Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.12.1989

Delo, Šport: ... Uspešna plezalna turneja Vencljeve v Smith Rocku

Kranjska plezalka je v ZDA preplezala smer Energy Crysis (5.12c oz. IX-/IX) - Hitre ponovitve težkih smeri Marka Lukiča
KRANJ - Čeprav se 22-letna Kranjčanka Petra Vencelj, članica AO Železničar iz Ljubljane, še ni vrnila domov, pa so iz ZDA že prišle dobre novice. Njena plezalna turneja, katere glavni cilj so bili zahtevni vzponi v kratkih smereh Smith Rocka v Oregonu, se je končala zelo uspešno.
Vencljeva se vrača z dosedaj najtežjim vzponom jugoslovanskega ženskega športnega plezanja, ki so ga naša dekleta dosegla v tujini. Tudi sicer je glede na oceno to najtežja smer, kar so jih naša dekleta preplezala (v športnem plezanju seveda). Petra Vencelj je namreč v Smith Rocku, ki je eno od najbolj znanih in tudi obiskanih središč športnega oz. prostega plezanja v ZDA in tudi v svetu, preplezala smer Energy Crysis, v kateri so težave ocenjene po ameriški lestvici 5.12c, po lestvici UIAA pa okoli IX-/IX. Poleg te smeri je uspešno plezala še Wats Tots z oceno 5.12b (IX-). Oba omenjena vzpona sta bila opravljena z rdečo piko, medtem ko je uspešno splezala še enake smeri na pogled. Najtežja je bila Mooving in Stereo (5.11d oz. VIII), potem pa še Ride the lightning, Sole survior in Bad Moon Rising. Vse tri imajo oceno 5.11b (VII+/VIII-). Ring on fire (5.11d oz. VIII) je ponovila z rdečo piko, pred odhodom v ZDA pa je v Angliji splezala še na pogled smer Waltz in black z oceno E4 6 a (6c+ po francoski lestvici oziroma VII+/VIII- po UIAA).
Med domačimi vzponi so najzanimivejše ponovitve Marka Lukiča (AO Kozjak, K2 Šport), ki je v zelo kratkem času splezal tri smeri z oceno 8a (IX+/X-). Najprej je v Ospu opravil drugi vzpon v smeri Gad za katerega je potreboval le en poskus z varovanjem od zgoraj, nato pa je bil uspešen v prvem poskusu. Za Ptičjo perspektivo (drugi vzpon) v Mišji peči je porabil tri poskuse z varovanjem od zgoraj in potem uspel naslednji dan tudi že v prvem poskusu. In za konec je splezal še smer Cocomo na Obalni cesti pri Trstu. Omenjeno smer je poskusil že spomladi, zdaj pa jo je uspešno preplezal v drugem poskusu. Poleg teh treh smeri je na Obalni cesti na pogled splezal še Fachi a fachi z oceno 7b+ (IX-).
V zadnjih novicah je bilo pomotoma objavljeno, da ima Matjaž Ravhekar četrti vzpon v Albanskem konjaku (v Mišji peči, 7c+). Pred njim so namreč smer splezali že Borut Rus (AO Škofja Loka), Uroš Grilc (AO Črnuče) in Andrej Jaklič (AO Kranj). Za njim pa je zdaj osmi vzpon opravil še Igor Kalan (AO Kranj).
In še vzponi Borisa Čujiča (AO Velebit Zagreb). V Ospu je ponovil Superskok (IX-) in Jonagold (IX), na Obalni cesti pri Trstu smer Coca cola (IX-), v Mišji peči pa Preobrazbo (IX+).

TOMO ČESEN

Novi kriteriji za kategorizacijo
Na zadnji seji je komisija za kategorizacijo pri Planinski zvezi Slovenije sprejela naslednje nove pogoje za kategorizacijo športnih plezalcev (pogoji v oklepajih so za ženske):
Zaslužni športnik Jugoslavije:
- opravljen vzpon z oceno X+/ XI- oz. 8c (X oz. 8b)
Mednarodni razred:
- opravljen vzpon z oceno X+oz. 8b+ (IX/X- oz 8a) ali več in še en vzpon z oceno X oz. 8b (IX+ oz. 7c+)
Zvezni razred:
- opravljeni 4 vzponi z oceno X- oz. 8a+ (za ženske 3 vzponi z oceno IX- oz. 7b+) ali več
Zelo perspektivni razred:
- kdor v letu doseganje razreda izpolni največ 18 let in opravi najmanj dva vzpona z oceno IX+/X- oz. 8a (VIII + oz. 7a+)
Perspektivni razred:
- kdor je v letu doseganja razreda izpolnil največ 18 let in izpolnil pogoje za republiški razred
Republiški razred:
- kdor opravi najmanj 3 vzpone z oceno VIII-/IX- oz. 7b (VII+/VIII- oz. 6c+).
Vzponi opravljeni na pogled se štejejo do vključno ocene IX+ (7c+) za 2 pod stopnji težji (IX- je IX+), od ocene IX+/X- (8a) dalje pa za tri pod stopnje (X+/XI-). Vzpon je opravljen na pogled, če ustreza kriterijem, ki veljajo za tekmovanja.
Prvenstveni smeri, ki jo prepleza plezalec, ki take težavnostne stopnje še ni plezal se ocena prizna šele, ko je potrjena. Če je nekdo splezal več takih smeri različnih ocen, veljajo za potrjene vse ocene, če je potrjena najvišja med njimi.
Izjema od tega pravila je ocena X+/ XI- (8c), kjer v spornih primerih odloča podkomisija za kategorizacijo v razširjeni sestavi.

TOMO ČESEN

Plezalski atlas Francije
Daniel Taupin je zbral podatke in jih primerno obdelal, založba Odyssee pa izdala »Kletteratlas Frankreich«. Vodnik v velikosti A5 opisuje prek 700 francoskih plezališč, ima 336 strani, veliko (tudi barvnih) fotografij ... stane pa 34,80 DEM.

Junko misli na mlade
V prvem obdobju ženskega himalajizma je Junko Tabej, »prva dama japonskega alpinizma« igrala pomembno vlogo. Bila je prva alpinistka, ki je stopila na kak osemtisočak - Manaslu, maja 1974. Še posebej se je proslavila s prvim ženskim pristopom na Everest, 1981 pa je prišla na vrsto Šiša Pangma.
Junko misli sedaj predvsem na svoje naslednice. Pred dvema letoma je bila z njimi v sovjetskem Pamirju, lani jih je pet popeljala na Gašerbrum 2, letos je vodila 13-člansko skupino v masiv Šive (Garvalska Himalaja, Indija). Dosegle so lep uspeh, ko je četverica v tednu dni po postavitvi baznega tabora dosegla zahtevni glavni vrh.

Zbor koroških in štajerskih alpinistov
AO Železar, ki deluje v okviru PD Štore, je organizator letošnjega tradicionalnega zbora koroških in štajerskih alpinistov. Zbor, ki ima najdaljšo tradicijo pri nas, se bo pričel v soboto 16. decembra ob 17. uri, bo pa v Izletnikovem domu v Logarski dolini (stari planinski dom).
Na programu bo pregled poročil posameznih AO/S, dogovor o skupnih akcijah - načrti za prihodnje delo, pregled realizacije sklepov zadnjega zbora, razno in še projekcija izbranih diapozitivov.

Predlog kategorizacije za leto 1990
KRANJ - Komisija za kategorizacijo (prej podkomisija za vrhunski alpinizem) pri PZS je na temelju prijav plezalcev in alpinistov iz vse Jugoslavije pregledala opravljene vzpone. Sezname kategoriziranih alpinistov in plezalcev za leto 1990 je poslala ZTKO Slovenije, ki ga mora potrditi. Rezultati pa so naslednji:
Naziv zaslužni športnik sta dosegla Tomo Česen (AO Kranj) in Srečo Rehberger (AO Kranj).
V mednarodnem razredu so za naslednje leto trije, in sicer: Viki Grošelj (AO Matica), Marko Lukič (AO Kozjak) in Tadej Slabe (AO Matica). Pogoje za zvezni razred pa je tokrat doseglo kar 19 alpinistov oziroma plezalcev, med njimi tudi pet žensk. Seznam je naslednji: Marko Čufar (AO Škofja Loka), Uroš Grilc (AO Črnuče), Vili Guček (AO Trbovlje), Igor Jamnikar (AO Matica), Damjana Klemenčič (AO Škofja Loka), Franček Knez (AO Impol), Miha Kuhar (AO Kranj), Matej Mejovšek (Šaleški AO), Darko Podgornik (Soški AO), Marko Prezelj (AO Kamnik), Nuša Romih (AO Tržič), Andrej Štremfelj (AO Kranj), Marija Štremfelj (AO Kranj), Dorian Šuc (AO Kranj), Jelka Tajnik (AO Ravne), Dragan Todorovič (AO Črnuče), Petra Vencelj (AO Železničar), Luka Zaplotnik (AO Kranj) in Nejc Zaplotnik (AO Kranj). Zelo perspektivni razred sta dosegla dva, v perspektivnem razredu pa so štirje. Seznam alpinistov oziroma plezalcev v republiškem razredu je seveda mnogo daljši, saj je na njem kar 59 imen.

TOMO ČESEN

Šestdeset let alpinizma v BiH
Osrednje slavje ob 60-letnici alpinizma v Bosni in Hercegovini je bilo konec novembra v Sarajevu. V prepolni dvorani Delavske Univerze Djuro Djakovič je bil slavnostni govornik Drago Bozja. Za njim je Slobodan Žalica predstavil teh 60 let. Edin Durmo pa svojo uspelo zbirko diapozitivov (ob glasbi) o Romaniji. Sledila je predstavitev prvega alpinističnega vodnika za Romanijo, sponzorjev in na koncu še predavanje (Slobodana Žalice) »Štiri velike stene BiH«. Dvorana je bila lepo dekorirana in obeležja so bila tudi pri vhodu ter po mestu. Ob številnih gostih je prišlo tudi precej novinarjev in propagandni uspeh seveda ni izostal. Že dolgo planinci, še posebej pa ne alpinisti niso imeli take publicitete kot tokrat.
Alpinistični vodnik Edina Durma in Slobodana Žalice ROMANIJA, ki je tudi posvečen 60-letnici alpinizma v BiH, je vsekakor pomemben dosežek, ki bo prav gotovo obrodil bogate sadove. (Napovedali so tudi že delo ČVRSNICA - Diva Grabovica!) Vodnik je v mnogo čem podoben našim vodnikom: enako je velik, broširanega ovitka z enobarvno risbo (Zub u Velikim stijenama) in karto na zadnji strani, skopimi opisi ter - shemami (katerih nekatere pa bi bile lahko razločnejše). Predstavljene so Crvene, Djevojačke, Velike in Bogovičke stijene.
Vodnik je najbolje po povzetju naročiti direktno pri avtorjih - Edin Durmo, M. Grabiča 11,72000 ZENICA ali Slobodan Žalica, Hulusina 7, 71000 SARAJEVO

FRANCI SAVENC

K uspehu prispevala izdatna pomoč
Slovenska himalajska odprava na Šiša Pangmo (8046 m) v Tibetu je uspešno uresničevala vrhunske cilje, ki si jih je zastavila:
- naveza Kozjek - Štremfelj je 19. X. 1989 prva preplezala osrednji (sedaj Slovenski) steber v jugozahodni steni z izstopom direktno na vrh. To je najlepša in najtežja smer na Šiša Pangmo, sicer pa ena kronskih smeri v najvišjih gorah sveta.
- naveza Bence - Grošelj je v okviru akcije »8000+« opravila vzpon delno po novi smeri v območju angleškega sestopa 1982 in po jugovzhodnem grebenu.
- naveza Belak - Bence - Kozjek - Štremfelj je 12. X. 1989 opravila prvi vzpon na Njanang Ri (7071 m).
- snemalec Fištravec je na 16 mm film posnel dejavnost odprave na gori in življenje v Tibetu.
- Šiša Pangrna je deseti osemtisočak, ki so ga dosegli slovenski (in jugoslovanski) alpinisti. Ostanejo še štirje: K2 8611 m, Anapurna I 8091 m, Nanga Parbat 8125 m in Kangčendzenga 8586 m.
Ta veliki uspeh našega alpinizma ne bi bil mogoč brez velikega razumevanja, pomoči in sodelovanja podjetij, ustanov in posameznikov.
Glavni pokrovitelji odprave so bili: SMELT, ADRIA, IU VRHNIKA, INTERTRADE, ISKRA, LJUBLJANSKA BANKA
Z materialnimi in organizacijskimi uslugami so pomagali: Kuverta Ljubljana, Intereuropa Brnik in Koper, Foto Klemenc Ljubljana, Tiskarna Ljubljana, Tiskarna Tone Tomšič Ljubljana, Peko Tržič, Elektro Ljubljana, Elektro Ljubljana – Okolica, Elektro Gorenjska, Zavod za zdravstveno varstvo, Casino Portorož, Ciciban Miren, Etiketa Žiri, Fining Ljubljana, Skupnost SKS za ceste Ljubljana, Elektrotehna Junel - Elex Ljubljana, Lama Dekani, GP Bežigrad Ljubljana, Slovenijales Ljubljana, NE Krško, Slavec Saša, Carinarnica Brnik, Grafika Ilirska Bistrica, Janez Bizjak, Cranex (Švica), Wilderness Exp. (Nepal), CMA in TMA (Kitajska), KLM Zagreb, Intrade Celovec (Avstrija), Slovin Ljubljana, ZTKO Kamnik, AO in PD Kamnik, Maximarket Ljubljana, Galeb Izola, Istrabenz Koper, Luka Koper, Triglav Koper, Kras Sežana, Iplas Koper, Elan Begunje, Tovil Ljubljana, AO in PD Tržič, ZD Tržič, TKS Tržič, Vaude (ZRN), Rašica Gameljne, Porenta Škofja Loka, Uzri Soča Ljubljana, Adria Zadar, Titan Kamnik, Zlatorog Maribor, Medex Ljubljana, Edigs Mengeš.
Pomembnejši dobavitelji po vrsti opreme:
Obutev: SCARPA (Italija), Alpina Žiri.
Šotori: Induplati Jarše.
Zaščitne obleke: Sava Kranj, Ika Ajdovščina, Oprema Kočevje, Aass - Štefka Švabič Kranj.
Radio - zveze: Iret Trst, Iskra Kranj.
Vrvi: Vrplet (Flere) Domžale.
Embalaža: Motvoz in platno Grosuplje, Teol Ljubljana, Iskra števci Kranj. Hrana je bila izrazito športna: Žito - Mlini, Pekarstvo, Šumi, Triglav in Gorenjka: Musliji, Krispi, Musli kolački, itd. ABC Pomurka: napitek Gibko (mleko, vitamini, minerali); Emona dietetika: Enemon HP; Kolinska: juhe, prigrizki, bonboni; Droga: ribe, čaji, začimbe; Krka: vitamini, minerali, zdravila, Maratonik; Lek: domača lekarna, zdravila, Olimpik; Timav: suho meso; Slovenija sadje: suho sadje in gobe; Emba: Sweet in Šport bar, kava; Emona Zalog: mesne konzerve; Podgoršek Kamnik: suhe klobase
Vsem imenovanim (in vsem, ki so morda nehote izpuščeni) ter vsem kupcem pozdravnih razglednic in drugim darovalcem iskrena hvala. PZS, Komisija za odprave v tuja gorstva Ljubljana.

V Brunntalu
Naši alpinisti radi obiskujejo tudi tuje stene; Gorenjci v glavnem koroške, Štajerci pa gredo tja do Gradca in še naprej. Drago Jezernik, Janko Peternelj (oba AO Raduha, Luče) in Janko Oprešnik (AO IMPOL) so 30. novembra v Brunntalu (kakih 30 km od Gradca) celo preplezali novo smer. Začeli so 25 m levo od začetka smeri »Brunntalski steber«, ki so se ji v zaključnem - lažjem delu na vrhu tudi priključili. Novo smer, ki so jo imenovali Bloody Fox, so ocenili s VI+ , A1.

Nova smer v S steni Velike Cine
V zadnji letošnji številki munhenske revije Bergsteiger je med drugim tudi zanimiv članek (Der lange Weg...), ki predstavlja novo smer v S steni Velike Cine. (Stena, ki je bila nekdaj v vrhu najpopularnejših, je zadnje čase res kar preveč samevala!) Miroslav in Michal Caubal iz Bolzana sta jo preplezala v dneh od 5. do 10. avgusta letos (po dveh daljših poskusih v lanskem avgustu). Ocenila sta jo IX-, dve dolžini VII-/VII in VIII+ in - ves čas sta plezala prosto! Za tiste, ki bi jih zamikala ponovitev, je natisnjena tudi shema z podrobnejšimi ocenami.

Jesenska sezona v Himalaji
Nepalsko ministrstvo za turizem je za pomonsunsko sezono v Himalaji izdalo dovoljenja 60 odpravam iz 15 držav, ki so imele za cilj 30 različnih vrhov. Kar 20 odprav so organizirali Francozi (20%), po 9 pa Španci in Južni Korejci. Več kot 10 odprav je delovalo na tibetanski strani, poskušali so splezati na Čo Oju, Šiša Pangmo in Everest. Na severni strani najvišje gore na svetu se je gnetlo kar 6 odprav.
V prvi polovici sezone je bilo nekaj nesreč zaradi snežnih plazov in nekaj med njimi je bilo usodnih. Na Daulagiriju je 21. septembra plaz odnesel štiri člane francoske vojaške odprave. Oba francoska alpinista sta jo srečno odnesla, medtem ko sta dva Šerpa za vedno izginila. Na Šiša Pangmi se je v plazu smrtno ponesrečil švicarski alpinist, še slabše pa se je godilo na Pumoriju, kjer so življenje izgubili štirje španski alpinisti. Na Anapurni pa so Bolgari imeli veliko sreče. Na okoli 6200 metrih višine je plaz odnesel tri alpiniste, ki pa so preživeli 600 metrski zdrs. Bolgara sta si zlomila rebra in roko, medtem ko je Šerpa ostal nepoškodovan. Vsega skupaj je izgubilo življenje v pomonsunski sezoni najmanj deset alpinistov. Snežni plaz je bil vzrok nesreče v 70%.

Nesreča petkratnega zmagovalca Everesta
Eden najbolj znanih Šerp, 33-letni Sundare, je 17. oktobra nesrečno končal svojo življenjsko pot. In to ne v gorah, kot bi sicer mislili, temveč v eni izmed divjih himalajskih rek. Rodil se je v majhni vasici Pangboče pod Everestom, katerega je v svoji karieri visokogorskega nosača osvojil kar petkrat. Prvič je bil na vrhu leta 1979, potem pa še v letih 1981,1982,1985 in 1988. Še nedavno pred to nesrečo je izjavil, da bo čez dve leti končal s plezanjem (oziroma delom) po gorah in se zaposlil kot inštruktor v šoli. Nepalska planinska zveza je izjavila, da je smrt Sundareja velika izguba za njihovo deželo, še posebej pa za šerpovsko ljudstvo.

Delovna akcija v Ospu
Komisija za alpinizem pri PZS vabi vse športne plezalce in alpiniste iz vseh slovenskih odsekov, da se v največjem številu udeležijo delovne akcije v Ospu in si s tem sami lahko zagotovijo razmere, ki jim jih ponujajo vaščani Ospa. Akcija bo v vsakem vremenu, zbor pa je 16. t. m. ob 9. uri pri Elici. Lopate in krampi so zaželeni, ne pozabite pa tudi na zaščitne rokavice.

Predlog KKA
Bojan Pollak, predsednik koordinacijske komisije za alpinizem PZ Jugoslavije, je predsedstvu PZ Jugoslavije posredoval predlog za dodelitev posebnega priznanja Tomu Česnu. »Njegov solo vzpon čez severno steno 7710 m visoke Kumbakarne, pomeni dejanje, ki ga doslej ni naredil še noben človek na svetu. To dejanje lahko po športni strani enačimo s svetovnim rekordom. Hkrati pa pomeni tudi to, da je Česen postavil nove kriterije kvalitete.«.

F. S

Odprava Sagarmata - Alpe Adria 1990
Nepalsko ministrstvo za turizem je ugodilo prošnji PZS in odpravi sosednjih dežel odobrilo vzpon po ameriški smeri iz leta 1963. Prvotno so izdali dovoljenje za Jugoslovansko smer po Zahodnem grebenu (1979), ki slovi kot najtežja smer na Mont Everest in je bila kljub več kot dvajsetim odpravam v celoti ponovljena le enkrat. Ameriška smer čez Ledeni slap do Zahodne globeli sledi prvemu pristopu, pod jugozahodno steno pa zavije proti Zahodnemu grebenu, ga prečka in po severozahodnem pobočju (Hornbeinov kuloar) doseže vrh. Hkrati so odpravi odobrili še vzpon na Lotse z zahodne strani. To je smer, po kateri je vrh dosegel tudi Viki Grošelj kot član makedonske odprave spomladi letos. Zdaj bo Tomaž Jamnik, ki bo jeseni 1990 odpravo Alpe - Adria vodil, lažje izdelal načrt vzpona.

TONE ŠKARJA

Popotovanje po Mehiki
Iz Mehike se je vrnila skupina 24 popotnikov, je v organizaciji komisiji za mednarodno sodelovanje PZS in pod vodstvom njenega načelnika Janeza Pretnarja obiskala tamkajšnje gore in druge naravne znamenitosti. Za aklimatizacijo so se najprej povzpeli na La Malinche (4461 m), sledila sta dva pettisočaka Orizaba (5700 m) in Popocatepetl (5452 m), za konec pa je bil Nevado de Toluca (4691 m). Z avtobusom so prepotovali prek 5000 km, videli so zanimivosti Yucatana in Visoke planote.
 

  11.12.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti