Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.08.1992

Delo, Šport: ... Pomemben plezalski dosežek

Albin Simonič iz Laškega in Matic Jošt iz Celja sta 30. julija prosto preplezala znamenito Direttissimo (Hasse, Brandler, Lehne, Low, 1958) v Veliki Cini. Petstopetdesetmetrsko smer z oceno VIII+ je Albin Simonič preplezal na pogled, Matic Jošt pa v dveh najtežjih raztežajih z rdečo piko. Plezala sta enajst ur.
To je najpomembnejša tehnična smer iz obdobja direttissim v petdesetih in šestdesetih letih in obenem ena prvih smeri, v kateri je bila dosežena sedma stopnja (prva sedmica v Alpah je bil verjetno Drussenov stolp v Ratikonu, ki so ga l. 1933 splezali Kari Bizjak, Ernst Burger in Fritz Matt). Prvi jo je pred nekaj leti prosto preplezal Kurt Albert in kmalu za njim še Wolfgan Gulich. Najtežja v smeri je previsna zajeda v srednjem delu, dolga pet raztežajev: VII, VIII-, VIII, VIII+, VII+ in VI. Od osmih raztežajev pod zajedo sta dva ocenjena VII—, eden VII in eden VII+, skupaj torej devet raztežajev med sedem in osem plus. Simoničev vzpon na pogled, ne da bi pri tem zmanjševali pomembnost Joštovemu plezanju, je vrhunski plezalski dosežek, morda naš največji te vrste. V alpinizmu je namreč vedno več posebej ovrednotenih dejavnosti / področij, saj bi celo v od himalajizma ter lednega in zimskega alpskega plezanja ločenem skalnem plezanju našli vsaj tri: tehnično plezanje, obvladovanje visoko težavnih detajlov v prvenstvenih smereh in prosto ponavljanje skrajno težkih opremljenih smeri, kamor sodi vzpon Simoniča in Jošta.
Oba plezalca sta dan pred tem preplezala Cassinovo v Picolissimi (VII—), dan po Direttisimi pa še Comici—Dimaijevo v Veliki Cini (VII, NP).

ALEŠ BJELČEVIČ

Devetka v Triglavu
Matjaž Jamnik (AK Vertikala), Marko Prezelj (AO Kamnik) in Benjamin Ravnik (AO Mojstrana v navezi s Petrom Ramušom) so 3. avgusta prosto preplezali Spominsko Bergantovo smer. Ta, v zadnjih letih zelo popularna smer (PrV Knez, Karo, Frešer), je že dolgo zelo zaželen prostoplezalski problem. Njena prva prosta ponovitev je dala eno redkih, morda celo edino smer v Julijcih z oceno IX- (podatki o Knezovih smereh v Savinjskih so težko dosegljivi in preverljivi). Najtežji je raztežaj čez rumenosivo ploščo v sredini smeri, ki pa že zaradi dolžine nima enotnih težav: X, VIII, VII-, VIII-, VII-, VI+ so ocene detajlov. Raztežaj je opremljen, klini in svedrovci pa niso najboljši. Ključ smeri je previsna plošča nad stojiščem, ki zahteva precizno plezanje po zelo majhnih stopih in oprimkih. Plezali so osem ur.

(A. B.)

Ponovitev serije »Tomo Česen predstavlja«
Serija desetih oddaj, ki sta jih pripravila Tomo Česen in Matjaž Fistravec (Studio Alp) za Studio Maribor in iz različnih zornih kotov prikazujejo plezalni šport, je doživela izreden odmev. Na TV Slovenija so se odločili, da serijo ponovijo. Tako bodo gledalci od danes (10. t.m.) do petka (11. t.m.) lahko videli prvih pet oddaj (uvodna, zaledeneli slapovi, trening, otroško plezanje, priprava plezalne smeri), 17. in 18. t. m. bosta na sporedu šesta (športno plezanje) in sedma (razvoj in trendi), 20. in 21. t.m. osma (ženske v plezalnem športu) in deveta (solo plezanje) in 24. t.m. bo še sklepna deseta oddaja. Vse oddaje bodo na sporedu na 2. programu TV Slovenija ob 20.30.

Treking okrog Anapurn
Za priljubljeni treking okrog Anapurn, ki ga bo vodil Peter Markič, sprejemajo prijave še do 15. t.m. Odhod bo 26. septembra, vrnitev pa 26. oktobra. Zadnjih pet dni je namenjeno ogledu Bangkoka, po želji pa bo možen vzpon na Pisang Peak (6091 m). Informacije na tel. (064) 50-439.

(N. R.)

Nov solo vzpon Janka Oprešnika
Janko Oprešnik-Zumba (AO Impol) je 30. julija v Šitah sam ponovil Ubijalca plevela (Weed Killer, PrV Karo-Kovač 1988) z oceno VI +, A3+. Smer vstopi desno od Debele Berte po mokri zajedi, najtežja pa sta peti raztežaj, kjer je uporabljal krempeljce in specialčke, in osmi raztežaj (A2+). Janko Oprešnik je bil v tej smeri s soplezalcem že pred tremi tedni, pa sta zaradi padca, ker se mu je v ključnem raztežaju iztaknil krempeljc, obrnila. Smer je spodaj mokra, v srednjem delu pa mahovnata in lišajasta. Po 300 metrih se priključi Berti in izstopi po Belač-Zupanovi. Plezal je deset ur in pol.
24. julija sla Franček Knez m Janko Oprešnik v Križevniku preplezala novo smer Žerjavico, ki poteka po zajedi in poči levo od Macesnovega cveta. Ima pet raztežajev in oceno VII+, ki velja za vse raztežaje razen zadnjega, plezala pa sta šest ur. Največ sta uporabljala frende, v smeri pa pustila tri kline.

(A. B.)

Spominska smer v Triglavu
Pavle Kozjek in Tomo Zbrizaj sta 22. julija v zahodnem delu Stene preplezala prvenstveno smer Srebrna steza in jo posvetila pred tedni v Šitah, v smeri Blagoslov, preminulemu Roku Žaklju. Spodaj sta šla desno od Ljubljanske, zgoraj pa med Ljubljansko in Pandorino skrinjico čez levi del polkrožne strehe na sredi stene, naj-večkrat po kompaktnih belih ploščah: VII-/VI, 11 R, 400 m. V lažjem srednjem delu, v velikem kotu, sta našla star klin, za morebitne poskuse pa ne vesta. Smer je zelo lepa in za odtenek težja od Serenade in Stopnic. Na ključnem mestu sta pustila en klin, ponavljalci pa bodo rabili deset navadnih klinov, frende in zatiče. Varovanja ni težko urediti.

(A. B.)

Prvenstvena v Marmoladi
Slavko Svetičič je bil med 22. julijem in 3. avgustom v stenah Marmolade. Najprej je ponovil Ombrello (VI, 1030 m, 1,5 ure) in sestopil po Tomassonu (IV+, 1030 m, 2 uri). Zaradi slabega vremena se je pod steno vrnil 28. julija in s Silvom Maurijem ponovil Vinatzerja (VI+ 1000 m, 7 ur). Naslednji dan sta splezala še Gognovo smer (VII+, 1000 m, 7 ur). Po dnevu počitka se je sam odpravil v redko plezano Cana D'Organo (VI, 1100 m, 1 ura 50 minut), ki je zaradi slabe skale zelo resna. Ker pa je bilo ves čas nestalno vreme in je večina plezalcev plezala lažje smeri ali pa kar čakala pod steno, se je tudi Slavko Svetičič odločil za lažjo prvenstveno smer po njegovih merilih v Punti d'Ombreti. Nova smer Savana je povsem samostojna in gre po ploščah levo od Elfenbeinpfeilerja. Skala je solidna, v njej je pustil devet klinov, plezal pa je šest ur in smer ocenil v VII-, 1000 m.
Sicer pa letos zaradi slabega vremena v Marmoladi, ki je zadnjih deset let plezalski center Dolomitov, ni bilo narejenega nič posebnega, v središču zanimanja pa je smer Mavrizia Giordania in Rosane Manfrini Specchio di Sara, ocenjena IX—, ki je prva športna smer v Marmoladi opremljena s svedrovci.

(A. B.)

Novi smeri v Rjavini
Janez Kešnar in Marjan Kovač sta 19. julija v Rjavini preplezala prvenstveno Megleno zaveso (VI+, VI/IV-V, 9R, 250 m, 5 ur). Začela sta 200 m levo od Centralne in se ji po devetih raztežajih in prečenju v lažjem svetu priključila. V smeri sta na enem stojišču našla dva klina s prusikom, tri metre niže pa lestvico. Za informacije o morebitnih poskusih vzpona v tem delu stene se vnaprej zahvaljujeta.
Prvega avgusta pa sta vstopila še 150 m levo od Zavese in preplezala prvenstveno Diarejo (VI+, VI/IV, 8 R, 250 m, 4 ure). Na sredi smeri sta v blažjem delu našla klin, na težjih mestih pa ni bilo sledov predhodnikov.
26. julija sta v Sfingi preplezala Črni prt s prvenstveno izstopno varianto Kešnar-Kovač (VI+, 40 m, 1 R). Kjer zavije originalna smer proti zajedi v Obrazu, sta plezala naravnost na rob, v varianti pa pustila en klin. Črni prt ima po njunem mnenju sedaj idealno Unijo (VII-, VI+, A1, 6 ur).

(A. B.)

  10.08.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti