Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.01.1996

Delo, Šport: ... Deseta stopnja v Avstraliji

Mejovšek je v Avstraliji preplezal smer z oceno X- s sprotnim nameščanjem varovanja do VII-I+/IX-.
Maja Čonč in Matej Mejovšek sta v začetku decembra odpotovala v Avstralijo in se vrnila po dobrem mesecu dni. V tem času sta obiskala najbolj znana plezalna področja na tej celini. Mejovšek je preplezal več kot 100 smeri, težkih do 8b (X), Čončeva pa trideset smeri, težkih do 7b+ (IX-).
V Avstraliji gojijo zelo etičen odnos do plezanja (podobno kot v Angliji). Več kot 80 odstotkov smeri ni opremljenih s svedrovci, ampak mora plezalec med vzponom sam nameščati varovanje. Tudi svedrovci so marsikje zelo narazen, ob počeh pa jih sploh ni. Ponekod v smereh ne puščajo ploščic, kot je v navadi pri nas, ampak samo posebne vijake, za katere mora plezalec-sam zatikati ploščice.
Maja Čonč in Matej Mejovšek sta obiskala plezalno področje Arapiles, ki je največje na celini. Mejovšek je tu preplezal smer Outta Compton (31 oz. 8b) in več smeri z oceno 28 (7c+/8a). Varovanje je v nekaterih smereh zelo slabo, tako da je možen tudi padec do tal. Maja je v tem področju preplezala smer Henry Bolte (7b).

OB MORJU - Maja Čonč pleza na obali Avstralije. (Foto: M. Mejovšek)

V sosednjem področju Grampians je Mejovšek naštudiral smer Daniel or Tiger (8b). Ko jo je poskusil preplezati od spodaj, se mu je odlomil ključni oprimek. Smer je kasneje vendarle preplezal in ji povišal oceno na 8b/b+, s čimer so se strinjali tudi lokalni plezalci.
Ker je s svedrovci opremljenih le malo smeri, je bil Mejovšek tako rekoč prisiljen plezati tudi smeri, v katerih je sproti nameščal varovanje. Na ta način je splezal smeri težke do 7b. Najtežja Majina smer v Grampiansih je bila Sedition (7a+).
Maja Čonč je svojo najtežjo smer na turneji preplezala v področju Blue Mountains, kjer je uspela v Ha Ha Wall (26 oz. 7b+) in Sydney Rose (7b). Na pogled je preplezala Doris'l Getcha (7a). Mejovšku je tu uspelo na pogled preplezati tri smeri z oceno 7c+ in deset z oceno 7c.
Na koncu turneje sta obiskala še Palm Beach, kjer sta plezala po številnih balvanih.
Odpravo so podprli Gorenje. Istrabenz, Grif, Iglu šport, Beal, Mladinski servis, Salewa, Nedeljski dnevnik, AO Lj.-Matica in občina Velenje.

(M. P.)

EP v Parizu
Ta konec tedna bo v Parizu evropsko prvenstvo v plezanju, in sicer v dvorani, v kateri bo tudi svetovno prvenstvo 1997. 26. t. m bodo kvalifikacije tako v težavnostnem kot tudi hitrostnem plezanju, zvečer pa bo polfinale v težavnosti in finale hitrostnega plezanja. Sobota in nedelja sta rezervirani za finale najboljših, omeniti pa je treba tudi, da so organizatorji pripravili tudi tekmovanje duel (na identičnih smereh). V slovenski reprezentanci so Martina Čufar, Metka Lukančič in Maja Šuštar ter Jure Golob, Franci Jensterle, Aljoša Grom in Vili Guček.

(TČ)

Zimski tečaj na Komni
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA prireja med 18. 2. in 24. 2. zimski začetniški alpinistični tečaj na Komni. Cena tečaja je 28000 tolarjev, od tega krije KA 9000 tolarjev , drugo pa pokrije tečajnik in njegov alpinistični odsek. Vsak udeleženec mora imeti osnovno zimsko smučarsko in plezalno opremo. Prijave z dokazilom o vplačilu sprejemajo na PZS do 5. februarja.

(M. P.)

Bohinj '96 odpovedan
Tekmovanje v lednem plezanju Bohinj '96, ki bi moralo biti minulo soboto (20. 1.) v Bohinju, je zaradi pretoplega vremena odpovedano. Če bo to zimo še dovolj mraza, bodo organizatorji tekmovanje vseeno pripravili in o tem pravočasno obvestili vse AO.

(M. P)

Srečanje v Sixtu
Marko Prezelj in Andrej Štremfelj sta se teden dni po srečanju lednih plezalcev v Fournelu udeležila še enega podobnega srečanja, ki ga je v Sixtu organizirala francoska alpinistična revija Vertical. Sixt leži v dolini zahodno od Chamonixa, v njej pa so izredno dolgi in težki ledeni slapovi. Najdaljši je visok kar 1900 metrov, veliko pa je tudi 500 metrov visokih slapov. V Franciji so le trije slapovi ocenjeni s sedmo stopnjo, od tega dva v tej dolini.
Ker tokrat slapovi v Sixtu niso bili narejeni, sta plezala samo v Chamonixu. Razmere v velikih stenah so bile tako slabe kot že dolgo ne - v lednih stenah ledu ni bilo, skale pa so bile poprhane s snegom. Zato sta se lotila enega izmed številnih slapov pod Argentierskim ledenikom. Led je bil bolj slab, plezati pa se je vseeno dalo. Na tem področju je približno 40 slapov, ki ponujajo zanimivo plezanje in tolažilni cilj, če so razmere v velikih stenah preslabe. Podrobnejše informacije o teh slapovih lahko dobite na PZS.

(M. P.)

Čar opravil drugi spust z osemtisočaka
Marko Prezelj in Andrej Štremfelj sta med plezanjem v Franciji srečala francosko alpinistko Véronique Perillat. Povedala jima je, da je leta 1988 v okviru francoske odprave smučala z monoskijem s Čo Oja (8201 m). Na isti odpravi je sedaj že pokojni alpinist Gouvy smučal z vrha s snežno desko. Tako je Marko Čar, ki je lani poleti s snežno desko smučal z Gašebruma I (8068 m) opravil drugi spust z osemtisočaka na snežni deski. Povedati pa je treba, da je spust z Gašebruma I tehnično bistveno bolj zahteven kot spust s Čo Oja. Perillatejeva je povedala še, da je bil pred Čarom opravljen tudi poskus smučanja s snežno desko z Gašebruma I. Francoski alpinist se je sicer spustil z vrha, vendar pa se je med smučanjem smrtno ponesrečil.

(M. P.)

Tekma v lednem plezanju
27. in 28. januarja bo v Courchevelu (Francija) mednarodni tekma v lednem plezanju. Podrobnejše informacije o tekmi lahko dobite na PZS ali pa pri organizatorju (tel. 79 08 48 67).

(M. P.)

Srečanje v Gavarnieju
Od 2. do 4. februarja bo v Gavarnieju v Franciji srečanje ledni plezalcev. Začetek bo v petek zve čer, v soboto in nedeljo pa j na programu plezanje zaledeni slapov. Podrobnejše informacije srečanju lahko dobite na PZS.

(M P.)

22.01.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I.K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti