Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.06.1992

Delo, Šport: ... Najboljši plezalci na svetu v Kranju

Peti kranjski Rock Master ponovno z velikimi imeni športnega plezanja - Umetna stena ob bazenu je dobila sodobnejšo podobo
KRANJ — V Športnem parku v Kranju se že nekaj časa pripravljajo na tradicionalni športno-plezalni praznik. Tamkajšnja umetna stena ob plavalnem bazenu je ponovno spremenila podobo. Prevlečena s poliestrom in kremenovim peskom, reliefno oblikovana in s spremenjeno konfiguracijo, je dobila obliko, ki se je ne bi branili niti prireditelji svetovnega pokala. Tako je vse pripravljeno na peti Ročk Master, ki bo 12. junija ob 19. uri.
ZTKO Kranj kot prireditelj si je v sodelovanju s Tomom Česnom (AO Kranj, Iskra Commerce Novoles) ponovno zagotovil nastop nekaterih najboljših športnih plezalcev na svetu, ki bodo nastopih poleg naših, tako da bodo gledalci lahko videli zares vrhunsko tekmovanje.

V VRHU - Italijanska plezalka Luisa Iovane.

V ženski konkurenci se bo pomerilo šest tekmovalk. Spet bo prva zvezda kranjskega tekmovanja Američanka Lynn Hill, prva ženska na svetu s smerjo z oceno 8b+, zmagovalka predlanskega svetovnega pokala, ki je že lani navdušila v Kranju. Tokrat bo njena najhujša tekmica Italijanka Luisa Iovane, ki prav tako že od vsega začetka vztraja v tekmovalnem plezanju, se uvršča v prav vrh, je pa tudi odlična plezalka v skali. Z obema se bodo merile štiri naše tekmovalke: Miranda Ortar iz Mosta na Soči, Kranjčanka Marija Štremfelj, Metka Lukančič iz Trbovelj in Simona Škarja iz Mengša. Prireditelj pričakuje tudi nastop Francozinje Natalie Richer.
Pri moških prihajajo iz tujine štirje plezalci. Videli bomo nastop enega najboljših udeležencev svetovnega športno-plezalnega cirkusa, svetovnega viceprvaka Yujia Hiravamo, ponovno nas bo obiskal dvakratni zmagovalec Mastra v Kranju Francoz J. B. Tribout, veliko ime svetovnega tekmovalnega plezanja, pridružil se jima bo Francois Lombard, prav tako odličen francoski plezalec z lepimi uvrstitvami na tekmah za svetovni pokal. Pričakujemo tudi nastop Italijana Archija Vernerina, ki je že velikokrat nastopal v Sloveniji, od slovenskih plezalcev pa se bodo Mastra v Kranju udeležili Tadej Slabe, naš najuspešnejši tekmovalec, avtor prve slovenske enajstke, Vili Guček, Matej Mejovšek, Marko Lukič in Luka Zaplotnik.

NUŠA ROMIH

Več kot sto mladih plezalcev v Velenju
Končal se je spomladanski del tekmovanja za slovenski pokal - Dvojna zmaga Šaleškega AO
VELENJE - Zadnja športno-plezalna tekma, četrta po vrsti letos, je bila v velenjski Rdeči dvorani, kjer se je na eni izmed najlepših in najvišjih umetnih sten pri nas pomerilo več kot sto plezalcev in plezalk mlajših kategorij. Najboljši mladi plezalci petnajstih slovenskih alpinističnih odsekov in športno-plezalnih odsekov so znova predstavili svoje znanje v vertikali.
Med cicibankami sta dve osvojili vrh smeri z oceno VII /VII+. Tudi v superfinalu sta bili Špela Šeliga in Anka Pavšič zelo izenačeni, prvo mesto pa je pripadlo Špeli, ki je zadržala oprimek, ki se ga je Anka le dotaknila. Cicibanu Rantu je ušla se četrta zmaga. Zaradi prevelike razdalje med oprimki se je moral zadovoljiti z tretjim mestom. Odlično sta tokrat plezala David Glivar in Klemen Bečan — prvo in drugouvrščeni med cicibani. Drugo zmago v letošnji sezoni si je med mlajšimi deklicami suvereno priplezala Katarina Štremfelj, pri mlajših dečkih pa smo dobili kar dva zmagovalca. Uroš Grilc in Aleš Strojan sta tudi v superfinalni preizkušnji dosegla enak rezultat.
Tekma starejših deklic in kadetinj je bila ena najzanimivejših. Smer z oceno VIII/V1II+ je potekala prek treh metrskih streh, ki so prešle v močan previs. Skoraj v celoti jo je zmogla Martina Čufar, le 40 cm nižjo točko pa je dosegla Rebeka Poček.
Za najstarejše fante je bila močno previsna smer trd oreh, kljub temu pa so kar štirje dosegli vrh. V superfinalu je prvič letos zmagal član mlajše kategorije, 15-letni Peter Bračič, k dvojni zmagi Šaleškega AO pa je prispeval drugouvrščeni Gregor Šeliga.

Rezultati - cicibanke: 1. Šeliga (Šaleški AO), 2. Pavšič (AO Idrija), 3. Jeraj, 4. Žula (obe ŠPO Radovljica), 5. Podbreznik (AO Celje), cicibani: 1. Glivar (ŠPO Radovljica), 2. Bečan (ŠPO Tržič), 3. Rant (PK Škofja Loka), 4. Česen (PK Skorja Loka) in Javomik (ŠPO Radovljica), mlajše deklice: 1. Štremfelj, 2. Klemenčič (PK Škofja Loka), 3. Špehar (ŠPO Tržič), 4. Dolgan (PK Skorja Loka), 5. Tome (ŠPO Radovljica), mlajši dečki: 1. Strojan (PK Škofja Loka) in Grilc (ŠPO Radovljica), 3. Meglic (AO Lj-Matica) in Eniko (AO Žiri), starejše deklice in kadetke: 1. Čufar (AO Mojstrana), 2. Potek (ŠPO Radovljica), 3. Jereb (AO Žiri), 4. Koler (AO Idrija), 5. Bumik (AO Lj-Mati-ca) starejši dečki in kadeti: 1. Bračič, 2. Šeliga (oba Šaleški AO), 3. Šanca (ŠPO Radovljica), 4. Perko (AO Kamnik), 5. Novak (AO Žiri).
Po štirih tekmah so v posameznih kategorijah največ točk zbrali naslednji: cicibanke 1. Š. Šeliga (105), 2. TJ. Šeliga (70), 3. Pavšič (53), cicibani - 1. Rant (105), 2. Česen (50,8), 3. Glivar (41,2), mlajše deklice - 1. Štremfelj (93), 2. Klemenčič (66,3), 3. Špehar (55,8), mlajši dečki - 1. Grilc (82), 2. Perat (54,8), 3. Strojan (46,2), starejše deklice - 1. Čufar (88), 2. Potek(71,6), 3. Tratnik(36), starejši dečki - 1. Bračič (36,6), 2. Čehovin (28,8), 3. Burjak (17,1), kadetinje - 1. Koler (73,5), 2. Jereb (41,5), kadeti - 1. Šeliga (100), 2. Šanca (56,1), 3. Perko (46).
Tekmovanje za pokal Slovenije se bo nadaljevalo jeseni.

NUŠA ROMIH

Iz serije »Tomo Česen predstavlja«
Ker je preteklo sredo zaradi prenosa iz slovenske skupščine odpadla celotna oddaja iz mariborskega studia, bo šesta oddaja iz serije »Tomo Česen predstavlja«, ki jo pripravljata Tomo Česen in Matjaž Fistravec (Studio Alp) za Studio Maribor, na sporedu v sredo, 3. t. m., na II. programu TV Slovenija (približno ob 18.45). V njej boste predstavila zelo popularno športno plezanje in skupaj z njima bosta lahko obiskali Dolžanovo sotesko, Mišjo peč pri Ospu in Bohinjske Belo.

ALPINISTIČNE NOVICE

Dva dni čakala v bivaku na 7.100 m
NOVO MESTO - Slovenska alpinista Bojan Počkar in Vanja Furlan, ki sta poskušala preplezati še nepremagano vzhodno steno Kumhakarne (Jannu) v Himalaji, sta priplezala po treh dneh do grebena na višini 7.100, kar pomeni, da ju je od vrha ločilo vsega 368 m. Slabo vreme ju je priklenilo na bivak, čakala sta dva dni. Zmanjkovalo jima je hrane in plina, pojavile so se ozebline, zato sta se vrnila v bazni tabor.
Tretji član slovenske alpinistične odprave v Himalaji dr. Matjaž Vrtovec se je laže poškodoval, kar pa ne bo vplivalo na njihov povratek.

(S. D.)

Ravenski alpinisti v Yosemitih
RAVNE - Te dni je z munehenskega letališča odpotovala v Yosemite v ZDA odprava Alpinističnega odseka Ravne, ki jo sestavljajo 25-letniki Vlado Rotovnik, Dani Vezovnik, Dušan Polenik in Zala Žaže. Odpravo je AO Ravne načrtoval že za lansko jesen, toda zaradi vojne v Sloveniji je bila pred letom dni preložena.
Ravenski alpinisti so doslej obiskali že števila izvenevropska pogorja. Bili so člani samostojnih odprav ali v okviru selekcij, obiskali pa so Centralno Himalajo, Garvalsko Himalajo, Ande v Južni Ameriki ter Tien Šan in Pamir. Tokrat bodo prvič obiskali enega izmed gorovij v Severni Ameriki, cilj odprave pa je nacionalni park Yose-miti, ki leži približno 300 km vzhodno od San Francisca. Yosemitska dolina je danes svetovno znani center tehničnega plezanja, zato vsako leto privabi številne alpiniste, ljubitelje težkega prostega plezanja in ekstremnih tehničnih vzponov. Osrednja stena v dolini je 1000 m visoka previsna stena El Capitana, ki jo načrtujejo osvojiti tudi štirje ravenski alpinisti. Odprava se bo domov vrnila v začetku avgusta.

IVO MLAKAR

Mejovšek uspešen v maju
Matej Mejovšek, član Šaleškega alpinističnega odseka je zadnji mesec plezal v večini slovenskih plezalnih središč. Tako je v Retovjah ponovil Brdavsa (X-) in v drugem poskusu preplezal Pokraculjo (8a). V Libojah mu je uspela Mea Culpa (7c/7c+), preplezal pa je tudi Sonček v očeh (X-). V smeri Ekosistem (8a) v Bohinjski beli je padel pol metra pod vrhom smeri, ki jo je poskušal preplezati na pogled. Kasneje mu je uspela z rdečo piko. Mejovšek je veliko plezal tudi na pogled: 30 smeri različnih težavnostnih stopenj (od 7a do 7c), ta čas pa študira več težkih projektov Kotečniku pri Libojah.
Tudi mlajša generacija športnih plezalcev uspešno pleza v skali. V sobot je Uroš Perko (AO Kamnik) v Kotečniku preplezal Guernico (8a), že pred časom mu je uspela tudi Sonce v očeh (8a+), Gregor Šeliga (ŠAC pa je ponovil Joganando (7c). Ni kaj, odlični dosežki za oba šestnajstletika.

(N. R.)

  01.06.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti