše. Predtekmovanja se bo začelo ob 10, finale pa ob 18. uri. Izolacijsko cono bodo odprli uro pred začetkom in zaprli pol ure pred tekmovanjem. Organizatorji opozarjajo vse tekmovalke in tekmovalce, da morajo prijave v skladu s tekmovalnim pravilnikom poslati do 15. t.m., na naslov AO PD Ljubljana-Matica, Trdinova 8.

ALEŠ BJELČEVIČ

Trentski festival je priložnost
Neumorni organizatorji Mednarodnega festivala planinskega in raziskovalnega filma »Citta di Trento« so že začeli razpošiljati vabila za 41. festival, ki bo od 2. do 8. maja, rok za oddajo del pa poteče že 25. marca 1993. Bi-stvenih sprememb v pravilih ni: razpis velja za 35 in 16 mm filme in video, nagrad pa ni malo.
Ker naša planinska organizacija slavi prihodnje leto 100-letnico organiziranega delovanja, ob tem pa še vsi na veliko govorimo o potrebnosti promocije Slovenije, je morda to priložnost, da znova opozorim na možnost — če že ne moremo pripraviti reprezentančne filmske selekcije, poskusimo ponuditi vsaj retrospektivo naše plinske knjige. Tradicionalni festival pritegne veliko ljudi, pri njihovih organizacijah nismo neznani ... in tudi pokazati imamo nekaj! Od kvalitetnih fotomonografij, do uspešne beletristike, kvalitetnih vodniških serij in zemljevidov, do ene najstarejših planinskih revij sveta Planinskega vestnika.

FRANCI SAVENC

  07.12.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti