Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vrtaški vrh - 28.12.12

Primož Blaha: Danes sem šel malo kasneje, ko se je na zahodu ravno lepo zjasnilo. Namenil sem se proti Slemenu, a na koncu je obveljal plan b. Od Mojstrane navzgor je kopno, le občasno ledeno, omembe vreden sneg se začne šele na cca 1200 - 1300 m. Na Vrtaški planini (1459 m) pa je že nekaj cm novega na skorjasti podlagi, ki se zoprno predira.

Včeraj je tu že nekdo hodil, tako da sem imel narejeno gaz – kolikor je ni zasul veter. Tudi sicer je veter pridno ustvarjal v zadnjih dveh dneh, tako da so razmere zelo neenakomerne in nepredvidljive! Do Njivic je kar šlo, tam pa se gaz konča (ali jo je prekril veter?). Tam me je tudi pričakal zelo močan veter, ki je spet prenašal sneg in še dodatno oteževal hojo – gaženje do pasu in dihanje z zaprtimi usti ni tako enostavno! A sem napisal hojo? Mislil sem plazenje skozi globok sneg med ruševjem!

No, hitro je bilo jasno, da tako ne šlo! Vseeno sem pritrmaril do grebena nasproti Vrtaškega vrha, da sem pokukal na drugo stran! Do Slemena je bilo vsekakor še predaleč, pa tudi novega snega je bilo tu že okoli 20cm.

Zato sem šel rajši nazaj in na drugo stran na Vrtaški vrh (1898 m), kar je bilo tudi vse prej kot enostavno! Spustil sem se na drugo stran, kjer sem nižje spet našel gaz – očitno se je tudi njen avtor pošteno namučil! No, meni je šlo pa zato toliko lažje in kmalu sem bil nazaj na planini in kmalu spet v nič kaj zimski dolini …

Kljub razmeram lepa tura v lepem okolju, razgledi nad Vrati so pa tako vedno vredni truda!

Primož Blaha

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RAZ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti