Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.04.1996

Delo, Šport: ... Odprava Everest' 96 v bazi

Naši alpinisti so 28. aprila prispeli v bazni tabor na 6400 metrih - V Katmanduju zanimivo srečanje Edmunda Hillaryja z Davom Karničarjem
KATMANDU - Slovenska odprava Everest '96 je 28. aprila ob 17. uri po pekinškem času dosegla zgornjo bazo na 6400 m. Vsi so zdravi in dobrega počutja. Zaradi boljših komunikacijskih zvez bodo o poteku odprave v prihodnjih dneh lahko obširneje poročali.
V soboto, 24. aprila, navsezgodaj je odprava zapustila Katmandu. Od zgodovinskega samostana Rongbuk jih je nato čakalo še nekaj dni počasnega vzpenjanja z jaki do izhodiščnega baznega tabora. V gorah je snega videti dovolj, sicer pa je letošnja pomlad suha in sončna, saj je bil v dobrih treh tednih le en dan deževen. Razpoloženje vseh članov je dobro, prav tako zdravje in po zaslugi aklimatizacije se tudi v Tibetu ni bati prehudega prehoda na veliko višino.
Načrt Dava Karničarja o prvem spustu z vrha Everesta je v Katmanduju vzbudil veliko zanimanje in to je bil tudi vzrok za srečanje naše odprave z Edmondom Hillaryjem. Pogovor sta posnela Viktor Grošelj in Stipe Božič in bo objavljen po vrnitvi odprave, vsekakor pa je zanimiv pogled prvega človeka na najvišji gori sveta (leta 1953 skupaj s Tensingom Norgajem) za današnji alpinizem.
Gospa Elisabeth Hawley, dopisnica Reuterja in častna konzulka Nove Zelandije v Nepalu je 16. aprila priredila sprejem za slovensko odpravo Everest' 96 in Edmunda Hillaryja. Poldrugo uro trajajoče srečanje je bilo zanimivo zaradi dobrega intervjuja in zaradi srečanja dveh zelo različnih osvajalcev gora Edmunda Hillaryja in Dava Karničarja. A pokazalo se je, da je v resnici razlika manjša. Oba sta prepričana, da je treba vedno narediti vse, kar je mogoče. Leta 1953 je napočil korak za prvi vzpon na Everest, morda je leta 1996 čas za prvi smučarski spust z njega.

Na fotografiji (od leve): Davo Karničar, dr. Damjan Meško, Stipe Božič. Stane Klemenc, Edmund Hillary, Tone Škarja in Viki Grošelj.

TONE ŠKARJA

Dve ženski ponovitvi Sončka v Mišji peči
Sonce v očeh je 16 metrov visoka in močno previsna smer v Mišji peči. Plezalci v pogovorih uporabljajo zanjo kar skrajšano ime Sonček. Ocenjena je s francosko oceno 8a+, kar ustreza oceni X- po UIAA lestvici. Letos pomladi sta smer preplezali dve naši športni plezalki, Martina Čufar in Sabina Sovinc. Martini Čufar je vzpon uspel že marca. Smer je preplezala precej hitro in brez posebnih težav. Morda ji bo letos uspelo izboljšati lanski najboljši dosežek, smer Love Story (8a+/b).
21. aprila je Sonce v očeh preplezala tudi Sabina Sovinc (AO Žiri). S tem vzponom je poleg Martine Čufar in Metke Lukančič postala tretja Slovenka, ki ji je uspelo preplezati tako težko smer. S smerjo se je zelo intenzivno ukvarjala lani jeseni, nato pa se je čez zimo posvetila treningu. Spomladi je začela vstopati v smer od spodaj, in vzpon ji je uspel po nekaj manj kot desetih poskusih. Istega dne (21.4.) je preplezala še smer Matamoros (7c/c+).

Presmučala severno steno Razorja
Žiga Krofl in Tomi Pilipovič sta 20. aprila opravila še en zelo zahteven alpinistični smuk, saj sta opravila prvi spust po Kalteneggerjevi smeri v severni steni Razorja. Gre za zelo dolgo smer, ki poševno preči celotno steno od zgornjega desnega roba proti levi. Orientacija je zelo zahtevna, saj poteka po številnih grapah in vesinah, med katerimi so skalni stolpiči. V spodnjem delu sta originalno smer tudi nekoliko zgrešila in nekaj časa smučala desno od nje. Med spustom sta naletela na vse vrste snega, od ledenega do mokrega, kar pa ni presenetljivo, saj je stena visoka celih 900 metrov. Za smer so značilne številne prečnice, ki celoten spust pošteno podaljšajo. Težave so konstantne, zato sta jo ocenila s kompleksno smučarsko oceno VI. V severni steni Razorja sta sedaj dve smučarski smeri. Kugyjeva in Kalteneggerjeva. Obe sta presmučala le Krofl in Pilipovič, prvo pa tudi Italijan Mauro Rumez.

Škotske smeri nad Kamniško Bistrico
Simon Slejko je z Blažem Jelinčičem in Primožem Kunaverjem v minuli zimi preplezal nekaj novih smeri nad Kamniško Bistrico, za katere je značilno plezanje z lednim orodjem v kombiniranem skalno-lednem svetu. Tovrstno plezanje je zelo razvito na Škotskem. Kunaver in Slejko sta konec marca v severni steni Kalške gore preplezala novo smer Čas neguala, ki poteka desno od stare smeri Humar-Škarja. 300 m visoko smer sta plezala 6 ur in jo ocenila s IV/5, oceni pa sta dodala še R (tanek led), X (možnost porušitve) in M4 (ocena za kombinirane prehode). Jelinčič in Slejko sta preplezala tudi direktno vstopno varianto Pripravniške grape in jo poimenovala Deseptikon (III/6, R, XX, M2, cela smer 310 m,5 ur).

(M. J.)

Izpiti za sprejem med alpiniste
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri Komisiji za alpinizem je razpisala izpite za sprejem med alpiniste, ki bodo od 31. maja do 2. junija v Koči na Gozdu pod Vršičem. To bodo zadnji izpiti, ki bodo vsebovali staro tematiko alpinistične šole. Kandidati morajo biti stari najmanj 18 let, imeti morajo končan pripravniški staž ter najmanj 25 letnih in 5 zimskih alpinističnih vzponov. Alpinistični odseki oz. klubi morajo poslati spisek kandidatov najkasneje do 20. maja na naslov PZS, Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA, Dvoržakova 9. Ljubljana. Kotizacija znaša 7500 SIT na udeleženca.

(M. P.)

Ledeniški tečaj
Ledeniški tečaj, ki ga vsako leto organizira Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA, bo letos od 16. do 19. maja na ledenikih okrog koče Casati (3254 m) v skupini Ortlerja med Italijo in Avstrijo. Namenjen je starejšim pripravnikom, ki že imajo nekaj izkušenj iz zimskih gora, lahko pa se ga udeležijo tudi alpinisti in morebitni kandidati za inštruktorje alpinizma. Če bodo razmere ugodne, bodo poskušali opraviti tudi nekaj lednih vzponov. Rok za prijave je 13. maj, stroški pa znašajo 10000 SIT na udeleženca. Podrobnejše informacije dobite na PZS, tel. (061) 312 553 (Meta Vukič).

(M. P)

Od Eigerja do Snežnika
V peti številki revije za alpinizem, planinstvo, športno plezanje in treking Grif se za slabih 600 SIT v dveh urah sprehodimo od Eigerja do smučanja na Snežniku ali pa obratno, odvisno od tega, kako se lotimo revije. Vmes zvemo še, da se nam kljub temu, da je Elan v rokah hrvaškega kapitala, zanj ni treba bati. Pri sponzoriranju takih podvigov kot je prvo smučanje z Everesta je namreč ohranil pristne gorenjske navade. Za prvi maj nam revija priporoča celo vrsto izletov. Test nahrbtnikov pa bo dobrodošel za vse, ki kupujejo novo opremo pred prihajajočo planinsko sezono.

(M. P.)

Branko Puzak umrl
Iz Zagreba je prispela žalostna vest, da so v torek 23. 4. pokopali Branka Puzaka (39), znanega pod nadimkom Campi. Bil je uspešen alpinist, ki je pogosto plezal tudi pri nas. Udeležil se je več hrvaških odprav, lani pa se je povzpel tudi na osemtisočak Čo Oju. Bomba, ostanek zadnje vojne, v kateri je tudi sam sodeloval, mu je utrnila življenje sredi priprav na odpravo Everest '97.

(F. S.)

Grapa med Travnikom in Šitami
Bogomir Celarc, alpinist z Vrhnike, je predzadnji dan marca sam preplezal Grapo med Šitami in Travnikom. Razmere so bile v glavnem dobre, le na nekaj mestih je naletel na prhek sneg.

(M. P.)
 

29.04.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti