Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po tretjo skupno zmago

Dnevnik - Uroš Šemrov: Trener športnega plezanja Roman Krajnik, ki se lahko pohvali z bleščečo kariero, je v nedeljo zvečer kar kipel od navdušenja.

Trenutno je glavni tvorec uspehov najuspešnejše slovenske plezalke Mine Markovič, ki je z izjemno zmago na domačem terenu ubranila lansko skupno zmago v svetovnem pokalu. V preteklosti je Krajnik skrbel za Majo Vidmar, dvakratno zmagovalko tekme v Kranju in leta 2007 tudi skupno zmagovalko v težavnosti. Uspehi, ki pričajo, da se v Sloveniji izvrstno dela, da imamo usposobljen kader, s katerim se dosegajo izjemni uspehi.


Kako ste doživeli kranjske trenutke, ko ste v desetih minutah kar trikrat poslušali Zdravljico?

Pred tekmo sem bil zelo sproščen, kar velja tudi za Mino. Glede na to, koliko vložka je bilo na tekmi v Kranju, ki je odločala o skupni zmagovalki svetovnega pokala v težavnosti, je bilo vse skupaj kar malce presenetljivo. Med samim plezanjem pa so se stvari zasukale v drugo smer. Oba sva bila izjemno živčna. Kljub temu je Mina še enkrat pokazala, da je daleč najboljša športna plezalka na svetu, kar trdim že nekaj let. Letos je vse leto vodila v svetovnem pokalu in bilo bi zelo boleče, če bi skupno zmago zapravila prav pred fantastično publiko v Kranju.

Konec dober, vse dobro. A pot do tega je bila po izpuščenem nastopu na SP težka in mučna.

Poškodba prsta je prišla res ob nepravem trenutku. Čeprav so bili nekateri proti temu, da je izpustila svetovno prvenstvo v Parizu, se je izkazalo, da je bila odločitev ena najinih boljših. Mina si je pozdravila poškodbo, v nadaljevanju pa sva se osredotočila na svetovni pokal, v katerem je blestela.

Mina Markovič je drugič najboljša plezalka na svetu v kraljevi disciplini športnega plezanja. Kako najti motivacijo za naprej?

Z motivacijo gotovo ne bo težav. Mina je neverjetna perfekcionistka, ki venomer najde izziv, da je lahko še boljša. Prepričan sem, da bo tako tudi tokrat. Lahko rečem le to, da gremo še na tretjo zaporedno skupno zmago.

Slovenija je znova dosegla izjemen ekipni uspeh. Bila je izjemno uspešna v pokalu narodov, Maja Vidmar se je v Kranju uvrstila na zmagovalne stopničke...

Proti koncu sezone se je Maja vrnila na stara pota. Sicer sem že pred tekmo v Kranju napovedal, da bosta tako Mina kot Maja na stopničkah, kar se je tudi uresničilo in česar se izjemno veselim. Malce mi je žal fantov, predvsem Urbana Primožiča, ki je bil povsem blizu uvrstitve v finale. A tako pač je v športu, enkrat ti uspe, drugič ne. Prihodnje leto nas čakajo novi izzivi in prepričan sem, da jim bomo s trdim delom tudi kos.

Vas je presenetilo, da je tudi Južnokorejka Jain Kim, največja tekmica Mine Markovič, v Kranju, kjer je zmagala lani in predlani, podlegla pritisku?

Bil sem presenečen. Tako živčne je še nisem videl. Po navadi je finale odplezala sproščeno, tokrat pa se je že na drugem gibu videlo, da ni prava. Preveč je bilo v igri tudi za njo. Sreča je bila tokrat na naši strani.


Mina Markovič o Romanu Krajniku

»Odkar sodelujeva z Romanom, se je moj nivo plezanja precej dvignil. Nekateri so bolj navajeni plezati po občutku in sami kombinirati vadbo v skali in plastiki. Meni bolj ustreza sistematični trening, da mi nekdo pove, katere so moje napake, in me nanje opozori. Predvsem pri tehniki. Zato je zame sodelovanje s trenerjem zelo pomembno. Roman natančno ve, kdaj je pravi čas, da name pritisne nekoliko bolj. Tudi tempiranje forme s trenerjem je precej lažje, kot če bi se pripravljala sama.«


Uroš Šemrov

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti