Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.04.1993

Delo, Šport: ... Svetovno prvenstvo bo najpomembnejša tekma

Metka Lukančič, Nevenka Osredkar, Aljoša Grom, Vili Guček in Matej Mejovšek na drugem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju
V Innsbrucku bo od 30. aprila do 2. maja drugo svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Po prvi tekmi svetovnega pokala, ki je bila v začetku aprila v Frankfurtu, bo to druga izmed desetih letošnjih tekmovalnih preskušenj. Na tekmo bodo odšli tile člani reprezentance: Metka Lukančič (AO Trbovlje), Nevenka Osredkar (AO Kranj), Aljoša Grom (AO Vrhnika), Vlii Guček (AO Trbovlje) in Matej Mejovšek (Šaleški AO).
Cilj naših reprezentantov je, zaradi odsotnosti našega najboljšega športnega plezalca Tadeja Slabeta, ki se je poškodoval pri treningu pred nekaj meseci, uvrstitev v polfinale, t. j. okrog dvajsetega mesta. Največ možnosti za to imajo Metka Lukančič, Vili Guček ali Aljoša Grom. Priprave na tekme so resne in kvalitetne: to soboto se je končal enotedenski trening peterice v Ertu v Italiji, pred tekmo v Frankfurtu pa je imela reprezentanca tudi enotedenski trening v Arcu (o rezultatih priprav v Arcu, kjer je Guček na pogled splezal dve smeri 7c in več 7b in 7b+, smo že poročali).
Tekmovanje bo do vključno Gnala potekalo v plezanju na pogled, potem pa bodo najboljši finalisti, osem plezalcev in šest plezalk, plezali tudi naštudirano smer. To je sicer precej redek, časovno zamuden način finalnega plezanja, Angleži ga imenujejo »afterwork« (v slovenskem prevodu imamo trenutno na voljo samo starejši podoben, a ne povsem ustrezen izraz »z rdečo piko«), kjer imajo plezalci po razporedu v dopoldanskem treningu dvajset do trideset minut časa, da smer naštudirajo. Seštevek doseženih višin iz obeh smeri finala, plezanju na pogled in z rdečo piko, bo dal svetovnega prvaka.
Favorita svetovnega prvenstva sta sedanja svetovna prvaka Francoz François Legrand in Švicarka Susi Good (Ch), v boju za prvo mesto pa bo najverjetneje pričakovati še Japonca Yujija Hirayamo in Nemca Štefana Glowacza, Američanki Lynn Hill in Robyn Erbersfield ter Francozinjo Isabelle Patissier.
Mednarodna konkurenca bo močna, saj bo na tekmi sodelovalo več ko sto dvajset tekmovalcev iz petindvajsetih držav.

PRVENSTVU NAPROTI - Vili Guček. Foto: arhiv Dela

Drugo svetovno prvenstvo v Innsbrucku (prvo je bilo pred dvema letoma v Frankfurtu) bo tako najpomembnejša tekma sezone. Naslednja, ta bo spet v okviru tekem za svetovni pokal, na katerih sicer sodelujemo že od začetka (1989 v Leedsu), bo 15. in 16. maja v Zürichu.
Udeležbo reprezentance na SP bodo podprli Daico Ljubljana, Pivovarna Union, Športna zveza Slovenije, Tracks Ljubljana in Uniprotect Ljubljana.

ALEŠ BJELČEVIČ

Povabilo v Pireneje
Španska planinska organizacija (Federation Espanola de Montanismo) vabi mlade alpiniste na srečanje, ki bo od 4. do 11. julija v Pirenejih (Colomona Refuge, 2.359 m). Vodili ga bodo španski visokogorski inštruktorji. Srečanja se lahko udeležita dva gornika ali alpinista, stara med šestnajst in dvaindvajset let. Udeležnino (14.000 pezet) in stroške potovanja morajo plačati udeleženci. Rok za prijavo je konec maja. Prijavnico in podrobnejše informacije dobite na PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana.

(AB)

Zdaj omejitev plezanja v stenah Kraškega roba
Zaradi gnezdenja uharice prepovedali plezanje nad vasjo Podpeč nad Črnim Kalom - Tudi kazni

Na osmi seji Podkomisije za športno plezanje pri komisiji za alpinizem PZS so člani podkomisije in povabljeni gosti razpravljali o problemih plezališč, zlasti v stenah Kraškega roba. Predstavniki Republiškega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine (mag. Jana Vidic), Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Tihomir Makovec), Komisije za varstvo gorske narave pri PZS (Igor Maher), Alpinističnega odseka Obalnega PD in člani podkomisije so se dogovorili za okrepitev sodelovanja.
Zborovala so ustanovili Svet plezališč Kraškega roba, pridružijo pa se mu lahko tudi drugi zainteresirani. Predstavnik podkomisije v svetu je dr. Tadej Slabe, Obalnega PD pa Jože Žumer. Na pobudo slednjega se je svet odločil za moratorij širjenja novih plezališč v stenah Kraškega roba in začasno, do konca gnezdenja uharice, prepovedal plezanje nad vasjo Podpeč. Plezanje je sedaj dovoljeno le v stenah nad Ospom, v Mišji peči in nad Črnim Kalom.
Svet bo spremljal vsestranski razvoj v teh plezališčih in soglasno odločal o predlogih za nove in drugačne odločitve. Svet bo tudi predlagal obravnavo vseh namernih kršitev dogovorov.
Podkomisija prosi vse plezalce, da za parkiranje in prenočevanje uporabljajo dvorišče okoli nekdanje stražnice v Ospu. Uporabo dvorišča je dovolila Uprava za notranje zadeve v Kopru. Prostovoljne prispevke za uporabo pitne vode na dvorišču (inštalacija in uporaba nista zastonj) zbira Elica.

JOŽE ŽUMER

 

  26.04.1993


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti