Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

O pripravah za smučanje v terenu

petek, 25. november 1932, ob 11:39, Boris Štupar, ogledov: 1107

Slovenec (1932): Vsak smučar se spravi v tem času na točen pregled svojega smuškega orodja. Pri terenskem smučanju trpijo največ robovi.

Če so ti obrabljeni, damo smuči v smuško delavnico, kjer nam napravijo zopet nove robove, obenem nam smuči uravnajo, če so se zvrgle — ukrivile. Istotako pregledamo stremena, jih osnažimo in namažemo z mastjo ali oljem. Trpežnost stremenic izredno povečamo, če jih namočimo v lanenem olju in nato dobro posušimo. Pri palicah si ogledamo krpljice, kjer morajo bili v najboljšem stanju pletvice — jermenčki, ki nam drže sku|iaj obod. Naši terenski smučarji (ne vsi, toda večina) imajo preozke smuči. Terenske smuči naj imajo pri stremenu najmanj 7,5 cm do največ 9 cm.
Trpežnost novih smuči izredno povečamo z impregniranjem. Navadno razmažemo na drsno ploskev katrana, ki ga vtremo v posebno pripravo (Lötlampe) v les, ki postane na ta način gladek in odporen. Zelo dobro je tudi, če plohe po drsni ploskvi večkrat namažemo z lanenim oljem (najbolje v vrelem stanju) in jih nato presušimo. Spomladi, ko je v višinah izredno toplo sobice, namažemo smuči s klistrom ter jih postavimo za nekaj ur v obdelavo sončnim žarkom. Na opisane načine impregniranja pridobe smuči veliko na trpežnosti.

Vsakemu tekmovalcu v smuku in slalomu delajo na smučali največ preglavice robovi, če le par dni treniramo v trdem snegu, se nam robovi obrabijo. Inozemski tekmovalci so temu odpomogli že pred leti na ta način, da so si dali vdelati na smuči kovinske ali gumijeve robnike. S temi robovi lahko odrežemo vedno in v vsakem snegu ostri kristjanije in ostale njegove vrste. Robnike si damo lahko vdelali tudi že pri nas v športnih trgovinah.
Par mesecev prej kot zapade sneg, je potreben gimnastični trening. Najbolje pa je, če vadimo vaje, katere si sestavimo in ki so nam najljubše, celo leto, v jeseni pa trening poostrimo. Tudi gozdni tek je za terenskega smučarja izredne važnosti (globoko dihanje; kolena namenoma dvigujmo visoko in z rokami krepko zamahujmo); zadostuje enkrat na teden. Ko zapade sneg. si izberimo manjši teren, kjer vadimo vse like, da se jih iznova privadimo.
Drugič gremo na krajšo turo, potem na daljšo itd. Naši terenski smučarji imajo to slabo navado, da smučajo vedno samo s par liki, n.pr. telemark levo in kristjanije desno. Ko enkrat to zna, potem »poje« samo telemark in kristjanija. Kdor pa hoče, da bo enkrat dober terenski smučar, naj vadi tiste like največ, katere zna najmanj!

C. P.
Slovenec, 25. november 1932
 

eXTReMe Tracker