Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kredarica - 27.12.12

Hribi.net, Trenutne razmere: 22.12.: Danes prvič v tej sezoni s smučmi s Kredarice / 27.12.: ... nekje na tretjini strmine me je odnesel kložast plaz. /.../ ...

... 37 strani komentarjev na temo Kredarica


Stran 38bumslpepe, 22.12.2012

Danes prvič v tej sezoni s smučmi s Kredarice. Zgoraj razmere kar v redu, od Prgarce do Malega polja zoprna skorja, do Bukovja sem nato nosil, nato pa je kar šlo. Na Kredarico je šlo danes kar precej pešakov, smučarjev še ni prav veliko. V Krmi že običajna zimska gneča na prakiriščih - rana ura, zlata ura.

Stran 39bumslpepe, 27.12.2012

Zjutraj malo po peti uri sem bil že v Krmi in parkiral zraven Ruthinega kombija. Lani me je na Božično jutro slikala pod Vrhom snežne konte. Upal sem, da bom tudi danes deležen kakšne dobre fotografije. Sledil sem njeni smučini, sem in tja so se pokazali tudi pasji sledovi. Kot ponavadi sem bil spet peš, zato me je nad Prgarco prehitelo pet s turnimi smučmi. Mestoma se je zelo prediralo, zato sem se odločil, da grem raje po zimsko zimski (spihani) varianti čisto pod Ržjo, in ne po žlebu, kjer so šli smučarji. Malo se mi je zdelo čudno, da nisem še nikjer videl Ruth, ponavadi je bila zelo hitra. Kasneje sem od daleč spet videl smučarje, ki so se ustavili sredi žleba. Prepričan sem bil, da so se ustavili za malico. Šele ko sem od zgoraj prečil žleb proti Kredarici sem zaslišal helikopter in videl, da poskuša pristati v zelo močnih sunkih vetra, sem spoznal, da je nekaj hudo narobe. Ker pa jih je bilo zraven že pet, sem šel dalje. Veter je bil na trenutke res močan in je prenašal ogromne količine snega.

Na Kredarici sem zvedel, da so našli mrtvo planinko. Ker sem zjutraj videl v Krmi Ruthin kombi in na Kredarico ni prišla, skoraj ni bilo druge možnosti, kot da gre za njo.

Na prvi strmini pod Kredarico sem se spet podpisal, vendar je bil sneg precej težak in ni šlo tako hitro, kot zadnjič. Že tu bi moral spoznati, da ni vse v redu, pa sem rinil še na naslednjo, precej bolj strmo.

Dolgo sem razmišljal, ali naj tole objavim, ali naj raje zadržim zase. Na napakah se učimo, bolje da se učite na mojih, kot na svojih. Namreč, nekje na tretjini strmine me je odnesel kložast plaz. Ni šlo preveč hitro, ko sem se ustavil sem imel zunaj glavo, zgornji del trupa in roke. Nog seveda nisem mogel premakniti, poškodovan nisem bil. Takoj sem se začel odkopavati, najprej z rokami, nato sem uporabljal še smučarske palice (krpljice), ki sem jih uspel izvleči iz snega. Rok nikoli nimam v paščkih od palic. Počasi sem si uspel sneti nahrbtnik, da sem se lahko usedel in začel izkopavati najprej eno nogo, da sem si odpel smučko, drugo nogo pa sem s smučko vred potegnil iz snega. Koliko časa sem se kopal ven ne vem. Dobil sem pošteno lekcijo in sem se zahvalil Bogu, da sem jo preživel in jo lahko delim z vami.
Smučal sem dalje. Na mestu kjer so našli Ruth je bilo že vse zapihano.
Celo pot dol sem razmišljal o njej. Pogrešal bom njene planinske objave.


Stran 40: and1 27.12.2012
Dobro, da si objavil, ker je zelo poučno.

Stran 40Irina  27.12.2012
@bumslpepe, prav je, da si izkušnjo podelil z nami. Mogoče bo kdo še enkrat dobro premislil preden se bo v teh prazničnih dneh odpravil v visokogorje.
Fotografije, ki nam jih gorniki in gornice priložijo k svojim opisom so tako božanske, vabeče in mogoče za koga preveč zapeljive. Gore pozimi so velik izziv tudi za najbolj iskušene.

Stran 40: fjanzeko 27.12.2012
Na povsem istem mestu pred skoraj točno tremi leti nas je štiri zasulo, na srečo ni bilo tragedije. Odkopali smo se sami, brez poškodb, le zelo prestrašeni in brez palice. Žal tokrat ni bilo tako. Počivaj v miru in sožalje svojcem

Stran 40: viharnik 27.12.2012
Ni zastonj pravilo, da vsaj tri dni po sneženju, odvisno od razmer, nimamo kaj iskati v gorah.Po pričevanju Roka in drugih izkušenih turnih smučarjev, alpinistov starejše generacije, so se tur v gore takrat lotevali vsaj sedem dni po zadnjem sneženju.Sedaj pa novodobni pristop do gora postavlja pravila preko naravnih dejavnikov, ki nikakor ne gredo skupaj, kljub naj opremi, lavinskimi žolnami, ABS, Avalunge....Pa še včeraj sva z Igorjem trobila na pazljivost v gorah.

2*.12.2012


G-L (28.12.): Komentarji 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Kredarica - 27.12.12"

Jernej Legat,

Glede na prebrano se ne morem zadržati in nič napisati. Kje si imel glavo, če si videl da je ena oseba že izgubila življenje, še 5 drugih smučarjev in še 7 reševalcev je bilo tam, vsi v nevarnosti, pa ti še vedno rineš tja?!?! Povsod kje je bil naklon večji od 35° se je sprožil plaz, kloža vsepovsod... Aja pa še to, upam da vsaj imel žolno, ker polovica od turnih smučarjev včeraj jo ni imela!V dobro vseh turnih smučarjev in reševalcev prosim naslednjič malo premisli kaj počenjaš in kaj s svojim početjem lahko povzročiš.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti