Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.08.1992

Delo, Šport: ... Študira smer Za staro kolo

Matej Mejovšek upa, da bo uspešen v tej najtežji smeri pri nas in eni najtežjih na svetu
VELENJE - Matej Mejovšek, član Šaleškega alpinističnega odseka, se že nekaj časa načrtno pripravlja za nastop na mednarodnih in naših tekmovanjih v športnem plezanju. Plezanje balvanov, množica ponovitev na pogled in uspehi v smereh visoke težavnostne stopnje v zelo kratkem času, so idealen trening za tekme, ki se bližajo.
Mejovšek je med drugim plezal tudi v severni Frankenjuri, kjer je opravil devet vzponov na pogled z oceno IX, med njimi: Sautanz, Sultan of Swing, Stroh Daeh, Fat Patrol in en vzpon na pogled z oceno IX, po smeri Kramp-hammer. V Nemčiji se je posvetil tudi plezanju balvanov. Po vrnitvi domov je v Libojah preplezal smer Muskulus (8a). To je 12 m dolga prečnica z dvajsetimi ekstremno težkimi gibi. Zelo hitro je opravil tudi vzpon v novi smeri Dream Team (7c+), in sicer v tretjem poskusu, na velenjskem gradu pa je ponovno zmogel prečnico No Haš Haš, no... (8a). Plezal je tudi v Bohinjski Beli in na pogled preplezal Adrio (7c, 7c+), Stephanie (7c) in več smeri z ocenami 7b in 7b+, med njimi Poper in sol (7 b+), po njegovem mnenju najlepšo smer v tem koncu Slovenije.
Z rdečo piko je ponovil Love Story (8a+, 8b), za študij pa porabil le dvakrat po pol ure. V avstrijskem plezališču Kanzianberg pri Finkensteinu je na pogled preplezal smer Amazonija (7c+), Radiator (7c) in več lažjih smeri z oceno 7b, v Mišji peči pa Blood Sugar, Sex Macig (8a+) in Twin Peaks (7c+). Zmogel je tudi boulder problem na levi strani luknje in z oceno 7b. Če ga še nihče ni preplezal, bi ga imenoval In the Name of Love. Mejovšek ta čas študira najtežjo smer v Sloveniji in eno najtežjih na svetu: Za staro kolo in upa na uspeh.

NUŠA ROMIH

ALPINISTIČNE NOVICE

Nova v Dolgem hrbtu
Urban Golob in Iztok Tomazin sta v Dolgem hrbtu 22. avgusta preplezala novo smer Deževno teto. Smer gre po desnem robu plošč desno od Triangla oz. levo od grape, po kateri poteka Kemperle-Murovčeva smer. Dolga je pet petdesetmetrskih raztežajev (VI-, VI, IV+, V, V+), plezala sta tri ure, spusti so nameščeni po Trianglu, sicer pa je do vrha še 200 metrov. Skala je zelo kompaktna, zato je v prvem in v začetku drugega raztežaja težko zabijati kline.

V Julijcih in Kamniško-Savinjskih
Janez Skok in Ines Božič sta v Travniku preplezala znano Knezovo smer Črni biser. Plezala sta večinoma prosto, le v zgornjem delu, kjer je možnih več variant (nekateri pa se tu tudi zgubijo) in kjer so tudi izginili sledovi prostih ponavljalcev izpred dveh tednov, sta šla čez krušljivo streho, ki sta jo med prvimi preplezala Benjamin Ravnik in Matjaž Ravhekar, tehnično. Plezala sta deset ur. Smer je lepa in težka. Po Skokovem mnenju je bil njen avtor petnajst let pred časom. Dva dni potem sta ponovila še smer Franc Jožef (VII-, štiri ure) v Sfingi.
Tretjo ponovitev razglašene Zajede v Široki peči (prvo imata Rado Fabjan in Bogdan Biščak 26. 8. 1982, drugo in obenem prvo zimsko pa Darko Podgornik in Miro Fon 4. — 6. 2. 1989) sta 18. in 19. avgusta opravila Gregor Kresal (AP Matica) in Aleš Prosen (AO Črnuče). Smer sta kot zadnji in največji problem Široke peči 15. - 16. 8. 1981 preplezala Zvone Drobnič in Pavle Kozjek, ter jo ocenila VI+, A3. Kresal in Prosen sta vstopila osemnajstega ob dveh popoldne, zaključila pa naslednji dan ponoči, kar je dalo osemnajst ur plezanja. Gregor Kresal je večino smeri bodisi kot prvi ali drugi v navezi preplezal prosto in predlaga za tehnične raztežaje tele ocene: VII-, VII, VI, VI +, v zadnjem pa je kot drugi prosto plezal do VII. stopnje, naprej pa tehnično. V smeri sta pustila nekaj klinov, tako da jih je sedaj nameščenih okoli trideset, so pa nezanesljivi.
Julija sta Rok Žakelj in Gregor Kresal kot četrta preplezala še eno po krušljivosti znamenito smer, Peklensko pomarančno v Rzeniku (PrV Kozjek-Kragelj 1983), V smeri je okoli petindvajset klinov. Gregor Kresal in Matjaž Zatler sta v Turnu Gamsove matere ponovila Peters-Deyevo (VII/ VI-V-), Kresal in Robert Žerjal pa Jubilejno (VII-) v Triglavu.
Miha Kajzelj in Marko Prezelj sta v Glavi Planje opravila drugo ponovitev Črnega barona (VIII/VII+) in se strinjata z vsem, kar sta o smeri pred tednom povedala Jamnik in Čemas.
Benjamin Ravnik in Peter Ramuš sta 26. avgusta v Šitah ponovila smer Das ist nicht kar tako. Smeri je za pet raztežajev (140 m, štiri ure), plezala sta prosto na pogled, razen zadnjega raztežaja: VII+/VII, VIII-/VII, VII-, II, VH+, A0. Po smeri so urejena sidrišča za spuščanje, smer je lepa, potrebni pa sta dve ploščici z vijaki M 8. Pred tem je Ravnik sam ponovil tele smeri: 19. avgusta Direktno v Špiku v uri in pol, 21. avgusta Direktno na Črni graben (VI/A1) v dveh urah, 23. avgusta pa Soleo v Dovžanovi soteski.
Tomaž Jakofčič in Miha Vreča sta v Travniku prva ponovila Ribo, ki sta jo pred leti preplezala Rok Kovač in Lidija Painkiher. Samer gre desno od Algebre, njej in sosednji Črni lepotici pa je skupna težka orientacija in slaba skala. Zato sta ponavljalca raztežaj in pol vstopne variante (IV-V), se v ključnem raztežaju priključili Ribi, na sredini pa spet zavila po svoje (* R, VI do VII-) levo od originala. Smer sta plezala prosto in najtežje ocenila VII+/VIII-. V smeri je sedaj šest klinov. Smer je krušljiva, ponekod mahovnata, klini slabo držijo, komentirala pa sta vso reč tako: »Smer ni ravno pot v Evropo«. Plezala sta deset ur.
Samo Gostič in Miha Petrnel sta v Debeli peči preplezala Parižanko (VI-/IV-V), kar je ena redkih ponovitev. Pred njima sta jo na začetku sezone plezala Dare Juhant in Slavko Frantar.
Urban Golob in Iztok Tomazin sta ponovila Severni steber (Desnega Piussija) v Mangartu.
Janko Oprešnik je 22. avgusta v Ojstrici v uri in pol soliral Zmaja (VII-), kar je druga solo prosta ponovitev. Prvi je to naredil Dušan Debelak. Pred tem je 9. avgusta s soplezalcem preplezal Bregarjevo v Štajerski Rinki, kjer so najtežja mesta okoli VII- in VII.
Janez Jeglič pa je v Vežici prosto soliral Akademsko.

Iz Dolomitov
Janko Oprešnik in Branko Verdnik sta 18. avgusta v Piccolissimi preplezala Casinovo, naslednji dan v južni steni Male Cine Egerjevo (VI+, 300 m), ki pa je zelo krušljiva z majavimi luskami in psihično zahtevna. 20. avgusta pa sta ponovila še Comicijevo, za Francosko v Zahodni Cini pa ni bilo pravega vremena.

Društvene novice
AO Bohor: Bojan Kurinčič in Hinko Uršič sta preplezala Wisiakovo v Triglavu, Kurinčič in Andrej Sotelšek Zajedo Šit, Bojan Kurinčič in Gorazd Pozvek Zajedo v Nad Šitom glavi. Armand Polegek (AO Kozjak) in Gorazd Pozvek Belač-Zupanovo v Šitah in Direktno v Špiku, Arnold Koštomaj in Sandi Vegelj pa Edijev steber in Marjanovo v Raduhi (obe VI+), na Selli pa Tissija (VI+).
AO Tam: Vlasta Dobrila, Andrej Napotnik in Marcela Verbič so ponovili Bavarsko, Igor Firm in Stane Razdevšek (AO Kozjak) Zahodno zajedo, Gorazd Bunc in Tomaž Skerlovnik (AO Kozjak) Skalaško s Čopom, Davorin in Gusta Podrepšek ter Drago in Matej Kavnik Nemško, Boris Lorenčič in Boštjan Slatenšek Zajedo Šit in JLA, Beno Dolinšek in Mitja Plohi ter Dušan Seme in Boštjan Slatenšek Aschenbrennerja, Vlado Fras in Dušan Sernc Zajedo Šit, Beno Dolinšek in Dušan Sernc ter Boštjan Slatenšek in Miro Obrovnik Ogrin-Omersovo v Ojstrici. Boris Lorenčič in Boštjan Slatenšek Zmaja, Slavko Cimerman in Franci Vindiš Herletovo in Levo v Dedcu, Vlasta Dobrila in Alenka Golež Miniaturo v Škarjah, Vlado Fras in Stane Razdevšek pa Jernejev steber.

(A. B.)

Športno plezanje
Alojša Grom (PD Vrhnika, Treking šport) je bil med 5. in 22. avgustom v Bouxu in Ardechu. Na pogled je splezal Détente au C4 (7c+), Etique en tac in Jeux de main (obe 7c) ter Le marche v 7b+/7c in še pet smeri z oceno 7b+. V uri in pol je uspel preplezati Au seuil du mistère (8a+). Pred tem pa je doma v Retovjah preplezal Palačinko in jo ocenil 8b.
Miha Kajzelj je na pogled preplezal Nathalie (7b) v Bohinjski Beli, enako Benjamin Ravnik, ki je preplezal še Stéphanie (7c), Rok Kralj v Bohinjski Beli Splav Meduze (7b+), Danijel Čemas Gardenijo (7b), Janez Cerar pa Španske jezdece (7b+), Bogove v Dovžanovi soteski (7c+/c) in Evropo 92 (7b) v Kotečniku. Adrijan Cingerle in Marko Likar sta v Vipavski Beli preplezala Možganski mrk (IX-), slednji pa še Big Blue (VIII+/ IX-). Vojc Zidar je v Preddvoru preplezal Čiuvave (IX-).

(A. B.)

Novo po svetu
Kitajska vlada bo v Tibetu odprla 22 vrhov, med drugim tudi Lotse in Makalu ter 11 sedemtisočakov (mdr. Pumori, Menlungse, Gauri Šankar) in 9 šesttisočakov.
Zima v Nepalu letos ni prinesla nič novega. Še najdlje, do višine 8383 m, so vztrajali Japonci in Kazahstanci v jugovzhodni steni Everesta, pri čemer so na višini 82S0 m našli truplo verjetno Joeja Taskerja, ponesrečenega pred leti. Manjša kazahstanska ekipa pa je bila uspešna na Han Tengriju (7010 ali 6995 m) pri -50° Celzija.
Jozef Nyka poroča o najnovejšem izzivu za himalajske raziskovalce — o najvišji še nepreplezani gori na svetu, Namča Barvi (7782) v vzhodnem Tibetu, ki je že deset let cilj japonskega osvajanja. Nekaj posebnega je tudi cena tega hriba; govori se, da so Japonci za lanskoletno dovoljenje plačali 500.000 dolarjev.
Izhajati je začela karta celotnega Kavkaza v merilu 1:100.000, ki je bilo doslej rezervirano samo za vojaške karte. Pri Gosgeodezija SSSR (Moskva) so doslej izšle tri pole velikosti 60 x 80 cm.
Japonska revija Iwa To Yuki, ki je že večkrat pokazala zanimanje za naš alpinizem, saj so objavljali tudi slike naših sten (npr. Vršaca), je v letošnji avgustovski številki ponatisnila kratek prispevek s skico prvenstvene smeri Bojana Počakarja in Matjaža Jamnika No Pasaran v Monte Rosi.

(A. B.)

Izbira pristopov na Šmarno goro
Planinska zveza Slovenije je že prejela popravljene in dopolnjene izdaje planinskih kart Karavanke in Bohinj, povsem nova in predvsem obiskovalcem Ljubljane z okolico dobrodošla pa je karta Polhograjsko hribovje in Šmarna gora. Tiskana je obojestransko. Polhograjsko hribovje je povzeto v razmerju 1:25000 in sega od Polhovega Gradca na jugu do Škofje Loke na severu ter od Loga nad Škofjo loko v Poljanski dolini na zahodu in do Vikrč na vzhodu. Karta Šmarne gore znotraj prstana Brod-Vikrče-Sp. Pirniče-Zavrh-Povodje-Šmartno pa je povzeta v merilu 1:12500, kar ji daje zelo dobro preglednost.
Marsikateri obiskovalec Šmarne gore bo lahko izbral novo varianto pristopa. Tudi o značilnostih polhograjskega hribovja in kulturni ter naravni dediščini na tem področju govori besedilo, s katerim so snovalci kart zapolnili obojestranski natis. Nova karta bo dobrodošla tudi tistim, ki doslej niso zahajali v bližnje griče preprosto zato, ker si niso znali zastaviti ciljev. Prav v tem - naštetih možnostih in ciljih pa je največja vrednost nove karte. Ponatis karte Julijske Alpe - Bohinj je kot doslej v razmerju 1:20000, karta Karavanke (osrednji del in Grintovci), ki sega od Jesenic do Okrešlja ter od Preddvora do Drave pa v razmerju 1:50000. Cena za vsako od treh kart v maloprodaji je 300 SIT, kupiti pa ji je možno (po običajnih prodajnih pogojih) na PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana

(S. D.)

  31.08.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti