Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grepon (3490 m)

Rado Kočevar - Iz dnevnika (1950—2012): ... V dolini nismo dolgo čakali. Tedaj so začeli graditi sodobno vzpenjačo (gondolo) na Aiguille du Midi. Zgrajen je bil le prvi (spodnji) del do Col de la Plan.

Sprehodi po samem mestu pa niti niso bili tako zanimivi, verjetno zaradi tega ker nismo imeli denarja. To ni bil niti naš namen. Še najbolj privlačni sta bili pokopališče, kjer počivajo nekateri legendarni alpinisti in pa plezalna šola chamoniških vodnikov, že nekoliko izven mesta (Ecole d'escalade).

5. avgusta 1954 proti večeru smo se z novo vzpenjačo pripeljali na Col de la Plan in po nekaj metrih dosegli planinsko kočo »Hotel de Plan«. Koča je last CAF (Francoski alpski klub, pri nas PZ). Ker smo se včlanili v ta klub, smo za prenočišče plačali 250 francoskih (takratnih) frankov. Za nečlane je veljalo prenočišče na skupnem ležišču 400 frankov. Seveda smo bili malce razočarani. Prijatelj in soplezalec Cic je zapisal: »Od žičnice smo sestopili do bajte z nevrednim imenom Hotel de Plan. Skupno ležišče je bilo podobno hlevu srednje kmečke hiše. Betonski zidovi in tla (z žlebom seveda), majhno zamreženo okence in polica iz desk z eno odejo, miza in klop predstavljajo ves inventar skupnega ležišča. Prostor se od starega planšarskega lastništva ni dosti spremenil, le »živina« je druga. Edino kar je tu hotelsko je cena ...«. Večerjo smo si pripravili sami in pred spanjem je še Marjan zaigral na orglice.

Naslednje jutro, pa proti Chamoniškim iglam. Najprej po ledeniku proti škrbini med Greponom in Blatiere. Nismo bili sami. Več navez je imelo isti cilj. Za vstopnim snežnim kuloarjem, kjer smo napredovali z derezami je sledila granitna skala. V glavnem je prevladovala III. ali IV. težavnostna stopnja. Vmes pa so bili detajli, tudi »petke«. Med zanimive točke granitnega plezanja bi omenil poč Mummery. Cic jo opisuje takole: ... poč mi je dala polne roke dela in krepko sapo ...« Kmalu sledi »topovska cev«, v bistvu ozek prehod skozi granitno luknjo. Za Zupana to ne bi bil noben problem, marsikdo pa se je moral krepko potruditi, da se je »zbasal« skozi. Kmalu za tem pa »kozje hrbtišče«. Ni poč ne steber, ki na svoji levi tvori gladko odprto poč. Tu stebriček »zajahaš« kakor drevo in se podobno vzpenjaš navzgor. Vse je seveda v izpostavljeni granitni steni. Cic pravi: »... zajahal sem kozlička, stiskal bedra in preprijemal z rokami, kot bi plezal doma na češnjo..«. Na plošči nad hrbtiščem sva počakala še drugi dve naši navezi. Na drugi strani grebena tik pod nama pa sva videla novo posebnost: »kolesarsko stezo«. Ime je dobila po široki ravni polici, ki obdaja steno pod vrhom v dolžino kakih 60 metrov. Jaz sem v šali dodal je podobna (kot Kardeljeva ploščad v Ljubljani). Iz stolpa pa »veliki hudič«, kjer se je treba spustiti na izpostavljeno varovališče »poštni nabiralnik«. Tudi iz vrha se je treba ob vrvi, ki jo zatakneš okoli molčeče Madone.

»Naša tura je bila pri kraju. Ni bila težka, a zato ena najlepših, kar sem jih kdaj plezal« … zaključuje Cic v svojem opisu v Planinskem vestniku. Seveda je bilo tudi lepega vremena konec. Na Greponu smo tudi pomagali nekaterim navezam, ki so se malce zaplezale in zašle v težave. To je bila tudi moja zadnja plezalna tura v lepih »študentovskih letih«, ki je bil tudi del »tistih lepih let«, ki jih ne bo nikoli več. S Cicom sva hotela še na Dru. Prišla sva do koče Charpua, pa je čez noč zapadel sneg. Na Mere de Glace naju je zajela še nevihta.

17. avgusta ko so se člani odprave vrnili domov, sem sam nadaljeval pot z vlakom v Grenoble in od tam s kolesom (posodil mi ga je gorski vodnik Gilbert Robino) v gorsko skupino Oisans. Hotel sem se povzpeti še na najbolj južno ležeči štiritisočak La Meije. Do La Berarde (80 km) sem gore še občudoval s kolesa. Žal sem se potem zaradi slabega vremena moral vrniti.

Rado Kočevar

G-L - Rado Kočevar: Hudičev greben

G-L - Rado Kočevar: Chamonix Mont Blanc (1. del)

G-L - Rado KočevarČez Brenvo na Mont Blanc

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti