Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 27.07.1992

  27.07.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

ponedeljek, 27. julij 1992, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1312

Delo, Šport: ... Svetičičeve nove smeri

Pred odhodom v Dolomite je plezal zahtevne smeri v Planji in Pelcu nad Klonicami
LJUBLJANA - Pred odhodom v Dolomite, v Marmelado, je Slavko Svetičič sam preplezal nekaj lepih in težkih smeri v Planji in Pelcu nad Klonicami. Že 14. junija je začel novo smer v južni steni Glave Planje (da je ta, v zadnjih letih tako zanimiva stena, v Glavi Planje in ne le preprosto v Planji, je doslej vedel le malokdo) po gladkih ploščah levo od Ogledala, ki sta jih okoli leta 1986 načela Janez Skok in Ivo Kafol.
Po njuni smeri sta oktobra 1989 vstopila tudi Franček in Andreja Knez, potem pa sta s svojo smerjo, Bodečo nežo, zavila malo proti desni. Svetičič je plezal po Skok-Kafolovi do konca in nadaljeval do stika z Ogledalom, plezal po njem petnajst metrov in nato zavil naravnost čez streho proti robu stene. Smer je plezal kar šest dni, vendar vsakokrat le po nekaj ur, ker ga je vedno pregnalo slabo vreme ali pa mokra skala; najbolj ga je ovirala vlaga v luknjicah, ki se zelo počasi sušijo. Končal je 27. junija. Črni baron ima osem raztežajev: VII+, VI+, VIII-, VII+, VII+, VIII, VI+ in IV, v njem je ostalo 31 svedrovcev in 16 klinov, za ponovitve pa so potrebni le zatiči in frendi.
18. julija je v severni steni Planje preplezal še eno novo smer, Markacijo, ki poteka v območju tudi njegovega Skender bega. Na začetku gre levo od njega naravnost po stebru (VII-, en svedrovec), v sredini po Skender begu, zgoraj pa je zavil levo v zajedo, kjer je našel star jeseničan z gurtno. Ker je zajeda večji del leta mokra, se ji je včasih umikal v ploščo (VII-, enkrat A0); plezanje po njej je bilo večkrat zelo delikatno. Plezal je štiri ure.
Naslednji dan pa je v Pelcu nad Klonicami preplezal velik kamin desno od Zajede v steni. Kamin se odslej imenuje Točno opoldne (VI+, 400 m, ena ura).

ALEŠ BJELČEVIČ

ALPINISTIČNE NOVICE

Anapurna (8091 m)
Priprave na letošnjo glavno slovensko alpinistično odpravo v južno steno Anapurne (8091 m) sicer nemoteno potekajo, vendar je pri nabavi in izdelavi ključne tehnične in zaščitne opreme za zdaj zaradi pomanjkanja denarja ostalo le pri načelnih dogovorih.
Pri 12-članskem moštvu je edino spremembo povzročil Davo Karničar, ki odhaja za smučarskega trenerja na Norveško. Zamenjal ga je Vanja Furlan. Naši odpravi se bo pridružil še Stipe Božič iz Splita, snemalca in reporterja pa bo dala tudi TV Slovenija. Na ta način bo po daljšem času spet posneta alpinistična odprava z domačimi »očmi.«
Po načrtu bo odprava odpotovala 19. septembra in se 8. novembra vrnila.
Odprava bo izdala spominski plakat in pozdravne razglednice, prosi pa tudi za denarne prispevke na tekoči račun PZS št. 50101-678-47046 z oznako ANAPURNA '92. Ker gre za predzadnji osemtisočak pred 100-letnico PZS prihodnje leto, ko naj bi se z vzponom na K 2 zaključila slovenska serija 14 x 8000 m, je izvedba te odprave pomembna za uveljavljanje Slovenije v svetu.

Vzhodna Kumbakarna (7468 m)
Vzhodna stena tega neosvojenega vrha je po dveh poskusih naših alpinistov že dodobra v središču zanimanja, kot je videti iz biltena komisije za ekspedicije pri UIAA. V septembru in oktobru bodo smer poskusili potegniti do vrha Dušan Debelak in Tomaž Žerovnik iz AO Železar Štore ter Damjan Vidmar iz Plezalnega kluba Škofja Loka, ki jim bodo pomagali A. Pavlič, Danijel Bedrač in Rudi Podgoršek. Prvi vzpon na še neosvojeni sedemtisočak bi bil lep uspeh našega alpinizma.


V Franciji in Švici
Od 11. do 18. julija so biti Tržičani Filip Bence, Blaž Belhar, Andrej Rožič, Primož Soklič in Janez Primožič v Chamonixu. V nedeljo je deževalo, v hribih pa močno snežilo. Zato so se ob izboljšanju vsi odpraviti v Gervasuttijev ozebnik in turo nadaljevali še s prečenjem Mont Blanca. V naslednjih dneh sta Filip Bence in Blaž Belhar preplezala Gabarrou-Marquinsovo v Taculovem Trianglu (70°, 350 m), potem pa še ozebnik Chere v isti steni in z enako oceno. To smer sta splezala tudi Janez Primožič in Andrej Rožič.
Med 6. in 17. julijem sta bila v Chamonixu tudi Jure Golob (AO Rašica) in Matic Jošt (AO Celje). Po tednu slabega vremena sta se utaborila na Col du Midi in 14. ter 15. in 16. julija splezala dve smeri v jugozahodni steni Aigille du Midi. Contaminova je visoka 200 m in ima oceno 6c, ED, vendar jima najtežjega raztežaja ni uspelo preplezati prosto, ker je bil moker. Ballade pour Auretia pa ima oceno ED+ (6b, 6b, 6b+, 6c, 5-, 6b, 6b, 6b+, 200 m; RP). 9. in 10. julija sta še prečila Mont Blanc.
Ker v Eigerju zaradi novozapadlega snega ni bilo ugodnih razmer, sta se Miha Peternel in Tomaž Klinar obrnila h krajšim kopnim stenam pod prelazom Grimsel. V steni, imenovani Eldorado, sta preplezala Septumanio (VI+/VI, 15 R, 450 m), v Oelbergu pa Fair Hands Line (VI+/5,10R). Pri obeh prevladuje plezanje v ploščah, varovanje pa je urejeno s svedrovci.
Sicer pa prihajajo iz Zahodnih Alp številne informacije, da to poletje v ledenih stenah ni dobrih razmer, bodisi da ledu v strmih smereh ni ah pa je tanek in krhek, večja snežna pobočja pa so zaradi visokih temperatur mehka in nevarna zaradi padajočega ledu in kamnov.

(A. B.)

Pojasnilo
V zadnjih in predzadnjih novicah je bilo nekaj napačnih informacij: Miha Kajzelj in Miha Peternel zato nista prosto ponovila smeri Scabiosa Trenta, ker je to po mnenju Mihe Kajzelja nemogoče in ne, ker bi ju pri tem oviral le mraz. Smeri North America Wall v El Capitanu sta preplezala Pavle Kozjek in Peter Podgornik, Igor Jamnikar in Matjaž Ravhekar pa sta bila v Pacific Oceanu.

(A. B.)

Nove smeri v Divji kozi in Batognici
Med alpinističnim taborom matičnega alpinističnega odseka v Zahodnih Julijcih sta 17. junija Pavle Kozjek in Maja Čonč, ki je s svojimi petnajstimi leti po Kozjekovem mnenju »ena najmlajših plezalk z resno prvenstveno smerjo«, levo od Comici-Fabjanovega raza v Divji kozi preplezala novo smer Iskra hrepenenja. Smer odlikujejo lepi prehodi v odlični skali in sodi med lepše prvenstvene smeri Pavleta Kozjeka. V lažjem spodnjem delu sta naletela na dva stara klina, v najtežjem raztežaju in nad njim pa ni bilo sledov poskusov. In še drugi podatki: IV-/V, 550 m, sedem ur.
Dva dni prej je Kozjek sam v petinštiridesetih minutah preplezal Krobath-Metzgerjevo smer v Krniški špici (V—, 550 m) z vzdevkom Miss Julijcev, 16. 7. pa je v ploščah Srednje device, kakor pravijo eni od Zadnjih lastovic Italijani, z Davidom Kuclerjem preplezal še kratko smer Deževnik (VI, 100 m, dve uri in pol). Smer je zanimiva zato, ker je le petnajst minut od tabora in jo je mogoče v slabem vremenu hitro preplezati.
Vasja Kavčič (Soški AO) pa je 21. julija v severozahodni steni Batognice opravil prvenstveni vzpon, s katerim je ta kratka stena dobila svojo prvo smer. Ašov je visok 120 m z oceni V+/IV—V in ima ime po vojaški lopatici iz prve vojne, ki jo je Vasja Kavčič našel v steni. Smer je na žalost krušljiva.

(A. B.)

Ekstremno smučanje
Matej Kejžar (AO Kranj) je 1. 7. presmučal Palavicinijev ozebnik v Grossglocknerju z oceno IV+, mesta do 50°, 700 m, s Senadom Halilovičem pa sta 13. 7. smučala z grebena Teufelshorn z Grossglocknerju (5, S6, oz. 60/40-45°, 700 m).

(A. B.)

Športno plezanje
Albin Simonič je maja in junija v Kotečniku ponovil Jogananda (7c), Guernico (8a) in La belle femme (8a).
Andrej Kecman je v Retovjah pri Vrhniki preplezal star Opofon (VIII, RP), v Bohinjski Beti pa Lady (VI-II+/IX-).

(A. B.)

Pokal Bohinja
V okviru šole plezanja, ki jo v Bohinju že dve leti vodi Srečo Rehberger, bo tudi letos tekma na umetni steni pri hotelu Pod Voglom. Štartnine ne bo, za najboljše pa so pripravljene zanimive nagrade. Tekma bo 15. avgusta ob 19. uri, namenjena pa je vsem kategorijam. Prijave na tel. (064) 723-441.

Oznake: ALP, AN, HIM, PLE, PrV, VTG
eXTReMe Tracker