Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.03.1996

Delo, Šport: ... Solo ponovitev Čaše

Rok Kodre (Šaleški AO) je 15. februarja opravil prvo solo ponovitev Čaše (6/6+) v Logarski dolini. Pet dni prej je z Robijem Pritržnikom preplezal Sulico (5/6). Z Gregorjem Justinom je 24. februarja najprej preplezal Lopčki slap v Robanovem kotu, potem pa še Čašo. Razmere v Čaši so bile 10. 2. dobre, štirinajst dni kasneje pa je bila zaradi številnih ponovitev že kar malo podrta.
Marko Prezelj in Robert Poličnik sta v enem dnevu ponovila Čašo, Sulico in Gajstni slap.
Gajstni slap so 28. 2. preplezali tudi Sašo Lekič, Andrej Grudnik in Irena Turnšek. Sveča v njem je bila mestoma celo previsna.

(M. P.)

Domači slap
Desno od Čaše stoji ledeni slap, ki sta ga prva plezalca (Erjavec - Grudnik, l. 86) poimenovala Domači slap. Letos je med 24. 2. in 27. 2. slap dočakal prve štiri ponovitve. Preplezale so ga naveze Jernej Grudnik (PK Planika) - Anton Pavlič (svobodnjak - ni član nobenega AO) - Tomaž Humar (AO Kamnik), Viktor Mlinar - Aleš Nežmah (oba PK Rifnik) in Andrej Grudnik - Sašo Lekič (oba PK Planika) - Irena Turnšek (PK Rifnik). Mlinar in Nežmah sta po sledovih sklepala, da je slap nekaj ur pred njima preplezala še ena naveza. Domači slap ima sicer prijazno oceno 5-, vendar pa je po mnenju ponavljalcev dosti težji. Najtežji je bil prestop v navpično zaveso sredi prvega raztežaja.

(M. P.)

Cassinova v Cinah
Toni Anžlovar (AO Matica) in Ivo Buda (SPD Trst) sta preplezala Cassinovo smer (VI+, AO, 250 m) v Najmanjši Cini. Plezala sta 7 ur in pol. Smer je bila kopna, sneg ju je oviral le na sestopu, ki sta ga opravila že v temi.

(M. P.)

Kokra in Jezersko
Prvo ponovitev Strah grabna (5-, 250 m) nad dolino Kokre sta opravila Igor Mlinar in Janez Velikanje, drugo pa Borut Fajfar in Tone Štern (vsi AO Kranj).
Marko Prezelj in Andrej Štremfelj sta preplezala kombinacijo Spodnjega (6-) in Zgornjega (5/5+) Ledinskega slapu.
Zgornji slap v Velikem vrhu (5-/5, 110 m) sta ponovila Igor Mlinar in Janez Velikanje, Vikijevo svečo pa Slavko Cerar in Gregor Rozman.
Deset članov AO Kranj je preplezalo Teranovo smer v Dolgem hrbtu, v okviru svoje alpinistične šole pa so pripravili tečaj lednega plezanja v Koritih Kokre in na njem preplezali večino tamkajšnjih slapov.

(M. P.)

Solo vzponi v Logarski
Irena Turnšek je solirala Centralnega (3) in Desnega (4+) Ivovca. Aleš Nežmah in Viktor Mlinar sta solirala Suhadolski graben (4, 185 m), vendar pa v zadnjem skoku zaradi toplega sonca ni bilo več ledu. Nežmah je sam preplezal še Slap pod Sušico (4/5,150 m) in Slap pod tunelom (4,100 m). Slednjega je sam splezal tudi Polde Felicijan.

(M. P.)

Predavanje v Škofji Loki
Vanja Furlan bo imel v organizaciji Kluba škofjeloških študentov v petek, 8. t. m., ob 20. uri v hotelu Transturist v Škofji Loki predavanje Odprava na Kangčendzengo in Kumbakarno. Vabljeni!

(M. P.)

Prepoved plezanja v Preddvoru
Člani AO Kranj obveščajo vse obiskovalce plezališča pri Preddvoru, da je zaradi gnezdenja sove uharice prepovedano plezati v vseh smereh od Martinove gosi do vključno smeri Sova. Iz teh smeri bodo pobrali prve svedrovce in jih zopet namestili, ko bo sova zapustila gnezdo, kar se bo najverjetneje zgodilo sredi junija.

(M. P.)

Grif
Izšla je četrta številka revije Grif. Dva dobra intervjuja, reportaža iz Luciferja in še dosti zanimivega branja. Če bo revija obdržala kvaliteto prvih štirih številk, se bo lahko počasi preimenovala iz Grifa (=oprimek) v Šalco (=zelo dober oprimek)!

(M. P.)
 

04.03.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti