Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Znamenita gora z Budovo stopinjo

četrtek, 12. marec 1942, ob 22:22, Boris Štupar, ogledov: 1175

Domovina in Kmetski list (1942), Po širnem svetu: Med raznimi svetimi gorami v Aziji in po azijskem otočju uživa poseben sloves tako imenovani Adamov vrh na otoku Cejlonu, že več ko dva tisoč let obstoje o njem pravljice. Na stotine in stotine je takšnih pravljic. Svoje ime je gora dobila po prvem Človeku na zemlji Adamu.

Pripovedka pripoveduje, da je Adama tedaj, ko je bil izgnan iz raja odnesel angel in ga posadil na najvišji vrh otoka Ceylona.
Adamov vrh se vidi zelo daleč. Je valjaste oblike, ki prehaja proti vrhu v stožčasto. Gora je visoka 2.241 metrov. Redek je Evropec, ki se je že povzpel na Adamov vrh. Ob takšni vročini, kakršna vlada v teh tropičnih krajih, namreč ni prav preveč prijetno hoditi po hribih. Že od nekdaj pa zelo radi zahajajo na to svojo sveto goro budistovski romarji. Prvi je popisal Adamov vrh učeni Arabec Ibn Batuta, ki se mu je ob cejlonski obali razbila zaradi močnega morskega viharja njegova lahka ladjica. Rešil se je na obalo in se sklenil povzpeti na tisti visoki hrib.
Pobočje Adamovega vrha je poraslo s praprotjo, ki je tu in tam visoka do šestih metrov. Na vrhu vidiš lahko tudi velikansko stopinjo, dolgo 1.66 in široko 0.75 metra, ki jo je po neki pripovedki vtisnil v skalo sam Buda.
Poleti je gora zapuščena. Nikjer ne vidiš žive duše. Celo budistovski menihi se umaknejo v dolino, ker se ne marajo izpostavljati silnim viharjem, ki v poletnem času divjajo po otoku.

Domovina in Kmetski list, 12. marec 1942
 

eXTReMe Tracker