Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.03.1994

Delo, Šport: ... Čez Francosko smer je Fitz Roy končno padel

Boris Strmšek (AO Kozjak - Maribor) in Greg Crouch (ZDA) sta preplezala Argentinsko varianto te smeri in sicer desno od jugovzhodnega raza
To je bil drugi slovenski pristop na vrh. Ocena smeri je VI, A2, 90°, sama smer je visoka 600 m, do njenega začetka pa je treba preplezati 400 metrov z oceno III-IV, 90°/40°-60° (čez italijansko škrbino) in pod vrhom hriba še sto metrov ledu (40°-50°). Za vzpon iz baze na vrh in nazaj v bazo sta rabila dve noči in en dan (efektivno 36 ur); vso opremo sta nosila iz baze.

POT NA FITZ ROY - Po več poiskusih je Boris Strmšek z Američanom Crouchom slednjič (po zarisani poti) le stopil na 3405 m visoki vrh. Levo je Aguja Poincenot. (Foto: Boris Strmšek)

Strmšek je bil član mariborske alpinistične odprave Patagonija '94, v kateri je bil poleg njega še Vlado Fras (AO TAM-Maribor). 1. januarja sta odšla z Dunaja v Buenos Aires, kjer ju je sprejela družina Rezelj, ki je pozneje gostila tudi navezo Jeglič-Lukič-Praprotnik; 9. 1. pa sta bila v baznem taboru. Kampirala sta v taboru Rio Blanco pod Fitz Royem (3405 m), v katerem sta nameravala preplezati Kalifornijsko smer.
Zaradi slabega vremena sta čakala do 14. 1., ko sta odšla na Passo Superior. Naslednji dan sta priplezala malo pod Italijansko škrbino in bivakirala. 16. 1. je bilo vreme še vedno lepo, vendar sta počivala na Italijanski škrbini in se pripravljala za vzpon po Kalifornijski smeri. 17. 1. se je začelo vreme kvariti; ta dan sta preplezala ledno prečnico (400 m, 40°-65°) do sedla Silla, kjer se začne smer in še štiri raztežaje, potem pa sta se zaradi slabega vremena obrnila in se do polnoči vrnila v bazo.
23. 1. sta se odpravila proti steni z novim načrtom - Argentinsko varianto Francoske smeri, ki je nekoliko težja, vendar brez prečnic. Tokrat sta bila v štirih urah na Passo Superior in zvečer na italijanski škrbini, kjer sta prespala brez spalnih vreč. Drugi dan se je spet pokvarilo vreme, kar je trajalo do 3. 2. Dva dni pozneje sta bila pod Argentinsko smerjo, v katero pa je bilo namenjeno trinajst plezalcev, zato sta na vstop čakala do poldneva. Preplezala sta osem raztežajev in nato bivakirala.
Ta dan je vrh dosegla samo avstrijska naveza. Zjutraj pa se je vreme že poslabšalo, začelo je snežiti, zato so spet sestopili.
Fras se je odpovedal nadaljnjim poskusom, zato se je Strmšek 7. 2. povezal z Američanoma Crouchom in Shraderom, 8. 2. so splezali deset raztežajev in se zaradi vremena spet obrnili tokrat le dva raztežaja pod robom stene. 12. 2. sta Strmšek in Crouch vstopila še s petimi plezalci, med katerimi je bil en soler, Japonec, in prišla ob 18. ur prva na vrh in naslednji dan že v bazo.
Uspešno odpravo so podprl Vemaavto, Študentski servis Halo pizza, Študentski domovi Kvik, Varnost-Priva d.o.o. OCM, Foto Zelnik in Katedra Hit.

ALEŠ BJELČEVIČ

ALPINISTIČNE NOVICE

Od Triglava do treh vrhov sveta
Razstava v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, ki prikazuje vzpon slovenskega alpinizma na poti Triglav-Trisul-Makalu-Everest-Lotse ob dokumentacijski zbirki alpinista Aleša Kunaverja, je podaljšana do 1. aprila. Na ogled je med drugim tudi prvi slovenski himalajski film - Trisul 1960. Razstava je del projekta, ki se dopolnjuje s knjigo enakega naslova, ki je pravkar izšla pri Didakti Radovljica.

Veleslalom pod Raduho
Bo 9. aprila; start ob 11. uri na Grohatu. Organizator je AO Črna, prijave pa sprejemajo uro pred startom. Če bo vreme slabo, se smuk premakne za en teden. Tekmovalci bodo vozili v navezi, z nahrbtnikom, veleslalom pa se bo začel z abzajlom.

(A. B.)

V Julijcih in Kamniških Alpah
Člani AO Kranj Darja Zaplotnik in Tone Šter ter Miha Dolinar, Andrej Prinčič in Janka Likosar so 19. 2. preplezali Samotovo v Maselniku (IV, 70/30-40°. 400 m), 26. 2. pa prva dva še Karamelo (V-, 70740°. 600 m). Renata Mezeg in Silvo Mauri sta bila 19. 2. v Vikijevi sveči, Andrej Kecman in Igor Kalan tri dni pozneje v Sinjem slapu, Alenka Jerala in Janja Merlak 24. 2. v Drugem in Tretjem slapu Korita v Kokri. Franci Markič in Janja Merlak v Desnem slapu in Nad votlino v Tamarju. A. Jerala in Zoran Čermelj pa v Desnem in Centralnem. Viktor Relja je 19. 2. verjetno prvi preplezal slap Dobršnik v Hrušici (IV-, 80/40-60°. 100 m). Ta je v soteski nad Hrušico, sestavljen iz več zaporednih skokov, visokih do 25 m; opisan je v knjigi Slapovi na slovenskem Antona Ramovša.
Trboveljčani so preplezali mdr. tole: Bojan Pajk Sinji slap. Dušan Košir in Silvo Mauri (AO Idrija) pa 27. 2. Zapotoški in Levi slap v Trenti. 6. 3. sta Dušan Košir in Danica Pernuš (Kranj) preplezala grapo med Babo in Ledinskim vrhom na Jezerskem in še isti dan Vikijevo svečo. Sebastijan Jančič pa je z Marjanom Videnškom in Marjeto Breznik (Celje) in Viktorjem Mlinarjem (Štore) 20. 3. preplezal Slovensko v Triglavu.

(A. B.)

Izlet na Ankogel
Komisija za mednarodno sodelovanje pri UO PZS organizira v soboto, 9. aprila. 1994 planinsko smučarski izlet na Ankogel. Odhod iz Ljubljane je ob 6. zjutraj, vrnitev pa zvečer. Prijave sprejema PZS, Dvoržakova 9, do srede 6. aprila oz. do zasedbe mest.

(A.B.)

10 lednih smeri na Novi Zelandiji
Letošnjo zimo je Vanja Furlan (AO Železničar) v novozelandskih Alpah preplezal deset lednih in kombiniranih smeri, od tega šest v vzponu in štiri v sestopu ter prečil vse tri vrhove najvišje novozelandske gore Mt. Cook (3754 m).
27. 12. sta z Novozelandcem Petrom Dicksonom splezala 750 m visoko kombinacijo lednih smeri Wet dreams in White dreams (V) in sestopila po severozahodnem ozebniku. 12. 1. so Furlan, Anglež Geoff Kirk in Novozelandec Andrew Childs splezati Syme Ridge (III +, 1200 m), prečili vrh Mt. Tasmana (3500). drugega najvišjega v Novo Zelandiji in sestopili preko Silberhorna (3309 m) po 1100 m visoki smeri z oceno III nazaj na ledenik Grand Plateau. Furlan je 14. januarja soliral Mt. Dixon (3019 m): vzpel se je po južnem grebenu (III-, 800 m) in sestopil po vzhodnem grebenu (II+, 800 m): dostop, vzpon in stop v štirih urah. 16. 1. sta z Geoffom Kirkom splezala East Ridge (IV, 1500 m) na srednji vrh Ml. Cooka (3688 m) in po isti smeri sestopila. Za vzpon in sestop sta rabila 18 ur.
25. 1. pa je Furlan, kot smo že poročali, preplezal prvenstveno Slovensko smer v južni steni Mt. Cooka (V-. 1000 m), prečil vse tri vrhove Mt. Cooka in sestopil po Zurbriggnovi smeri (111+ , 1550 m). Za vse skupaj je potreboval 10 ur. Po dnevu počitka se je 27. 1. povzpel na Silberhorn in sestopil na zahodno stran do vznožja Balfourjeve stene Mt. Tasmana. V 4 urah je sam preplezal ledno smer Mists of Avalon (VI, 600 m). Najtežjih je spodnjih 200 m. kjer niha naklon ledu med 80° in 90°. Z vrha je sestopil na Silberhorn in se vrnil na Grand Plateau. Za celo turo je rabil 10 ur. Odpravo so omogočili SCT Ljubljana. Tiha Novo mesto. Vodnogospodarsko podjetje Novo mesto, Krka NM, Proxy Lubljana in Treking šport Ljubljana.

(A. B.)

Smuki v Karavankah
20. februarja so Marko Paternu, Tomaž Klinar in Andrej Zorčič (zadnja dva AAO) v zelo dobrih razmerah presmučali Osrednjo grapo v severozahodni steni Palca (IV, en prehod S5-, 800 m). Kljub markantnemu videzu je grapa po njihovih besedah redko smučana.
Teden pozneje, 27. 2., so smučali v severni steni Begunjščice: z vrha najprej po severozahodni steni, potem pa so na prvi rami zavili v severno in po nekaj zavojih prečili desno na široka snežišča, ki so jih pripeljala do izteka Osrednje grape. Najtežje mesto v smeri je izpostavljena, trideset metrov dolga in šestdeset stopinj nagnjena prečnica, v kateri so smučali varovani. Smuk so ocenili S6 + , 350 m in ga imenovali Zeleniška diagonala.
5. 3. so spet smučali v Begunjščici, tokrat po Rožičevi grapi v vpadnici vrha, vzhodno od Zeleniške grape. Spodaj jo zapira skalna stopnja, čez katero so se spustili po vrvi. Tokrat je bil sneg skorjast in mestoma poledenel in zato za smučanje manj prijazen. To je bil prvi smuk po tej smeri, njen naklon je 50° do 55°, višina 350 m, ocena pa VI-. Andrej Zorčič pravi, da je v razčlenjeni steni Begunjščice že blizu petnajst smučarskih smeri.

(A. B.)

Preplezala Rzenik
Pavle Kozjek in Andrej Štremfelj sta 12. 3. preplezala Centralni steber Rzenika. Razmere so bile zelo ugodne, spodnji del stene je bil kopen, ne pa tudi suh, le na policah je bilo nekaj snega, malo več pa ga je bilo v zgornjem delu. Zato sta tudi plezala nekoliko dlje čas: sedem ur. Pravita, da je letošnja zima steno precej razrukala: med plezanjem jima je balvan štirikrat presekal vrv.

(A.B.)

Prva tekma športnih plezalcev
V soboto, 26. t.m., je bilo na Ravnah v organizaciji tamkajšnjega AO prvo letošnje tekmovanje v športnem plezanju za DP Slovenije. Sezono so odprli najmlajši plezalci. Pod tamkajšnjo umetno steno se jih je zbralo kar 74 in veliko med njimi jih je pokazalo zelo dobro plezalsko znanje in pripravljenost Podkomisija za športno plezanje je za letošnjo sezono tudi poskrbela da bodo vsi tekmovalci na tekmah nezgodno zavarovani. Tako je za varovalna družba Adriatic eden od glavnih sponzorjev letošnjih tekmo vanj. Naslednja tekma za mlajše kategorije bo 9. aprila v Radovljici.
Rezultati - cicibanke: 1. Eva Finžgar (ŠPO Radovljica), 2. Žana Jereb (AO Žiri), 3. Špela Lega (ŠPO Radovljica); cicibani: 1. Anže Štremfelj, 2. Blaž Rant (oba PK Škofja Loka), 3. Jernej Rabzel (AO Matica); mlajše deklice: 1 Urška Šeliga (Šaleški AO), 2. Saša Truden (ŠPO Tržič), 3. Špela Šeliga (Šaleški AO); mlajši dečki: 1. Klemen Bečan (ŠPO Tržič), 2. Aleš Česen (PK Škofja Loka), 3. Boštjan Potočnik (AO Impol).

(T.Č.)

28.03.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti