Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.06.1992

Delo, Šport: ... Janko Oprešnik je preplezal tehnično zelo zahtevno smer

Na začetku poletne sezone je Janko Oprešnik (AO Impol) sam preplezal smer Vroči živci (VII, A4, 300 m, 8 R) v severni steni Šit. Smer poteka med Zajedo Šit in Smerjo ful norčkov. Prva sta jo preplezala Silvo Karo in Matjaž Ravhekar in jo označila za eno od najbolj kompleksnih pri nas, saj združuje težko prosto in tehnično plezanje. Oprešnik je smer preplezal v enajstih urah. V drugem raztežaju (VII-) mu je iz stene celo padlo kladivo in je moral sestopiti ter ponovno začeti. Posebno težka sta se mu zdela dva raztežaja: plošča v petem raztežaju (VII), kjer se ne da urediti vmesnega varovanja, in streha (A4) v sedmem. Tu gre smer čez rumen odlom ter manjšo streho (majav blok) in nato po zasigani poči čez glavno streho. V njej je Oprešnik uporabljal specialčke in doma narejene nože.
To je bila prva ponovitev (= 1. SP) te kompleksne smeri. Solo vzpon po njej se uvršča med najbolj zahtevne poletne skalne vzpone v naših gorah v zadnjem času.
Že naslednjega dne je Oprešnik s Tonetom Pavličem (AO Raduha-Luče) in Špelo Kračun (AO Štore) plezal v severni steni Štajerske Rinke. Vstopili so po Bregarjevi smeri, potem pa zaradi nevihte zavili proti Modec-Režkovi in nadaljevali desno ob njej po krušljivih žlebovih in kaminih do vrha (VI/V+, 600 m, 9 ur).

Prvi seminar za inštruktorje športnega plezanja
Ob sprejetju novega zakona o športu bodo vsi tisti, ki delajo z mladino, dolžni pridobiti ustrezno izobrazbo s področja, na katerem delajo. Zato bo podkomisija za športno plezanje priredila prvi seminar za inštruktorje športnega plezanja.
Seminar bo potekal od 19. do 21. t. m., imel bo teoretični del (v prostorih PZS) in praktični (na Turncu in v telovadnici OŠ Jarše). V treh dnevih se bo zvrstilo kar deset nosilcev tem, ki bodo kandidatom za inštruktorje predavali in praktično predstavili celotno tematiko športnega plezanja z vidikov vzgoje, tehnike, psihologije, prehrane, medicine ...
Vse informacije o seminarju lahko kandidati za inštruktorje športnega plezanja dobijo na PZS.

(N. R.)

Iz serije »Tomo Česen predstavlja«
Sedma oddaja iz te serije, ki jo pripravlja Tomo Česen in Kolja Fistravec (Studio Alp) za studio Maribor, bo na sporedu v sredo, 17. t. m., na II. programu TV Slovenija (približno ob 18.45). Predstavila bosta razvoj in trende plezalnega športa v različnih panogah.

Srečanje slovenskih planinskih društev
GOZD MARTULJEK, 14. junija - Planinsko društvo Martuljek in koordinacijski odbor planinskih društev občine Jesenice sta danes pod martuljškimi vršaci organizirala 21. srečanje slovenskih planinskih društev iz Slovenije, Trsta, Gorice, Čedada in Celovca, ki je bilo tudi prvo srečanje planincev v mladi samostojni državi.
Srečanje, ki je po besedah slavnostnega govornika, predsednika Milana Kučana, tudi obet lepših časov za sodelovanje med ljudmi ob meji, se je začelo z mašo v Finžgarjevi kapeli v Jasenjih, kasneje pa nadaljevalo v Jezercih, kjer se je zbralo okoli 1500 ljudi. Milan Kučan je tamkaj dejal, da gore ne poznajo nacionalnih in rasnih razlik, ne poznajo strank, ideologije in nazorov. Poznajo pa trdo in preizkušenj polno usodo slovenstva, katerega del in priča so.

V. F.

Izenačeni plezalci v Kranju
KRANJ - Na velikem mednarodnem tekmovanju v športnem plezanju so bili tekmovalci na moč izenačeni. Kar štirje so dosegli vrh umetne stene v Kranju in si razdelili prvo mesto. Med njimi sta bila tudi naš reprezentant Tadej Slabe in Japonec Yuji Hirayama, pri ženskah pa je zmagala Američanka Lynn Hill. Več na 13. strani.


ZMAGI NAPROTI - Tadej Slabe. (Foto: Marjan Zaplatil)

Spektakel na plezalni steni v Kranju
KRANJ - Atrakcija kranjskega Rock Mastersa, ki bo v petek ob 19. uri na umetni plezalni steni v športnem parku, bo nedvomno Japonec Yuji Hirayama. plezalec z akrobatskimi sposobnostmi na umetnih in naravnih stenah. Lani je Japonec zmagal na tekmi v Arcu, vsepovsod pa Hirayama, ki je tudi svetovni vicešampion, navdušuje gledalce. V moški konkurenci bosta v Kranju tekmovala tudi znana Francoza J. B. Tribout in Francois Lombard. v domačem zastopstvu pa bodo Tadej Slabe. Vili Guček, Matej Mejovšek, Marko Lukič in Luka Zaplotnik. Francoz Tribout je že znanec kranjskih ljubiteljev športnega plezanja, saj bo tokrat nastopil že tretjič, je pa eden redkih v svetovnem plezalskem cirkusu, ki se ukvarja tudi z alpinizmom. Tudi Francois Lombard med plezalci ni neznan, saj se je na tekmah za svetovni pokal že večkrat uvrstil na najvišja mesta.
Tudi v ženski konkurenci je ZTKO Kranj v sodelovanju z našim znanim alpinistom Tomom Česnom zagotovil izvrstno udeležbo. Američanka Lynn Hill je v Kranju nastopila že lani, je prva ženska na svetu, kije preplezala smer z oceno 8b+, štirikrat pa je zmagala tudi v Arcu. Njena najresnejša tekmica na umetni steni v Kranju bo Benečanka Luisa Iovane, ki se je proslavila z ekstremnimi vzponi v Dolomitih, ves čas pa z uspehom tekmuje v svetovnem pokalu. V ženski konkurenci bodo tekmovale tudi naše najboljše plezalke: Miranda Ortart, Marija Štremfelj, Metka Lukančič in Simona Škarja. Prireditelji so predstavili Rock Misters na tiskovni konferenci, na kateri so zagotovili, da bo letošnja prireditev zares vrhunska. Na sliki od leve: Tomo Česen, Lynn Hill in Yuji Hirayama.

(N R., Foto: Igor Modic)

Gneča na vrhu stene
Štirje zmagovalci pri moških in ponovno zmagoslavje Američanke Lynn Hill, to so glavne karakteristike letošnjega Rock Mastra v Kranju, že četrtega po vrsti. ZTKO Kranj je v sodelovanju s Tomom Česnom spet uspel pripraviti vrhunsko predstavo v športnem plezanju, ki si jo je kljub slabemu vremenu ogledalo mnogo gledalcev. Tekma je potekala na prenovljeni steni, glavna pokrovitelja pa sta bila Novoles in Iskra Commerce. Pred tekmo je gledalce in plezalce pozdravil kranjski župan Vitomir Cros, odprl pa jo je namestnik ministra za obrambo Mirko Bogataj.
Prve so nastopile ženske in sicer v smeri z oceno IX +. Metka Lukančič je začela dobro, vendar ji je v previsu na začetku druge polovice smeri zmanjkalo moči. Kranjčanka Marija Štremfelj, ki se ponaša tudi z odličnimi alpinističnimi dosežki, je zaostala le za dva centimetra. Isto višino kot Lukančičeva je nato dosegla še Miranda Ortar, na žalost pa je poškodba preprečila nastop naše četrte. Simona Škarja iz Mengša je bila tokrat med gledalci. Predzadnja je plezala Lynn Hill, ena najboljših plezalk na svetu in prva ter doslej edina ženska, ki je preplezala smer z oceno X + . V spodnjem delu je plezala počasi in previdno, zgoraj, kjer je smer previsna, pa je pokazala svoje znanje in rutinirano dosegla vrh smeri. Vprašanje pred nastopom zadnje, Italijanke Luise Iovane, je bilo le, ali bomo imeli eno ali dve zmagovalki. Do sredine smeri Italijanka ni imela težav, nato pa je nekaj detajlov smeri malce nerodno preplezala. Verjetno je bil prav to vzrok, da ji je nad streho, le meter in pol pod robom, zmanjkalo moči in je med vpenjanjem zadnjega klina padla. Kljub temu je bila z nastopom zadovoljna.
Pri moških je prvi nastopil Mariborčan Marko Lukič. Nastop je zaključil tik nad streho pod vrhom smeri. Isto višino je nato dosegel še Velenjčan Matej Mejovšek, najmlajši med tekmovalci. Luka Zaplotnik iz Kranja, Italijan Arči Vernerin in Trboveljčan Vili Guček so svoj nastop končali nižje. Guček je imel pri tem nesrečo, da mu je zdrsnilo med počivanjem pod streho, ki je bila najtežji del smeri. Zadnji štirje nastopajoči si nato niso dovolili presenečenja in so vsi dosegli vrh smeri. Tadej Slabe, naš najboljši športni plezalec, Japonec Yuji Hirajama, lani drugi v svetovnem pokalu, ter Francoza Francois Lombard in Jean Baptiste Tribout so tako skupaj stopili na zmagovalne stopničke. Pri tem je imel še največ težav dvakratni zmagovalec Rock Mastra in eno najbolj znanih imen svetovnega športnega plezanja J. B. Tribout, ki mu je streha pod vrhom vzela kar precej časa. Smer, ki so jo plezali moški, je nosila učeno X-.

Lynn Hill - že drugič zmagovalka Rock Mastersa.

• IZJAVILI SO PO TEKMI: YUJI HIRAYAMA, najboljši japonski plezalec in eden izmed vodilnih v svetovnem športnem, plezanju: »Prvič sem v Sloveniji, lepo je plezati tukaj, ljudje so prijazni. Še bom prišel, na naslednjem Rock Mastru se spet vidimo.«
TOMO ČESEN, organizator: »Smer za moške je bila prelahka. To je posledica tega, da ob obilici drugega organizacijskega dela zmanjka časa za pripravo smeri. Na naslednji tekmi bo še kvalitetnejša udeležba, na žalost sta imela lanska zmagovalka svetovnega pokala Švicarka Susi Good in Nemec Štefan Glowach obveznosti, najboljši v svetovnem pokalu Francoz Francois Legrand pa se je poškodoval. Za organizacijo tekme svetovnega pokala bi vsekakor potrebovali močnejšo organizacijsko ekipo in predvsem več denarja. Če bo denar, ne bo težav.«
Boris Strmšek.

(VEČER, 16/6-92)


Izkušnje in moč naše gorske reševalne službe
GRS slavi osemdesetletnico — Priznanja ob jubileju — V 17 postajah 706 reševalcev

LJUBLJANA, 14. junija — V soboto so slavili slovenski gorski reševalci. Osemdesetletnico te humanitarne organizacije, ki sta jo 16. junija pred 80 leti pod okriljem SPD v Kranjski Gori ustanovila zdravnika dr. Josip Tičar in dr. Jernej Demšar, so proslavili v slovenskem parlamentu. Predsednik predsedstva Milan Kučan je zbranim kot slavnostni govornik med drugim dejal: »Zavest, da imamo veščo, dobro organizirano in srčno gorsko reševalno službo, da so v njej ljudje, ki niso pomoči nikoli in nikdar odrekli in da pri tem niso nikoli pomislili nase, niti na to, da jih je dostikrat lahkomiselnost, neznanje in neodgovornost drugih spravila v sila resne preizkušnje in osebna tveganja, je vsekakor ne samo nekaj, na kar smemo in moramo biti slovenski govorniki ponosni in kar nam daje potrebno samozavest, ampak je za marsikoga odločilno, da se sploh podaja na čudovito potovanje med vršace slovenskih gora. Reševalci so brez dvoma gore približali ljudem. Zato tudi zasluženo uživajo velike simpatije in podporo, čeprav je dostikrat zgolj moralna.

80 let GRS - Slovesnost v skupščini Republike Slovenije. (Foto: Marjan Zaplatil)

Današnji praznik je priložnost, da se vam za vse to hvaležno vsaj malo oddolžimo. Navsezadnje smo Slovenci in državljani te mlade države vsi skupaj ena sama velika naveza, ki je že zmogla vrhunske vzpone in ki se je naučila, da jih bo še zmogla, če se bo zavedala te usodne soodvisnosti in povezanosti vseh plezalcev v njej. Slovenske gore ne poznajo strank, ideologij in nazorov. Poznajo pa trdo preizkušeno usodo slovenstva, katere del in priča so.«
V sedemnajstih postajah GRS je 706 reševalcev in pripravnikov. V teh letih so reševalci posredovali v več kot 3000 reševanjih in z gora prinesli 838 mrtvih ljudi.
Načelnik komisije za GRS Slovenije Danilo Škerbinek je dejal, da ima GRS danes izkušnjo človeka njenih let in energijo njegovega vnuka. Na slovesnosti v slovenskem parlamentu je namestnik ministra za obrambo Miran Bogataj podelil posameznikom pet zlatih znakov civilne zaščite, deset srebrnih in sedem bronastih, mag. Boris Žnidarič in ministrstva notranjih zadev pa en zlati znak zasluge za varnost, tri srebrne in šest bronastih odličij. Danilo Škerbinek je podelil 27 posameznikom za 35 let dela v GRS znake zaslužnih članov in osmim priznanji za četrtstoletno delo, Andrej Brvar pa v imenu PZS 17 zlatih častnih znakov PZS, 20 srebrnih in 21 bronastih znakov PZS.

MIRKO KUNŠIČ

V steni čakala 33 ur
LJUBLJANA - Slovenska alpinista Bojan Počkar in Vanja Furlan, ki sta začrtala Slovensko smer v vzhodni steni Kumbakarne, sploh prvi v Vzhodni Kumbakarni, sta vzpon končala na jugovzhodnem grebenu (7.100 m), vrhu Kumbakarne pa sta se morala odpovedati. V drugem bivaku na višini 6900 m sta 33 ur zaman čakala na izboljšanje vremena, medtem pa jima je zmanjkalo hrane in plina, zato ju je čakanje fizično povsem zdelalo.
Na tiskovni konferenci je Vanja Furlan povedal, da bi se tudi tretjič lotil zahtevne himalajske stene, vsekakor prej kot pa priprav na odpravo. »Že letos je bilo težko zbrati 20.000 dolarjev, kolikor je stala odprava. To je še bolj zahtevno kot stena,« meni alpinist, ki je med čakanjem na izboljšanje vremena v bivaku dobil ozebline. Bojan Počkar pa si je po srečni vrnitvi pod steno dejal, da se ne bo več vrnil vanjo, češ da sta bila s Furlanom v steni obakrat po pet dni, toliko časa, da sta imela res srečo, da se je vse dobro končalo. »Sedaj pa sem že drugega mnenja,« je povedal Počkar.
Načelnik komisije za odprave v tuja gorstva pri PZS Tone Škarja je za dejanje Počkarja in Furlana v Vzhodni Kumbakarni dejal, da je to velik korak k vrhu, ki pa ostaja še neosvojen.

(J. D.)

Kar štirje zmagovalci
Slabe, Hirayama, Tribout in Lombard, pri ženskah pa Lynn Hill navdušili gledalce velike mednarodne plezalne prireditve v Kranju

Že res, da se je kranjskega Ročk Masira prijel vzdevek »Rock Master«, vendar prirediteljem dež tudi tokrat ni preprečil izvedbe najbolj odmevne športno-plezalne prireditve v Sloveniji. Na impresionistično poslikani umetni steni, reliefno oblikovani in na novo prevlečeni s poliestrom in kremenovim peskom, je bila v soboto kljub grozečim oblakom plezalna preizkušnja najboljših.
V zanimivo oblikovani in previsni smeri so se najprej pomerila dekleta. Naše tekmovalke Miranda Ortar, Metka Lukančič in Marija Štremfelj so pokazale zelo izenačeno formo. Ob nastopu četrte pa seje ulilo. A Američanka Lynn Hill se tudi tokrat ni dala motiti. Brez napake in v svojem dinamičnem slogu je dosegla vrh smeri. Štirikratna zmagovalka Rock Mastra v Arcu, predlanska zmagovalka svetovnega pokala in prva ženska na svetu, ki je preplezala smer zgornje desete stopnje, je ponovno navdušila nekaj tisoč gledalcev, ki so se zbrali v Kranju. Ostalo je le še vprašanje, ali se ji bo na vrhu zmagovalnega odra pridružila tudi gostja iz Italije - Luisa Iovane. Pričela je odlično in prešla tudi prek zahtevne strehe pod vrhom smeri, le dober meter pod zadnjim oprimkom pa ji je zmanjkalo moči.
Med krajšim odmorom, ki je bil potreben za preureditev stene, so se v bazenu pomerili plavalci kranjskega plavalnega kluba Triglav. Stena je ostala suha, dež je ponehal in kmalu je bilo vse nared za finalno preizkušnjo. Že prvi plezalec — Marko Lukič je dosegel dobro višino. Plezalec, kije letos v Avstraliji potreboval le dva dneva za uspeh v tamkajšnji najtežji smeri Punks in the Gym, očitno še stopnjuje svojo formo. Enak rezultat je dosegel tudi Mejovšek, Gučku je spodletelo le trideset centimetrov nižje, Zaplotnika pa je premagal zahtevni prehod prek raza. Italijanski plezalec Vernerin tokrat ni imel sreče. Kljub uspešnim nastopom na naših tekmah se je moral zadovoljiti z zadnjim mestom. Naš najuspešnejši športni plezalec Tadej Slabe pa je poskrbel za senzacijo. Avtor ene izmed treh najtežjih smeri na svetu je prvi dosegel vrh smeri in požel bučen aplavz. To je pomenilo zmago in navdušenje je bilo popolno. Za njim se je do vrha »sprehodil« tudi svetovni vice prvak in lanski zmagovalec Rock Mastra v Arcu - Yuji Hirayama, z več problemi med plezanjem pa tudi Lombard. J. B. Tribout je do strehe priplezal brez težav, tam pa se je zataknilo. Napetost se je stopnjevala, a najboljši zmorejo vse. Po nekaj neposrečenih kombinacijah mu je uspela blokada na podprijemu v strehi in vrh je bil njegov. Tako smo dobili kar štiri zmagovalce v moški konkurenci.
Rock Master '92 se je v vseh pogledih končal zelo uspešno. Kranjski prireditelji so se ponovno izkazali. Vsi nastopajoči so pohvalili tako smeri kot organizacijo in kaj pomeni več, kot slovensko izgovorjena zahvala iz ust Yujia Hirayame po nastopu v Kranju.
Rezultati — Ženske - 1. Lynn Hill (ZDA) 14,50 m, 2. Luisa Iovane (It) 13,10 m, 3. Miranda Ortar in Metka Lukančič 8,38+ + , 5. Marija Štremfelj 8,36++ (vse Slo); moški — 1. Tadej Slabe (Slo), Jean Baptiste Tribout, Francois Lombard (oba Fr) in Yuji Hirayama (Jap) 15 m, 5. Matej Mejovšek in Marko Lukič 11,80 + + . 7. Vili Guček 11,50 + + , 8. Luka Zaplotnik (vsi Slo) 10,40+ + . 9. Archi Vernerin (It) 6,60 m.

NUŠA ROMIH

  15.06.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti