Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.02.1990

Delo, Šport: ... Na sestanku v Parizu so določili tekme za SP

Za svetovni pokal v športnem plezanju bo letos na sporedu osem tekem - Svetovno prvenstvo v tej zvrsti bo decembra v Italiji
KRANJ - Od 5. do 7. t. m. je bil v Parizu sestanek komisije za športno plezanje pri UIAA, na katerem je s svojimi predstavniki sodelovalo 16 držav. Jugoslavijo je kot delegat CEC UIAA zastopal Ivica Piljić. Na omenjenem sestanku so določili tekmovanja za svetovni pokal v letošnjem letu, med pravili pa je pomembna uvedba doping kontrole.
Prva tekma svetovnega pokala v letu 1990 se bo začela v Avstriji, in sicer od 26. do 29. aprila na Dunaju. Sledil bo natanko tri mesece dolg odmor, tekmovalci pa se bodo spet zbrali od 26. do 29. julija v Madoni di Campiglio v Italiji. Sledila bo ZDA, kjer bosta dve tekmi: od 17. do 19. avgusta v Berklyju (Kalifornija) ter od 31. avgusta do 2. septembra v Boulderju v Coloradu. Potem bo od 10. do 14. oktobra tekma v Veliki Britaniji, sledi Nürnberg (ZRN) od 2. do 14. novembra, Lyon v Franciji je na vrsti od 16. do 18. novembra, zaključek letošnjega SP pa bo v Španiji, in sicer od 30. novembra do 2. decembra v Barceloni. Skupno torej 8 tekmovanj za točkovanje svetovnega pokala.
Poleg tekem za SP so določili tudi prireditelja (ki je bil resda znan že nekaj časa) letošnjega svetovnega prvenstva. Le-to bo od 6. do 9. decembra v Torinu. Znan je tudi datum tekmovanja za plezalce stare od 12 do 18 let. Mladince bo gostil Chamonix, in sicer od 12. do 15. avgusta prihodnjega leta. V zvezi s tem so na koncu določili še rok prijav za tekmovanja svetovnega pokala v letu 1991. Potencialni kandidati morajo prijave za organizacijo tekme svetovnega pokala poslati do 30. junija letos.
Med pravili je novost uvedba doping kontrole, o kateri se je sicer že veliko razpravljalo na preteklih sestankih. Doping kontrola bo obvezna za leto 1991 na vsakem mednarodnem tekmovanju. Tako mora sedaj vsaka matična federacija (pri nas je to JUSPEK) od svojega matičnega olimpijskega komiteja dobiti seznam nedovoljenih sredstev, s katerimi je potrebno seznaniti plezalce.
Med pravili omenimo uvedbo t. i. prve jakostne skupine plesalcev, ki imajo pravico sodelovati na tekmah SP izven kvote za posamezne države. Prvo skupino sestavlja 10 plezalcev in 6 plezalk na osnovi lanskoletne uvrstitve v SP. Ta skupina velja eno leto in tekmovalca, ki je v tej skupini nihče ne more zamenjati.
Dogovorili so se tudi, da organizator v primeru, da je prijavljenih več kot 60 tekmovalcev, lahko organizira kvalifikacijsko tekmo v dveh smereh, ki niso enake, vendar enako težke. Fiksirano je tudi stalno število polfinalistov oziroma finalistov. V polfinalu tako tekmuje 26 moških in 16 žensk. V finalu pa 8 moških in 6 žensk. Pravilo o prekoračitvi linije smeri (če je smer omejena) ostane isto. To pomeni, da se tekmovalca ustavi' samo v primeru, da se je dotaknil stene prek linije. Če je bila samo »zračna« prekoračitev, potem je vse v redu.
Na koncu je posebna delovna skupina določila okvire za svetovne prvenstvo decembra letos v Torinu. Predloge so sprejeli, kriteriji pa so naslednji: Na prvenstvu lahko sodeluje. maksimalno 100 tekmovalcev, v polfinale gre 30 moških in 25 žensk, v finale pa 8 moških in 6 žensk. Polfinale bo potekalo paralelno v dveh smereh z isto oceno, finale pa bo v eni smeri na pogled in v eni smeri, ki jo bodo finalisti lahko pred tekmo naštudirali. Rezultati višin se bodo potem sešteli. Kvota za posamezno državo za svetovno prvenstvo je dvojna (8 moških in 6 žensk).
Naslednji sestanek CEC UIAA bo letos konec oktobra v Bruslju. Na njem bodo že analizirali prijave za svetovni pokal leta 1991, potrdili pravila za leto 1991, intenzivne pa bodo tudi priprave na svetovno prvenstvo.

TOMO ČESEN

Priročnik Športno plezanje Vilija Gučka za tečajnike
Sedaj je na potezi (pod)komisija za plezanje - Potreben je tudi program za tečaje, vaditeljski kader, trening

LJUBLJANA — Kar ni uspelo organizaciji (JUSPEK, oz. naši komisiji za plezanje) ob vsem dogovarjanju, je opravil Vili Guček. Ko v začetku leta z nogo v mavcu ni mogel drugega, kot razmišljati o novem tečaju, tekmovalni sezoni in podobnem, se je na hitro odločil in se brez dolgotrajnih priprav lotil dela. Knjižica Športno plezanje je podobna našim vodničkom. Enakega (A5) formata, enostavna razmnoževalna tehnika, pisano z navadnim pisalnim strojem, vmes pa ilustracije pobrane večinoma iz drugih edicij. Sicer pa na vprašanje, komu je učbenik namenil, Vili odgovarja: našim tečajnikom, da nam bo letos lažje.
Začelo se je lani, ko so med počitnicami dokončali umetno steno v trboveljski telovadnici. Oktobra so že imeli dobro obiskan tečaj in del tedanjih začetnikov se že izpopolnjuje v alpinistični šoli, vmes seveda pridno trenirajo. Telovadnico imajo na voljo vsak dan med 18. in 19. uro.
Letos naj bi v Trbovljah imeli že dva tečaja, spomladanskega, ki se bo začel aprila in jesenskega. In da jim bo šlo lažje od rok, bodo tečajniki na začetku dobili ta učbenik. V njem je pravzaprav vse, kar začetnika najbolj zanima, od opisa opreme, razlage, kaj je plezališče. plezalna smer, do seznama najbolj znanih plezališč pri nas. Ne manjka napotkov za trening, opisa tehnike plezanja in podobno. Tam, kjer je potrebno, so opozorila ... vidi se, da je učbenik nastal na temelju izkušenj.
Že v uvodu je tudi opozorilo »vsem, ki od vsega o plezanju poznate le to knjižico: svojega neznanja ne preiskušajte v nezavarovanih smereh!« Prav je tako in če bomo v doglednem času dobili še program za tečaje ter izšolali vsaj nekaj vaditeljev (potrebni pa bodo tudi kvalitetnejši kadri, učitelji — trenerji), bo naše (športno) plezanje dobilo spet nov zagon. Toda to so že naloge organizacije. Posameznik ne zmore vsega, tudi če ima pomoč! (Tuda Vili ni bil brez nje, pomagala mu je Lukančičeva, saj je na začetku lepo zapisal »Metki hvala za pomoč«.)
Učbenik, prvotno namenjen le trboveljskim tečajnikom, sedaj zanima seveda tudi druge. In Vili Guček se zateka k fotokopiranju, da bi jim lahko ustregel. (Za tiste, ki ne vedo — njegov naslov je: Trg revolucije 7 a, 61420 Trbovlje, tel. 0601/24-661, cena po povzetju pa 1.000 din.) Ob dovolj hitri recenziji in morebitnih dopolnitvah, če bi bil potrjen kot uradni učbenik, pa bi se verjetno lahko našel založnik za pravi natis.

FRANCI SAVENC

Luka Zaplotnik uspešen na Costieri
Sedemnajstletni kranjski plezalec je ponovil smer Cocomo (X-)
KRANJ - Zadnje čase je sicer aktivnost v športnem plezanju nekoliko popustila (glede števila vzponov), vendar to še ne pomeni, da se nič ne dogaja. Med zadnjimi novicami je na prvem mestu potrebno omeniti zelo lep dosežek mladega, 17-letnega kranjskega plezalca Luka Zaplotnika, ki je na Costieri, znanem plezališču pri Trstu, ponovil smer Cocomo. Smer ima težave ocenjene z 8a+ oziroma po lestvici UIAA je to X-. Petra Vencelj (AO Železničar) je po vrnitvi iz ZDA ponovno pričela s plezanjem težjih smeri. V torek, 20. t. m., je v Ospu ponovila Paris-Dakar (IX-) in tako opravila četrti ženski vzpon v tej smeri. Pred njo so bile uspešne že Tajnikova, Lukančičeva in Ortarjeva.
Sosednja Mišja peč ima čedalje več smeri, in sicer ne samo tistih najtežjih. Vsem smerem, o katerih smo že pisali, so plezalci dodali še tri. Silvo Karo (AO Domžale) je tako opremil in splezal Krvavico (ocena 7a) in Mozaik (ocena 7b+), Luka Zaplotnik pa je avtor smeri z imenom Danger zone, ki ima oceno 7b.

TOMO ČESEN

ALPINISTIČNE NOVICE

Popravek o tekmi v Bercyju
V preteklih alpinističnih novicah je pri novici o tradicionalnem tekmovanju v športnem plezanju za pokal Bercyja v Parizu prišlo do neljube napake. Kot zmagovalec v moški konkurenci je bil napisan francoski plezalec Jacky Godoffe. V resnici pa je zmagal Anglež Jerry Moffat pred Glowaczem in Triboujem (kot je bilo objavljeno). Godoffe je bil šesti. Pred njim sta bila na četrtem in petem mestu Francoz Raboutou in Japonec Hirayama, za njim pa so se zvrstil Švicar Steulet, Francoz Cortijo, Američan Kauk in Španec Brasco.
Pri ženskah je bil vrstni red prvih treh v prejšnjih novicah pravilen (Hill, Patissier, Raybaud), za njimi pa so se zvrstile še Francozinja Labrune, Belgijka Dorsimond, Francozinja Duval, Američanka Erbesfield in Italijanka Jovane.

Občni zbor članov AO Nova Gorica
Novogoriški alpinisti in športni plezalci so se v začetku tega meseca zbrali na koči na Trstelju na rednem letnem občnem zboru. V njihovih vrstah je 18 aktivnih članov (od skupno 25), medtem ko je tistih, ki imajo kvalitetne vzpone v visokih stenah in plezališčih bolj malo. Skupno število vseh alpinističnih vzponov je 354, vzponov športnih plezalcev pa 215. Med slednjimi izstopa zlasti Ajo Slamič z vzponi IX. stopnje, v visokih stenah pa so novogoriški alpinisti splezali nekaj čez 80 smeri VI. in VII. težavnostne stopnje.
Kot vsako leto so tudi lani izvedli dva plezalna tabora, in sicer v ostenjih Srebrnjaka in M. Koritniškega Mangrta. Sodelovali so tudi v alpinistični odpravi v Ande in opravili nekaj vzponov na pet in šesttisočake. Peter Podgornik je z različnimi soplezalci opravil štiri zahtevne prvenstvene vzpone v stenah Mangrta in Planje. V športnem centru Police v Ajdovščini pa so postavili umetno steno, ki so jo uspešno preizkusili na zaključni tekmi za jugoslovanski pokal.
Med drugim so na zboru ugotovili, da so še vedno v premajhni povezanosti z matičnim planinskim društvom in ZTKO-jem.

Svetičič odšel v Novo Zelandijo
Pretekli teden je Slavko Svetičič (AO Idrija) odšel v Novo Zelandijo, kjer namerava splezati nekaj novih smeri v pogorju Mt. Cooka. Zanimajo ga predvsem stene Mt. Cooka, Mt. Hicksona in stena Douglasa.

Iz ponudbe GT Šport Tržič
Za popolnejši pregled domačih izdelovalcev alpinistične oziroma plezalne opreme je potrebno omeniti tudi GT Sport Tržič (Globočnik, Trg svobode 16, tel.: (064) 50-697), kjer so vam na voljo razni modeli jopičev in dolgih hlač iz termo velurja. Med drugim ima GT Sport v ponudbi tudi modele pohodnih hlač ter plezalnih hlač iz lycra materiala za športno plezanje.

Vojvodinska odprava na Kavkaz
Planinsko smučarska zveza Vojvodine in komisija za alpinizem PŠSV sta organizator valutne odprave na Kavkaz, v kateri bo sodelovalo 10 alpinistev iz AP Vojvodine in drugih republik. Cilj odprave sta oba vrhova Elbrusa (5621 m in 5642) in po tehnični plati spadata med manj zahtevne ture. Odprava bo trajala od 6. do 20. maja, cena za posameznika pa je 5336,00 din in vanjo ni vštet prevoz iz Jugoslavije v SZ. Interesenti se lahko prijavijo na naslov: Lazar Popara, Gagarinova 10, vhod 7, stanovanje 32,21000 Novi Sad. Na ta naslov se plača tudi omenjeni strošek za posameznika. Rok prijav je 15. marec, vplačila pa je treba nakazati do 20. aprila. Vse dodatne informacije dobite pri Lazarju Popari, telefon (021) 339-735 (doma) ali 615-599 (služba).

Projekcija filmov M. Fistravca
V sredo, 28. t. m., ob 18. uri si bodo Mariborčani v kinu Gledališče lahko ogledali video projekcijo filmov Matjaža Fistravca. Avtor bo tokrat predstavil tri svoje filme: Cerro Torre, Senca opoldne (plezanje Sreča Renhbergerja in Nuše Romih v ameriškem Smith Rocku) ter Slovenski steber (odprava na 8046 metrov visoko Šiša Pangmo).

T. Č.

Viki Grošelj in 4X8000 v CD
Viki Grošelj bo v četrtek, 1. marca, v srednji dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani predstavil svojo lanskoletno uspešno sezono, ko je v manj kot 12 mesecih stopil na vrh štirih osemtisočakov: Čo Oju (8201 m), Lotse (8516 m), Everest (8848 m) in Šiša Pangma (8046 m).

T. Č.

Prave zimske razmere
Primož Brišnik, Stane Kranjec in Bojan Pollak, vsi člani AO Kamnik, so 18. t. m. preplezali Dolgoletno smer (IV-V/II-III, 580 m, 8 h, 2. ZP, sicer pa verjetno šele nekako 7. v V steni Brane. Večino smeri, razen osrednjih sto metrov, so plezali v derezah, saj je na senčni strani še veliko ledu (po kaminu pa je tekla voda).
Medtem ko so plezali, so jim občudovalci (?) iz nahrbtnika, ki so ga pustili v zimski sobi na Kamniškem sedlu, ukradli kompas in čelno svetilko. Hudo je, če se kaj takega (kraja) dogodi v dolini, še huje pa, če se v gorah, kjer naj bi bili bolj tovariški, bolj pošteni ...

Zbor alpinistov BiH
Kar se ni posrečilo nekdanjim voditeljem bosanskohercegovskega alpinizma vrsto let, se je novi KA pod vodstvom Edima Durme iz Zenice že v prvih mesecih »vladanja«. Na Vlašiću so 10. in 11. februarja pripravili zbor alpinistov, ki so se ga udeležili predstavniki vseh aktivnih odsekov in sekcij v republiki. Marsikaj so se domenili, ustanovili nekaj novih podkomisij, začrtali odpravo na Nanga Parbat in v Pamir ... Muhamed Gafič pa je zbor popestril v prikazom videa, ki ga je lani posnel na Pik Komunizmu.

Za boljše informiranje
Po sklepu generalne skupščine UIAA (mednarodne zveze planinskih organizacij) je bil 11. in 12. januarja v Parizu ustanovni sestanek nove komisije z uradnim imenom La Commissin de la Documentation et Tnformation ali na kratko CDI. Med udeleženci so bili tudi Adams H. Carter iz Združenih držav, Michael Westmacott iz Velike Britanije ... za predsednika pa so izvolili predstavnico organizatorjev (Club Alpin Frances), Annie Bertolet.
Jožef Nyka poroča (na sestanku žal ni bilo naših predstavnikov, vzroki pa so predvsem finančne narave), da so CDI ustanovili, da bi vnesli nekaj reda v alpinistični informacijski nered. Da bi koordinirali delo specializiranih informacijskih centrov, nudili pomoč revijam, časopisom in posameznikom ter izboljšali povezavo med UIAA ter planinsko skupnostjo.
Računajo na računalniško podprt informacijski center v Londonu, ki naj bi že v roku dveh do treh mesecev pripravil prvo podatkovno zbirko - Himalaja in Karakorum. In še pripis: računamo tudi na sodelovanje vaše organizacije! Lepo, čeprav je že vsem jasno, da stojimo preveč ob strani (pa smo bili celo med ustanoviteljicami UIAA). Vse večji problem je celo plačevanje članarine, sestankov se naši predstavniki udeležujejo le izjemoma in dopisi romajo tudi po več mesecev, da pridejo do pravega (če prej ne obleže v kakem predalu), kar pa še ni zagotovilo, da pošiljatelj tudi dobi odgovor. Toda teh, docela »naših« problemov, novoustanovljena komisija seveda ne bo reševala.

F. S.

V ospredju je obveščanje
K uspešnosti reševanja ponesrečenih v gorah lahko največ prispeva dobro obveščanje - Tudi zdravniki se strinjajo s tem

Ugotovitev Mednarodne komisije za reševanje v gorah (IKAR) je, da reševalci in komisije več ali manj uspešno opravljajo delo, za še učinkovitejše delo pa jè potrebno zlasti izpopolniti obveščanje.
Zdravniki ugodno ocenjujejo sodelovanje z zdravniško komisijo Mednarodne zveze planinskih združenj (UIAA). Odnosi nekaj časa zaradi slabo razmejenih ciljev niso bili najboljši, sedaj pa je povsem jasno, da zdravniki UIAA obravnavajo probleme in iščejo rešitve v zvezi s hojo in bivanjem v visokogorju, medtem ko je naloga zdravnikov IKAR slejkoprej organizacija prve zdravniške pomoči in prve pomoči ponesrečenemu vse dotlej, ko ga prevzame v oskrbo redna zdravstvena služba v dolini. Iskali bodo način, kako seznaniti planince z njihovimi dolžnostmi in možnostmi, glede prve pomoči, ugotoviti velja, kaj sodi v priročno apoteko obiskovalcev gora, določiti bo treba mednarodne standarde glede kvalifikacij zdravnika in laika reševalca. Zdravniki GRS pri IKAR so pod vodstvom dr. Gerharda Flore iz Innsbrucka v sodelovanju z Avstrijsko zvezno GRS in Univerzitetno kliniko za kirurgijo v Innsbrucku prav tam izvedli 11. mednarodno zborovanje zdravnikov GRS. To je bilo posvečeno medicinski tehniki pri nesrečah v gorah, o čemer bomo še poročali.
Delegati komisije za tehniko reševanja so zelo resno sprejeli trditev zdravnikov, da je trenutno mogoče največ prispevati k uspešnosti reševanjanja z dobrim obveščanjem.
V ta namen bo prihodnja dejavnost posvečena raziskavi poteka nesrečnega dogodka od časa, ko se je primerila nesreča pa do hipa, ko je ponesrečenec v zdravniški oskrbi v dolini.
K obveščanju sodi tudi priprava na uvajanje splošnega planinskega radijskega omrežja za klic v sili (PROKS). V tem nismo brez izkušenj, gre pa vseskozi za ilegalno rabo radijskih postaj, spričo česar je komisija od lanske jeseni do danes že naredila pomemben korak: delegati držav članic so pri svojih organih za radijske zveze izposlovali soglasje, da v ta namen uporabljajo enotno frekvenco 434.475 MHz. Naprave naj bi omogočale minimalno govorno povezavo in radijsko lokacijo nahajališča ponesrečenca.
O zvezah so se pomenkovali tudi letalci reševalci. Njihov cilj je enotna frekvenca za sporazumevanje v Evropi. Gre tako za zveze zrak — zrak. kot za povezavo helikopterjev s tlemi in obratno.
Uvajajo tudi enotne mednarodne znake za signalizacijo, ki bi naj planincem kjerkoli v evropskih gorah omogočili sporazumevanje, oziroma obveščanje helikopterjev. O teh znakih mora biti obveščena javnost!
Letalci so tokrat spet zabeležili nesrečo helikopterja; med reševanjem v Eigerju je padajoče kamenje tako poškodovalo helikopter, da je ta strmoglavil.
Kar zadeva prelete meje, ki so nekaj časa delali preglavice, tokrat ni bilo slišati o težavah in zaprekah. Komisija za plazove je ugotovila, da je izredno suha zima in nekajmesečno pomanjkanje snega imelo ugodne posledice, saj je bilo smrtnih žrtev plazov v zimi 88/89 samo 82.
Skupina, ki je pripravljala slovar izrazov s področja snega in plazov je pripravila disketo v šestih jezikih, med njimi tudi v slovenskem. Slovar bo že v letu 1990 na voljo uporabnikom.
Komisija še posebej podpira prizadevanja za čim hitrejše obveščanje, saj so zasuti v plazovih od vseh ponesrečencev najbolj odvisni od hitrega prihoda pomoči, ugotavlja pa tudi, da bi se dalo najbrž še kaj narediti v tehniki reševanja z lavinskimi psi.
Med posebnosti zasedanja IKAR 1989 nedvomno sodi tudi vloga za sprejem GRS ZSSR. Zbor je predlog gorskih reševalcev Sovjetske zveze obravnaval z naklonjenostjo in temu primerno soglasno sprejel sklep, da postane član IKAR tudi njihova organizacija. Očitno zahaja perestrojka tudi v sfero reševanja v gorah. Videti je, da so odmrznile zapreke, ki so kljub pripravljenosti reševalcev SZ v preteklosti že nekajkrat preprečile, da bi se ti mogli vključiti v svojo mednarodno stanovsko organizacijo.

PAVLE ŠEGULA

  26.02.1990


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, priredila: IK.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti