Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Patagonia Vertical

SIDARTA: Chaltén Massif, Climbing guide - Rolando Garibotti & Dörte Pietron - Ljubljana 2012

PATAGONIA VERTICAL
Chalten Massif

Authors ROLANDO GARIBOTTI DORTE PIETRON
Topos DORTE PIETRON
Editor LINDSAY GRIFFIN
Cartography LOJZE MIKLAVČIČ
Layout JANEZ SKOK
Published by SlDARTA, LJUBLJANA, 2012
© ROLANDO GARIBOTTI, DORTE PIETRON

Warning
Climbing is a dangerous sport that can result in severe injuries
or death. The information given in this book is a mere guideline. Conditions and routes are subject to sudden change. This infor- mation was collected from numerous sources that could not be independently verified. The authors can not guarantee the accu- racy of the information. Neither the authors nor the people that contributed information accept any responsibility in case of an accident on one of the routes described. This guidebook is not a substitute for proper instruction, experience or good judgement. Climb at your own risk.

796.52(238.16)(036)  |  ISBN 978-961-6027-67-0  | COBISS-ID 263834624

250 smeri na 39 vrhov, 90 skic, več kot 200 fotografij, pregledni zemljevid območja z vrisi dostopov in sestopov, 368 strani (format 15 cm x 24 cm), poltrda vezava, plastificirane platnice

Rolando Garibotti, gorski vodnik in fotograf, je odraščal v Barilochah na severu Patagonije. Skupino Fitz Roya je prvič obiskal leta 1986, ko je kot 15-letnik z leto starejšim vrstnikom preplezal Agujo Guillaumet. Med njegove najpomembnejše vzpone spadajo prvi kompletni vzpon preko severne stene Fitz Roya leta 1996, prvi vzpon prek severne stene Cerro Torreja leta 2005 (El Arca de los Vientos s Salvaterro in Beltramijem) ter dolga desetletja najbolj zaželeni prvenstveni vzpon - prečenje Cerro Torreja (Travesía del Torre s Colinom Haleyem) leta 2008. Vse vzpone je opravil v alpskem slogu. Leta 2009 mu je italijanska vlada za njegovo športno kariero podelila častni naziv Cavaliere (vitez). Slovenski publiki se je predstavil na festivalu gorniškega filma leta 2010.

Dörte Pietron se je rodila leta 1981 v nemškem Heidelbergu, kjer je diplomirala iz fizike. Po diploma se je odločila za kariero gorske vodnice in trenutno kot trenerka vodi ekipo mladih nemških alpinistk. V Patagoniji je prvič plezala leta 2008; od takrat se je štirikrat povzpela na Fitz Roy, med drugim po dolgi smeri Afanassieff z Argentinko Mileno Gomez kot 2. ženska naveza (za našo Tino di Batista - Monika Kambič), z Rolandom Garibottijem pa sta opravila 2. ponovitev smeri Ensueño. Dvakrat je splezala tudi na Cerro Torre; prvič kot prva ženska po Ferrarijevi smeri v zahodni steni.


Na skrajnem jugu argentinske Patagonije se vzdolž meje s Čilom dviga veličastna veriga gora najdrznejših oblik. V množici granitnih stebrov in sten ter v led vkovanih vrhov izstopata slovita Cerro Torre in Cerro Fitz Roy. ...
... v kompleksnem alpinističnem vodniku po gorah nad Chaltenom, ki ga je avtor Rolando Garibotti označil za svoje življenjsko delo, ki pa bi težko izšlo brez pomoči soavtorice in soplezalke Dörte Pietron, so poleg natančnih skic, vrisov in opisov smeri pri večini vzponov navedeni tudi priporočljivi dostopi in sestopi ter potrebna plezalna oprema in strategija vzpona.
Kot eden najboljših poznavalcev teh gora z več kot 25-letnim plezalskim stažem je vodnik obogatil z izčrpnim zgodovinskim orisom podočja in plezanja ter koristnimi splošnimi informacijami.

Naravnost osupljivo je, koliko kvalitetnih smeri ponujajo gore nad Chaltenom in kako močan pečat so v teh stenah pustili prav slovenski plezalci. V vodniku so dokumentirani vsi pomembnejši vzponi slovenskih alpinistov.

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti