Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pred koncem leta še

GRZS - Damjan Gašperin: ... eno reševanje na območju Triglava
+ SPIN ...

Sinoči okrog 20.00 ure so zopet zazvonili pozivniki in mobiteli. Ponovno sporočilo, katerega mora človek prebrati dvakrat, da dojame in se zaveda resnosti reševanja. Na pozivniku je pisalo Zbor Stara Fužina, reševanje Mali Triglav.

Po zbiranju informacij in kontaktu s krajem nesreče smo ugotovili, da gre za mlad par, Češka državljana, ki naj bi se nahajala na območju pod Malim Triglavom.

Že nekaj minut po nesreči, smo bili preko RECO Kranj aktivirani gorski reševalci Postaje GRS Bohinj prav tako tudi helikopter slovenske policije, ki je kmalu poletel v zrak. Helikopter, v katerem je bil poleg posadke tudi dr. Iztok Tomazin je v Bohinju pobral še dva gorska reševalca je nato odletel proti Triglavu. Pri iskanju ponesrečenca se je nato izkazalo, da je ponesrečeni pod Morbegno in ne pod malim Triglavom, kot nam je bila sprva podana informacija s strani ponesrečenih. Pri ponovnem naletu, je helikopter v dolini pobral še štiri reševalce in še nekaj dodatne reševalne opreme. Po prvem pregledu ponesrečenca smo ugotovili, da gre za težko poškodbo in sicer zlom leve stegnenice.

Čeha sta opravila dokaj zahtevno turo, saj sta zjutraj krenila iz bivaka pod Luknjo, čez Plemenice, od tam pa sta nameravala do koče na Doliču, kjer bi zopet bivakirala. Očitno zahtevnosti ture nista bila kos, saj sta malo pred osmo zvečer še vedno tavala na območju Morbegne. Pri iskanju poti in prehodov, pa je 29 letniku pod kasarno na Morbegni zdrsnilo in je tako drsel približno 200 – 300 m v pobočje Pod planjo, v smeri Rjavca.

Helikopter je nato okrog 21. ure oskrbljenega ponesrečenega, njegovo spremljevalko, zdravnika in gorskega reševalca odpeljal v bolnišnico na Jesenicah, štirje reševalci pa smo morali v dolino peš. Hoja je bila dokaj zahtevna, predvsem zaradi nevarnosti kložastih snežnih plazov. K sreči je bila vidljivost zaradi jasnega vremena in polne lune zelo dobra in smo tako srečno sestopili v dolino.

Tako se je srečno končala še ena zgodba zopet na račun dobrih vremenskih pogojev in helikopterja slovenske policije. Ne upamo si predstavljati, kako bi se končalo, če bi morali do ponesrečenca peš in bi bile vremenske razmere slabe. Na koncu ne smemo pozabiti, da je »boter« takih nesreč slaba pripravljenost, predvsem pa slabo načrtovanje ture. Kljub temu, želimo ponesrečenemu čim boljše okrevanje, reševalcem pa mirne praznike v krogu svojih najdražjih.

Damjan Gašperin, GRS Bohinj

30.12.2012

SPIN Grafični prikaz

29.12.12: Ob 16.40 je pri bivaku 4 Na Rušju med Dolkovo špico in Stenarjem, v občini Kranjska Gora, planinec padel in si izpahnil ramo. Gorski reševalci GRS Mojstrana so poškodovanega planinca oskrbeli. Pet reševalcev je ostalo v bivaku, štirje pa so se vrnili v dolino. Zaradi goste megle, helikopter Slovenske vojske 30.12.2012 ni mogel posredovati, kljub temu da je bil v pripravljenosti. Ob 13.00 so poškodovanega planinca na klasičen način prenesli v dolino Vrat.

30.12.12: Ob 15.33 si je na področju Krna, občina Kobarid, planinka poškodovala nogo. Reševalci GRS Tolmin so poškodovano planinko oskrbeli, jo prenesli do terenskega vozila in prepeljali v ZD Tolmin v nadaljnjo oskrbo.

30.12.12: Ob 17.34 je na poti iz Robanovega kota proti Molički peči v občini Solčava, dva planinca odnesel plaz. Eden od planincev se je poškodoval. Pripadniki Gorske reševalne službe Celje so planinca rešili in ju predali reševalcem NMP Mozirje, ki so ju odpeljali v bolnišnico Celje.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti