Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.11.1989

Delo, Šport: ... Anglež Simon Nadin si je v Lyonu priplezal zmago v SP

Velika zmaga Nadina, Raboutou pa je s šestim mestom izgubil lovoriko v skupnem seštevku - Pri ženskah je v velikem slogu zmagala Hillova
KRANJ - Pretekli vikend je bilo v Lyonu v Franciji letošnje zadnje tekmovanje v športnem plezanju, ki je štelo za svetovni pokal. Bilo je še posebno razburljivo, zlasti v moški konkurenci. Pred to preizkušnjo sta imela namreč Simon Nadin iz Anglije in domačin Didier Raboutou enako število točk, medtem ko Francozinje Nanette Raybaut v ženski konkurenci nobena ni mogla več ogroziti.
Tekmovanje se je začelo sicer že v petek, 17. t. m., ko je bilo na vrsti četrtfinale. V sobotni polfinale se je nato uvrstilo 26 moških in 6 žensk, žal pa je minilo brez naših plezalcev. Še najboljši je bil Vili Guček na 32. mestu, dve mesti za njim je bil Marko Lukič (v razvrstitvi tekmovalcev do 21. let je bil odličen drugi), medtem ko sta Tadej Slabe in Igor Jamnikar pristala nekje na koncu. Polfinalna moška smer je bila precej previsna, pri ženskah pa je bilo ravno obratno. Stena ni bila niti navpična, zato pa je prišlo do izraza gibanje. Pet plezalk je priplezalo do vrha, in sicer Američanki Cole in Hill, Italijanka Jovane in Francozinji Brard in Guerin. V finalu torej ni bilo ne Raybautove, ne Labrunove, medtem ko je bila Isabelle Pattisier izločena že v četrtfinalu. Smer je takrat sicer brez težav splezala do vrha, vendar je menda prestopila črto.
V moški konkurenci so polfinalno smer zmogli Nadin, Moffat (oba Anglija), Tribout, Cortijo, Raboutou (vsi Francija), Steulet (Švica), Gallo (Italija), Glowacz (ZRN) in Arocena (Španija). Pri moških ni bilo še nič odločenega, medtem ko je bilo že v soboto zvečer jasno, da si je Luisa Jovane že zagotovila drugo mesto v skupni razvrstitvi.
Vrhunec pa je tekmovanje doseglo v nedeljo. Kot tretji je bil na vrsti Raboutou. Smer, ki jo je postavil kot vse ostale Antoine Le Menestrel, je bila v začetku položna, sledile so tri strehe, zaključek pa je bil prav tako položen, vendar tehnično izredno zahteven. Raboutou ni imel kakšnih bistvenih težav, vendar se mu je kakšna dva metra pred vrhom zataknilo, krenil je v napačno smer in bilo je vsega konec. Takoj za njim je bil na vrsti Nadin, smer je splezal do vrha in ne glede na kasnejši razplet v superfinalu je bilo jasno, da je postal zmagovalec letošnjega svetovnega pokala. Razen njega so smer do konca (ocenjena je bila 8a) splezali še Moffat, Glowacz in Tribout. Pri ženskah je bila finalna smer previsna, precej več kot ostale pa sta pokazali Hillova in Jovane. Obe sta splezali smer do konca, pri čemer pa je bilo jasno, da v superfinalu Italijanka ne more biti boljša od Američanke.
Superfinalna smer je bila samo ena, tako za ženske kot za moške Začela je Hillova in zares v velikem slogu smer splezala skoraj do konca. Luisa Jovane za njo ni dosegla niti polovice smeri. Organizatorji so potem nameravali smer nekoliko spremeniti (otežiti) vendar so ob bučnem protestiranju kakšnih 7000 gledalcev svojo namero opustili. Prvi pri fantih je začel Nadin in smer preplezal s takšno lahkoto (vsaj videti je bilo tako), da smo vsi mislili, da bodo enako storili tudi vsi ostali. Toda prav nihče ni uspel. Glowaczu se je ustavilo nekje na pol smeri pri izstopu iz strehe in je tako precej zaostal za Hillovo, Tribout je med plezanjem izvajal tako težke gibe, da mu je na koncu zmanjkalo moči in je prehitel Hillovo le za kakšnih 10 cm. Šele pri Moffatu je izgledalo, da bo uspel, vendar se je tudi njemu zataknilo prav pri koncu. Tribouta je prehitel za kakšnih 30 cm. Nadin je tako postal veliki zmagovalec Lyona in skupnega seštevka, Hillova pa je pokazala, da s svojim fantastičnim plezanjem in vzdržljivostjo lahko meša štrene najboljšim plezalcem na svetu.
Če smo gledalci lahko uživati ob plezanju največjih mojstrov prostega plezanja, pa tega niti približno ne bi mogli reči za celotno organizacijo tekmovanja. Stena je bila sicer res lepa in je s svojo konfiguracijo močno spominjala na naravno steno, toda Francozi so v želji, da iz vsega skupaj naredijo velik spektakel, dosegli ravno nasprotno. Sodniki na vrvi so imeli včasih več dela s samimi seboj, merjenje je za naše pojme potekalo katastrofalno. Ko je bilo že vse pripravljeno za naslednjega tekmovalca, pa le tega ni bilo od nikoder. Skratka velikokrat se ni dogajalo prav nič in takšno odvijanje tekme za svetovni pokal je prava antipropaganda za ta šport. Petkov četrtfinale se je začel ob 8. uri, toda Tadej Slabe, ki je imel zadnjo štartno številko, je nastopil točno opolnoči. Tudi nedeljski finale je trajal celih 8 ur, čeprav so imeli vsega skupaj samo 15 tekmovalcev, če prištejemo še superfinale, potem še šest več. Vsi, ki smo bili v Lyonu iz Jugoslavije, smo si bili edini, da se v tem pogledu takšna organizacija (in vrhu vsega še ob velikih denarnih možnostih) niti približno ne more meriti z našimi tekmami. Tudi z najslabšimi ne.
Končni vrstni red tekme v Lyonu - ženske: 1. Lynn Hill, (ZDA), 2. Luisa Jovane (I), 3. Agnes Brard (F), 4. Jennifer Cole (ZDA), 5. Renee Guerin (F); moški: 1. Simon Nadin (GB), 2. Jerry Moffat (GB), 3. J. B. Tribout (F), 4. Štefan Glowacz (ZRN), 5. Philippe Steulet (CH), 6. Didier Raboutou (F), 7. Robert Cortijo (F), 8. Patxi Arocena (Š), 9. Andrea Gallo (I).

V hitrostni preizkušnji sta v Lyonu zmagala Isabelle Dorsimond iz Belgije pri ženskah in Jacky Godoffe iz Francije pri moških.

Končni vrstni red za svetovni pokal - ženske: 1. Nanette Raybaud (F) 132 točk, 2. Luisa Jovane (I) 109, 3. Robin Erbesfield (ZDA) 93, 4. Corine Labrune (F) 93, 5. Isabelle Pattisier (F) in Lynn Hill (ZDA) po 45, 7. Catherine Destivelle (F) 42, 8. Isabelle Dorsimond (B) 35, 9. Caroline Maurel (F) 32, 10. ClaudineTrecourt (F) in Jannifer Cole (ZDA) po 31; moški: 1. Simon Nadin (GB) 123 točk, 2. Didier Raboutou (F) 108, 3. Jery Moffat (GB) 85, 4. J. B. Triobut (F) 62, 5. Carles Brasco (Š) 59, 6. Jacky Godoffe (F) 49, 7. Rafael Cabane (F) 36, 8. Salavat Rahmetov (SSSR), 9. Txema Gomez (Š) 31 in 10. Jindrich Hudeček (ČSSR) 29.
V hitrosti pa je pri ženskah na prvem mestu Dorsimond (B), druga je Kosmačeva (SSSR) in tretja Trecourt (F). Med fanti je zmagal Godoffe (F), drugi je Čertov (SSSR) in tretji Marcisz (POL).

TOMO ČESEN

Nepričakovano odkritje
Pred nekaj leti je filmski kritik Aleksander Kwjatkovski v londonskem arhivu odkril 15-minutni film Štefana Oszienckega o prvi poljski odpravi (1933-34) v Ande. Še vedno je to eden od najstarejših »ekspedicijskih filmov« in nanj so Poljaki upravičeno ponosni. (Prvič so ga doma predvajali lani na festivalu v Katowicah.) Letos pa je Anna Pietraszek med zbiranjem zgodovinskega gradiva za poljsko TV odkrila (prav tako v Londonu) še 12-minutni film o njihovem (prvem sploh) vzponu na vzhodni vrh (7434 m) Nanda Devi v Himalaji leta 1939.

Spremenjena merila
Alpinistična federacija ZSSR je leta 1968 sklenila podeljevati naziv »snežni bars« vsem, ki se bodo povzpeli na vse štiri njihove sedemtisočake: Komunizem (7495 m), Korženevskaja (7105 m) in Lenin (7134 m) v Pamirju ter Pobeda (7439 m) v Tien Šanu. Vzpon na pamirske »šampione« za alpiniste že nekaj časa ne predstavlja večjega problema, kar po vrsti pa se jim zatika pri Pobedi, sicer zanimivem vrhu, ki pa se dviga tik ob sovjetsko - kitajski meji. Da ne bi birokrati zavirali uresničitev načrtov, je (po izjavi državnega trenerja Vladimirja Šatajeva uredništvu Ehoja), Pobedo sedaj nadomestil znani tiešanski lepotec Han Tengri (6995 m). In Bolgari so na mah pridobili 13 novih »barsov«, kolikor se jih je letos med 17. in 21. julijem povzpelo na Han Tengri. Takih s ostalimi tremi sedemtisočaki pa imajo še precej.

Špik na naslovnici NP
Predzadnja letošnja številka Naših planina ima na ovitku spredaj Špik, zadaj pa kalifornijski El Cap. Pestra je tudi vsebina. Od opisa letošnjega dneva planincev Hrvatske, članka Ivice Piljiča o tekmi za svetovni pokal UIAA v Leedsu, prigodnih člankov ... O ekoloških aspektih planinskega turizma (v BiH) je razmišljanje prispeval Sarajevčan Slobodan Žalica, novice iz alpinističnega sveta pa je tudi za tokrat zbral Kamničan Dare Božič.

ID

Na Boču zazvonil telefon
Poljčanski planinci so realizirali svojo dolgoletno željo: v njihovem planinskem domu na Boču (658 m) je zazvonil telefon. Pri svojih članih in podjetjih (prek 100 darovalcev je bilo vseh) so zbrali 30 milijonov, pa še prostovoljno delo in - poslej lahko na Boč tudi telefonirate. Zavrteti je potrebno število (062) 815-390 in oglasili se vam bodo, če le ne bo ponedeljek, ko imajo prosto (sicer poslujejo skozi vse leto).

Izšli so novi alpinistični razgledi
Triintrideseta številka označuje hkrati tudi desetletnico tega glasila, namenjenega v glavnem slovenskim alpinistom. Jubileju je posvečen tudi daljši pogovor, kjer pobudniki in sedanji ustvarjalci AR razmišljajo o tedanjih pobudah in novih usmeritvah te publikacije. Sicer pa več o vsebini v naslednjih AN. Za zdaj le to, da najnovejše razglede lahko dobite (tisti, ki ste jih plačali) jutri, v torek 28. novembra od 17. do 18. ure na podstrehi PZS.

Vetrovke in hlače
Komisija za vzgojo in izobraževanje pri PZS posreduje ugoden nakup vetrovk in »viharnih« hlač Štefke Švabič iz Kranja, idealnih iz specialne mešanice naravnih in umetnih vlaken (proizvajalec Sava Kranj), ki »diha«, po šivih pa je zalepljen, da ne prepušča vode. Za lažje oblačenje so zadrge, različni barvni vzorci, manšeta na zapestju je prilagodljiva roki ... dodatna pojasnila je mogoče dobiti pri Vilmi Purkart, tel. 061-312-533. Komplet (ali posamezni del) je mogoče plačati v dveh do treh obrokih, prvega ob naročilu, zadnjega ob prejemu, ki je najkasneje čez dva meseca. Cene pa se oblikujejo po dnevnem kurzu, v višini 265 oz. 205 DEM.

Nova Komisija za alpinizem BiH
Sestanek aktivnih alpinistov Bosne in Hercegovine, ki je bil organiziran v okviru Sarajevske šole alpinizma na Romaniji, je izzvenel v prepričanju, da je nujno izvoliti novo Komisijo za alpinizem. Za novega načelnika so izbrali Edina Durma iz Zenice, ki so mu poverili tudi mandat za sestavo KA. V njej bodo v glavnem nova imena in to iz različnih krajev, da bi lahko kar najbolj povezali sredine v katerih je dovolj zanimanja za alpinizem. Že januarja bodo organizirali Zbor alpinistov, na katerem se bodo domenili za nove oblike dela.
Ob tem pa še nekaj vrstic iz redne planinske rubrike (Planinske transverzale) sarajevskega Oslobodjenja: »Ob prvem tekmovanju v športnem plezanju, ki je bil nedavno na Romaniji, se nam je javil Ševko Kadrič, znani planinski vodnik in publicist. Smatra, da je to kriza pravega alpinizma, da športno plezanje z njim nima ničesar skupnega ...«

V jubilejnem letu rekordna bera transverzalnih značk
LJUBLJANA - Na slovesnosti v Združenih PTT organizacijah Slovenije je Odbor za transverzalo kurirjev in vezistov NOV Slovenije podelil transverzalne značke pohodnikom, ki so v letošnjem letu dokončali to transverzalno pot. V dvajsetih letih, odkar je bila odprta Transverzala kurirjev in vezistov, je letošnje število prejemnikov transverzalnih značk, največje. Kar 61 pohodnikov je letos končalo transverzalno pot, med njimi tudi pohodnik iz Avstrije, ki je bil prvi pohodnik iz tujine, pa tudi trije iz Beograda in dva iz Zagreba. Največ pohodnikov, kar 24, jih je iz Ljubljane in bližnje okolice, velik delež pa ima tudi Štajerska, saj jih je kar 15 iz Maribora in okolice ter 8 iz Celja. Kar 18 letošnjih pohodnikov je transverzalo prehodila večkrat; to do-kazuje, da je transverzalna pot lepa, zanimiva in privlačna. Največkrat jo je prehodil znani planinec Slavko Krušnik iz Ljubljane, ki je na slovesnosti prejel že štirinajsto značko. Sedemkrat jo je prehodila Vida Pliberšek iz Ljubljane, šestkrat pa Francka Zupančič, prav tako iz Ljubljane. Trije letošnji pohodniki so transverzalo prehodili petkrat: Milan Meden iz Maribora ter Dušan in Marta Škedl iz Ljubljane. Štiri značke za prehojeno pot so dobili Pavla in Stanko Dolenc iz Ljubljane ter Franci Rajh iz Maribora.
Ob lanski podelitvi transverzalnih značk je bila izražena želja, da bi v letošnjem jubilejnem letu dobili petstotega pohodnika. Ta želja je bila uresničena: značko s številom 500 je prejel Milan Meden iz Maribora, ki ga je Odbor za transverzalo obdaril z monografija o partizanskih kurirjih. Doslej je transverzalo prehodilo 536 pohodnikov.
Na slovesnosti so pohodnikom, članom odbora in gostom spregovorili Miloš Mitič, predsednik poslovodnega odbora Združenih PTT organizacij Slovenije, Marjan Oblak, predsednik Planinske zveze Slovenije in Martin Prevorčnik, predsednik Odbora za transverzalo. Miloš Mitič je poudaril, da so slovenske PTT organizacije ponosne na transverzalo, na kateri se pohodniki seznanjajo z delom partizanskih kurirjev in vezistov, narodnoosvobodilnim gibanjem, zgodovino in kulturo slovenskega naroda ter lepotami slovenske dežele. Obljubil je, da bodo PTT organizacije, ki imajo patronat nad transverzalo, še naprej podpirale Odbor za transverzalo ter se zahvalil vsem PTT delavcem in planincem, ki skrbno vzdržujejo nad 1000 km dolgo pot. Marjan Oblak se je PTT organizacijam v Sloveniji zahvalil za njihovo pomoč in razumevanje, brez katerega Odbor za transverzalo tako dolge poti ne bi mogel vzdrževati. Tisti, ki so na pot prišli iz raznih krajev naše države in so jo zadovoljni tudi prehodili, so lahko najtrdnejši most miru in prijateljstva med narodi v naši državi. Martin Prevorčnik, ki že 18 let vodi Odbor za transverzalo, je v svojem govoru orisal dvajsetletno delo in program za prihodnje obdobje; letošnje število pohodnikov je presenečenje, je dejal, saj smo glede na čedalje višje stroške za obisk transverzale pričakovali manjše število.
Značke za prehojeno pot je pohodnikom podelila Dragica Rometova, prva predsednica Domicilnega odbora kurirjev in vezistov pri Združenih PTT organizacijah Slovenije, ki je bila tudi pobudnica za ustanovitev transverzale.
Ob dvajsetletnici transverzale je Odbor podelil PTT delavcem, ki imajo velike zasluge za transverzalo, častne značke transverzale. Prejeli so jih Karlo Kosem in Dominik Koci iz Ljubljane, Ivan Borko in Bruno Fras iz Maribora, Ivan Jelen iz Kranja in Avguštin Skrt iz Nove Gorice.

JOŽE DOBNIK

 

  27.11.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti