Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.07.1992

Delo, Šport: ... Zahtevna smer v Yosemitih

Vlado Rotovnik iz Dravograda in Danijel Vezovnik z Raven preplezala smer Zenvatta Mondatta
RAVNE NA KOROŠKEM - Vlado Rotovnik iz Dravograda in Danijel Vezovnik z Raven sta preplezala znano smer Jima Bridwella Zenvatta Mondatta v El Capitanu. Smer je ocenjena z A5, VI, 5.7 (»ocena VI pomeni tri ali več dni plezanja za povprečno navezo« (Vzponi v dolini Yosemite, Alpinistični razgledi 38 (1992), 14) in je visoka šestnajst raztežajev. Oceno A5 imajo kar štirje raztežaji, eden je A4+, sedem pa jih je A4; ostali štirje so lažji, a še vedno A3 in A2 ter 5.7.
Najprej sta v prve tri raztežaje pritrdila vrvi, nato pa sta v smeri ostala pet dni. Smer Zenvatta Mondatta je poleg Lost in America, ki sta jo predlani preplezala Dušan Debelak in Avgust Robnik in nosi enako oceno (je pa novejša), verjetno ena najtežjih smeri, kar so jih naši splezali v dolini Yosemite. Nekoliko lažje so smeri Mescalito (Polde Felicijan in Tomaž Žerovnik) in North America Wall (Igor Jamnikar in Matjaž Ravhekar), čeprav je primerjava težka, saj so plezalci ocene v vodniku po številnih ponovitvah in novo zavrtanih svedrovcih znižali.
Dušan Polenik in Vlado Rotovnik sta poleg tega preplezala Flying Buttress v Sentinel. Rocku. Dolga je šestnajst raztežajev in ocenjena s VI, A3. Tretja smer, ki sta jo ponovila pa je The Prow v Washington's Collumnu — 5.10, A3, dvanajst raztežajev. Za obe smeri sta rabila po en dan in pol.
Dušan Polenik in Zala Žeže sta 21. in 22. junija ponovila Regular North Face v Half Domu. Smer je dolga kar štiriindvajset raztežajev, ocenjena pa je z 5.10 c, A2. Bivakirala sta le dva raztežaja pod vrhom (navadno naveze plezajo to smer dva do tri dni). Pred tem sta v ostenju Royal Arches preplezala smer z istim imenom, dolgo 15 raztežajev in težko 5+, z varianto izstopa VI, A1. Smer sta kombinirala s Crest Jewel v North Domu z devetimi raztežaji slikovitega plezanja po granitnih ploščah, ocena pa je 5.10 a. Vsi trije vzponi dobijo še višjo vrednost ob dejstvu, da oba plezalca te mešane naveze nimata prav dolgega plezalskega staža, saj sta šele pred odhodom v Ameriko postala člana-alpinista.
Zala Žeže in Danijel Vezovnik pa sta preplezala še Regularno v Washingtons Columnu — dvanajst raztežajev A2 in 5.8.
Vsi štirje plezalci so člani AO Ravne, njihova odprava pa je trajala od 26. maja in 11. julija. Teh sedem vzponov v Yosemitski dolini in letošnji solo vzpon v Šitah in zimski solo v Ojstrici Janka Oprešnika ter predlanski in lanski vzponi v El Capitanu in Andih Tomaža Žerovnika, Poldeta Felcijana, Dušana Debelaka in Avgusta Robnika morda kažejo na to, da lahko nove plezalske pobude pričakujemo od štajerskih in koroških alpinistov.

ALEŠ BJELČEVIČ

Športno plezanje
Benjamin Ravnik in Dušan Polajnar sta v Granščici ali Blažičevi skali nad Dovjem opremila in splezala novo smer Direktno, dolgo 80 m (3R: VI+/VII-, VIII, VII+). Dušan Polajnar je pred časom opremil tudi smer Po razu, visoko 90 m, doslej pa je prosto preplezan le prvi raztežaj (VII), ostala dva pa sta še tehnična. V tej steni sta poleg omenjenih še dve smeri Banjamina Ravnika: Na planini (VIII-/VII+, 18 m,) in Grizli (IX-, 18 m).
Do stene se pride z avtom po gozdni cesti od Dovja proti Javorniškemu rovtu, s katere je potem še deset minut hoje.
V Završnici je Ravnik opremil in splezal še smeri Radio gaga (IX-X, 8 m), Arizona (IX+, 15 m) in nekaj lažjih. V Završnici je sedaj 31 smeri,od katerih je deset z ocenami do VII+, enajst do VIII+, sedem do IX+, tri pa so še tehnične. Nekatere smeri so precej dolge: med njimi je Valček s sedemdesetimi metri in temi ocenami: VIII/VII, VIII+, VII+, VIII-in VIII/VII. Benjamin Ravnik je narisal tudi interni plezalni vodnik za te skale. V Bohinjski Beli pa je ponovil še smeri Via facti (IX+), Ples v maskah (IX+/VIII+) in Strelicijo (IX/IX-).
Danijel Čemas je na Bohinjski Beli ponovil Splav meduze (7b+), Rok Kralj Gardenijo (7b) in Janez Cerar Splav meduze, Gardenijo in Strelicijo. Vsi trije so člani AO Domžale.

(A.B.)

Prva prava francoska 8c
Francoski plezalci so se pred tremi leti težko sprijazniti z dejstvom, da je prvo 8c v Franciji potegnil angleški plezalec Ben Moon. 3. januarja 1989 je namreč v Bouoxu opravil prvi vzpon v smeri Agincourt in ko je decembra istega leta splezal še Maginot Line v Volxu, so bili Francozi že pošteno razkačeni. Kasneje je bila zaradi Edlingerjevih uspehov v obeh smereh francoska čast sicer rešena, a kar tri leta so pretekla, da je preplezana prva prava francoska 8c. V južnofrancoskem plezališču Les Goudes pri Marsellu je Alex Duboc preplezal petindvajsetmetrski previs, ki ga je lani opremil Jerome Rochelle. V njem sta poskušala tudi Tribout in Edlinger, pa jima ni uspelo. Duboc je za študij smeri porabil kar tri tedne. Smer z imenom Le sens de la vie je najtežje v spodnjih petih metrih, ki so zelo previsni in nudijo tehnično zelo zahtevno plezanje, sledi pa še petnajst metrov težavnosti 7b+.

(N. R.)

Catherine Destivelle solirala Eiger
Catherine Destivelle je že leta prisotna v svetovni športno-plezalni areni, zadnje čase pa predvsem v alpinistični. Le osem mesecev po solo prvenstvenem vzponu v zahodni steni Petit Dru je sama vstopila v severno steno Eigerja. S plezanjem klasične Heckmairove smeri je pričela 9. marca ob 6. uri po tem, ko je celo noč močno snežilo. Slabe razmere so jo spremljale ves čas plezanja, najhuje pa ji je bilo prenašati mraz. Pri temperaturi -15°C je bila v zadnjih raztežajih prisiljena plezati brez rokavic, nov sneg ji je otežil napredovanje, a kljub težavam je dosegla vrh že ob 23. uri istega dne. Catherine Destivelle je postala prva ženska, ki je sama preplezala severno steno Eigerja, s tem pa se ji je izpolnila tudi želja iz najstniških let. Catherine ima pred seboj že tudi nov cilj - poleti odhaja v Karakorum, kjer bi rada preplezala prvenstveno smer v gorski skupini Latok.

(N. R.)

Tekmovanje v boulderingu
Zmagovalec četrtega tradicionalnega tekmovanja v boulderingu v mehiškem Hueco Tanksu je Gary Ryan (Anglija), brat Tonyja Rayna, ki uspešno nastopa na tekmah za svetovni pokal. Drugo mesto je zasedel Robert Le Breton (Avstralija), sledijo - Tom Herbert (ZDA), Peter Bahnt (AUS) in Robin Barker (Anglija). Preizkušnje sta se udeležila tudi Jerry Moffat in Sean Myles, ki sta preplezala množico problemov boulder z oceno V9 in sicer v prvem poskusu. Za tem sta se vrnila v Avstralijo, kjer je Moffat opravil 3. ponovitev smeri Punks in the Gym (32). Za študij najtežje avstralske smeri je potreboval le dva dni. Slovenski plezalec Marko Lukič ima torej četrto ponovitev Punks in the Gym, saj jo je preplezal le teden dni za Moffatom.

(N. R.)

Bliža se 1. EP
Prvo evropsko prvenstvo v športnem plezanju bo od 18.-20. septembra v Frankfurtu na Maini. Prireditelj lanskega svetovnega prvenstva je prevzel tudi organizacijo evropske preizkušnje in očitno bodo znova pripravili enkraten športno-plezalni spektakel. Plezalci vseh evropskih držav se bodo pomerili v hitrostnem in težav-nostnem plezanju, seveda pa imajo največ možnosti za kolajne francoski, angleški, nemški in švicarski plezalci.

N. R.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Nove smeri v Kamniških in Julijcih
Marko Prezelj in Janez Kešnar sta v Koglu preplezala novo smer in jo imenovala Carpe diem (VI+, A3+/ V-VI, 6 R). Spodaj poteka po levem robu velike strehe desno od Rumene zajede, nad njo pa med Rumeno zajedo in Marijo Pomočnico. Prvi in drugi raztezaj do stika z Marijo Pomočnico sta preplezala že leta 1988, 17. maja letos pa sta smer dokončala. V smeri sta pustila petnajst klinov in sedem svedrovcev. Ponavljalci pa bodo rabili: specialni krempeljc »Bird's bik«, ki je ozek in tanek, lahko ga je narediti iz malo debelejše žice, potem pa še dva navadna krempeljca, osem jeseničanov, majhne zatiče, frende, tri Lost Arrowe, tri specialčke ter dva debela in dva majhna profila.
Avtorja smeri želita, naj ponavljalci v smeri ne nameščajo novih svedrovcev. To nekoč samoumevno pravilo danes očitno izgublja veljavo. V znani Rumeni zajedi, ki je ob nastanku leta 1954 predstavljala smer najvišje težavnosti (VI+), je nekdo letos (ali pa že lani) v ploščo nad votlino, kjer je najtežje mesto (VII), zavrtal svedrovec, v kaminu nad njim pa izdolbel dodaten stop. Smer je v štiridesetih letih doživela več sto ali celo tisoč ponovitev, tudi prostih, nenadoma pa je način plezanja postal nepomemben. Prezljevo in Kešnarjevo opozorilo pa prihaja za njuno smer morda celo nekoliko prepozno. Dan pred njunim letošnjim vzponom sta namreč dva plezalca pri neuspešnem poskusu ponovitve spodnjega dela smeri Carpe diem v prvem, ključnem raztežaju z oceno A3+ odlomila mostiček na robu strehe, tako da je ponavljanje smeri postalo vprašljivo.
Benjamini Ravnik, Dušan Polajnar (AO Mojstrana) in Peter Ramuš (AO Jesenice) so v Rušici, v ploščah desno od Age, splezali novo smer z imenom Alibaba. Opremljena je bila od zgoraj, dolga je tri raztežaje z najvišjimi težavami VII+, VIII- in VII-/VI+, plezali pa so jo tri ure. Tri dni prej je Benjamin Ravnik v eni uri presoliral Ago, 29. junija pa v dveh urah Zajedo Šit. Naslednji dan sta s Petrom Ramušem ponovila Viktorijo v Velikem Draškem vrhu. 8. julija sta B. Ravnik in D. Polajnar ponovila Cassinovo v Picolissimi; kaj več sta jima preprečila sodra in mraz.
Tomaž Strupi in Andrej Prinčič (AO Kranj) pa sta 21. junija v Vrhu za stenami levo od Špika preplezala prvenstveno smer Kojot (III do IV z mesti VI in V—, 550 m). Smer se začne v vpadnici vrha, konča pa desno od njega pri macesnu, ki se vidi iz bivaka. Plezala sta jo sedem ur, skala je dobra, priporočata pa pet do osem jeseničanov, zatiče in frende velikosti 2 in 3.

ALEŠ BJELČEVIČ

Italijani na pogled
Tudi med italijanskimi športnimi plezalci vlada tekmovalno vzdušje. Ko je Luca Zardini - policaj iz Cortine — v centru San Siro na pogled preplezal smer Melarefafun fin fla (8a/8a+)- smeri s to težavnostno stopnjo so najtežje kar je do danes splezanih na pogled — se njegov kolega Severino Scassa ni mogel upreti izzivu. »Kontro« mu je dal z vzponom na pogled v smeri In signore degli anelli (8a), takoj zatem je še istega dne na pogled preplezal eno smer z oceno 7b+ in eno 7c+, za zaključek pa še 8a+ v drugem poskusu.

(N. R.)

Novo v odsekih
Iztok Tomazin in Urban Golob sta sredi junija med svojimi mnogimi vzponi v Beli peči nasproti Storžiča prosto ponovila Dolinsko smer (VII+VII+, 100 m). 4. julija sta Filip Bence in Iztok Tomazin preplezala Švicarsko v Rakovi špici (Tomazin prosto).
AO Domžale: Janez Cerar in Rok Kralj sta v Koglu ponovila Marijo Pomočnico (VIII-, NP), Janez Cerar pa je z Jožetom Prelesnikom in Lidijo Bednar preplezal Meko in Dokončano (VII+, NP) v zahodni steni Planjave. V isti steni sta Rok Kralj in Roman Lipovšek preplezala Centralno smer (VI+); to in Meko je Rok Kralj kasneje še soliral. Tomo Virk in Danijel Čemas sta v Vežici splezala Kramar-Močnikovo, Janez Cerar in Saša Kosten pa Nad Šitom glavi Vodnjak želja s Trmastimi kamini (VI).
Člani AO Tam in Kozjak so med 10. in 12. julijem organizirali ledeniški tečaj na Grossglocknerju in ledeniku Kodnitz pod njim. Udeležilo se ga je 21 alpinistov iz obeh društev. Njihovo izhodišče je bila koča Lucknerhaus (1984 m) nad Kalsom. V soboto so plezali razdeljeni v dve skupini: prva je šla na Grossglockner po normalni poti mimo Adlersruha, druga (Andrej Jeler, Boris Lorenčič, Boris Strmšek in Franci Vindiš) pa po grebenu Studi (II do III, 500 m). Med vzponom je ves čas močno snežilo. V nedeljo so imeli na ledeniku vaje iz ledeniške hoje in reševanja. Društvi nameravata tudi naslednja leta pripraviti tak tečaj, saj se štajerski plezalci redko udeležujejo enakega vsakoletnega tečaja Komisije za alpinizem PZS.
Andrej Jeler in Vlado Fras sta pred časom splezala Šarovo poč (VI+) v Dedcu.
Člani novogoriškega AO so se udeležili spominskega tabora na planini Zapotok, posvečenega Iztoku Horvatu. Štirje pripravniki in dva začetnika so 5. julija pod vodstvom Iztoka Ipavca preplezali sedem smeri v Zapotoškem vrhu, nadaljevanje pa jim je preprečilo slabo vreme.

(A. B.)

Dorian Šuc uspešen v naših stenah
Član AO Kranj Dorian Šuc je junija in julija opravil nekaj odličnih vzponov v stenah naših plezalnih centrov. Na Bohinjski Beli je preplezal Fatmana (IX+), Ritem v zraku (X-), Varianto ritma v zraku (IX+), in Lovestory (X-/X), v Kotečniku pri Libojah pa La Belle Femme (IX+/X-) ter CSN (X-). Obiskal je tudi plezalni center pri Vrhniki—Retovje, kjer je ponovil Pokraculjo (IX+/X-), v Mišji peči pa je preplezal Blood Sugar Sex Magic (X-), opravil pa je tudi prvo ponovitev smeri Chiquita za katero predlaga oceno X+. Šuc je plezal tudi na pogled in sicer smeri težavnosti do 7b+.
Nevenka Osredkar (AO Kranj) je v Kotečniku pri Libojah na pogled preplezala smeri Pipa miru (VII-) in Ovulacija (VIII).

(N. R.)

Zadnja oddaja »Tomo Česen predstavlja«
Zelo uspešna in gledana oddaja »Tomo Česen predstavlja«, ki jo pripravljata Tomo Česen in Matjaž Fistravc (Studio Alp) za studio Maribor, njen namen pa je bil prikazati celoten plezalni šport iz različnih zornih kotov, gre h koncu. Deseta in obenem zadnja oddaja bo na sporedu v sredo, 22. t. m. na II. programu TV Slovenija (okoli 19. ure). Za vse tiste, ki niso videli vseh oddaj, pa naj povemo, da bo v jesenskem času možnost ponovitve.

  20.07.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti