Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorske stene - 05.12.12

Peter Podgornik: Skalne peči nad Nevejskim prevalom

Minljivosti časa se zaveš, ko se ob prehojeni poti spomniš kaj vse si med tem počel, koliko časa preživel ob orodjih današnjih dni in poskušal spraviti skupaj kup neurejenih podatkov v neko celoto. Raziskovalna žilica te kot nekoč v stene potegne med zbledele papirje, digitalne zapise, plezalce vseh generacij in ustvari neko stanje, ko ugotoviš, da je to enostavno potreba napravit.
Tri leta so hitro minila, odziv uporabnikov spletišča med katerimi so nekateri postali stalni informatorji daje pozitivno energijo in garancijo za nadaljnje delo. Užitek je bilo v tem času vnašati podatke o novih smereh in ponovitvah v že obdelana – predstavljena področja, popraviti pomanjkljive opise, skice in istočasno raziskovati naprej po koncih, ki so marsikomu malo znani.

Eden takih je pred nami.


Vzhodna stena Bele Peči, Foto: Peter Podgornik

Skalne peči nad Nevejskim prevalom

Na zgornjem robu gozdne meje in spodnjem robu neskončnih Kaninskih podov, ki spominjajo na kamniti ledenik, samevajo skalni osamelci, okrašeni z navpičnimi, kompaktnimi in gladkimi stenami. Za razliko od nazobčanih sten Škednjev na vzhodni strani grebena delujejo skalne peči na severni strani bolj kopasto, njihove stene so za spoznanje bolj strme in gladke. Zaradi nizke lege in bližine gozda so le-te sem in tja okrašene z zelenimi okraski, kar daje vedeti, da gre za stene z pridihom mediterana.


Izhodišče za omenjene stene je Nevejski preval/sedlo, naravna meja med Reklansko in Jezersko dolino. Znan smučarski center na severni strani Kaninskega grebena, povezan s podobnim na vzhodni strani, privablja ljubitelje smučanja na urejenem smučišču kot tudi vse številnejše uživače izven urejenih prog. Neskončni kraški podi, ki delujejo ponekod kot ledenik, poln razpok, skrivajo v svojih nedrih številna brezna in pravi labirint jam. Poleg koče Gilberti je v omenjenem predelu še par jamarskih bivakov. Planinske poti nas mimo skalnih osamelcev pripeljejo do roba Kaninskih podov in naprej na nekatera sedla in vrhove.


Med plezalci je najbolj znana in obiskana Bela Peč – 2146 m (Bila Pec - IT, Bila Peit - Furlansko) v neposredni bližini koče Gilberti in osrednjega dela smučišča. Ponuja plezanje daljših smeri v stenah na vzhodni in severozahodni strani gore in plezališče na južni strani. Manj znana je stena Pobiča – 1978 m (Mt Poviz) in najbolj oddaljena od izhodišča, strma stena Velike Bavhe – 1987 m (Mt. Robon Alto), obe severneje od Nevejskega prevala, že nad Jezersko dolino.
Smeri, preplezanih s klasičnimi varovali, je v teh strmih in gladkih stenah le nekaj, žal se o njih ve med plezalci bore malo. Večina je novejših, zahtevnejših športno plezalnih smeri, opremljenih s svedrovci. Avtorji le-teh so večinoma vrhunski plezalci, ki so že desetletja redni obiskovalci zahtevnih smeri v plezališčih, od koder so svoje znanje prenesli v dolge športne smeri v gorah.


S tem prispevkom so stene v celotnem masivu Kanina večinoma predstavljene, med Učejo in Predelom se je nabralo preko 300 plezalnih smeri in zahtevnih smučarskih spustov. In prav tu je najti številne moderno opremljene skalne smeri, ki sodijo med najtežje v tem delu gora …

Peter Podgornik

 

PrimorskeStene.com 05.12.2012

G-L: Vse dosedanje objave o Primorske stene


Pobič, JZ stena


Velika Bavha, JZ stena


Bela Peč, SZ stena


Bela Peč, V stena

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti