Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.07.1987

Delo, Šport: ... Joshua Tree počasi izgublja svojo pomembnost in veljavo

Nepisana pravila zavirajo razvoj novih in še težjih smeri - Lanska sezona je bila nadvse uspešna - Randy Leavitt spet med najprizadevnejšimi
Po vsem svetu znano ameriško plezalno središče Joshua Tree počasi izgublja pomembno mesto med plezalnimi središči z nizkimi stenami v Ameriki. V tem je prav gotovo nekaj logike, saj plezalci odkrivajo krajše stene tudi drugod. Treba je tudi vedeti, da v Joshua Tree velja nenapisano pravilo, da se tu nove smeri ne opremljajo od zgoraj navzdol, ni dolgotrajnega študiranja smeri na posameznih mestih itd.
Kakorkoli že, naj bodo ta pravila dobra ali slaba, imajo zavirajoč vpliv za razvoj novih, še težjih smeri. Poznavalci pravijo, da je zelo težko najti kaj težjega od 5.12d, zelo težko tudi zaradi kakovosti skale same. Toda, kot smo že nekoč prebrali, pravijo, da bi bila ocena, ki v Joshua Tree predstavlja težave 5.12d, na področju Colorada prav gotovo vsaj 5.13a.
Med najboljše vzpone, ki so bili opravljeni lansko sezono, spada na prvo mesto prosta ponovitev smeri The Mohawk (5.12c, dva raztežaja), ki jo je opravil Randy Leavitt. Sicer je prvi splezal smer znani Toni Yaniro, pri tem je prvi raztežaj preplezal prosto (5.12b), drugega pa je le opremil, vendar ga prosto ni zlezel. The Mohawk je ena od najpomembnejših smeri v Joshua Tree.
Za hip se ustavimo še pri Leavittu. Lansko sezono je bil skupaj z Mikem Paulom, Johnnyjem Woodwardom, Paulom Schweizerjem in Bobom Gainesom med najbolj aktivnimi v Joshua Tree, če štejemo nove smeri. Vendar je treba vedeti, da Randy Leavitt ni le odličen prosti plezalec, ampak je odličen tudi v ledu in v visokih hribih. Eden redkih na svetu je, ki obvlada v takšni meri tako skalo kot tudi kombinirano plezanje. Lansko leto je bil, na primer, v ekipi (ameriško - avstralska odprava), ki je prvič preplezala SZ greben Gašebruma IV. To je bil hkrati šele drugi vzpon na glavni vrh.
V Wall of biblical fallacics sta Leavitt in Schweizer splezala Walk on Water (5.12b), ki je najbrž najboljša smer v tej steni. Značilno zanjo je tudi slabo varovanje.
Desno od te smeri, sta še dve novi, previsni in potekata po odprti steni. Obe (Blood of Christ - 5.11d in Burning Bush - 5.12a) sta delo Leavitta in Schweizerja. Omeniti je treba, da so vse te smeri očistili slabe skale od zgoraj, vendar so jih potem splezali od spodaj, s sprotnim nameščanjem varovanja.
Darryl Hensel (za njim pa še Johnny Woodward) je splezal Thin red Line (5.12a), smer, ki je bila do takrat splezana le z varovanjem od zgoraj, pa še to je uspelo le slavnemu Ronu Fawcettu. Ista dva (Hensel in Woodward) sta preplezala še Snap On Demand (5.11d) in pri tem za varovanje zavrtala tri svedrovce.
Woodward, ki sicer pleza zelo drzno, je ponovil Brain Damage (5.12a). V enem od poskusov je padel skoraj čisto od vrha smeri po skoraj na tla. Za varovanje v tej smeri skrbi le en sam svedrovček!!
V Wonderland of Rocks je Leavitt, za njim pa je to uspelo še Schweizerju, splezal previsno poč (Slaves of Fashion, 5.12b). Tudi tu je za varovanje le en svedrovec.
Na področju Split Rocks je Woodward splezal smer Woodshead (5.12a). Vendar poznavalci dvomijo o povsem novi smeri. Tu naj bi prvi plezal že Dan Goodwin in poimenoval smer The Cross.
Na področju Virgin Islands pa je Tim Wagner splezal dokaj nevarno smer, ki ima sicer težave ocenjene le 5.10a, toda v smeri je treba ključno mesto najprej splezati, šele nato sledi edini svedrovec, ki predstavlja hkrati tudi edino varovalno točko. In če ti malo pred vrhom zmanjka moči, padeš prav do dna. Smer se imenuje Defenders of the Farce.
To je le nekaj najboljših vzponov iz lanske sezone, čeprav je bilo novih smeri seveda preplezanih mnogo več. Kompletni pregled bo mogoče najti v dodatku novega vodnika za Joshua Tree, ki naj bi izšel letos in katerega pripravlja Randy Vogel.

TOMO ČESEN

Globok sneg na Rakapošiju
Igor Radovič, vodja alpinistične odprave AO Črna, ki ima za svoj cilj 7788 metrov visoki Rakapoši v Karakorumu, je poslal nekaj osnovnih poročil o poteku odprave.
Bazni tabor so postavili 23. junija v snežni kotanji, na višini 3600 metrov. Z delom na gori so pričeli že takoj naslednji dan. Najprej so na 4300 m postavili deponijo opreme, nato so do tabora I napeli 500 metrov fiksne vrvi. Tabor je stal 5350 metrov visoko. Naprej proti bodoči dvojki so že napeli 200 metrov vrvi, predvidevajo pa, da bo šotor tabora II stal približno 6000 metrov visoko.
Sporočajo, da je plezanje naporno, ponekod gazijo sneg do kolen. Naklonina do tabora I je največ 65 stopinj, je pa do tja nekaj objektivnih nevarnosti. Skoraj vsak dan se okoli poldneva pojavijo snežne nevihte. Sicer pa so vsi zdravi.

T. Č.

Deset let vzpona na GI
V sredo. 8. t. m. je minilo natanko deset let, od kar so leta 1977 naši alpinisti osvojili 8068 metrov visok Gašebrum I kar je bil takrat naš drugi vrh nad osem tisoč metri. Društvena odprava AO Tržič, ki jo je sestavljalo sedem alpinistov, šofer in zdravnik, je v 16 dneh preplezala prvenstveno smer po jugozahodnem grebenu. Smer sta z vzponom na vrh zaključila Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj. Vremenski preobrat in brezupne razmere po njem so terjale življenje Draga Bregarja, ki je iz zadnjega tabora sam poskušal osvojiti vrh Gašebruma I.
Takrat je bil to šele četrti uspešni vzpon, Zaplotnik in Štremfelj pa sta bila osmi in deveti alpinist, ki sta stala na vrhu 8068 metrov visokega Gašebruma I.

T. Č.

TV ekipa iz Baden-Badna snema pri nas
Oddaja o življenju in delu gorskega vodnika v okviru turistične ponudbe
LJUBLJANA - Te dni se v Sloveniji mudi snemalna ekipa zahodnonemške televizije iz Baden-Badna, ki snema 45 - minutno oddajo o življenju in delu gorskega vodnika pri nas. Stike s televizijsko ekipo iz ZRN je navezalo predstavništvo Turistične zveze Jugoslavije v Frankfurtu in pomeni nadaljevanje akcije turistične agencije Alpetour, ki si prizadeva uvrstiti naš gorski svet med turistično ponudbo. Celotno akcijo od vsega začetka finančno podpira Center za turistično in ekonomsko propagando pri Gospodarski zbornici Slovenije.
Ekipa bo snemala v Kranjski gori, na Bledu in Bohinju, v petek, 17. t. m., med 17. in 19. uro pa tudi v Ljubljani, kjer bo naš znani alpinist Tomo Česen, ki je tudi osrednja osebnost filma, plezal na fasadi blagovnice Metalka.

B. M.

Šesti tabor pod Mangrtom
Vodja vsakoletnega alpinističnega tabora pod severno steno Malega Koritniškega Mangrta Peter Podgornik sporoča, da bo tabor letos od 23. do 30. avgusta. Kot običajno bodo šotori postavljeni pod steno, seveda pa bo možno prespali tudi v koči. Vsa razpoložljiva literatura o smereh bo na voljo pri vodji tabora. To alpinistično srečanje, ki je organizirano v spomin na Pavla Podgornika in Tamaro Likar, bo letos že šesto po vrsti.

Prvenstvene tega tedna
Silvo Karo in Pavle Kozjek sta v četrtek. 2. t. m., splezala novo smer v steni Rzenika. Speljala sta jo desno od Smeri črncev in jo imenovala Apartheid. Visoka je 300 metrov, pet ur sta jo plezala, ocena nove smeri pa je VI-/VI-V.
Filip Bence je v Beli peči (nasproti severne stene Storžiča) splezal Planšarsko smer, ki je visoka 130 metrov. Svoj solo prvenstveni vzpon je ocenil VI, A2.
Franci Bratuž (AO Nova Gorica) in Marko Belingar (AO Matica) pa sta novo smer preplezala v Belih vodah, in sicer v južni steni Lepe glave. Poteka čez centralni del stene, zgoraj pa se krušljivemu pasu umakne po desni strani. Nova smer je visoka 240 metrov, težave so VI/V+, ime pa ji je Črni gad.

Dvakrat IX. stopnja
Igor Jamnikar je 30. junija v Dolžanovi soteski ponovil še eno Rehbergerjevo smer. Splezal je (z rdečo piko) Tri srca, ki je ocenjena z IX. Mozartove kroglice pa imajo od 4. t. m. dalje še eno ponovitev. V četrtem poskusu (prav tako z rdečo piko) jo je preplezal Franci Jensterle (AO Škofja Loka). Ocena IX.

Guček v Verdonu do 7b+
Teden dni sta se Metka Lukančič in Vili Guček preizkušala v stenah francoskega Verdona. Lukančičeva je z rdečo piko zmogla Le fou extreme droite z oceno 6b, 40 metrov. Splezala je še nekaj smeri z oceno 6a in 5c, z varovanjem od zgoraj pa tudi 6b+. Guček je splezal tri smeri, ki so ocenjene s 6c (Super Jane - z rdečo piko, Debilof - na pogled in na enak način še Le grain de folix). Oceno 7a je imela smer Je suis une legende, visoka je 40 metrov. Za Septime saut (visoka 20 metrov) je potreboval nekaj poskusov z varovanjem od zgoraj, predno jo je končno splezal, vendar le z rdečim križem. Ocena je 7b+, po UIAA torej nekako IX.
Pravita, da je obisk v kanjonu precejšen, vendar pa le to zaradi izredno velikega števila smeri ne moti.

Dvakrat v Triglavu
Betka Galičič (AO Škofja Loka) in Ksenija Lenarčič (AO Matica) sta 4. t. m. v severni steni Triglava splezali Peternelovo smer, naslednjega dne pa sta obe prosto ponovili še Šlosarsko smer.

Srečanje generacij
Ob 30-letnici alpinističnega odseka Kozjak so njihovi člani 27. junija na Raduhi priredili srečanje starejših in mlajših alpinistov. Naslednjega dne se je srečanje nadaljevalo s plezanjem v ostenjih Raduhe.

Od stene do stene
V Triglavski steni sta 5. t.m. Srečo Trunkelj in Aleš Šuster plezala Peternelovo smer, Sašo Aničin in Jure Mežnaršič (vsi so člani AO Matica) pa Helbo.
Damjan Vidmar (AO Škofja Loka) je v Koglu soliral Zupanovo smer. Janez Marinčič (AO Matica) in Matjaž Ivnik (AO Tržič) pa Kamniško smer.
Marko Prezelj (AO Kamnik) je v navezi s Sandijem Zoričem in Matejem Humarjem prosto ponovil Lahovo v Vežici, z Marjanom Kregarjem pa Centralni steber v Rzeniku.
Tomaž Žgajnar si je za plezanje omislil Stenjak na Brionih, kjer so svoj čas lomili kamenje. Odlom se vleče okoli 100 metrov daleč, stena pa je visoka okoli 15 metrov. Zaradi nepopolne opreme je plezal z varovanjem od zgoraj. Preplezal je približno deset smeri, težave od VI+ do VII. Pravi, da je skala zelo podobna tisti na Črnem kalu.
Janez Marinčič in Matjaž Ivnik sta v italijanski Seli prosto splezala Trenkerjevo poč v prvem stolpu, v Pic Ciavazzes pa Buhlovo varianto (VI+, V-VI) ter Mithelucija. Lidija Honzak in Ana Mažar sta v prvem stolpu ponovili Južni steber, v Pic Ciavazzes pa Malega Mithelucija, dan za tem pa še Mithelucijevo smer.
Paklenica seveda zadnja leta nima mrtve sezone. Formo vivo sta prosto splezala Ivnik in Marinčič. 4. t.m. so Ivica Matkovič, Stipe Božič in Zdenko Mijanič v Anič kuku splezali Spomin v desetih urah in pol. Veliko so plezali tudi spodaj nad parkiriščem. Tam je Matkovič splezal Anna Nab (VIII-) in Stezo mojstrov (VII+). Maja Krajnik (AO Škofja Loka) pa je na pogled ponovila Banana Split in Hobit, z rdečo piko pa smer 00.
Janez Primožič je z Željkom Perkom splezal Carlesso - Sandri v Torre Trieste, z Bencetom pa Gobo v Ospu.

V Tolminskem Migovcu
Darko Podgornik in Miranda Ortar sta 28. junija opravila prvo ponovitev smeri Via la Specia. Podgornik je opravil tudi 1. PP, in sicer težave segajo do VII-, smer pa je visoka 110 m. Ključno mesto je previsna poč (15 do 20 metrov) v drugem raztežaju. 8. t.m. pa je Podgornik v severni steni Triglava sam splezal Peternelovo smer in pri tem opravil prosto ponovitev.


Prenovljen dom na Planini pri Jezeru je le »bazni tabor«
Iz Integralovega doma je moč na številne krajše in daljše ture - Zelo primeren za poletni oddih - Odprt za vse

Planina pri Jezeru (1450 m nadmorske višine) je začela »planinsko« bolj živahno živeti šele leta 1977, ko so požrtvovalni planinci PD Integral (takrat še PD Viator) ob pomoči delovne organizacije, predvsem pa s prostovoljnim delom obnovili nekdanjo sirarno v pravi planinski dom.
Potem je prišlo usodno poletje 1981, ko je žareč ogorek iz krušne peči, v kateri se je pekel domači kruh za lačne popotnike, ki tod mimo hodijo k Triglavskim jezerom (ali v obratni smeri), vnel z lesenimi skodlami krito presušeno streho doma. Nič se ni dalo pomagati, streha se je vnela in pred zaprepaščenimi gledalci te hude nezgode je v slabi uri zgorel ves vloženi trud.
Planincem in članom društva ta udarec ni vzel poguma in danes že stoji nov planinski dom, zavarovan proti podobnim nezgodam in opremljen tako, da nudi prijetno zatočišče vsem, ki zahajajo v ta del Julijcev. Dom je oskrbovan že od 20. junija in bo do 30. septembra. Sposoben je sprejeti do 100 planincev, v njem je možno organizirati tudi planinske šole, tečaje in druga srečanja. Najbolj živahno je tod konec avgusta, ko gosti stotnijo Integralovih planincev, ki se zberejo v njem po uspešno opravljeni turi na Triglav, oziroma po poteh okrog njega.
V domu je možno uspešno preživeti tudi del letnega dopusta, saj so iz njega možni številni izleti ali planinske ture: do Viševnika (1 ura), na Pršivec (2 uri), na planino Vogar (3 ure), na Debeli vrh (3 ure), na Zelnarico (3 ure), na Tičarico (2 uri) ali do obnovljene koče pri Sedmerih jezerih (2 uri in pol), da daljših izletov sploh ne naštevamo. Naj omenimo še to, da je s Planine pri Jezeru do Vodnikove koče 5 ur hoda: ta podatek bo utegnil koga presenetiti.
Torej: po zaslugi Integralovih planincev in vodstva SOZD Integral, ki pravilno ocenjuje pomen rekreacije in oddiha za svoje delavce, je dom odprt in na voljo vsej slovenski planinski javnosti. Izjemno lepa okolica, čudovito jezero in bližina naših najlepših vrhov so zagotovilo, da dom ne bo sameval, prijazno osebje doma pa obljublja, da si bo v domu vsak nabral dovolj moči za nove planinske podvige.
Dostop do doma je možen iz Stare Fužine, za avtomobiliste pa do planine Blato, od koder je do doma le še slaba ura hoje.

SLAVKO KRUŠNIK
 

  13.07.1987


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti