Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.05.1987

Delo, Šport: ... Drugačni alpinistični filmi - Prosto plezanje v ospredju

Na 35. mednarodnem festivalu alpinističnega in raziskovalnega filma v Trentu tudi televizijska oddaja Pajek pod previsom Bena Hvale
Pred dnevi se je v Trentu končal letošnji 35. mednarodni festival alpinističnega in raziskovalnega filma. Festival, ki že leta vztraja pri svoji tematski opredelitvi, se letos ni mogel pohvaliti niti z enim pravim speleološkim filmom, zato pa je v svojem festivalskem programu še povečal število filmov o najrazličnejših problemih favne in njene ohranitve.
Število filmov v tekmovalnem programu se že leta giblje okrog številke 50, že spet sta bili številčno najmočnejše zastopani Francija in Italija. Letos je bila številčno močna tudi »video« sekcija z 20 oddajami.

SHARA VERTICAL - Zahodnonemški film Seppa Wormanna.

Jugoslavija - konkretneje RTV Ljubljana - je na festivalu sodelovala samo z oddajo Pajek pod previsom Bena Hvale.
Mednarodno žirijo je vodil Francoz Jean Durry, pri delu žirije pa je sodeloval tudi France Štiglic.
Na festivalu se je predstavilo nekaj zelo znanih avtorjev alpinističnega filma, na primer Gerhard Baur, Jean Afanasieff, Didier Lafond, Laurent Chevallier.
Letošnji festivalski program bi po vsebinsko - kvalitetni plati zelo težko označili z enotno oceno. Pojavilo pa se je nekaj vsebinskih lastnosti, ki jih verjetno že lahko proglasimo kot nove značilnosti sodobnega alpinističnega filma.
Razen bolgarskega filma Everest - radost in bolečina, režiserja Milana Ognjanova in pa kanadske Anapurne na festivalu praktično ni bilo filma o ekspediciji ali himalajskem vzponu. Ta del »dnevniškega« dokumentiranja raznih uspelih ali neuspelih alpinističnih podvigov je postal zadnja leta že precej stereotipen, zato tudi manj zanimiv in filmsko obetaven.
Na letošnjem festivalu so bili tako v ospredju filmi, ki so propagirali prosto plezanje v raznih evropskih gorah, plezalci in filmarji pa so odkrili tudi Afriko in pestro plezalsko - filmsko ponudbo te celine. Posebej filmska obdelava afriške scenarije prinaša v alpinistični filmski žanr osvežitev - pa ne samo vizualno - hkrati pa nam prav ti filmi znova potrjujejo možnost soobstoja in prepletanja dveh civilizacij, dveh mentalitet, drugačnega pogleda na plezanje.
V tem sklopu moramo omeniti francoski film Seo, režiserja Pierra - Antoina Hizora, ki prikazuje prihod dveh francoskih alpinistov v črno Afriko, njuno soočanje z domačini, njihovo ravnodušno spremljanje plezalnih naporov, njihovo priseganje na tradicijo, spoštovanje ustaljenih načinov njihovega življenja. Prav zaradi opisanih izpovednih kvalitet si je film prislužil Cidalcovo nagrado.
Nekateri avtorji in produkcijske hiše pa še kar ostajajo v svojih tradicionalnih okvirih. Gerhard Baur še naprej raziskuje alpinistično zgodovino v filmu Vzhodna stena Fleischbanka. V svojem filmskem eseju se Baur spominja plezalcev Otta Herzoga, Hansa Duferja, Paula Preussa in drugih in njihove dosežke primerja z dosežki mlade generacije zdajšnjih plezalcev.
Filmski oddelek Musea Nazionale della Montagna »Duca degli Abrizzu« iz Torina se je tudi na letošnjem festivalu pojavil z igranim filmom Slika z goro, režiserja Nazarena Marinonija, ki je že lani zaslovel s podobno koncipiranim filmom Mount Blanc pred 200 leti. V tokratnem filmu gre za rekonstruiran zgodovinski prikaz prvih poskusov (resda v vojaške namene) poiskati varne prehode v valdostanskih gorah.
Filmom iz produkcije italijanskega Muzeja manjka predvsem prava filmska dramaturgija, ki je verodostojna interpretacija dokumenta v sebi nima - pa tudi nadomestiti je ne more.
Letošnji festival je gledalcem ponudil tudi srečanje s francosko televizijsko serijo Zmagovalci nemogočega in sicer z dvema epizodama o Reneju Desmaisonu in Walterju Bonattiju.
Rene Desmaison v svojem portretu obuja spomine na svoj vzpon čez vzhodno steno Druja leta 1957, Walter Bonatti pa se v svojem spominja predvsem vzpona na Freney leta 1961, ki se je tragično končal za štiri Bonattijeve soplezalce. V filmskem pričevanju Bonatti odločno zavrača vse očitke krivde in odgovornosti za smrt prijateljev, priznava pa, da tudi francoska »legija časti« med Bonattijevimi sonarodnjaki Italijani ni odvrnila večnega suma.
Oba portreta se odlikujeta predvsem z natančnim novinarskim in raziskovalnim delom starih dokumentov in filmskih materialov, brez katerih zdajšnje portretiranje obeh znanih alpinistov ne bi bilo mogoče, pa tudi reportažna zapisa bi bila revna in nepopolna.
Filmu o Bonattiju je glavna festivalska žirija upravičeno prisodila Grand prix festivala.
Letošnji filmski festival v Trentu je zagotovo (mogoče tudi po zaslugi novega umetniškega direktorja Francesca Biamontija) premik v razumevanju alpinističnega filma, njegovih možnosti in pomena. Če bodo filmski avtorji vztrajali pri odkrivanju človeških plasti alpinizma in ne samo njegovih tehničnih možnosti, če Himalaja ne bo pomenila edini možni vrhunec in uspeh, potem se bo začeta filmska opredelitev lahko uspešno nadaljevala.
Ob festivalu je bilo veliko srečanj alpinistov, strokovnih pogovorov o prisotnosti alpinizma v časopisju in drugih medijih, o Himalaji - kdaj in za koga, podelili so letošnjo literarno nagrado ITAS, dobil pa jo je uveljavljeni italijanski publicist Gino Buscaini za knjigo Le Dolomiti Orientali.
V času festivala pa so založniki predstavili tudi najnovejšo številko imenitne alpinistične revije Alp. S to številko smo tudi Slovenci lahko posebej zadovoljni, saj prinaša obširen zapis Ines Božič in Janeza Skoka z naslovom Osp, kraj previsov. Oba avtorja sta zelo nadrobno popisala prosto plezanje v Ospu, pa plezanje, ki ga je lani prenašala ljubljanska televizija. Osp je v reviji predstavljen tudi z nekaj odličnimi fotografijami.
Silvo Karo pa je v informativno bogatem zapisu predstavil ekspedicijo v Patagonijo.

TONE FRELIH

Že 23. veleslalom pod Raduho - Štuparjev memorial Kamničanov
Zanimivi tradicionalni tekmovanji v veleslalomu sta privabili številne alpiniste in planince od vsepovsod

V soboto, 9. maja, so člani AO Črna ob pomoči smučarskega kluba iz Črne pripravili 23. veleslaloma pod Raduho za alpiniste in planince. Alpinisti so tekmovali v navezah, z obveznimi nahrbtniki, takoj po startu pa so morali opraviti tudi kratek spust ob vrvi. Planinci so tekmovali v klasičnem veleslalomu.
Med alpinisti je bila najboljša naveza: Rado Markič in Janez Krč (AO Jezersko) 1:43,29, druga sta bila njuna tovariša iz odseka Luka in Andrej Karničar (1:52,65), tretja pa članica AO Ravne Marjan Krejan in Janez Žalig (2:38,13). Med planinci so zmagali v skupini do 15 let Matej Šteharnik (PD Prevalje), do 25 let Denis Šteharnik (PD Jezersko), do 35 let Rado Markič in v skupini nad 35 let Vili Santer (PD Fecro). Med planinkami je bila najboljša Natalija Fužinar (PD Črna), ekipno pa so zmagali člani PD Jezersko, druga je bila ekipa PD Fecro, tretja pa ekipa PD Prevalje.
Štuparjev Memorial s Kamniškega sedla
V nedeljo 10. t. m. so člani AO Kamnik in kamniške GRS pripravili 24. Štuparjev memorial - veleslalom za alpiniste in planince s Kamniškega sedla. Prireditev je minila v prijetnem vzdušju, saj je k temu prispevalo tudi lepo sončno vreme. Med alpinisti so bili najhitrejši Tomo Virk (AO Domžale) 2. je bil Luka Karničar (AO Jezersko), tretji pa Leo Svetičič (AO Idrija). Ekipno so med alpinisti zmagali člani AO Domžale, drugi so bili člani AO Šmarna gora, tretji pa AO Kamnik. Med alpinistkami sta bili najhitrejši članici AO Šmarna gora Marija Cemič in Marjeta Barol, tretje mesto pa je osvojila Nataša Leban (Soški AO). Rezultati planincev: 1. Rok Galjot (PD Kamnik), 2. Sašo Goltez (PD Domžale), 3. Klemen Rotar PD Ljubljana matica, pri planinkah pa je bila najhitrejša članica PD Mengeš Damjana Strehovec. Med ekipami pri planincih je zmagalo moštvo PD Kamnik, druga pa je bila ekipa PD Medvode.

Na Grossglockner in Monte Roso
LJUBLJANA - PD SATURNUS vključuje v program izletov tudi vzpona na Grossglockner 6. in 7. junija in Monte Roso od 18 do 22. julija. Prijave za člane društva najkasneje do ponedeljka, 25. t. m , do 12. ure. Informacije: Milan Pavlina in Peter Ocvirk.

Oglasili so se člani odprave Trisul I
Iz Indije so se oglasili člani odprave AO Rašica, ki so si za cilj izbrali Trisul I. Kot smo že poročali, namerava šestčlanska odprava, ki jo vodi Lado Vidmar, preplezati zahodno steno tega himalajskega vrha, v načrtu pa imajo tudi smučanje z vrha in spust s padali. Sporočajo, da so srečno pripotovali v Indijo in da so jih na našem veleposlaništvu v New Delhiju sprejeli zelo prijazno. Nakupili so že vso hrano in dodatno opremo, čeprav so imeli nekaj težav pri nakupu baznih šotorov in plina. 6. maja zvečer so zapustili New Delhi in so že na poti proti baznemu taboru. Predvidevajo, da se bodo v domovino vrnili v drugi polovici junija.

Kranjčani v Meteori in Altmuhtallu
Med prvomajskimi prazniki je 12 članov AO Kranj obiskalo grško Meteoro. Opravili so 176 vzponov različnih težavnostnih stopenj. Krisper in Šter ter Jelovčan in Prinčič so ponovili Zajedo norosti, VII, PP. Krisper in Šuc sta prosto preplezala tudi Kreni Petro (VII+), Vodno pot (VII) pa sta prosto ponovili navezi Krisper - Šter in Pišlar - Prinčič.
Štirje člani odseka pa so bili med prazniki v Altmuhtallu v južni Frankenjuri. Plezali so smeri sedme in osme stopnje. Od pomembnejših vzponov velja omeniti smer Hej mali (VIII-), ki sta jo zmogla Miha Kuhar in Andrej Jaklič, oba z rdečo piko. Jaklič je preplezal tudi Roadrunnerja (VIII-, rdeči krog) Kuhar pa Majhno, a lepo (VIII-, rdečo piko).

Za kvalitetne akcije
Komisija za alpinizem PZS bo - kot kaže za zdaj - končno le razpolagala z nekaj več sredstvi za kvalitetni alpinizem. Podkomisija za kvalitetni alpinizem zato poziva vse, ki za letos načrtujejo primerne akcije (nad odpravami bedi KOTG), da do konca meseca pošljejo njih opis: kdaj, kam in s kakšnimi načrti, kdo (za predstavitev je osebni list in pregled najpomembnejših tur) ter kakšni bodo predvidoma stroški. Hkrati pa pozivajo vse, ki so kandidirali za sofinanciranje zimskih vzponov v tujini, da nemudoma pošljejo poročilo.
Na zadnji seji PZKA so tudi sklenili, da bo za klasifikacijo smuških tur služila tabela (z opisom), objavljena v zadnji številki Alpinističnih razgledov.

Ponovil Gattopardo
Tadej Slabe, član AO Ljubljana - Matica, sicer pa tehnični svetovalec Awenture, je za spremembo (pa tudi za preskus in primerjavo ocen), pred dnevi obiskal plezališče pri italijanskem mestu Finale Ligure, na Ligurski obali. Med pomembnejšimi smermi, ki jih je ponovil, je na prvem mestu prav gotovo Gattopardo, z ustaljeno oceno 8a oziroma X-. (Slabe pravi, da bi »po naše« zaslužila preje nekoliko manj.)

Thalay Sagar
Pred dnevi je prišlo iz Indije dovoljenje, da se jugoslovanski alpinisti julija in avgusta letos lahko preskusijo s Thalay Sagarjem. Ker je - nekdaj tako pričakovan - dokument prišel kar nekoliko nepričakovano, bo potrebno hitro ukrepati. Vsi, ki menijo, da bi se bili sposobni spopasti s tem »problemom«, naj se zato takoj povežejo z Bogdanom Biščakom, Tržaška 54, 66230 Postojna, (067) 23-336.
Thalay Sagar (6994 m), vrh v skupini Gangotra (indijska Himalaja) je že dobro znan alpinistični javnosti. Doslej nanj vodita le dve smeri, obe po grebenih (razih). Izjemen problem pa je S stena, koder je bilo že precej poskusov in »začeti« sta dve zanimivi smeri.

Magistrska naloga
Pred dnevi je bil na Fakulteti za telesno kulturo v Ljubljani zagovor prve naše magistrske naloge s področja alpinizma. Vid Mesarič, predavatelj statistike na tej fakulteti, v njej primerja rezultate nekaterih antropometričnih in motoričnih testov opravljenih pri alpinistih, alpskih smučarjih in smučarjih - skakalcih. Rezultati so pričakovani in vedno bolj se kristalizirajo meritve, ki kažejo specifiko alpinistov. Zanimiv je tudi njegov pregled (z oceno) dosedanjih diplomskih nalog z alpinističnega področja, doslej opravljenih na FTK.
V prihodnje sedaj upravičeno lahko pričakujemo tudi nadaljnje korake. Na FTK je alpinizem že drugo leto med fakultativnimi predmeti, v pripravi je serija dodatnih testov (načelniki AO/S bodo v kratkem prejeli obvestila z napotki)... manjkajo pa konkretni napotki za (individualni in kolektivni) trening, ki si jih še posebej žele mlajši plezalci.

Ekstremno smučanje v CD
V petek, 22. t. m., ob 19. uri (če bo dovolj zanimanja, pa še ob 21.) bo v Mali dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani predavanje o ekstremnem alpinističnem smučanju, spremljano z avdiovizijsko projekcijo (dia in glasba). Predavali bodo Dejan Ogrinec, Andrej Zorčič, Marko Paternu in Iztok Vidic, projekcijo pa je pripravil Aleš Fevžer.

ID

Vračajo se v Katmandu
V visokih gorah tudi najboljša pripravljenost ni poroštvo za uspeh. Po drugi strani pa seveda (navadno) tudi sama sreča ni dovolj! Drugače povedano: če se narava zaroti, ne uspejo niti najbolj pripravljeni.
To je tudi usoda naše odprave »Lotse Šar 87«. 8. maja je prišla na PZS brzojavka, v kateri so sporočili: vreme je zelo slabo, spet smo prišli le do T3, danes poskusimo znova. Petkov telegram pa je dokončno pokopal še zadnje upe: veter divja z 200 km/h. 12. 5. smo odnehali in 14. 5. zapuščamo bazo. Vsi smo OK. Spet se oglasimo iz Katmanduja.

Plezali so v Arcu, Paklenici in Ospu
Člani AO Škofja Loka Franci Jensterle, Uroš Rupar, Jure Bogataj in Maja Krajnik so med prvomajskimi prazniki plezali v stenah nad Lago di Garda. Pridružili so se jim tudi plezalci iz nekaterih drugih odsekov: Evgen Marič (AO Slovenijašport), Srečko Likar (AO Logatec), Žare Martinjak in Sandi Trunkl (oba AO Impol) ter Aleš Dolenc in Uroš Bernardičič (oba AO Ljubljana Matica). Plezali so v stenah Cine Colodri, Nuovi Orizonti in Monte Brento. Martinjak in Trunkl sta preplezala nekaj lažjih smeri, drugi pa so plezali predvsem težje. V glavnem vsi so preplezali Honky Tonky (VII-), Plate (VII-), Abracadabro (VII), Tekmovalno (VII), Renato Rossi (VI+), Margol (VI+), Fuggi -Fuggi, (VII+), Cavalo Pazo (VII), Tom - Tom club (VI+), Recise del dial (VII), Nain Danke (VII-), J. P. Gaultier (VII) in Huggi Huggi (VII, VII+) Evgen Marič in Uroš Rupar sta v steni Monte Brento opravila verjetno 1. J. P. smeri Via della Amici (VI-/V+, AO, 1000 m). Najbolje se je izkazal Franci Jensterle, ki mu je uspelo ponoviti tudi nekaj smeri osme stopnje. Splezal je smeri Atmosfera (VIII-), in Varianta ro dru dru (VII-), z Majo Krajnik pa sta opravila tudi prvo jugoslovansko prosto ponovitev smeri Via del Bepi, ki je v vodniku sicer ocenjena s VII-, vendar Jensterle meni, da v primerjavi z Atmosfero, tudi ta smer zasluži oceno VIII-. Izkazala se je tudi Maja Krajnik. Ko je z Juretom Bogatajem plezala smer Joint, je namreč kot prva v navezi plezala raztežaj z oceno VII.
Med prvomajskimi prazniki sta v Paklenici Betka Galičič in Ksenija Lenarčič (slednja AO Matica) opravili 1. ŽP Albatrosa, prosto pa sta ponovili tudi Slovensko z varianto Pips. Betka Galičič je nad parkiriščem prosto splezala še Joint (VII-), OO (VII) - oboje na pogled ter Hobit (VII) z rdečo piko. Galičičeva je s Francem Balonom splezala tudi Jenjavo in Formo vivo. Damjana Klemenčič je ponovila 00 in Banano Split, Damjan Vidmar pa je med drugim z Danijem Tičem splezal Utopijo.
9. maja sta Betka Galičič in Ksenija Lenarčič v Ospu splezali Tržaško, naslednji dan pa sta prosto ponovili še Italijansko in Hard Ram. Slednjo je Galičičeva spletala na pogled, Lenarčičeva pa se je morala enkrat prijeti za klin. Zadnjo smer sta prosto ponovila tudi Jure Bogataj in Maja Krajnik.

PD Kranj pripravlja kroniko delovanja
KRANJ - V planinskem društvu Kranj pripravljajo obsežnejšo kroniko svoje dejavnosti vse od začetkov organiziranega planinstva v Kranju ob koncu prejšnjega stoletja do danes. Da bi bil ta zgodovinski prikaz čim popolnejši in točnejši, prosijo vse planince in druge, ki imajo kakršnokoli gradivo, bodisi tiskano, rokopise, fotografije ali kaj drugega, kar je povezano s planinstvom v Kranju, da jim ga posodijo. Kot domnevajo, je večina starejšega gradiva v zasebnih rokah. Gradivo za kroniko bodo v PD Kranj zbirali do 15. junija.

L. S.

Proste ponovitve v Vipavi, Ospu in Dolžanovi soteski
Člana AS Ajdovščina Andrej in Zoran Čermelj sta 19. 4. v vipavskem vrtcu plezala Vipavski steber. Andreju je v nekaj poskusih uspela prosta ponovitev (VIII, z rdečo piko), Zoran pa je plezal A0.
Iztok Tomazin (AO Tržič) in Tomo Virk (AO Domžale) sta 27. 4. v Ospu prosto preplezala Netopirja (VII) in Italijansko (VII-). Naslednji dan sta plezala še Hard Rain (VII-), ki ga je prosto zmogel le Tomazin. V Dolžanovi soteski pa sta ponovila Ta dolgo in Ta težko smer (obe VII).

Vzponi v Golnarjevi peči in nad Okrešijem
Čeprav poročajo, da je bilo v Štorah za prvomajske praznike zelo živahno, je tistim članom AO Železar, ki niso šli v Paklenico, uspelo preplezat nekaj zanimivih smeri v stenah nad Logarsko dolino. Aco Pepevnik in Jože Zupanc - Fajfon sta v Golnarjevi peči 26. 4. preplezala Orlovsko V+,A1, 2. t. m. pa sta v Klemenči peči ponovila Paranoika (VII-, 2 X A0) in s tem opravila 4. ponovitev smeri. Polde Felician pa je v navezi s prijateljem iz AO Celje 3. t. m. opravil 3. ponovitev Smehlaja v Mrzli gori (V+,A1). Felician je smer preplezal prosto, ključno mesto - krušljiv previs - je ocenil s VI+. l. PP je zmogel v prvem poskusu.
Aco Pepevnik in Jože Zupanc sta tega dne v Mrzli gori preplezala SMB varianto (IV+).

Petnajstič v spomin Zvoneta Koflerja
MOJSTRANA - Mojstranski gorski reševalci bodo v nedeljo, 24. t. m., pripravili pod triglavsko steno petnajsti veleslalom v spomin na alpinista in prijatelja Zvoneta Koflerja. Start bo dopoldne ob 10. uri pod Luknjo, cilj pa na plazu pod steno. Gorski reševalci postaj Slovenije, Beljaka Ziljske doline in Italije bodo tekmovali v štirih starostnih kategorijah. Mojstranškim reševalcem bo pri izvedbi pomagala Avtotehna, TOZD Nova in komisija GRS pri Planinski zvezi Slovenije.

M. K

Sklad za vrhunske dosežke
Pred dnevi se je prvič sestal odbor sklada za razvoj vrhunskega alpinizma
LJUBLJANA - Pred dnevi se je prvič sestal odbor za razvoj vrhunskega alpinizma. Tako je storjen prvi korak k uresničitvi sklepa glavnega odbora Planinske zveze Slovenije iz lanske pomladi o organiziranem zbiranju sredstev za vrhunske storitve slovenskega alpinizma mednarodnega pomena.
To pomeni, da bodo lahko organizatorji posameznih odprav in vzponov kandidirali za dodatna sredstva, če bodo njihovi načrti in izvajalci ustrezali pogojem ter zagotavljali uresničljivo možnost uspeha. Mogoče bo tudi hitreje reagirati na kako ugodno priložnost, kot je - recimo - nenadno prosto mesto v vrsti za zanimiv Himalajski vrh.
Vsi dosedanji načini financiranja alpinizma na ravni društev in planinske zveze oziroma občin in republike, ostanejo še naprej, okrepila se bo le pomoč za najožji kvalitetni vrh.
Sklad se imenuje po pokojnem vodju himalajskih odprav Alešu Kunaverju. Odboru predseduje: Marija Zupančič - Vičar, člani pa so: Dušica Kunaver, Valter Mislej, Janez Sajovic, Dagmar Šuster in Viktor Žakelj, od planinske organizacije pa Tomaž Banovec, Gregor Klančnik, Marjan Oblak, Tone Škarja in Brane Žorž.
Osnovno delo - pridobivanje članov, sklepanje pogodb in zbiranje sredstev, mora vsaj do jeseni že dati prve rezultate, saj sta za zimo 87 - 88 predvideni prvi himalajski zimski odpravi - na Daulagiri (8157) in na Čo Oju (8201).

Ženski navezi v Koglu
10. t. m. sta Mariča Frantar in Alenka Jamnik (obe AO Rašica) preplezali kombinacijo Rumene zajede in Zupanove v Koglu. Rumeno zajedo sta ponovili tudi članici AO Domžale Tatjana Cerar in Rosana Lesnika.

Prvenstvena v Peci
9. maja sta Miha Mihev in Andrej Gradišnik (oba AO Ravne) v južni steni Pece preplezala novo smer Ena mačka, A2, A1 , e/ - VI, V, 200 m. Smer sta poskusila preplezati že teden dni prej, vendar sta morala zaradi pomanjkanja primernih klinov obrniti.

  18.05.1987


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti