Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Gorski reševalci na »poligonu«

23.06.1989

petek, 23. junij 1989, ob 20:29, Boris Štupar, ogledov: 908

Dnevnik (1989) - Slavko Šetina: Vaja v Kamniških planinah

Gorski reševalci iz postaje Kamnik so imeli pred dnevi v Babah v Kamniškem sedlu letno stensko vajo, pod vodstvom svojega načelnika Ceneta Griljca in inštruktorja Janeza Kosca. Vaja je bila namenjena urjenju v reševanju z gorskimi nosili, obenem pa so preizkusili nekaj novosti iz radijskih zvez.
Začenja se planinska sezona (nekaj koč je že odprtih) in treba je opozoriti, da so severne lege v visokih gorah še zimske. Prav opozarjanje in svetovanje v gorah pa je dolžnost reševalcev iz vseh sedemnajstih postaj z več kot šeststo reševalci iz vse Slovenije. Ob pospravljanju opreme in analizi vaje nanese pogovor na to in ono, zadnji čas pa seveda največ na drago opremo, pomanjkanje sredstev zanjo, pomanjkanje radijskih zvez (postajo bi moral imeti v gorah vsak reševalec vedno s seboj), najbolj pa ostane v ušesih tarnanje načelnika, ki je omenil, da pogosto zardeva, ko po delovnih organizacijah moleduje za sredstva, s katerimi kupujejo najnujnejšo opremo, ki jo uporabljajo za svoje prostovoljno delovanje.

V poduk in kot primer: zadnja prava reševalna akcija pred dnevi v Kamniških planinah, v kateri je sodeloval tudi helikopter letalske enote milice, s katero slovenske GRS odlično sodeluje, je takole na hitro izračunano stala okoli sedemdeset milijonov din.

fotoreportaža: SLAVKO ŠETINA
Dnevnik, 23. junij 1989

 

Oznake: USP
eXTReMe Tracker