Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.11.1992

Delo, Šport: ... Medsebojno razumevanje temelj uspeha

Marku Prezlju in Andreju Štremflju, plezalcema iz jugovzhodne stene Menlungtseja se je poleg popisovanja tehničnih podatkov o odpravi zdelo potrebno povedati, da je bil eden glavnih pogojev oz. razlogov za uspeh njune odprave prijateljstvo in dobro razumevanje med člani. Ta psihološki dejavnik je eden od najpomembnejših za uspehe odprav nasploh.
Od podrobnosti z odprave pa kaže navesti še to, da so uspešnemu vzponu botrovale še odlične vremenske razmere, ki so omogočile vzpon po v spodnjem delu zelo nevarni jugovzhodni steni. Prvotni vzpon sta načrtovala sicer nekoliko bolj desno od izpeljanega, vendar je bil tu led prestrm in pretrd. Če bi v jugovzhodni steni ne bilo razmer, pa sta si za alternativo zamislila smer po južnem grebenu na zahodni vrh, kjer so pred leti že poskušali Angleži. Ta greben je objektivno varnejši, vendar daljši. Ob tem pa opozarjata na mogočno jugozahodno steno, ki jo v zgornji polovici zapira enovita granitna pregrada, visoka okoli 600 do 800 metrov, in ponuja možnost za ekstremen skalni vzpon na to znano goro.

ALEŠ BJELČEVIČ

Plezali so in snemali v ZDA
Tomo Česen, Marko Lukič in Matjaž Fištrovec v osmih ameriških plezalnih središčih

KRANJ - Pred dnevi so se Česen (Novoles, Iskra Commerce), Lukič in Fištravec vrnili z enomesečne turneje po ZDA. Dnevi snemanja in plezanja so mimo, na vrsto prihaja montaža odličnih posnetkov iz osmih narodnih parkov zahodnega dela združenih držav.
Turnejo so začeli s plezanjem v kalifornijskem narodnem parku Yosemiti. Česen in Lukič sta se odločila, da bosta ves čas plezala le na pogled in na ta način sta v yosemitskih granitnih počeh plezala do težavnostne stopnje 5.12b, v balvanih Lukič do B2, Česen pa do B1+ . Za plezanje v balvanih, najvišjo stopnjo predstavlja ocena B3, kar pomeni, da je problem rešil le en plezalec.
Po snemanju v prvih treh raztežajih smeri Nos v El Capitanu so se odpravili proti severu, v plezališče Cave Rock ob jezeru Tahoe. 25 m dolge smeri, ki se prevesijo za 10 metrov, so po mnenju obeh plezalcev ocenjene prenizko. Smer, ki jo je Lukič preplezal na pogled bi po naših merilih prav gotovo zaslužila oceno 8a, Česen pa je v tem centru plezal do 7b. Pod stenami so naši plezalci srečali Lidijo Painkiher, prvo Slovenko, ki se je ukvarjala s športnim plezanjem in ki že več kot deset let živi v ZDA. Tam je ostala prav zaradi ljubezni do tega športa in postala specialistka za plezanje poči (Separate Reality). Živi v Renu in dela kot zobna asistentka, še vedno pa tudi pleza.
City of Rocks in popularna granitna stena Dolphin z rahlo previsnimi ploščami in zelo majhnimi vodoravnimi in stranskimi robovi je bila naslednja postaja turneje. Tu je Česen opravil nekaj lepih solo vzponov težavnosti do VIII.
Nad plezališčem American Fork, že nekajkrat omenjenim v nemški plezalni reviji rotpunkt, pa so bili razočarani. Desetmeterske smeri nudijo le »boulder« probleme, poleg tega pa je pritisnil tudi mraz, zato so se obrnili proti jugu in odšli v Arches in Monument Valley. Tudi tu mehki peščenjak nudi slabo plezanje, zato pa toliko več vizualnih užitkov, ki jih je Fištrovec pridno lovil na filmski trak.
Vse je najbolj navdušil center Red Rocks pri Las Vegasu. Več kot tisoč smeri v kompaktni skali nudi raznovrstno plezanje. Tu je Česen soliral smer z oceno 7b, Lukič pa na pogled preplezal 7c. V dveh smereh z oceno 5.13a pa je padel tik pod vrhom, že nad vsemi težavami, ko zaradi neplezanosti smeri ni mogel najti zadnjega oprimka.
Ta konec pa so se preizkusili še v ostrem granitu Joshue Tree. Tam sta plezalca v snemalne namene na skali pustila kar nekaj kože s svojih členov. Ves trud bo verjetno poplačan, saj vsi že nestrpno pričakujemo predstavitev ameriških narodnih parkov skozi oči plezalca in alpinista Toma Česna in objektiv kamere snemalca Matjaža Frištravca. Že januarja bo pripravljenih sedem štirinajstminutnih oddaj.

NUŠA ROMIH

ALPINISTIČNE NOVICE

V Koglu in manjših skalah
Rok Kralj (AO Domžale) je pred časom soliral Zupana v Koglu in sestopil po Virensovi, potem pa je istega dne sam prosto ponovil še Rumeno zajedo.
Janez Primožič in Blaž Belhar (AO Tržič) sta 7. novembra ponovila Zupanovo, v Beli peči nad Lomom pri Tržiču pa Božično (130 m, VI, A2). Bela peč je manj obiskana stena v grebenu Konjščice z zelo kratkim dostopom, v njej pa je že kar nekaj smeri, dolgih tri do štiri raztežaje. V nekatere smeri so začeli vsaj na stojišča že nameščati svedrovce.
Janja Merlak in Tone Štern (AO Kranj) sta 11. t.m. tudi ponovila Zupana v Koglu, Suzana Gorjup in Viktor Rejla pa sta v Ospu splezala Gobo. Dušan Košir, Bojan Pajk in Bogdan Pfeifer (AO Trbovlje) so 15. t.m. v Ospu splezali Medota in Muho.

(A. B.)

Alpinistična in plezalska šola v Trbovljah
AO PD Trbovlje je pred kratkim začel z dvema šolama, alpinistično in športno plezalsko. Alpinistična je ob četrtkih zvečer v prostorih PD Trbovlje na Ulici 1. junija 10, šola športnega plezanja pa je v Osnovni šoli Ivana Cankarja na Trgu Franceta Fakina vsak torek in četrtek od 18.30 naprej.
V obe šoli se še da vključiti.

(A. B.)

Tuje gore 1993
Vsi, ki imajo v zunajevropskih gorstvih pomembne alpinistične načrte, jih opremljene s tehničnimi, časovnimi in finančnimi podatki do konca tega tedna lahko pošljejo na KOTG. Ta bo poleg lastnih akcij podprla tudi druge, če bodo načrti in izvajalci na ustrezni višini. Rok je 27. november.

Kavkaz, Pamir, Tienšan, Kamčatka
Alpprof šport iz Moskve je na PZS poslal široko ponudbo za vzpone in trekinge v ruskih pogorjih. Cene so za Kavkaz 800 - 1.100 USD, Pamir in Tienšan 1.200 - 1.800 USD ter Kamčatka 1.800 - 2.300 USD.

Nesrečno leto Poljakov
Poljski alpinisti z letošnjim letom res ne morejo biti zadovoljni. Nekdaj svetovna velesila posebno v Himalaji, letos nimajo posebej odmevnih dosežkov, pestile pa so jih nesreče. 13. avgusta se je v Tatrah (med spuščanjem z vrvjo s Kazalnice) smrtno ponesrečil Janek Wolf (40), odličen alpinist, znan po zimskih vzponih v Druju, Matterhornu in Kavkazu, soprog Dobroslawe Niodowicz-Wolf, kije 1986. umrla pod K2. Septembra so imeli doslej najhujšo »tečajniško nesrečo«. V snežnem metežu so na Mieguszowieckem Szczytu umrli trije tečajniki (dve dekleti) in še njihov inštruktor, izkušeni Jurek Hirszowski.
V Himalaji ni bilo posebnih dosežkov. Piotr Pustelnik in Jožef Gozdzik sta se s štirimi Španci povzpela na Nanga Parbat. Kurtyka je z Loretanom načrtoval novo smer v Z steni K2, pa ni bilo zaradi slabega vremena nič. Krzystof Wielicki se je spomladi povzpel na Gašerbrum I, toda med sestopom je umrl italijanski tovariš. Tudi jeseni, ko je uspel na Manasluju, žal ni šlo brez nesreče: umrla sta dva člana odprave, Poljakinja in Belgijec. Pa še nesreča Wände Rutkiewicz na Kanču!

(F. S.)

Zanimiv konec tedna
Obeta se nam zanimiv športno-plezalni konec tedna. V soboto, 28. t. m. se bodo na tržiški umetni steni v OŠ Bistrica merili najboljši mlajši športni plezalci v odločilnih bojih za pokal Slovenije. Po šestih tekmah imajo v posamezni kategoriji največ možnosti Špela Šeliga, Blaž Rant, Uroš Grilc, Katarina Štremfelj, Gregor Šeliga, Jasna Koler, Peter Bračič in Martina Čufar. Tekmovanje se bo za najmlajše pričelo ob 10. uri, za starejše deklice in dečke ter za kadetinje in kadete, pa ob 12. uri.
V nedeljo, 29. t. m. pričakujemo še en športno-plezalni dogodek. Državno prvenstvo za starejše kategorije bodo organizirali člani PD Domžale s Silvom Karom. V hali Komunalnega centra v Domžalah se bo kvalifikacij-ska preizkušnja pričela ob 10., finale pa ob 17. uri.

(N. R.)

Jim Bridvvell prihaja v Slovenijo
Zanj bi v enem stavku lahko dejali, da je legenda številka 1 ameriškega plezanja. Zgodovina plezanja v Yosemitski dolini, kjer kraljuje stena El Capitana, je tudi zgodovina Jima Bridvvella. V tej steni, ki jo pozna ves plezalski svet, ima 6 prvenstvenih smeri. Ko sem ga vprašal, kolikokrat je steno splezal, je na kratko odgovoril: »Ne spomnim se natančno, zdi se mi, da je bilo več kot 20-krat« Mojster tehničnega plezanja je bil prvi, ki je uspel Nos v El Capu splezati v enem dnevu. Toda Jim ni ostal samo v Yosemitih. Med drugim ga je zelo privlačila Patagonija. Jim Bridwell prihaja danes v Slovenijo, v sredo pa bo predaval v Domžalah. Zato vsakršno naštevanje njegovih vzponov nima smisla. Vse bo povedal v domžalski kinodvorani 25. t. m. ob 19. uri. In lahko zagotovim, da niso samo njegovi diapozitivi tisti, ki so vredni ogleda. Jimova osebnost je morda še nekaj bolj unikatnega.

TOMO ČESEN

Koledar Slovenija ekstrem
Po tradiciji je ob splošno planinskem tudi letos v omejeni nakladi izšel alpinistični koledar s posnetki Himalaje, Andov, Alp ter domačih plezališč. Izjemno lepo oblikovan koledar je dopolnjen z zgodovinskim pregledom slovenskega alpinizma v slovenskem in angleškem jeziku. Zato je zelo primeren tudi za tujino. Vse informacije Franjo ZUPANČIČ na PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana (tel. 061/312-553, fax. 061/122-140).

Nova enajstka v Evropi
Za smerjo Tadeja Slabela Za staro kolo in majhnega psa, ki je bila splezana letos spomladi, je 25. septembra blizu Berchtesgadna na Bavarskem nastala še ena smer enajste stopnje, peta na svetu. Imenuje se Om, splezal pa jo je Alexander Huber. Zanjo je porabil 25 dni. Dolga je 40 metrov in previsna za deset metrov. Prvih deset metrov stene je IX. stopnje, potem pa sledi petnajstmetrska za 30 stopinj previsna plošča s prijemi za prve členke prstov, konča pa se s previsno luknjičasto steno spodnje desete stopnje. Po avtorjevem mnenju je smer tudi psihično zahtevna, saj je najbolj nerodno mesto v ključnem delu stene pet metrov nad zadnjim klinom. Ocene ključnega dela smeri ni, Huber do zdaj tudi ni povedal natančne ocene celotne smeri, zagotovo pa naj bi šlo za težave v območju enajste stopnje.

(A. B.)

Oprimki za umetne stene
Ponudba oprimkov za opremljanje umetnih sten, ki stojijo v naših telovadnicah in dvoranah, se je s pomočjo Aljoše Groma povečala za lepo število različno oblikovanih in obarvanih kosov. Tudi cene posameznih artiklov so zelo ugodne. Najmanjši oprimki in stopi so na voljo že za 3,5 DEM, srednji 5 DEM in veliki do 8 DEM. Rok dobave je teden dni, naročila pa sprejema Aljoša Grom, Stara Vrhnika 90, 61360 Vrhnika, tel.: 061 752-582.

Nova serija klinov
Mare Belingar iz Alp Športa je na trg poslal novo serijo znanih klinov Krpan, štiristo po obsegu. Težki so 86 gramov in so za 3 g lažji od stare serije, ki je že skoraj povsem pošla. Stanejo 300 tolarjev, naročiti pa se jih da pri Matjažu Zatlerju, Omahnova 27, Ljubljana, tel. 343-618 ali pa v trgovini Alp Šport v Novem mestu, V brezov log 3, tel. (068) 26-024. Klini so za sedaj samo ene velikosti, spomladi pa bodo izdelali podolžne profile-žlebiče za osem milimetrske razpoke.
Pri nas se dobijo tudi starim PZS-jcem podobni klini, čez katere pa je že slišati pritožbe.

(A. B.)

RP v Tatrah
Izdaja alpinistične vodniške v samozaložbi je tudi po svetu precej razširjena, saj, kakor kaže, edina omogoča kolikor toliko sprotno prilagajanje novostim. Posebej privlačni so različni izbori. In v zadnjem času se jih največ usmerja v prikaz smeri, ki so bolj kot za klasične alpiniste zanimive za plezalce.
Milan Packo iz Dolnje Lehote na Slovaškem je izdal zanimiv vodni(če)k RP v Tatrah. Že naslov pove za kakšen izbor gre, iz kratkega uvodnega teksta (tudi v angleščini in nemščini) pa se lahko poučimo, da gre za izbor najlepših smeri (vseh je 52) za športne plezalce na slovaški strani Tater. Ob shemi in skicah (sten) so še podatki o prvenstvenem vzponu in prvi prosti ponovitvi ter vrsti potrebne opreme, sem in tja tudi pripombe o »kvalitetah« smeri. Priložena je tudi enostavna grebenska skica za lažjo orientacijo, saj so smeri zajete na sorazmerno velikem območju: od Mengusovske doline (izhodišče Štrpske Plešo) do Doline Zeleneho plesa nad Tatransko Lomnico.

(F.S.)

  23.11.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti