Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grintovec čez Jame

Iskanja - Stane Škrjanec: Na uravnavi bi zlahka prestopil na Streho, a je duša ogreta. Za ovinkom na slepo v grapico, v kateri sem priča igri ledenih bodic ...

Zaradi družinskih obveznosti od doma šele malo pred poldnevom. Do Suhadolnika o snegu ne duha ne sluha. Pod Taško kolebam o uporabi derez. Gre tudi brez. Na uravnavi pod uhojeno prečnico za na Streho grem kar naravnost. Držim se pomrznjenih otočkov snega, kjer hoja po krempeljcih predstavlja užitek. Sonce na Dolgih stenah tokrat preziram zavoljo razmer. Pozdravljena, senca! Še pod prvim prelomom terena me zvabi v skalovje na levi, kjer se ne morem upreti lepo zalitem prehodu, ki se s skoraj navpičnim žlebičem razlije na lahko pobočje. Pod steno v globokem napihancu v roki vzamem cepina in ... Nad razmerami sem kratko malo navdušen! Trd, pomrznjeni sneg sijajno požira okla cepinov. Sem pa tja kanček ledu za piko na "i". Strm skokec/žleb poezija (led). Na uravnavi bi zlahka prestopil na Streho, a je duša ogreta. Za ovinkom na slepo v grapico, v kateri sem priča igri ledenih bodic ter znova dobrih razmer. Sem pa tja se mi pod nogami oglasi votel zvok, ki pa me zaradi ledene plasti ne zmoti preveč. Na rob Grintovčeve Strehe izstopim po lepi strmini, od vrha pa me loči le še lagoden sprehod. Namenu, da na temenu pričakam sončni zahod sem se odpovedal zaradi mrzlega vetra. Ujel sem ga med sestopom na Strehi, ki je trda in z zimsko opremo idealno prehodna. Tema me je dokončno objela na lovski poti ob Taški.

P.s.: Tokratni obisk te krasne gore posvečam malemu Nejcu, ki nam je pred kratkim v srca prinesel neskončno veselje!

Zdravo in srečno 2013!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Grintovec čez Jame"

Igor Pavlič,

Seveda gre za izjemno hvaležno turo, pa tudi višinska razlika je zelo spodbna. Meni je še lepše po JV grebenu, ki ga "naskočiš" tik pred Vratci, od koder se sicer letna pot spusti do Kemperletovega bivaka na Velikih podih. Tam imaš potem občutek, kot da se vzpenjaš na neko mogočno goro kje v visokih Alpah ... In če pot začneš v Kamniški Bistrici, gre za zavidljivo, skoraj 2000 metrsko višinsko razliko. Pred leti sem imel enkrat odlične razmere in sem prišel gor po tem grebenu s smučmi (na hrbtu seveda), ter z vrha smučal dobesedno do Doma v Kamniški Bistrici, celo po desni grapi spodaj. Bilo pa je pozimi, tako da še ni bilo nagrmadenih plazov in v dolini še sneg. Daljši turni smuk imaš imaš samo še s Kanjavca (pred ali za Debeliom vrhom) v Staro Fužino. Je pa treba iti seveda pozimi, ko je v dolini še sneg in se z vrha na smučkah pripelješ dobesedno do avta.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti