Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nočna kronika

Bizarna zgodba o tem, kaj je plezalna smer in kako jo oceniti - ali zgodba o tem, kako so nekatere stvari, ki se zdijo očitne, take le na prvi pogled.

Najprej opozorilo bralcem: tema, ki jo obravnavam v nadaljevanju, to je ocenjevanje (športno)plezalnih smeri, je obiskovalcem te spletne strani, ki niso plezalci, verjetno težko razumljiva in nezanimiva, zato priporočam, da na tem mestu končajo z branjem. Razen če bi morda radi kaj zvedeli o temi, ki se samim plezalcem - vsaj če sodimo po količini izrečenih in zapisanih besed - zdi ena najzanimivejših plezalnih tem nasploh.

Najprej kronologija:

  1. Konec novembra sva s kolegom plezala v Mišji peči, verjetno najbolj (pri)znanem slovenskem plezališču. Po ogrevanju sem soplezalca varoval v smeri Nočna kronika oz. njenem prvem delu (tj. do prvega sidrišča), ki ima vodniku Slovenija - športnoplezalni vodnik (Sidarta, 2012) oceno 7c+. Ne glede na to visoko oceno sem se odločil, da smer poskušam preplezati na "moralni" fleš (dejansko ni šlo za pravi fleš, saj sem spodnji del, ki je skupen s smerjo Dolga kava 7b+, sem pred časom že plezal). Na moje veliko presenečenje (moje "natežje" na fleš ali na pogled preplezane smeri so bile dotlej 7c, pa še te pretežno s Kalymnosa in preplezane v mnogo boljši formi) mi je smer brez večjih težav uspelo preplezati do vrha.
  2. Ker je bila to moja prva smer, ki je bila v vodniku(!) ocenjena s tako visoko oceno in sem jo preplezal "skoraj na fleš", in ker ob mojem vzponu krožile govorice, da je sta v smeri na ključnem mestu dve "varianti" - lažja desna in težja leva (direktna) - sem želel oceno iz vodnika "preveriti" (zakaj je preverjanje v narekovajih, bom razložil kasneje) in na običajnih mestih, kjer slovenski plezalci podajajo svoje ocene težavnosti smeri, našel tole:
    1. na slovenskem portalu plezanje.net je imela smer 8 ocen: bazno (tj. oceno, ki jo avtor, ki je dodal smer na portal običajno prepiše iz plezalnega vodnika) oceno 7c/c+ in sedem ocen različnih plezalcev, ki so jo ocenili od leta 2000 do 2011 brez izjeme vsi z oceno 7c+. Iz teh ocen je izračunana tudi povprečna ocena (brez ekstremov), ki je seveda tudi 7c+.
    2. na svetovno najbolj znanem tovrstnem portalu 8a.nu, kjer ima smer bazno oceno 7c+ in 25 ocen posameznih plezalcev, od katerih jih je 21 7c+ in štiri 7c.
  3. Na 8a.nu sem opazil tudi nekaj zanimivih opomb ob ocenah plezalcev, npr. "Soft did on the classic line, not on Bubu way (7c)" ("lahka, preplezal po klasični liniji, ne na Bubutov način"), "Hard Hard bouldery section. At least if going straight. I like the 7c like this. You would want to try to test yoself! I was later told there is a much easier variation around 7a/b." ("Težak balvanski del. Vsaj če greš naravnost. ... Kasneje so mi povedali, da obstaja mnogo lažja varianta okrog 7a/b"), "Didn't bypass the crux on the right" ("Ključnega mesta nisem obvozil po desni"), "5 ... leva varianta", "Hard Direct (bez fusarenja desno)" ("Težka direktna (brez goljufanja desno)") ipd.
  4. Na zgoraj omenjenem portalu plezanje.net sem tudi sam vpisal mojo oceno težavnosti smeri. Oceno 7c. Pri tem sem imel sam pri sebi malo slabo vest, saj se mi je zdelo, da sem s tem sklenil nekakšen nenačelen, "gnil" kompromis med dejanskimi težavami, ki sem jih občutil v smeri (7b ali 7b+) in špekulacijo o okoliščinah, ki so morda povzročile, da je bilo to moje občutenje težav nerealno, npr. zaradi odlične "dnevne" forme, motivacije soplezalca (ravno s tem soplezalcem se mi zdi, da ta izvira iz neke prikrite, "zdrave" tekmovalnosti), ali pa enostavno zato, ker so mi med plezanjem takoj "padli v roke" ravno pravšnji grifi.
  5. Danes, ko sem na slo-alp.com iskal kakšno novico o tem, da je zamrznil kakšen slap, pa sem slučajno opazil, da se je tudi na samem plezanje.net pojavil nov komentar o smeri "Smer ima na detajlu možnost obvoza v desno. V tem primeru je ocena smeri 7c".

Slednja izjava (ki jo je sicer zapisal izkušen plezalec, tudi avtor številnih novih smeri) in že prej omenjeni komentarji s 8a.nu so me prepričali, da je s pomenom, ki ga mnogi plezalci pripisujejo tako navidez trivialnim pojmom, kot sta smer in ocena, nekaj narobe. Ali pa gre vsaj za površno izražanje.

In zakaj trdim, da so takšne izjave napačne in površne? Zato, ker niso v skladu s pojmovanjem, glede katerega se je zdelo, da smo zanj že pred mnogimi leti  v slovenski plezalni srenji dosegli konsenz. Morda najbolj dosledno in podrobno v diplomski nalogi, ki sta jo že pred 16 leti spisala Vili Guček in Metka Lukančič.

Diplome nimam pri roki, da bi lahko citiral definicije, toda verjamem, da moja skleroza še ni toliko napredovala, da si ne bi zapomnil nekaj bistvenih poudarkov, saj smo o tem takrat in tudi kasneje še pogosto razpravljali in pisali. Definicija smeri je bila nekako takšna: pas stene, ki je od drugih smeri levo in desno omejen s težjo "plezalno površino". Na istem mestu je bil opredeljen tudi pojem varianta smeri, za katerega sedajle ne bom tvegal definicije po spominu, kar pa za smer, o kateri razpravljamo, niti ni potrebno. Očitno je, da je Kronika smer, ki ima eno samo "varianto", tj. eno samo "linijo svedrovcev". In da je "goljufivi obvoz desno" znotraj "pasu stene", torej sama smer. Ob dejstvu, da se mnoge smeri plezajo še mnogo bolj levo in desno, do ekstremov, ki so "moralno vprašljivi" (npr. prečenje na mesto s počitkom v sosednji smeri), se mi take izjave nekaterih plezalcev zdijo nerazumljive.

Če me je presenetilo že to, kakšne predstave imajo nekateri o tem, kaj je smer in kaj je varianta smeri, me še toliko bolj presenečajo ocene težavnosti. Predvsem zakaj se je tistim, ki so očitno vedeli, da v smeri obstajajo različne možnosti prehoda okrog "ključnega" mesta, ni zdelo "pošteno", da ocenijo najlažji prehod v smeri. V čem je Kronika toliko posebna, da v njej ne priznavajo nekega prehoda kakšen meter(!) desno od svedrovca in štejejo za "pravi" prehod tistega, ki je malo levo od svedrovca? Ja, vem, sliši se neverjetno, ampak natančno to so strorili.

OK, če še kdo ni razumel, naj bom za konec bolj ekspliciten o tem, kaj je narobe z izjavo "Smer ima na detajlu možnost obvoza v desno. V tem primeru je ocena smeri 7c". Kot prvo, vsaka smer ima možnost plezanja malo bolj desno ali levo, zato ne vem, zakaj bi bilo treba to pri katerikoli smeri posebej omenjati. Oziroma, če se to že omenja, to pomeni navodilo, kako plezati smer, navodilo tistim, ki imajo ali premalo moči ali domišljije, da bi smer splezali "po svoje". Takega navodila si tisti, ki bi želeli smer preplezati na pogled, gotovo ne želijo, saj so si s to - nedvomno pomembno informacijo - v trenutku branja to možnost zapravili.

Kaj pa "V tem primeru je ocena smeri 7c"? To se bere, kot da obstaja nek konsenz (povprečna, "bazna", "usklajena" med večjim številom plezalcev), koliko je "prava" ocena smeri. Glede na to, da se je ta komentar pojavil na isti(!) dan, ko sem jaz kot edini predlagal tako oceno (pa še to, kot rečeno, kot gnili kompromis), dvomim, da je res tako. Kaže ta del zgodbe še na en problem: način izračunavanja "končnih" ocen smeri na plezalnih portalih, ki to oceno izračunava kot povprečne ocene, ki so jih obiskovalci dali v celotni zgodovini obstoja teh portalov. Te ocene namreč postanejo "napačne", vsaj v smislu, da več ne odražajo večinskega mnenja, potem, ko so se spremenile "razmere" v smeri, kot so npr. odlomljen oprimek ali odkrit nov način prehoda ključnega mesta.

Bojan Leskošek 

Delo/AN-26.10.1992 - Primerjalne težavnostne lestvice

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti