Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Biokovo - november 2012

AO Jesenice - Božidar Družijanič: Prvenstvena smer v Vitru pri Zaostrogu in plezanje v Drašnicah

Z Lidijo sva se odpravila na delovni dopust v Ploče, v južno Dalmacijo, saj naju je čakalo prvo obiranje oljk in vsa ostala opravila, ki sodijo v oljčni nasad v jesenskem času. No, da ne bo pomislekov, bila sva zelo pridna in med drugim pridelala zadosti oljčnega olja za lastne potrebe. Seveda sva s seboj na dopust vzela tudi plezalno opremo in si dva dni namenila nadaljnjem raziskovanju Biokovega.
Že nekaj časa mi ni dal miru vrh z imenom Viter (769 m) nad naseljem Zaostrog, lepo viden z jadranske magistrale ali z morja.

V četrtek, 22.11.2012 sva v Vitru preplezala prvenstveno smer, ki sva jo poimenovala Prvo maslinovo ulje (VI/IV-V, 230 m, 4h). Sprva sva nameravala plezat eno izmed treh smeri, katere je v Vitru leta 1989 preplezal bosanski alpinist Edin Durmo. Z ogledom jugozahodne stene sem opazil linijo, katera se je vila po neizrazitem razu in ploščah nekje na polovici med smerema Zimsko ljetovanje in Neki to vole vruće. Zdela se mi je lepo plezljiva, kar se je tudi izkazalo. Ocena težavnosti se giblje med IV in V. V smeri se večinoma izmenjujejo plošče in raz. Najtežji je 2. raztežaj, katerega sem ocenil s VI. stopnjo. Dolg je približno 25 m, začne se s strmo ploščo visoko cca 15 m, nato te čaka pokončna zajeda in na koncu manjši radiator z desne strani. Vmesno varovanje sva uredila z metulji in zatiči, varovališča večkrat urediš s pomočjo peščenih ur . Nekje na polovici 4. raztežaja se z desne priključi smer »Zimsko ljetovanje«. Tam sem pod manjšim previsom pustil klin jeseničan. Sledi še en raztežaj trojke, nakar se razvežemo in sprehodimo do vrha. Sestopimo po žlebu in melišču na jugovzhodno stran Viterja.

Naslednji dan, v petek sva si zaželela nekaj lažjega in bolj varnega. Odpravila sva se v Drašnice, kjer sva v grebenu Crna draga preplezala športno smer Perla Adriatica (6a, 160 m), katero sta oktobra 2012 prvenstveno preplezala in opremila Goran Daldon in Igor Hermanović, PK Pauk iz Dubrovnika. Smer je zelo »sveža« in tako kot pravita Goran in Igor, je še dosti materiala za spravit iz stene. Opozorilo; Na koncu 3. raztežaja je na varovališču zelo nevarna 1 m visoka majava luska, ki bi v primeru padca padla prav na spodnje varovališče. Žal naju je v naslednjem najlepšem in najtežjem raztežaju vreme pustil na cedilu, ulil se je dež. Smer sva kljub temu splezala. V ploščah so se nama pridružili polži, kateri so se dežja malo bolj razveselili kot midva. Zaradi slabega vremena, nisva nadaljevala po prvotno predvideni smeri Sjećaš li se Dolly Bell, ki jo poznam že od lani, temveč sva se s spustom po vrvi umaknila iz stene.

Božidar Družijanič

27.11.2012

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti