Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Matkova Kopa in Krnička gora

AO Črnuče - Tanja Metličar: ... ali Gotof je! »Čelka obvezno, čelada obvezno, pas obvezno, vponka matičarka obvezno, reverso zaželjeno, vrv bom jaz vzel, vsak naj ima še eno pomožno vrvico« … »tale tura nm bo pa kr izziv,« pravi Jurij.

Ob prebujanju dneva se nas peterica (Jurif, Simon, Jurij, Dean in mua) s kombijem prigunca do osamele struge in krene na pot. Strm klanec se vleče najprej skozi gozd, nato pa se nam pogled odpre na Matkovo okno in ... tja kamor moramo. V Matkovi krnici nas pričaka podrt pastirski stan, kjer pustimo nahrbtnike in pičimo proti Matkovi Kopi. Potka nas vodi do strme in krušljive grape, kjer Jurif in Simon izstrelita par skalot in skoraj ubujeta Deana, zaradi česar Jurij vse nas nap...i. Gremo skozi tri iglice ruševja pa vse do izjemno razglednega vrha.

Dan je bil d best, jasen, videlo se je pa izjemno daleč ... tudi do grebena, ki se vije levo od Matkovega okna, sej so se nam kar malo sline zacedile. Simon zvije in skadi kar pač že ima s sabo in gasa dol, ker nas Jurij že priganja - očitno nismo glih gamsi, se pa blazno trudimo to postati. Nazaj pri stanu poberemo prtljago in gasa po strmem melišču do sedelca, kjer se gre zares. Preplezamo krajši, a izjemno izpostavljen plezalni del, pazi prepisujem: 30 m, II, zelo krušljivo. Preko skalnega grebenčka priplezamo na vrh Krničke gore, kjer v zavetju dveh (!!) križev (en za privabit strele, drug za taborni ogenj) napademo hrano, ribe,tuno ... in krenemo naprej po grebenu v smeri Mrzle gore, v borbo z ruševjem, kaj pa drugega. Kmalu menjamo stran in stopimo na strmo pobočje, kjer moramo najti komaj vidno stečino, ki bi nas popeljala do Latvice.

Stečino totalno sfalimo, Jurij pa šiba naprej, kajti soncu so začele jenjati energije. Simon poskusi stečino vseeno najti, ampak očitno smo šli že preveč naprej. Pade ukaz in vsi, že malo utrujeni, sledimo Juriju, gazimo po strmem skrotju pod nekimi stenami, kjer si niti travce niso uspele izboriti več kot par zaplatic. Ko pade drugi ukaz, naj se opremimo s plezalnimi pasovi, me prešine samo eno: če bom zdej morala abzajlat in jutri dobim mail, da sem abzajl na izpitu padla, me en malo nateguje! Simon suvereno sledi šefu, Jurif se dela pogumnega, jaz sem malo zaskrbljena, Dean pa flegma slika pokrajino. Tedaj pade tretji ukaz, da je slikanja dovolj in gremo dol-ZDEJ.

Eden po eden se spustimo v grapco, jo v razkorakih preplezamo, se še malo podrajsamo po skrotju skalotju in pičimo proti tej presneti Latvici, kjer nas čaka serpentinasta markirana pot. Sonce zapre škure, ampak je bilo tako dobro, da je počakalo, da smo izpod stene. V nič časa si oddahnemo, nadenemo čelke in pičimo skozi Matkov kot vse do konca. 12 ur je trajala odisejada, ki je Juriju dodobra posrkala energijo. Ker nam Tina ni bila pripravljena skuhat večerje, smo se morali ustaviti v neki zabačeni oštariji ... Kar smo uspeli pospravit vase, smo.

Gremo domov, v toplem kombiju si ob Depeche Mode vsi želimo postelje. Vožnja Jurija zaziba v globok spanec in takrat se preostali štrije, budni kot sove, vsi strinjamo ... gams pa tak! Gotof je!!!

Tanja Metličar

25.11.2012


26.11.2012

Matkova kopa - Krnička gora

Jurij Rous: V nedeljo se je odvijala ali pa, če hočete pisala zgodba. Vsebinsko gledano ni bila povsem komedija, nikakor pa tudi ne drama. Bilo je nekaj vmes. V prenesenem pomenu lahko rečemo tudi, da se je kuhala juha, v kateri je bilo par ostrih začimb. Vsekakor smo naredili turo velikega formata. Krožna tura z oznako »zelo zahtevno brezpotje, plezanje do II. stopnje« pove vse. V enem dnevu smo doživeli marsikaj. Težko je vsa ta doživetja, vse te lepote, dogodke, pa tudi malo skrbi itd. opisati z nekaj besedami in vse to strniti v kratek tekst. Meni je bila tura zelo všeč, vsebinsko polna in pestra v vseh pogledih ostalim pa tudi, seveda pa jo je vsak doživljal nekoliko po svoje, odvisno kako navajen je bil teh ostrih začimb in kako presnovo ima. Nekaterim še sedaj nočejo z jezika. Kako so delovale te začimbe pa si lahko preberete v nadaljevanju.

»Jurij,še enkrat hvala za NORO izkušnjo na včerajšnji turi. Šele sedaj počasi kristaliziram zgodbo zahtevnosti ture. Ponoči sem se večkrat zbujal in ne vem ali je bilo to zaradi razburjenosti ali bolečin v stegnih? Kakorkoli ta izlet je bil OGROMEN preskok (predvsem psihični) za mene. Še enkrat hvala in čim več takšnih ali podobnih izletov! «

»Ma dobro si nas zdelal, mislim pa, da je tebe tudi psiha konkretno zdelala, vsaj mene bi, če bi imela tečajnike zraven. Sem res bila malo zaskrbljena, da nam ne bi uspelo pridet do stabilnega terena v dnevni svetlobi in za pse me je skrbelo. Samo sem ti pa zaupala, da veš.

Jurij Rous

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RAZ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti