Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Gore in varnost

28.11.2012

PZS za medije: Gore_in_varnost-28-11-2012 (PDF) 


 

Fotografije: Zdenka Mihelič


GRZS: 8. posvet Gore in Varnost
V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu potekal je dne 28.11.2012 potekal 8. strokovni posvet Gore in varnost, ki so ga pripravili Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije in Odbor Gore in varnost v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
Posveta se je udeležilo preko 40 udeležencev, ki so lahko poslušali 5 predstavitev strokovnjakov iz Planinske zveze Slovenije, Gorske reševalne zveze Slovenije in Triglavskega narodnega parka. Letos so slušateljem predstavili eno glavno temo z različnih vidikov, vse pa v povezavi s področjem preventive in varnosti v gorah. Tako smo s posvetom želeli analizirati stanje na področju uporabe mobilnih navigacijskih naprav v gorah in dileme, ki se porajajo ob tem. Predstavljena je bila tudi analiza gorskih nesreč v letošnjem letu in posamezni primeri, hkrati pa so si udeleženci in predavatelji izmenjali izkušnje, vzpostavili nove ter utrdili obstoječe strokovne vezi.
CELOTNO GRADIVO posveta je objavljeno na spletnem mestu Planinske zveze Slovenije. Dovoljuje se objava fotografij s spletne strani, vse s podpisom avtorja (Zdenka Mihelič).

Zdenka Mihelič, PZS

četrtek, 29. november 2012, ob 13:26, Franci Savenc, ogledov: 2600

PZS - Zdenka Mihelič: V sredo, 28. novembra, je bil v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje RS na Igu 8. strokovni posvet Gore in varnost,

... ki so ga pripravili Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije in Odbor Gore in varnost v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Posveta se je udeležilo preko 40 udeležencev, ki so lahko poslušali pet predstavitev strokovnjakov, ki so letpos predstavili eno glavno temo z različnih vidikov, vse pa v povezavi s področjem preventive in varnosti v gorah. Tako smo s posvetom želeli analizirati stanje na področju uporabe mobilnih navigacijskih naprav v gorah in dileme, ki se porajajo ob tem. Predstavljena je bila tudi analiza gorskih nesreč v letošnjem letu in posamezni primeri, hkrati pa so si udeleženci in predavatelji izmenjali izkušnje, vzpostavili nove ter utrdili obstoječe strokovne vezi.

Strokovni sodelavec PZS, alpinist in gorski reševalec Matjaž Šerkezi, je predstavil uporabo mobilnih navigacijskih naprav in aplikacij v planinstvu, prednosti in slabosti uporabe GPS v gorah, ali je lahko GPS sled vodniku nadomestilo za ogledno turo, kakšna je varnost uporabe sledi na spletnih straneh ter katero aplikacijo izbrati, da nam bo najbolje služila. In kdo je iPlaninec? »To je nihče drug kot informirani planinec. Pomembno je pridobiti informacije, znanje, izkušnje in vse skupaj v praksi znati uporabljati,« je dejal Šerkezi.

Jože Rovan, markacist inštruktor PZS, je odlično predstavil planinske poti, ki se raztezajo po vsej Sloveniji v dolžini prek 9000 kilometrov, pa kataster planinskih poti, podal je svojo kritično oceno o deležu posnetih poti z GPS in o kakovosti posnetkov, svoje izkušnje pri sodelovanju in pripravi planinskih zemljevidov Planinske založbe PZS ter odnos med kartami na papirju, elektronskimi kartami za PC in kartami v GPS napravah.

Jani Bele, predsednik Komisije za informiranje in analize GRZS, je na dejanskih primeril predstavil uporaba GPS pri reševalnih in iskalnih akcijah ter pregled reševalnega dela v gorah v letu 2012 do sedaj s poudarkom na gorniških in alpinističnih nesrečah. Gorski reševalci so v letošnjem letu izvedli že 395 reševalnih akcij, četrtino vseh so izvedli tolminski gorski reševalci, ki so kar 64-krat sprožili akcijo zaradi reševanja jadralnih padalcev. V letošnjih dosedanjih akcijah je bilo udeleženih okoli 410 ponesrečencev. Smrtnih žrtev je bilo 28, med njimi 14 tistih, ki so se ponesrečili med opravljanjem planinskih aktivnosti. Najpogostejši vzroki nesreč v gorah so še vedno padci in zdrsi, rizično pa je dejstvo, da se večino teh zgodi ob sestopu med 13. in 15. uro, kar pogosto kaže tudi na premajhno psihofizično pripravljenost. Pogost vzrok za nesreče je tudi neustrezna osebna ali tehnična oprema, ali neznanje uporabe le-te. Največ nesreč se zgodi v času največjega obiska naših gora ob sobotah in nedeljah in v poletnih mesecih, in sicer se od junija do septembra zgodi kar dve tretjini vseh nesreč. V tem času reševalci izvajajo tudi dnevno dežurstvo na brniškem letališču. Helikopter je letos sodeloval v 41 % akcij, kar pomeni, da je še vedno kar 60 % akcij izvedenih klasično.
Okoli 70 odstotkov nesreč se je zgodilo pri planinskih dejavnostih, ostalih 30 odstotkov pa se je zgodilo pri drugih dejavnosti v gorskem svetu ali tam, kje so gorski reševalci s svojo tehniko in znanjem najbolj usposobljeni za reševanje.

Iztok Butinar iz Triglavskega narodnega parka pa je za konec posveta predstavil mobilno informacijsko točko (sodobno predelano in opremljeno vozilo). Mobilna info točka je zaživela meseca maja letos ter skuša na zanimiv in izviren način približati TNP obiskovalcem na kraju samem. Letošnjo zimo bo med drugim namenjena tudi preventivnim nalogam ozaveščanja obiskovalcev gora pri varnejšem gibanju v zimskih razmerah, kot nadgradnja oziroma podpora na terenu obstoječemu spletišču www.plazovi.info, kjer se trudijo lokalno predstaviti nevarnosti snežnih plazov na območju TNP.

Zdenka Mihelič 

Oznake: USP
eXTReMe Tracker