Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

60 let sežanskih planincev

Slomedia.it - Olga Knez: Planinsko društvo Sežana, ki je bilo ustanovljeno 20. novembra leta in šteje več kot 360 članov, je počastilo visok jubilej svojega delovanja

Planinsko društvo Sežana, ki je bilo ustanovljeno 20. novembra 1952 leta in šteje več kot 360 članov, ki jih vodi predsednica Vanda Femc, je počastilo visok jubilej svojega delovanja. Na osrednji proslavi ob 60-letnici so pregledali opravljeno delo in podelili naslova častnega člana več kot 90-letnikoma Milki Mavrič in Francu Fabčiču, medtem ko je Jožica Milavec prejela pohvalo za 60-letno delo v društvu. Sežansko PD, ki je pred osmimi leti prejelo Nagrado Občine Sežana, bo v teh dneh prejelo spominsko plaketo Planinske zveze Slovenije za 60-letno delovanje.

Gore so bile in so še vedno globoko zasidramo v marsikaterem Slovencev, o tem priča tudi naš najvišji vrh Triglav v grbu države. Več kot 300 tisoč Slovencev se klasificira kot ljubitelji gora, ki vsaj enkrat na leto obiščejo gorski svet. Planinstvo je zelo priljubljena dejavnost med Slovenci. Planinska zveza Slovenije, ki bo prihodnje leto slavila 120 let svojega obstoja, ima mrežo 900 kilometrskih planinskih poti po vseh slovenskih občinah, 176 planinskih koč, zavetišč in bivakov (največ v visokogorju) in je delovala v štirih družbenih sistemih. To je le nekaj podatkov, ki jih je na prireditvi povedal predsednik PZS Bojan Rotovnik. Da ima planinstvo poseben pomen za Slovence, še posebej za Primorce za dvig nacionalne zavesti, je poudaril tudi sežanski župan Davorin Terčon, ki je omogočil izvedbo prej načrtovane prireditve v Kosovelovem domu v občinski stavbi, za kar se mu planinci zahvaljujejo, saj bodo tako privarčevani denar namenili za popravilo planinske koče na Kokoški, ki so jo preuredili iz nekdanje obmejne stražnice in jo odprli avgusta 1999 leta. Sicer pa je sežansko PD med najbolj prepoznavnimi, številčnimi in seveda z dolgo tradicijo v občini Sežana, kjer deluje več kot 200 društev.
Slovesnosti, kjer so primerno proslavili svoje dosedanje delo, prikazali del dejavnosti članov, pot razvoja, padcev in vzponov, so se 23. novembra poleg sežanskega župana in predsednika PZS udeležili še številni planinci in ljubitelji gora, predsednik Meddruštvenega odbora Primorsko-notranjskih društev Marko Vidmar ter predstavniki sosednjih planinskih društev.
Predsednica sežanskega PD Vanda Femc je predstavila bogato dejavnost društva, predvsem kako se lahko z dobro voljo, vztrajnostjo, odrekanji in seveda kraško trmo marsikaj doseže. Društvo ima različne odseke (vodniški, markacijski, mladinski, alpinistični in odsek za varstvo gorske narave). Na območju med Trsteljem, Vremščico, Slavnikom in Kokoško so prepoznavni in svoje člane peljejo na številne pohode in planinske ture. »Najbolj znano je vsakoletno majsko srečanje na Vremščici, ki se ga z veseljem udeležujejo predvsem naši najmlajši člani. Označili in uredili smo kilometre planinskih poti, obnovili nekdanjo obmejno stražnico na Kokoški in v njej leta 1999 odprli planinsko kočo,« je poudarila Femčeva. Sežanski planinci upravljajo in vzdržujejo 176 kilometrov markiranih planinskih poti na območju petih občin (Sežana, Divača, Postojna, Pivka in Hrpelje Kozina) ter del Slovenske planinske poti (od Razdrtega do Markovščine) in pot Via Alpina. Sedem vodnikov izvaja bogat program planinskih izletov. V odseku za varstvo gorske narave imajo tri izobražene varuhe gorske narave in štiri gorske stražarje. Aktiven je planinski odsek z letnimi tabori, že 37-ič so zadnjo majsko soboto organizirali srečanje mladih planincev na Vremščici. Sežansko PD ima tudi svojo sekcijo v ŠD Ruj Divača.

Predsednik PZS Bojan Rotovnik ni samo pohvalil zelo prizadevno delo sežanskih planincev, ki ga je zaznala tudi PZS, ampak je napovedal, da bo PZS 1. decembra na osrednji svečanosti v Prevaljah podelila spominsko plaketo prav sežanskemu PD za njihovo 60-letno delovanje.

Vrhunec prireditve pa je bila razglasitev dveh častnih članov in podelitev pohval za dolgoletno delo v društvu. Milka Mavrič in Franc Fabčič, oba stara več kot 90 let, sta prejela društveni pohvali za njuno dolgoletno delovanje v društvu in s tem postala tudi častna člana društva. Jožica Milavec pa je prejela pohvalo za 60-letno delovanje v planinskem društvu. Milka Mavrič je članica društva od leta 1978, do leta 1984 je bila tajnica, nato do leta 2006 predsednica in članica častnega razsodišča društva. Franc Fabčič je postal član društva 1967 leta, v upravnem odboru je deloval od 1975 do 1992 leta kot markacist, nato je do leta 1998 bil član nadzornega odbora. Jožica Milavec pa se je v društvo včlanila kmalu po ustanovitvi in v teh letih delovanja opravljala skoraj vse funkcije od predsednice, tajnice, blagajničarke in bila ves čas aktivna članica upravnega odbora, vse do danes.

V Kosovelovem domu je do konca leta na ogled fotografska razstava z naslovom Videnja ali moja luč njihovega člana, planinskega vodnika in alpinista Marjana Olenika. Prireditev, ki sta jo povezovala Katja Prunk in Igor Rojc, so s kulturnim programom popestrili: oktet Zven iz Črnuč, kvintet trobil sežanske glasbene šole, planinska sekcija Nahrbtnik iz sežanskega vrtca, orffova skupina divaške OŠ in dramska sekcija TKŠD Urbanščica iz Vrem. Praznovanje so nadaljevali ob pesmi in druženju v enoteki sežanskega Vinakrasa.

Olga Knez

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti