Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.03.1992

Delo, Šport: ... Trinajstkrat točke v steni

Prva tekma v športnem plezanju bo 11. aprila v Kamniku — Dvanajst kategorij tekmovalcev
LJUBLJANA — V organizaciji podkomisije za športno plezanje pri PZS bo letos trinajst tekmovanj. Plezalci bodo tekmovali v skladu z novim tekmovalnim pravilnikom, razporejeni pa bodo v dvanajst kategorij.
Glede na izkušnje pri prirejanju tekmovanj je PŠP sestavila nov pravilnik o organizaciji in sojenju tekmovanj v športnem plezanju, ki prinaša nekaj zanimivih novosti. Tekme za pokal bodo odslej točkovali po sistemu mednarodne zveze športnih plezalcev (ASCI). Tako bo zmagovalec dobil 30 točk, drugouvrščeni 20, tretji 15 in naprej: 4.— 11,5.-8,6.-6,7.-5,8.-4, 5,9. - 4, 10. - 3,5, 11. - 3. 12. - 2,5, 13. - 2, 14. - 1,5, 15. - 1.
Z uvedbo dveh novih kategorij (kadeti in kadetinje) je zapolnjena vrzel med mlajšimi in starejšimi kategorijami. Tako bomo v letu 1992 dobili kar dvanajst pokalnih zmagovalcev in dvanajst slovenskih prvakov v športnem plezanju.
Koledar tekmovanj v športnem plezanju za leto 1992 - mlajše kategorje: 11. april Kamnik, 25. april Slovenska Bistrica, 9. maj Domžale, 30. maj Velenje, 3. oktober Jesenice, 17. oktober Celje, 7. november Radovljica (državno prvenstvo), 21. november Tržič, starejše kategorije: 5. september Ajdovščina, 26. september Velenje, 24. oktober Kamnik, 28. november Domžale (državno prvenstvo), 12. december Ljubljana.

NUŠA ROMIH

Načrti Poljakov
Medtem ko so naši alpinisti morali preložiti preskus v zahodni steni drugega najvišjega vrha sveta, K2, se Wojtek Kurtyka iz Krakova spet odpravlja v to steno. Tudi tokrat bo z njim Švicar Erhard Loretan. Kurtyka se je s to steno zaman skušal že dvakrat.
Jožef Nyka poroča še o dveh načrtih: Wielicki, eden od velikanov poljskega himalajizma, bo letos poskušal dopisati na seznam doseženih osemtisočakov kar dva, da bi jih imel skupaj 10. Spomladi bo njegov cilj Broad Peak, jeseni pa Manaslu.
Najbolj ambiciozna pa je spet Wanda Rutkiewicz. V okviru svoje akcije »The Caravan to Dreams« je že 1. marca odpotovala iz Varšave. Pred monsunom se bo skušala v mešani mehiško-poljski odpravi povzpeti na Daulagiri, vzporedno pa je domenjena še s Francozi za Manaslu. Poleti naj bi potem prišel na vrsto Broad Peak.

FRANCI SAVENC

Koledar 1993 — gorništvo na vse načine
Komisija za odprave v tuja gorstva pripravlja izdajo stenskega koledarja z motivi gorniških dejavnosti: alpinizem, prosto plezanje, ledni slapovi, turno in ekstremno smučanje, padalstvo in zmajarstvo, divje vode, jamarstvo, GRS, gorsko kolesarstvo itd. Prednost imajo lepi in zanimivi diapozitivi, ki jih je treba poslati do 25. aprila na Planinsko zvezo Slovenije.

Deset oddaj »Tomo Česen predstavlja«
Z Matjažem Fistravcem bo približal plezalni šport široki publiki

KRANJ - Pred dnevi smo videli prvo oddajo televizijske serije z naslovom »Tomo Česen predstavlja«
V uvodni oddaji sla Tomo Česn (AO Kranj, Iskra Commerce, Novoles) in snemalec Matjaž Fistravec (Studio Alp) spregovorila nekaj o njunem projektu. Vsakih štirinajst dni (ob sredah) bo imel TV Studio Maribor Tele M na drugem programu TV Slovenije (med 18.30 in 19.30) 10 uro 14 minul dolge oddaje o plezanju. Serija je namenjena širši publiki, ljudem, ki se je z uvedbo tekmovalnega plezanja na umetnih stenah dobila priložnost, da si lahko od blizu ogleda eno izmed plezalnih panog. A to je seveda le del tega športa. »Slovenske publike ne smemo podcenjevati. Zato te oddaje ne bodo šolsko izobraževalne. Navsezadnje je 10 do 14 minut, kolikor je predvidenih za eno oddajo, premalo za kaj takšnega. Osnovni namen je, da pokažemo, kaj vse se pod pojmom plezanje skriva, da morda s pomočjo teh oddaj pomagamo nekoliko bolje razumeti to športno aktivnost, predvsem pa razlikovati panoge plezanja. Rad bi gledalcem dal priložnost, da si povsem od blizu ogledajo nekaj, kar je sicer rezervirano samo za tiste, ki se s tem neposredno tudi ukvarjamo,« pravi o prvi tovrstni seriji pri nas kranjski alpinist. Tomo Česen, tokrat v vlogi scenarista, voditelja in akterja.
Druga oddaja bo na sporedu v sredo, 1. aprila, v njej pa bo govora o plezanju po zaledenelih slapovih. Tomo Česen in Matjaž Fistravec bosta v naslednjih oddajah govorila še o treningu, pa seveda o šolo plezanju na vseh ravneh tega športa, o športnem plezanju, o tem kako nastane smer v plezališčih, kako se oblikuje tekmovalne smeri. Gledalec, bo začutil utrip plezanja v visokih stenah. Pokazala pa ...

Čestitke Česnu in Štremflju
KRANJ, 24. marca - V planinskem društvu Kranj so danes pripravili srečanje s svojima članoma, vrhunskima alpinistoma Tomom Česnom in Andrejem Štremfljem. Čestitali so jima za njune zadnje vrhunske dosežke, s katerimi sta vzbudila pozornost mednarodne alpinistične javnosti in utrdila ugled slovenskega alpinizma v svetu ter jima izročili skromna darila.
Andrej Štremfelj, ki je za vzpon čez južno steno Kančendzenge v alpskem stilu dobil zlati cepin, je ob tem dejal, da na tujem znajo bolj ceniti take dosežke kot pri nas doma. Po njegovem bi Francozi z zlatim cepinom, ki so ga lani prvič podelili, radi nagradili zlasti svoje alpiniste za dosežke, a jim je za začetek zmešal štrene slovenski alpinist. Tomo Česen pa je kot prvi alpinist na svetu, ki je uspešno opravil z dvema tako različnima vrhunskima dosežkoma, kot sta prvenstvena smer na osemtisočak v Himalaji in športno plezanje v steni s čisto desetko.
Čestitki se je pridružil tudi dr. Peter Vencelj, minister za šolstvo in šport, ki je zbranim pojasnil nekatere zamisli in načrte države pri finančni pomoči ter zaščiti vrhunskih športnikov, finasiranju množične planinske dejavnosti, povezavi planinske vzgoje s šolo in drugo. (L. S.) (D 25/3-92)

ALPINISTIČNE NOVICE

Na vrhovih sveta
Knjigo Na vrhovih sveta, ki je ponekod že nekaj dni v prodaji (2850 SLT) bodo v sredo (ob 11. uri v dvorani E3 Cankarjevega doma) tudi uradno predstavili.
Knjiga je velikega formata (21 cm x 30 cm) z barvnim ovitkom in 176 stranmi, dve pregledni karti pa sta na zaščitnih listin. Med tekstom je okoli 100 barvnih reprodukcij na kvalitetnejšem papirju. Ilustracij, od risb do krokijev in črnobelih fotografij, pa ne manjka tudi med tekstom, točneje faktografijo, ki je nanizana ob vseh člankih. S portreti je predstavljenih tudi vseh 33 avtorjev člankov, ki bralce vsak na svoj način vodijo na vse celine sveta, razen na Antarktiko.
Delo je na nek način nadaljevanje knjige Na vrh sveta (1979), kar nakazuje tudi naslov, seže pa mnogo bolj v širino. Medtem ko so bili v prvi prikazani le dosežki v Himalaji, so v tej knjigi vsi večji alpinistični uspehi izven Evrope.

FRANCI SAVENC

Veleslalom pod Raduho
AO Črna bo priredil 4. aprila na Grohatu pod Raduho tradicionalni veleslalom za alpiniste. Start bo ob 11. uri, tekmovale pa bodo naveze dveh alpinistov. Takoj po startu bo spust (10 m) po vrvi, nato si bosta tekmovalca pripela smuči, se navezala in poskušala kar najhitreje presmučati progo. Obvezno bosta morala nositi najmnaj pet kilogramov težak nahrbtnik.
Prijave sprejema Milan Plesec, Center 1, 62392 ČRNA, dopoldan tudi na telefon (062) 35-193, prijaviti pa se bo mogoče tudi še uro pred začetkom tekmovanja.

(F. S)

Na tečaj v Manang
Komisija za odprave v tuja gorstva PZS bo tudi letos pripravila tradicionalni začetniški tečaj za nepalske gorske vodnike septembra. V Nepal bodo odšli vodja, ki mora biti gorski vodnik, dva inštruktorja in zdravnik. Vsi morajo dobro obvladati angleški jezik, vsaj eden pa naj bi že bil na takem tečaju v Manangu. Odhod bo v začetku avgusta, povratek pa v začetku oktobra. Prijave z osebnim listom je potrebno poslati do 20. aprila.

(F. S.)

Treking okoli Anapurn
Športno društvo Krplje na Fakulteti za šport bo priredila septembra za pet tednov popotovanje v Nepal, treking okoli Anapurn, nato pa še obisk Tajske. Okvirne prijave sprejemajo do srede maja 1992 (Tone Golnar, FS, Gortanova 22 ali po telefonu (061) 101-077), cena pa ne bo presegla 1600 USA.
Udeleženci morajo pred odhodom poskrbeti za zadostno telesno pripravljenost in primerno opremo, o podrobnostih pa se bodo pravočasno domenili.

(F. S.)

Prijave za Anapurno
Komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS je sklenila, da bo imela odprava »Anapurna '92« najmanj deset udeležencev. Imela bo namreč obeležje kadrovske, zato tudi himalajske izkušnje niso nujne. Rok za prijave bo potekel 9. aprila, zato kaže pohiteti. Formalnosti so običajne, osebni list, pregled najpomembnejših vzponov. Razpis velja tudi za vodjo in zdravnika.

(F. S.)

  30.03.1992


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti