Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.01.1994

Delo, Šport: ... V južno steno Cerro Torreja v Patagoniji

Janez Jeglič, Marko Lukič in Miha Praprotnik nameravajo v alpskem stilu preplezati novo smer, desno od Jeglič-Karove iz 1988

V sredo, 5. januarja 1994, je na pot v Patagonijo v južno Ameriko odšla tričlanska odprava: Janez Jeglič (AO Domžale), Marko Lukič (AO Kozjak) in Miha Praprotnik (AO Ljubljana-matica), da bi preplezali prvenstveno smer v južni steni Cerro Torreja, kjer sta Janez Jeglič in Silvo Karo leta 1988 že splezala edino smer v tej steni, eno najtežjih v južni Ameriki.

Poleg te imajo naši plezalci (ob Jegliču, Karu, Lukiču in Praprotniku še Franček Knez, Rado Fabjan, Peter Podgornik, Pavle Kozjek, Matevž Lenarčič, Bogdan Biščak in še kdo) prvenstvene vzpone v Fitz Royu, Torre Eggerju, El Mocu, Cerro Adellu, Fortalezi itd. Janez Jeglič se je do zdaj udeležil petih odprav v Patagonijo in bil uspešen prav na vseh. V Cerro Torreju ima dve prvenstveni smeri. To je do zdaj uspelo le njemu, Silvu Karu in Cesareju Maestriju (če njegovim vzponom verjamemo). Lukič in Praprotnik pa imata v Fortalezi v skupini Paine zelo težko smer (7a, A4, 75°) iz leta 1990.

CERRO TORRE – Vzpon po južni steni

Po Jegličevem mnenju potrebujejo za uspešen vzpon v alpskem stilu en teden lepega vremena. Če bi tak vzpon uspel, bi bilo to po Jegličevih besedah nekaj novega v Patagoniji. Če pa daljšega obdobja lepega vremena ne bo, kar je v Patagoniji pravzaprav pravilo, so pripravljeni tudi na »odpravarski« slog. Vreme v Patagoniji je namreč zelo spremenljivo in nepredvidljivo. V celem letu je tam komaj petina lepih dni.
Smer naj bi potekala v desnem delu južne stene med Maestrijevim razom in Jeglič-Karovo smerjo in bi lahko bila še težja od slednje, tako močna ekipa pa ima ob znosnih razmerah vse možnosti za uspeh. Janez Jeglič je eden najboljših alpinistov zadnjih let, Marko Lukič pa eden naših najboljših športnih plezalcev (leta 1992 je v prvem poskusu, po dnevu in pol študija, preplezal znamenito avstralsko smer zgornje desete stopnje, Punks in the Gym, kar je najhitrejši vzpon doslej), ki ima zahtevne vzpone tudi v visokih gorah. Z Mihom Praprotnikom sta prva preplezala vzhodno steno Fortaleze, leta 1992 sta pozimi preplezala Tuhinjsko smer v Travniku itd. Letos jeseni je Lukič prosto preplezal smer Žaumak-Nervo v Vežici in jo ocenil 7c+, kar je najvišja ocena v naših gorah (Praprotnik pa si je enkrat pomagal s klinom), v Kotečniku pa je ponovil Butnskalo, za katero predlaga oceno 8b/ 8b+. Miha Praprotnik pa je znan predvsem kot dober plezalec tehničnih smeri; letos sta z Janezom Jegličem v El Capitanu ponovila Jolly Rogerja, smer pete stopnje tehničnega plezanja.
Odprava ima nekaj finančnih težav; kljub temu, da jo je podkomisija za vrhunski alpinizem pri KA uvrstila med prednostne odprave in je KOTG krila večino stroškov, sta Jeglič in Praprotnik na pot odšla zadolžena za tri tisoč mark. Odpravo so omogočili še: Elektro Ljubljana, Gorenjski tisk, Tiskarna Tone Tomšič, SKB neprimičnine in leasing, občina Domžale, Aesse Italija, Kolpa, INNTAL Petrov-če, Kastner in Öehler Maribor, CMC Domžale, PD Matica, UNIQUE, SVS, Reabok in Montana.

ALEŠ BJELČEVIČ

ALPINISTIČNE NOVICE

Tečaj za planinske vodnike
Odbor PLV pri Komisiji za vzgojo in izobraževanje PZS razpisuje tečaj za vodnike D kategorije (vodenje lažjih snežnih tur). Trajal bo od četrtka 17. 2. popoldne do 20. 2. popoldne. Prijavijo se lahko vodniki najmanj A kategorije (vodenje lažjih kopnih tur), ki so v zadnjih petih letih opravili najmanj deset lahkih in pet težjih snežnih tur. Prijave pošljite na Odbor PLV, PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana ali pa telefonirajte g. Kristi Jerančič na (061) 312-553. Akontacijo 3500 tolarjev vplačajte na žiro račun PZS 50101-678-47046 z oznako PLV D KAT. Zadnji rok za prijavo je 25. januar.

AB

Slap in grape
Zadnji dan preteklega leta je Jože Makuc (AO Idrija) v Srednjem vrhu v Krnskem pogorju preplezal Desno grapo (IV. 40°, 400 m) in sestopil po Levi (40°, 400 m), oboje v treh urah. 3. januarja pa je preplezal Karamelo (90°/40-45°, 600 m) v treh urah. To je bila po njegovem mnenju druga ponovitev in prva solo. Vstopni kamin je plezal po tankem ledu, pokritem z 20 cm sipkega snega. Silvo Kragelj pa je 31. decembra sam preplezal Sinji slap na Jezerskem. Snega je bilo na dostopu zelo veliko (tudi do pasu), led pa slab: bel in votel.

AB

Zimski alpinistični tečaj
Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri KA PZS prireja zimski alpinistični tečaj, ki se bo začel v nedeljo, 20. 2. ob 19. uri in končal 26. 2. v domu na Komni. Cena je 20.000 tolarjev, KA bo plačala 5.000,15.000 pa tečajniki in/ali njihovi odseki. Denar nakažite na žiro račun 50101-678-47046 s pripisom »za alpinistični tečaj na Komni«. Prijave pošljite na KA PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana do 30. 1. Poznejših prijav ne bojo upoštevali. Razpis velja tudi za alpinistične inštruktorje. Načelnikom odsekov pa priporočajo tole: ker se je na republiških alpinističnih izpitih pokazalo, da pripravniki slabo obvladajo snežno in ledno tehniko, naj odseki na tečaj pošljejo vsaj enega člana.

AB
 

10.01.1994


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredila: I. K.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti