Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.08.1992

Delo, Šport: ... Prva ponovitev smeri Onkraj resničnosti

LJUBLJANA - Matjaž Jamnik in Miha Kajzelj sta 21. julija, prva ponovila smer Onkraj resničnosti v Vršacu, ki sta jo pred dvema letoma preplezala Edo Kozorog in Jože Šerbec. Smer je bila ob prvem vzponu ocenjena s VII-, A3-, Kajzelj in Jamnik pa sta jo splezala prosto.
V najtežji raztežaj, ki gre čez plošče z luknjicami in se zdi na prvi pogled s klini nepreplezljiv, sta najprej zabila nekaj specialčkov in se spustila nazaj, potem pa sta ga preplezala prosto; ocena je VIII-. Naslednja tehnična raztežaja sta sproti opremljala in plezala na pogled, ocenjena pa sta s VII in VII+. Smer poteka med Stebrom in Smerjo mladosti po enkratnih prehodih med velikimi strehami, ki pa se jih nikjer ne dotakne, pogosto po ploščah, izjema pa je le zadnja streha, prek katere gre v njenem desnem delu po poti, ki je bila že ob prvem vzponu preplezana prosto (VII-). Smer je verjetno med najbolj izpostavljenimi pri nas, skala je enkratna, v njej pa so kaki trije klini in dva svedrovca. Ponavljalca sta do smeri prišla po Ceklinovi in za ves vzpon porabila štirinajst ur. Kompleksna ocena te odlične ture je VIII-/VII + , ED. Miha Kajzelj pravi, da je to njegov najtežji kopni vzpon.
Iz različnih virov pa še to: med velikim podorom predpreteklo zimo se je podrla velika luska, po kateri sta potekala prva dva raztežaja Smeri norosti (VIII). Pred leti jo je preplezal Franček Knez s soplezalcem in je bila
dolgo na marsikogaršnjih očeh, zdaj pa je ta že tako resna smer postala še bolj nedostopna.

ALEŠ BJELČEVIČ

Mengeška naveza v skupini Bagirati
Skupina Bagirati v indijski Himalaji je z leti postala pojem vrhunskega tehničnega plezanja v previsnem granitu. Tokrat bo poskusila mengeška naveza Janez Kešar—Marjan Kovač preplezati prvo smer v zahodni steni Neimenovanega vrha v skupini Bagirati. Tudi ta naveza bo morala večino sredstev dobiti v domačem zaledju, to je občini Domžale. Na srečo je indijska Himalaja daleč najcenejša med vsemi in je prav nenavadno, da jo naši alpinisti bolj ne obiskujejo.

PD SCT na Čo Oju
Planinsko društvo SCT samostojno pripravlja vzpon 6 članov na Čo Oju. PD SCT je eno ne prav mnogih društev, ki goji gorništvo v najboljšem pomenu te besede. Spomniti se je le treba njihovih številnih vzponov v Alpah in predvsem na najvišji vrh nekdanje SZ - Pik Komunizma. Odpravo bo vodil Franci Urh.

Menlungtse
Eden najlepših vrhov na Zemlji in eden najvišjih še neosvojenih je cilj naveze Andrej Štremfelj (AO Kranj) - Marko Prezelj (AO Kamnik), prejemnika »Zlatega cepina« za najboljši alpinistični vzpon leta 1991. Svetovna slava sicer zgane slovenska srca, denarnic pa ne odpira, zato je tudi ta načrt še povsem pod vprašajem. PZS poskuša spraviti v akcijo občinske oblasti v Kamniku in Kranju, oziroma gospodarstvi obeh občin. Škoda bi bilo, da bi zamudili to odlično trofejo, ko že imamo kitajsko dovoljenje in sposobna alpinista. Obnema bi se po zaključku šole v Nepalu pridružil zdravnik dr. Žare Guzej.

Odpovedi odprav
PZS je morala odpovedati naslednje odprave, za katere je v letu 1992 že imela dovoljenje: Daulagiri (8167 m, Stane Belak- Pavle Kozjek), Jalung Kang (8505 m, Uroš Rupar), Čo Oju (8201 m, Roman Robas in skupina), Kumbakarna (7710 m, Janez Jeglič - Silvo Karo) in Ama Dablam (6828 m, Vanja Furlan - Bojan Počkar). Odpravo na K 2 (861 lm m) je sporazumno s sponzorjem prestavila na leto 1993, ko bo 100. obletnica PZS.

V šolo za nepalske GV
Odhod inštruktorjev v vsakoletno šolo za nepalske gorske vodnike bo 5. t. m. z letališča Brnik. Letošnji tečaj za nepalske gorske vodnike v Manangu bo vodil Matevž Lenarčič z inštruktorji Alešem Lipnikom, Borisom Strmškom in dr. Žaretom Guzejem. Obenem s pristankom na vodenje tečaja je PZS pozvala Nepal, naj čim prej prizna Slovenijo. Vsekakor je šola jedro, ob katerem bi se sodelovanje lahko razširilo tudi na turistične in gospodarske dejavnosti.

ALPINISTIČNE NOVICE (sreda, 5. 8. 92)

V Julijcih in Kamniško-Savinjskih
Miha Kajzelj in Miha Vreča (AK Vertikala) sta v Travniku ponovila Zarjo (PrV Jeglič. Karo, Kozjek). Plezala sta 10 ur in opravila prvo prosto ponovitev; dva tehnična raztežaja (A2-) imata sedaj oceno V1I+ in VII. za izstopni raztezaj, ki so ga prvi plezalci ocenili s V1+, pa predlagata oceno VII-. V tem verjetno najbolj kočljivem raztežaju smeri sta pustila dober klin, ki bo ponavljalcem precej olajšal vzpon. Povprečna ocena smeri je po njunem mnenju VII+/VI+ do VII — . ED- in je po zahtevnosti primerljiva z Amonitom v Koglu in Ogledalom v Planji. Pravita, da je smer zelo lepa, skala odlična in tudi dobro varovanje si je mogoče urediti.
V smeri je okoli deset klinov, poleg običajnih varoval pa priporočata nekaj kratkih debelih klinov.
Tomaž Jeras in Boštjan Loža sta istega dne v Šitah preplezala Plastron (PrV Svetičič). V prvih metrih prvega raztežaja, ki je skupen s Skarabejem (PrV Kovač-Painkiher), je pred letom ali dvema nastal odlom, ki je precej otežil vstop. Nekdanja VI. A1 oz. VI + je postala VI+ , A2 v prvih treh metrih do zajede. Zadnjemu težkemu raztežaju (VI, Al), kaminu na sredi smeri, sta se zaradi mokrote ognila in plezala deset metrov desno od njega po plošči (VII-). V zgornjem delu nad gredino sta zapustila Skarabej in izstopila po Belač-Zupanu. Ocena smeri z variantami je potemtakem VII -, A2/VI. Plezala sta deset ur in pol.
Albin Simonič (ŠAO) in Tone Jesenek (AO Celje) sta konec junija in julija opravila več vzponov: 27. 6. sta v Koglu ponovila Kramarjevo z Direktno varianto (VII) potem pa se Marijo Pomočnico (VIII-); obe je prosto preplezal Simonič. Naslednji dan sta v Vežici opravila enega redkih vzponov po Črni mački (PrV Kozjek-Radetič). Smer je Simonič preplezal prosto, kar je verjetno šele druga prosta ponovitev (prvo ima Srečo Rehberger). Prvi raztežaj je ocenjen z VIII + , za predzadnjega, ki je bil doslej VII. pa predlaga oceno VII +. 17. 7. sta v Šitah zlezla Steber: Simonič spet prosto, za prvi raztežaj pa predlaga oceno VIII namesto dosedanjega VIII —. Drugi dan sta v Travniku ponovila še v zadnjem času zelo popularno Zarjo (VII—, A2) v sedmih urah, kar je verjetno najhitreje doslej.
Matjaž Ocepek in Silva Strassberger ter Miro Masnoglav so 18. in 19. julija v Rušici ponovili dve smeri, ki jih je lani in letos opremil Benjamin Ravnik s prijatelji: prva dva sta plezala Smer za prijatelje (VIII-/VII - ), Ocepek in Masnoglav pa Alibabo (VIII-/VII+, NP). Obe smeri sta povsem opremljeni, varovanje je v prvi odlično, svedrovci so na dva do štiri metre, za Alibabo pa je treba več poguma. Klemen Brenk in Grega Sluga pa sta ponovila Zahodno zajedo. Vsi so člani AO Rašica.

(A. B.)

Veterani in mladinci
Pred tedni sta oče in sin, Janez in Urban Golob, preplezala Zajedo Šit (VI oz. V1-, A0, 380 m). Janez Golob je bil z bratom Lojzetom član plezalske ekipe, ki je v šestdesetih letih pomembno prispevala k plezalskemu raziskovanju Kamniško-Savinjskih Alp. Skupaj sta med drugim prva preplezala znani Beli raz v Dedcu leta 1965, dve leti kasneje je Janez Golob s Silvom Joštom preplezal Zajedo nad Rdečo grapo v Štajerski Rinki, v Kavkazu pa leta 1965 in 1966 dve prvenstveni. Dvainpetdesetletni Janez Golob pleza že od leta 1955; torej sedemintrideset let.
Obenem pa dosegajo zanimive uspehe tudi zelo mladi plezalci. Marko Čar in petnajstletni Blaž Mur sta v Novem vrhu preplezala Omamo (VII), Blaž Mur pa je v Kotečniku na pogled splezal Bogomoljko (VIII-), v drugem poskusu pa Pink Panterja in Vabečo globino (obe VIII-). Marko Čar in Tone Tavčar sta v Novem vrhu splezala Olimpijsko. Šestnajstletni Boris Novak je v Idrijski Beli ponovil Grunta (IX) in opravil prvo ponovitev Prižnice (VIII). Uspešen pa je bil tudi v hribih, kjer sta s Tonetom Tavčarjem v Vežici prosto ponovila Lahovo in Kramar-Močnikovo. (A. B.)

Novice iz odsekov
AO IMPOL: Njihovi člani so v zadnjem času največ plezali v Avstriji. Ospu in Logarski dolini. Viktor Matičič in Dušan Cvetko ter Marjeta Lešnik in Tomi Aurednik so preplezali Kongoplatte v Rottwandu (VI +. Ao. 200 m). Marjeta Lešnik prosto (VII). Dani Tič in Mira Zorič pa Steber Bruntalla (VI+, 200 m). Marjeta Lešnik in Mira Zorič sta ponovili najdaljšo smer v graškem pogorju Bunter Hund (VI+, 350 m. Zoričeva enkrat A0). Dani Tič pa je v navezi z Marjanom Frešerjem prosto ponovil Netopirja v Ospu. Julija so prešli na stene okoli Logarske doline. Dani Tič in Janko Oprešnik sta preplezala Brankino v Krofički (VI1.200) ter Centralno v Rjavčkem vrhu (VI. 250 m). Zadnjo so ponovili še Marjan Frešer. Dušan Cvetko, Marjeta Lešnik, Tomi Aurednik, Mira Zorič in Primož Pišek. Tomi Aurednik in Primož Pišek imata šele štirinajst let!
Med 28. junijem in 4. julijem pa so za najmlajše plezalce, cicibane in pionirje organizirali plezalni tabor v Bohinju. Udeležilo se ga je 9 plezalcev, vodil pa jih je Rudi Lončarič.
Člani AO Bohor so imeli skupno turo na Vršič. V Nad Šilom glavi so plezali: Andrej Sotolček in Sandra Voglar Kamenkov kamin. Bojan Kurinčič, Sandi Vogelj in Darko Omerzu Zajedo skozi okno. Trmaste kamine Gorazd Pozvek. Sandra Voglar in Andrej Sololšek. vsi pa so ponovili še Steber ob Kamenkovem kaminu.
V isti steni sta Tanja Rajgelj in Senad Halilovič ponovila Jeseniško.

A. B

PLANINE IN LJUDJE

Jubileja v gorah
Konec naslednjega tednu bosta dve naši planinski društvi proslavili obletnici obstoja - PD Snežnik 85-letnico, PD Trbovlje pa 80-letnico. Obe društvi sta za svoja praznika pripravili bogat spored.
PD Trbovlje bo 15. t.m. priredilo na Mrzlici srečanje planincev iz bližnje in daljne okolice. Prireditev se bo začela ob 11. uri.
PD Snežnik in ZTKO Ilirska Bistrica bosta priredila 24. poletni pohod na Snežnik 16. t.m. Udeleženci se bodo lahko odpeljali z avtobusom s postaje ob 7.45 do Sviščakov. Ob 11.30 se bo na Snežniku začela slovesnost, po 15.30 pa bo družabno srečanje.

Zahtevna tura PD Rašica
Planinsko društvo Rašica bo priredilo konec tedna dvodnevno kondicijsko zahtevno turo Savica- Krn—Savica. Udeleženci se bodo zbrali 7. t. m. ob 17. uri pri planinski koči Savica, turo pa bo vodil Ivan Dacar.

  03.08.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti