Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.11.12

Še vedno topla skala

Čeprav je že vse kazalo, da se bomo poslovili od skalnega plezanja v hribih in mogoče že zgodaj pridno zagrabili za dereze in cepine, se poletje kar noče in noče posloviti. Čeprav se najdejo tu pa tam kake snežne zaplate, se še vedno da plezati visoko v hribih v kratkih rokavih.


Pozno novemberski kič v južni steni Skute, vir: AO Lj. Matica

Matevž Kastrin in Mica Matkovič (oba AO Ljubljana-Matica) sta uživala v topli skali južne stene Skute, kjer sta plezala Zajedo (V-/IV, 370 m). Primož Lavrič (AO Kamnik) je lovil sončne žarke v vzhodni steni Brane, kjer je plezal Zgornji steber (IV/III, 160 m) in Šijo (III/I-II, 200 m), sestopil pa po Bosovi grapi (III/II-III, 500 m).

Člani AO Tržič so izkoristili lepo vreme v hribih in se namesto v meglena primorska plezališča odpravili v malo obiskan Spodnji Rokav. Plezali so sicer lažjo smer Potočnik - Tominšek (III/I-II, 700 m). Kljub nizki oceni smeri (ki so jo malo "začinili" v zgornjem delu) sta dolžina celotne ture in pravi "hribovski" ambient poskrbela za nasmejane obraze ob koncu dneva.

V pozno jesenskem času ponujajo Karnijske Alpe več krajših sončnih sten z dobro skalo in prav čudno je bilo, da tako dolgo ni bilo zaslediti nobenega obiska tamkajšnjih sten. Tokrat so se opogumili koroški plezalci. Člana AK Črna na Koroškem sta pod Plockenpassom, v Panettonu, plezala smer Paperon de paperoni (6b, 210 m).

V bolj senčen in malo znan predel naših gora se je odpravil Luka Plut (AO Kranj) s soplezalko. Podala sta se v severno steno Škrnatarice, kjer sta plezala v območju smeri Krušič - Bartelj (III/II, 250 m) oziroma Vzhodne smeri (II, 250 m). Uživala sta v kombinaciji odlično predelanega snega in mrzle skale. Luka je sicer v območju Vzhodne smeri plezal že v začetku zime 2009, ko jim razmere niso bile naklonjene.

Tudi na Biokovem je še aktivno. Božidar Družijanič in Lidija Režek (oba AO Jesenice) sta v Viterju (769 m) pri Zaostrogu trem smerem dodala še četrto. V četrtek, 22.novembra, sta preplezala novo smer Prvo maslinovo ulje (VI/IV-V, 230 m, 4 h). Naslednji dan sta se odpravila še v Drašnice, kjer sta v grebenu Crna draga preplezala novejšo športno smer Perla Adriatica (6a, 160 m). To so preplezali in opremili hrvaški plezalci oktobra letos.

Že prejšnji vikend je v Klemenči peči nastala nova smer Žila. Ker smo o njej že poročali, le povezava za tiste, ki ste spregledali. Mogoče se še letos najde kdo, ki bo šel pogledati, kaj sta tokrat naredila Janko Oprešnik in Tomaž Berglez.
 


Paperon de paperoni, vir: AK Črna na Koroškem


Prvo maslinovo ulje, vir: AO Jesenice

1 komentarjev na članku "AN - 27.11.12"

Franci Savenc,

Dva dni (sreda, četrtek) so bile te AN le med novostmi, ne pa v njihovem bloku; napaka odstranjena.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti