Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Snežni plazovi zasuli ljudi in živino

sreda, 31. januar 1940, ob 23:04, Boris Štupar, ogledov: 1287

Slovenski gospodar (1940): Huda nesreča radi plaza nad Mariborom

Izredna nesreča radi snežnega plazu se je zgodila 25. januarja na pobočju Sv. Urbana nad Kamnico pri Mariboru. Posestnik Raner, ki je doma blizu Sv. Urbana, je hotel napraviti skozi visoki sneg gaz, da bi šli njegovi otroci lahko v šolo in bi ime! zvezo s sosedi. V štor je zapregel vole in je hotel s pomočjo žene na ta način predreti sneg do soseda Hauptmana. Žena je bila na hlodu, da bi uravnavala smer. Na pobočju pa je zalotil oba nenadoma velik plaz in ju je potegnil s seboj z volovsko vprego vred in je zdrčalo vse navzdol kakih 60 metrov globoko v grapo.
Pri Ranerjevih je ostala doma samo 78 letna stara mati in štirje otroci od dveh do desetih let. Družini se niti sanjalo ni, zakaj da očeta in matere ni od nikoder. Ko je zmanjkalo drv, je šla stara mati do soseda Hauptmana, da poizve, kje da sta mlada dva. Sosed je šel pogledat in je kmalu videl, da se je sprožil plaz. Takoj se je podal v Kamnico k županu in ga je obvestil o Ranerju in njegovi ženi. Župan je sklical gasilce in ti so se podali na iskanje zginulih. Po dolgem iskanju in kopanju so zadeli najprej na vole, za temi pa na Ranerja in ženo, ki sta bila seve oba mrtva.
Smrtno ponesrečeni Raner je bil star 44 let, žena pa 31 let. Bila sta pridna in sta z vso vnemo obdelovala svojo posest. Grozna nesreča je presunila vso kamniško župnijo in mariborsko okolico.

*

Proti koncu minulega tedna je nastopilo južnejše vreme, ki je začelo v bolj goratih krajih prožiti nevarne snežne plazove. Plazovi so povzročili pri Škof ji Loki kar dve hudi nesreči, ki sta zahtevali tri mlada življenja.

Dvanajstletni fant smrtna žrtev plazu
Pri Sv. Andreju blizu Škofje Loke sta kočar Janez Božnar in njegov 12 letni sin Urban s plugom orala gaz skozi sneg. Kar naenkrat je prihrumel navzdol po hribu sneženi plaz, ki je pobral s seboj oba s plugom vred.
Oče si je kmalu pomagal izpod snega, a sina je odneslo mimo njega in so ga našli šele po 14 urnem iskanju mrtvega v dva metra globokem snegu. Smrtno ponesrečeni fant je najmlajši od petih otrok revne Božnarjeve družine.

Pod plazom se zadušila dva mlada moška
Dne 25. januarja dopoldne je peljal mlinar in Žagar Jurij Stanonik v Logu z dninarjem Fr. Mrakom in petimi hlapci na šestih sankah hlode iz grape. Ob devetih predpoldne se je sprožil s strmega hriba pod Sv. Filipom in Jakobom pri Škofji Loki 100 metrov širok snežen plaz in zasul sedem moških ter šest konj. Prva sta se odkopala iz snega gospodar ter en hlapec, ki sta otela enega konja. Nato je odbrzel gospodar po pomoč. Njegovi prošnji se je odzvalo 30 moških iz Loga, ki so po enournem napornem iskanju in kopanju izkopali tri žive hlapce ter štiri konje.
Polni dve uri so se trudili z vsemi močmi, da so prišli do še preostalih dveh, katerima pa tudi umetno dihanje in zdravnik nista mogla več pomagati. Pod debelo plastjo snežnega plazu sta se zadušila 24 letni samski hlapec iz Poljan in 34 letni dninar Franc Mrak iz Loga, ki zapušča ženo in štiri otročičke.

Slovenski gospodar, 31. januar 1940
 

eXTReMe Tracker