Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.03.1987

Delo, Šport: ... Prvič pozimi v slapovih na Norveškem

Trije naši alpinisti so se želeli preizkusiti z najvišjimi slapovi
POSTOJNA – Enajstdnevno popotovanje na Norveško se ni končalo po načrtih. Bogdan Biščak, Rado Fabjan (oba AO Postojna) in Matevž Lenarčič (AO Trbovlje) so se iz domovine odpeljali 17. februarja. Dva dni kasneje, ko so prevozili 2400 km, so bili v Hemsedalu. Tu je veliko slapov, le da so »zmernih« težav z oceno okoli V. Začeli so s slapom Grotenutssen. Pleplezali so sedem raztežajev, od katerih pa so bili strmi le trije (z mestom prek 90°). »Po naše« so ga ocenili s V+. Dva dni kasneje so preplezali še nekoliko lažji Grotesygen. Ko pa so hoteli v tamkaj najtežji (4R, strmina skorajda nikjer manjša od 90°) Hydnefossen, se jim je zaradi mraza pokvaril avtomobil. Ko je začelo snežiti, so iz fjordov, koder so slapovi visoki tudi do 800 m prišla
sporočila, da je pretoplo, jim ni preostalo drugega, kot da so odšli domov.
Ocenjujejo, da je samo obisk Hemsedala premalo, treba je v Romsdal. Sicer pa je led na Norveškem boljši, v njem ni zračnih lukenj ali pa celo tekoče vode. Ocenjujejo pa predvsem opisno (strmina, dolžina zahtevnejših delov). Toda ocene, objavljene v Mountain (113), kažejo, da so ali naše previsoke ali pa njihove prenizke (Vetifossen bi po naše najbrže zaslužil oceno VII).

Letovanje na Kornatih
PD Ljubljana - matica se že nekaj let ukvarja z organizacijo enotedenskih bivanj v nacionalnem parku Kornati. Za letos so razpisali dva roka aktivnega letovanja, ki poleg izletov z ladjicami obsegata tudi ture po kornatski planinski poti. Od 12. do 20. junija bo letovanje na Ižu, v času od 18. do 27. junija pa v Saliju. Informacije so na voljo v pisarni PD, Miklošičeva 17, ob prijavi pa je treba vplačati 22.500 din.

Uket in Zelena diagonala
Nad Bohinjskim jezerom sta bila opravljena spet dva nova zanimiva alpinistična smuka. Lojze Budkovič in Ivan Veber sta 5. februarja presmučala pobočje Uket. Smuk sta imenovala Strug na jamo, ocenila pa s S4, 500 m. Naslednji dan sta ga ponovila Drago Debevec in Matjaž Žmitek (vsi AO Bohinj).
Borut Črnivec je 26. preteklega meseca smučal na nasprotni strani Jezera - od Ski hotela na Rjavi glavi (1535 m). Začel je po razu in nadaljeval po odprtem pobočju (orografsko) levo od gondolske žičnice. Ker po podatkih, ki jih je zbral pri žičničarjih, v spodnjem delu pred njim še nihče ni smučal, je smuk označil za Zeleno diagonalo, ocenil pa s S6/3-4, V, 900 m.

Iz preglednice Jesen 86
V preglednici nepalskih odprav za jesen 1986, ki sta jo v Katmanduju pripravila Mike Chenevy in Elizabeth Hawley, sta omenjeni tudi obe naši:, na Ama Dablam in Manaslu. Obe sta seveda označeni kot jugoslovanski (doma velja prva za zagrebško, druga pa makedonsko). Če izvzamemo pomanjkljivost v pisanju imen (šumniki), so podatki korektni in točni. Za Ama Dablam sta navedla, da je bil to 1. JV in da so bili na vrhu trije: Janez Benkovič, Edin Alikalfič in Branko Puzak. Za Manaslu 86 pa, da so D. Ilievski, S. Jovanoski in B. Jovcevski 29. 10. 86 dosegli 7400 m po Poljski smeri v JV steni.
Za lansko desetčlansko špansko odpravo (vodja Manuel de Casas Martin), ki je zadnja poskušala priti na Lotse Šar (8400 m), cilj naše odprave, pa sta avtorja zapisala, da so (prek J in JV stene) štirje 28. in 30. 10. 86, dosegli le višino 7400 m, malo nad T IV.

Alpinistični šoli
Alpinisti PD Črnuče vabijo na alpinistično šolo, ki se bo začela 12. marca. Vse, ki bi radi razširili svoje gorniško znanje, vabijo da se zberejo ob 19.30 na zadnji postaji avtobusne proge št. 6, od koder bodo skupaj krenili v prostore KS, kjer bodo vsak teden sestanki in predavanja. Uvodno predavanje bo imel načelnik AO Dušan Žigon, šolo pa bo vodil Danilo Patarčič.
Oglasili so se tudi iz PD Novo mesto. Sporočajo, da so začeli z AŠ že 5. t. m. Šolo vodi Arnold Koštamaj in je po programu vsak četrtek (s pričetkom ob 17. uri) v društvenih prostorih.

Nove možnosti za vzpone v Tibetu
Kitajska tiskovna agencija Sinhua je napovedala, da bodo Kitajci v prihodnjih petih letih odprli za obiske tujih alpinističnih odprav še 12 novih tibetanskih vrhov. Že zdaj je mogoče dobiti dovoljenja za pet izmed teh vrhov. Vsekakor je najprivlačnejši šesti najvišji vrh na svetu Čo Oju (8201 m), ki pa je že bil osvojen. Vsi drugi vrhovi, ki so jih zdaj odprli za tujce: Gulha Kangri (7538 m), Qowoyart (7351 m), Gyala Peri (7151 m) in Nanchen Tangla (7117 m), pa še niso bili osvojeni.

Tudi desetke
V marčevski številki revije Bergsteiger je med drugimi tudi zanimiv članek o možnostih športnega plezanja v Berner Oberlandu. Področje, ki je sicer znano po takih »alpinističnih objektih«, kot so stene Eigerja, Moncha in drugih znanih vršacev, skriva tudi plezališča s smermi ocenjenimi z X (npr. Schlangenhals v Wilderswilu). Eden poznavalcev tega področja je 36-letni Jorg von Kanel, ki je izdal tudi dober eklektičen vodnik (32 DM).

Nova komisija za alpinizem
V Sarajevu so objavili sestavo nove komisije za alpinizem PZ BiH. Načeluje ji Boris Kovačevič in ima osem članov iz Goražda, Mostarja in Sarajeva. Obljubljajo načrtno delo in bogat program. Kmalu naj bi objavili načrt za odpravo Karakorum 88. Boris Kovačevič in Željko Rudan, člana AO Bukovik, sta v nekaj manj kot osmih urah opravila 1. ZP smeri Kišoviti kamen (90°, IV-V, 200 m) v S steni Oblika na Treskavici.

Novice iz Domžal
Člani AO Domžale so imeli 28. feb. skupno turo, med katero so vadili zimsko tehniko, Tomo Virk in Dušan Nemec pa sta v slabih razmerah preplezala tudi smer Ypsilon v Planjavi.
Načelnik domžalskega odseka Janez Jeglič bo imel 10. t. m. ob 18. uri v OŠ Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici predavanje z barvnimi diapozitivi o novem uspehu slovenskih alpinistov v Patagoniji, o prvenstveni smeri v steni Torre Eggerja.

Za pomoč pri ocenjevanju
Ekstremno alpinistično smučanje že ima domovinsko pravico tudi pri nas (čeprav ne tudi veliko pristašev). Ob pregledu o doslej opravljenih smukih se je zato porodila zamisel, da bi za boljšo primerjavo skušali pripraviti tabelo značilnih smukov za posamezne ocene. Osnutek je sedaj pripravljen in ker so izkušnje dveh, treh za kaj takega premalo, pričakujemo izčrpne pripombe ter dopolnila, da bi (med drugim) zajeli kar največ področij.

I Kotovo sedlo - Tamar
II- Mala Mojstrovka - Vratca -Vršič
II Grintovec - Kamniška Bistrica
Veliki vrh - Kofce
II+ Koroška rinka (Križ) - Podi
III- Vrtača - južno pobočje
Špikov graben
III Jalovčev ozebnik -Tamar
M. Mojstrovka: Pripravniška grapa
Sovatna - Vrata
Begunjščica: Osrednja grapa
III + Dovški križ: Jugova grapa
Viševnik: Osrednja grapa
IV- Kočna: Povnova dolina
IV Kočna: Desni žleb
Brana: Bosova grapa
IV+ Velika M. Ponca - Dnina
V- z grebena Mali - Veliki Triglav na Ledenik
Oltar: Kačji jezik
Kočna: Spomladanska smer
V Baronov raz (Srednji uvrh)
V+ Srednji vrh: Škrlatni žleb
VI-
VI Kočna: V spomin Nejca Zaplotnika
VI+
VII- Sinji slap

Predlog za slovenske izraze v prostem plezanju
V zadnjem času se za razne oblike vrhunskega prostega plezanja dokaj lahkotno uveljavljajo angleški in nemški izrazi. Zanimivo je, da se to pojavlja prav v času, ko vedno bolj ugotavljamo, da bi nujno morali imeti tudi planinsko jezikovno razsodišče. Uporabljanje tujk je podobno, kot da bi se pri plezanju prijemali za kline in menili, da plezamo prosto. Vsaka nepotrebna tujka je namreč nekakšna duševna bergla, ki zveni nekam imenitno in skrivnostno, ker marsikdaj sploh ne razumemo njenega pomena. Smisel vsakega pogovora in pisanja pa je, da je vsem razumljivo in dostopno. Zato je uredništvo Alpinističnih razgledov pripravilo predloge za domače poimenovanje raznih oblik prostega plezanja:
NA POGLED (on sight) - na prvi pogled, brez prejšnjega poskušanja uspešno preplezana smer, ki je plezalec ne pozna od prej.
RDEČA PIKA (rotpunkt) - plezalec prepleza smer v prvem poskusu brez padca ali obremenitve klina, pozna pa jo že od prej.
RDEČI KROG (rotkreis) - plezalec pade ali se spusti do zadnjega mesta, kjer še lahko stoji, ne da bi se držal, pusti vrv vpeto in prepleza odstavek brez uporabe klinov za napredovanje ali počitek in ta način ponavlja, dokler vse smeri ne spleza prosto.
PIKA OD ZGORAJ (rotkreuz) - rdeča pika z varovanjem od zgoraj brez padca - velja tudi za plezanje drugega v navezi.
OD ZGORAJ (top rope) - prosto preplezano z varovanjem od zgoraj, tudi s padcem.
METULJ (friend) - uveljavljen domač izraz za zatič z izsredniki. BAKRENA GLAVICA (copperhead) - posebna vrsta zatiča z bakreno glavico.

FRANCE MALEŠIČ

Predstavlja se Marjan 87
SPLIT - vsem alpinističnim kolektivom v Jugoslaviji smo že razposlali razpis za Marjan 87, je povedal neumorni Ivica Piljič, ki je pripravljal tudi lansko, prvo tekmovanje v športnem plezanju. Škoda le, da ni več Adresarja KKA, zato smo morda na koga tudi pozabili ali pa vabilo poslali na napačen naslov. Vsakdo pa ga lahko obvesti na telefon 058/49-049.
Prijave za tekmovanje, ki bo tudi letos v južnih pobočjih Marjana, nad sprehajališčem Albert Marangunič, je potrebno poslati do 25. marca na naslov: PD Mosor, Marmontova 2, 58000 SPLIT. Glavni sodnik bo Stanko Gilič, pomožni pa člani AO in njihove GRS.
Tekmovalci se bodo morali zbrati že v petek. Sprejemali jih bodo v društvenih prostorih, od koder bo organiziran prevoz na mesto za šotorenje. Vodstvo tekmovanja je zagotovilo vse potrebno za tri večerje, med odmorom za kosilo pa bo mogoče na tekmovališču kupiti sendviče.
Tekmovalci bodo morali imeti svoje vrvi, varovala pa bodo že nameščena. Prvi dan bodo morali preplezati (največ 9 minut za eno) tri smeri s težavami od VII do IX, drugi dan pa jih čakata dve smeri težav IX - X (po 14 minut). Vsako vpeto vponko bodo točkovali z 10 (do 15) točkami. V primeru padca pa se bo moral tekmovalec spustiti nazaj na izhodišče, izvleči vrv in znova začeti. Hitrost plezanja pa se bo upoštevala le, če bo več tekmovalcev zbralo enako število točk v določeni smeri.

FRANCI SAVENC

36 tisoč članov
SARAJEVO - Pisarna PZ BiH je že sporočila okvirno število članstva: 36.000 jih je v njihovih PD plačalo članarino za leto 1986. Zanimiv je še podatek z gospodarskega področja: prenočnine v planinskih domovih naj bi bile 400 -600 din (za nečlane še enkrat višje) vstopnina v dom pa 50 din.

Po novem proti plazovom
MOSKVA - V Dombaju na Kavkazu so preskusili novo »orožje« za boj proti snežnim plazovom. Razvili so ga v Visokoplaninskem geografskem inštitutu, zasluge pa gredo predvsem V. Volovu. Orožje, ki tehta le tri kilograme, se je odlično obneslo in zaradi posebnih nabojev ne onesnažuje narave.

Dom vodnikov
LIMA - V središču Huareza, najpomembnejšega središča za planinski turizem v Peruju, so odprli moderen dom gorskih vodnikov, ki ima tudi 26 ležišč in restavracijo s prav toliko sedeži. Postavilo ga je (za okoli 200.000 šfr) švicarsko združenje gorskih vodnikov, ki tudi sicer že nekaj časa vsestransko podpira razvoj andinizma. Od leta 1979 pošiljajo v Peru svoje inštruktorje in letos bodo imeli že četrti tečaj, med katerim naj bi izšolali 34 vodnikov.

Po sledeh tragedije
NEW DELHI - Na pobudo nekaterih časnikov in direktorja radijske postaje Old India Radio, so lani jeseni organizirali posebno odpravo, ki naj bi raziskala, kaj se je 21. maja 1986 zgodilo na pobočjih Satopantha (7075 m) na področju Gangotri v Garvalski Himalaji. Ugotovili so, da sta bila oba njihova alpinista in nosač še v spalnih vrečah, ko je plaz (ob 5.30 zjutraj) zasul TII na višini 6000 m, v dolino in do svojcev pa jih seveda niso mogli spraviti, čeprav so imeli najboljše želje. Kot je znano, se je pet dni po prvi nesreči, ubil tudi vodja odprave Bharat Manghre in vsi načrti v ostenju Satopantha, tehnično zelo zahtevni gori, so ostali neuresničeni.

Karakorum s fotografijo
VARŠAVA - Poljski alpinisti načrtno raziskujejo Karakorum že od leta 1969. Iz bogate dokumentacije, ki so jo odprave prinesle v domovino, so Zbignew Kowalewski, Andrzej Paczkowski in Jozef Nyka pripravili monografijo z 200 črno belimi in 40 barvnimi reprodukcijami. Kot je bilo pričakovati je naklada 30.000 izvodov v glavnem pošla - v mesecu dni. Sedaj je v tisku album Everest, ki naj bi izšel še letos, z izdajami podobnih del pa nameravajo še nadaljevati.

Predstavitev v Kranju
KRANJ - V knjigarni Mladinske knjige v Kranju bo danes, 9. marca ob 18. uri, predstavitev zanimive potopisne knjige Vikija Grošlja v Prostranstvu črnega granita. Vodjo odprave Karakorum 86 in njegovo bogato ilustrirano knjigo bo predstavil njegov alpinistični kolega, znan tudi kot risar in slikar gorskih motivov, Danilo Cedilnik - Den. Predstavitev knjige bodo spremljali barvni diapozitivi.

Marija Štremfelj prva nosilka štafete
Kranjska alpinistka bo z vrha Triglava ponesla štafetno palico
KRANJ, 8. marca (Tanjug) - Prva nosilka letošnje štafete mladosti, ki bo 21. marca krenila na pot z vrha Triglava, bo Marija Štremfelj, ena najboljših jugoslovanskih alpinistk. 29 - letna profesorica biologije iz Kranja, je prva Jugoslovanka, ki je lani osvojila 8047 metrov visok vrh Broad Peak v Himalaji. S preko 300 osvojenimi smermi je ena najboljših alpinistk na svetu.

Častna plaketa nova spodbuda
Slovenske železarne prve dobile posebno priznanje za razvoj jugoslovanskega planinstva

JESENICE - Slovenske železarne so prva organizacija združenega dela, ki je dobila častno plaketo za prispevek pri razvoju našega planinstva. To ni naključje. Železarji so že tradicionalno prisotni v gorah. Ruda, les in gorski potoki so fužinarje že v davni preteklosti usmerjali v ta svet. Ob prodiranju sodobnejšega gorništva pa so bili železarji na čelu osvajanja vrhov in sten. Ime Jože Čopa in vrsta priznanih gornikov železarjev bo trajno zapisanih v zgodovini našega planinstva.
Pred pol stoletja so železarji odpirali dostope na vršace škrlatiške skupine. Izdelali in postavili so štiri bivake na predelih, kjer ni postojank in olajšali dostope na vrhove Kukove špice, Martuljkove skupine, Škrlatice, Križa.
Največji vzpon pri uveljavljanju planinstva v lastni hiši in v Sloveniji so slovenske železarne uresničile po osvoboditvi, predvsem pa po integraciji v združeno podjetje leta 1969. Po vzoru železarne Jesenice so organizirali skupne letne pohode na Triglav, prvega se je leta 1970 udeležilo 600 delavcev z Jesenic, Štor in Raven. Postopoma se je število letnih pohodov železarjev vse bolj večalo, širil se je tudi krog obiskanih vrhov. Po letu 1974, ko so se pridružili še Veriga Lesce, Plamen Kropa, Tovil Ljubljana in Žična Celje in tudi metalurški inštitut, so organizirali štiri letne pohode v Julijce, Karavanke in Kamniške in Savinjske Alpe.
Lani se je pohodov udeležilo 1900 delavcev in njihovih družinskih članov, od začetka pa že več kot 23 tisoč. Za prireditelje pohodov je to zahtevno opravilo. Brez te široke organizacije, ki pa terja tudi precejšnja denarna sredstva, bi le redko kateri od udeležencev lahko obiskal oddaljene vrhove.
Slovenske železarne pa so vzor drugim tudi pri obnavljanju poti in vzdrževanju, povečevanju in prenovi postojank. Samo za posodobitev naše najvišje gorske postojanke, triglavskega doma na Kredarici, so prispevali 5,2 milijona dinarjev ali 5 odstotkov vseh investicijskih sredstev. Prevzem generalnega pokroviteljstva in precejšen denarni prispevek za kočo pri Triglavskih jezerih je omogočil začetek gradenj v tej gorski dolini, saj so prispevali četrtino investicijskih stroškov v letu 1986. Postojanka je že pridobila za letno in zimsko sezono dodatnih 75 ležišč, letos pa bodo uresničili še prenovo starega dela koče. Za pokrivanje vseh lanskoletnih stroškov in tistih v letošnjem letu, bo potrebno dobiti dodatnih 100 milijonov dodatnih virov. Kako pomembne so zato take organizacije združenega dela kot so slovenske železarne, kjer se sindikat, družbenopolitične in vodstvene strukture zavedajo koristi planinstva.
Tudi letos in v prihodnje bodo slovenske železarne pri Erjavčevi koči, Šlajmarjevem domu in še kje potrebne kot mecen. Prepričani smo, da bo tudi nov rod železarjev hodil po stopinjah svojih prednikov. Ob žlahtenju jekla bo žlahtil tudi svoj značaj, skrbel za čistočo svoje bližine in varstvo bogastva našega gorskega sveta.

GREGOR KLANČNIK

Nova pakistanska določila za odprave
Pakistanska vlada je objavila nova določila, ki bodo veljala za alpinistične odprave v njihovih gorah. Po novem bo morala vsaka odprava pustiti 4000 ameriških dolarjev pologa za morebitno reševanje. Nobena odprava ne bo dobila dovoljenja za več kot dva 8000 metrov visoka vrhova na leto. Noben alpinist se ne bo mogel udeležiti več kot dveh odprav na leto. Odprave bodo morale ves čas ostajati skupaj, v nasprotnem primeru bodo vodje odprav kaznovali. Uvedli so tudi posebne takse za filmanje. Za zdaj je še vprašljivo, kako bodo ta določila izvajali. Že do zdaj je veljalo, da se odprava ne sme deliti na več skupin, vendar se to v praksi ni obneslo.

Najmočnejši alpinistični kolektiv v BiH
Najtežja prvenstvena smer - Odprava v Ande in prva AŠ v okviru AO Bukovik

SARAJEVO - Tudi preteklo leto je bilo za AO Bukovik, najmočnejši alpinistični kolektiv BiH, zelo uspešno. 23 članov, od katerih je 9 alpinistov, je opravilo 250 alpinističnih tur. Najkvalitetnejšo sta vsekakor opravila Derviševič in Šičič, ki sta preplezala S steno Meziča stijene (Čvrsnica, VI, A2, 700 m). Druge prvenstvene smeri so sicer krajše, toda med njimi jih je kar nekaj z najvišjimi ocenami. Lani so prvič opravili tudi vzpone nad VI+.
Lani so imeli I. Bukovikovo šolo alpinizma, ki jo je končalo deset mladih. Obiskali so Paklenico, uspešna je bila odprava »Andi 86« v Cordillero Blanco, veliko pa so pomagali tudi matičnemu društvu. Posebno je uspela akcija »Študentski standard planinstva«: v okoliške gore so vodili skupno kar 9300 študentov, od katerih bi sicer le redki okusili mik gora. Pripravili so niz predavanj, sodelovali s sredstvi javnega obveščanja (lep odmev je imela zlasti oddaja TV Človeški faktor). Pri tem pa je treba poudariti, da so porabili vsega skupaj le 3,8 milijona din - za odpravo in vse drugo.

ID

  09.03.1987


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.


»Obvestilo o tem, da bom prva nosilka letošnje štafete je zame najlepše darilo za 8. marec. Pomeni mi več kot številne nagrade,« je rekla Marija Štremfelj, ko je zvedela, da bo 21. marca ponesla štafetno palico z najvišjega vrha v Jugo-slaviji.

DELO 10. Marec 1987

• Prvi nosilec štafete, so dejali na seji republiškega odbora za pripravo odhoda štafete mladosti iz Slovenije, bo skupina oziroma naveza desetih alpinistov. Tako so se člani odbora dogovorili že na svoji decembrski seji in so bili zaradi tega ogorčeni nad vestmi, ki so jih po Tanjuga iz Slovenije prevzemala sredstva javnega obveščanja, češ da je že izbrana prva nosilka. Menili so, da gre v tem primera za samovoljni novinarski proizvod, ki je v tem časa vse prej kot dobrodošel in da je takšna novinarska montaža v nasprotja z novinarskim kodeksom. Izbira desetčlanske naveze, ki se bo s štafetno palico spustila z vrha Triglava, je v rokah alpinističnega odseka pri Planinski zvezi Slovenije.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti