Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.07.1989

Delo, Šport: ... Mariborčan Marko Lukič je splezal čisto desetko

Odličen dosežek z drugim vzponom v smeri Big Time (8b) v avstrijski Areni - V Planji je Bojan Počkar prosto ponovil Ogledalo
KRANJ - Zares dobro plezanje Marka Lukiča v zadnjih nekaj mesecih je pravzaprav dalo slutiti, da bo kaj kmalu spravil v žep smer, ki ima težave z oceno X. Po nekaj smereh spodnje desete stopnje je v začetku preteklega meseca uspešno končal vzpon v smeri Sandler Konig (8a+) v avstrijskem plezališču Arena. Potem si je izbral še težjo smer.
Big Time je delo najboljšega plezalca tega področja Roberta Kerneza. Smer je preplezal v začetku letošnje sezone in jo ocenil s čisto desetko (8b). Omenjeni plezalec ima za seboj tudi vzpon v sosednji smeri Phallus-d z enako oceno in je za sedaj še neponovljena. Poleg tega ima težje smeri v Smith Rocku in Frankenjuri, med drugim pa je letos prosto ponovil tudi Raz Klina v Paklenici.
Marko Lukič je Big Time uspešno splezal 23. t. m. in tako mu pripada drugi vzpon. Po njegovem mnenju gre za tipično vzdržljivost plezanja. Smer je dolga okoli 16 metrov, je pa precej previsna - okoli 6 do 7 metrov. Po vsej dolžini so razporejeni približno enako težki detajli in prav zaradi tega je zadnjih nekaj metrov najzahtevnejših.
Zelo dober vzpon pa je bil opravljen tudi v nekoliko višji južni steni Planje. Tam je 22. t. m. Bojan Počkar (AO Železničar, Tecno Šport) v navezi z Vanjo Furlanom (isti AO) prosto preplezal Ogledalo, smer, ki je imela oceno VI+, A3. Bila je to pravzaprav šele druga ponovitev te smeri (prvi vzpon Humarja in Svetičiča iz leta 1985). Visoka je 250 metrov oziroma dolga 8 raztežajev. Kompleksna ocena smeri je po mnenju Počkarja VIII-, najtežji raztežaj pa ima oceno VIII. Od prvenstvenega vzpona je v steni ostalo 8 svedrovcev in 5 klinov, vse ostalo varovanje pa je potrebno nameščati sproti. Uporabni so predvsem jeseničani, mali profilni klini, zatiči in friendi. Ocene po raztežajih (za prosto ponovitev) pa so naslednje: VI+, VI+, V, VIII-, VII, VII+, VIII, VII+. Zadnjega raztežaja nista plezala po originalni previsni plošči, temveč sta zavila levo čez plošče. Brez dvoma - prosta ponovitev Ogledala je eden boljših vzponov v visokih stenah pri nas.
Še pred tem vzponom pa sta ta dva plezalca v isti steni splezala novo smer (16. t. m.). Snežniško smer (VII-, 250 m) sta začela s prvim raztežajem v Ogledalu, potem pa sta zavila proti desni čez plošče in po tankih počeh. Na polovici stene sta prečkala Zajedo hrepenenja, tik pod vrhom pa še Gozdarsko smer. Skala je zelo dobra, prav tako tudi varovanje (jeseničani, profili, friendi, zatiči). Dva raztežaja imata težave VII-, dva VI+, ostalo pa je med V in VI. Plezala sta na pogled in za steno porabila 8 ur plezanja.
Darko Podgornik (Soški AO) pa je dober vzpon opravil v severni steni Vratec (Škrbina v ostenju nad Zadnjo Trento). Kot prvi je sam (sicer 4. ponovitev) ponovil smer Za lusko (VI, A3, e/A1, 300 m). Kakšno prosto preplezljivo mesto v spodnjem delu stene bi po njegovem mnenju zaslužilo oceno VI+. Za celotno steno je porabil 8 ur. Poleg tega vzpona je v prvi polovici tega meseca sam splezal kombinacijo Helba - Peternelova - Čopov steber v triglavski steni (vse prosto razen plošče s svedrovci v Helbi) v sedmih urah, 4 ure pa je potreboval za prosto ponovitev Ljubljanske smeri v isti steni. Prav tako v Triglavu pa je Benjamin Ravnik (AO Jesenice) v navezi z Marjanom Bohnecom (isti AO) na pogled prosto ponovil Kunaver - Drašler (VII+/ VII) v Sfingi.
Pri drugih novicah iz plezališč začnimo z Arcem, kjer je Dani Urbanc (Šaleški AO) ponovil Superfinale 86 (7c+), na pogled pa je ponovil žensko finalno smer 86 z oceno 6c+. Precej ponovitev je bilo opravljenih v Dolžanovi soteski. Mozartove kroglice (VIII+) je ponovil Armand Polegek (AO Kozjak), Tri Srca (VIII+) Benjamin Ravnik (AO Jesenice), Soleo (VIII+/ IX-) pa Langerholc Franc (AO Škofja Loka) in Sašo Prosenjak (Maribor). Prosenjak je poleg te smeri ponovil še Živčka z isto oceno in Bogove (IX-). Borut Rus (AO Škofja Loka) pa je uspešno splezal Dr. Hofmana (IX/IX+) ter Polnočnega kavboja (IX-) v Ospu.

TOMO ČESEN

Danes zadnji dan za prijave za Bohinj
Z današnjim dnem poteče rok prijav za tekmovanje v športnem plezanju Bohinj 89, ki bo hkrati tudi državno prvenstvo. Organizatorji opozarjajo, da ne bodo upoštevali zapoznelih prijav, prav tako tudi nepopolnih (poslati jih je potrebno na posebnem obrazcu, ki so jih dobili vsi AO). Enako je potrebno priložiti dokazilo o plačani štartnini.

Nova smer v Jalovcu
V severni steni Jalovca sta Janez Kešner in Marjan Kovač (oba AO Mengeš) 23. t.m. levo od Lovšetovega žlamborja splezala novo smer z imenom Hišica iz kart. Visoka je približno 150 metrov, potem pa se priključi na Raz. Je precej krušljiva in mestoma nevarna zaradi naloženih blokov. Za celotno steno sta porabila 5 ur plezanja, ocena nove smeri pa je V+/ IV-V, eno mesto pa A0.

Iz visokih sten
V Šitah sta Rafko Kolbl in Benjamin Ravnik (oba AO Jesenice) prosto v 6 urah ponovila Levo smer. Smer JLA so prosto splezali: Janez in Dušan Cerar (AO Domžale), Andrej Babič in Matjaž Prezelj (AO Jesenice), prav tako pa tudi Tomaž Žerovnik (AO Železar Štore) v navezi z Evgenom Moričem (AO Jesenice). V Prisojniku sta slednja dva ponovila tudi Obraz Ajdovske deklice.
Kolbl in Ravnik sta plezala tudi v Vršacu, in sicer Puntarsko smer (VI, A2/2+, 8 ur). V 14. raztežaju (V+, A0) se jima je odkrušil velik skalni blok v previsu. Sedaj je tam precej lažje. V severni steni Planje sta Mansardo ponovila Robi Černilogar in Silvo Mavri (oba AO Idrija), v Triglavu pa sta Armand Polegek (AO Kozjak) in Romana Tomšič (AO Novo mesto) preplezala Šlosarsko smer, poleg te pa še Čopov steber. Obadva sta obe smeri plezala prosto.
Janez Benkovič (AO Kamnik) in Petra Vencelj (AO Železničar) sta bila v Italiji. Najprej v Arcu, kjer sta ponovila White Crack (150 m) v Colodriju. Benkovič je smer ponovil prosto (drugi raztezaj VII, ostali pa od V do VI+). Potem sta odšla v Dolomite in v Torre Trieste v osmih urah ponovila znano klasično smer Cassin - Ratti (VI, A0, 800 m). V domačih stenah sta plezala v Rušici. Spodnji del po Vzdihu, izstopila pa sta po Direktni smeri. Za konec pa sta obiskala še Triglav, in sicer sta v Sfingi ponovila Raz mojstranških veveric.
Ob velikem številu skalnih smeri pa še vzpon v ledni smeri, ki sta ga opravila Polde Felicijan in Jože Zupanc (AO Železar Štore). 22. t.m. sta v Grossglocknerju splezala Welzenbachovo smer, v kateri je že precej črnega ledu.

Vodnjak želja v Nad Šitom glava
Tako se imenuje nova smer v severni steni Nad Šitom glava, splezala pa sta jo Tomo Virk in Tatjana Cerar (AO Domžale). Začetek je enak kot za smer Perčič - Zaplotnik, potem gre v desno, se prej omenjene smeri nekje na sredini še enkrat dotakne, potem pa gre do vrha spet po desni strani. Skala je odlična, dolžina je dobrih 7 raztežajev, ocena pa VI/V-VI, IV-V+. Plezala sta 6 ur. Skala je odlična, od opreme pa so potrebni jeseničani, profili ter večji friendi. V smeri sta pustila 4 kline.
Virk je poleg tega v Paklenici prosto ponovil Raz malega kladiva, in sicer z varianto levo od najtežjega mesta. Janez in Dušan Cerar iz istega AO pa sta ponovila Smer Srečka Rihterja v Nad Šitom glavi.

Vzponi Frantarjeve in Jamnikove
Marija Frantar in Alenka Jamnik (obe sta članici AO Rašica) sta v tem mesecu skupaj opravili nekaj dobrih ženskih ponovitev. V Paklenici sta splezali Jenjavo in Velebitaško smer. Potem sta odšli v italijanske Dolomite, in sicer v skupino Selle. Preplezali sta Micheluzzija v Ciavazzes (VI, 500 m), v isti steni še Via Irmo (V + , A0, 250 m) in Vintazerja (VI-, 250 m), poleg tega pa še nekaj smeri v stolpih. Za konec sta 22. julija v triglavski steni ponovili še kombinacijo Helbe in Čopovega stebra (VI-VI, A0, 1000 m).

Smrtna nesreča glavnega urednika Verticala
Pred dobrim tednom dni se je smrtno ponesrečil glavni urednik francoske alpinistične revije Vertical. 29 letni Bruno Cormier. Nesreča se je zgodila, ko je Cormier poskušal s padalom preleteti področje od Chamonixa v Švico. Vzroka nesreče najbrž nikoli ne bodo razvozlali, menijo pa, da se je zgodila pri pristajanju zaradi močnih vetrov. Bruno Cormier je bil odličen alpinist in prav tako tudi jadralni padalec. Med drugim je lani uspešno poletel s padalom z vrha Čo Oja (8201 m). Skupaj z Dominicom Radiguem sta postavila temelje Verticala, zdaj že uveljavljene alpinistične revije. To je sedaj že tretja smrtna nesreča ožjih ustvarjalcev Verticala. Najprej se je na Aconcagui to zgodilo Radigueu, potem je nesrečno končal Stefan Deweze in zdaj še glavni urednik Bruno Cormier.
 

  31.07.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti