Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.07.1989

Delo, Šport: ... V Bardonechii je ponovno zmagal angleški plezalec

Nadin in Moffat sta tako kot v Španiji tudi v Italiji osvojila prvi dve mesti - Slabe 19., Lukič 23. - Še štiri tekme
KRANJ - V Bardonechii, na meji med Italijo in Francijo, je bilo tretje tekmovanje v športnem plezanju za svetovni pokal. Pri moških se je vrstni red na prvih dveh mestih ponovil iz La Ribe v Španiji. Tam je bila namreč pred kakšnim mesecem druga tekma za točke SP. Pri ženskah je v Italiji zmagala mlada Francozinja Nanette Raybaut, medtem ko je bila v Španiji najboljša Isabelle Patissier.

DVAKRAT TRETJA - Italijanka Luisa Jovane.

Predno pregledamo dogajanje v Bardonecchii, se ozrimo še malo po La Ribi v Španiji. Pri dekletih se je Isabelle Patissier oddolžila mali Robin Erbensfield iz Alaske za poraz v Leedsu. Tokrat je bila slednja na šestem mestu. Za Francozinjo so se potem zvrstile Raybaut (F), Jovane (I), na četrtem mestu Destivelle in za njo Labrune (obe F). Pri fantih je bil prvi Simon Nadin, takoj za njim Jerry Moffat in tretji Jacky Godoffe. Edlinger in Raboutou sta bila četrta in peta, sledila pa sta Gomez iz Španije in mladi Cabane iz Francije. Naših predstavnikov v Španiji ni bilo, odgovor za neudeležbo pa je v glavnem treba iskati v finančnih težavah.
Tretje preizkušnje v Bardonechii so se iz Jugoslavije udeležili trije: Tadej Slabe (AO Matica, Avventura ,Trst), Marko Lukič (Maribor) in Igor Jamnikar (AO Matica). V sobotnem polfinalu je med moškimi nastopilo 63 plezalcev, težave v kvalifikacijski smeri pa so skoraj dosegle stopnjo 8a.
Slabe je zasedel 19. mesto, Lukič je bil na 23. mestu in Jamnikar na 40. mestu. V finale je tokrat šlo 12 najboljših, med katerimi je sedmerici plezalcev uspelo kvalifikacijsko smer splezati tudi do konca.
V ženski konkurenci je nastopilo 32 plezalk iz 15 držav (pri moških je bila zastopana ena država več), v finale pa se jih je uvrstilo 8. Med to osmerico ni bilo favoritinje Isabelle Patissier, ker je na slabih petih metrih prekoračila črto, ki omejuje smer. Prav tako ni bilo v finalu zmagovalke iz Leedsa, Erbensfieldove. Bile pa so kar štiri Francozinje ter po ena predstavnica iz ZDA, SZ, Belgije in Italije.
Nedeljski finale je pri moških minil v znamenju Angležev. Ponovno je zmagal Nadin pred Moffatom, na tretje mesto pa se je uvrstil Didier Raboutou iz Francije. Treba je sicer dodati, da mu je zmanjkalo časa in so ga sodniki zaustavili, čeprav je potem kar nadaljeval in dosegel največjo višino. Tako je v tretji tekmi že tretjič zmagal Anglež, vedno pa sta bila pri vrhu Nadin in Moffat. Za ta dva in za Raboutouja pravijo, da so ta čas v zelo dobri formi, medtem ko se imena drugih finalistov od tekme do tekme spreminjajo. Tako je dejstvo, da so tekme vendarle nekaj drugega kot ponavljanje najtežjih smeri, še enkrat potrjeno. Tako v Italiji finala niso videli ne Edlinger, Godoffe, Duboc, T'Kint itd., če se omejim le na najbolj znane. Pri ženskah je bilo skoraj nemogoče, da ne bi šla zmaga v Francijo. Prvo mesto je pripadlo odlični mladi francoski plezalki Nanette Raybaut in tudi druga je bila Francozinje Corine Labrune. Na tretje mesto pa se je uvrstila Italijanka Luisa Jovane.
Po treh tekmah za svetovni pokal (prvo mesto točkujejo s 25 točkami, drugo 20, tretje 16, potem 14, 12, 10, 9 itd do 15. mesta, ki prinaša eno točko) sta pri moških s premočjo v vodstvu oba Angleža. Simon Nadin ima 66 točk, Jerry Moffat na drugem mestu pa le točko manj. Kot tretji jima sledi Francoz Didier Raboutou z 48 točkami. Tadej Slabe ima dve točki za 14. mesto v Leedsu. Pri ženskah vodi Nanette Raybaut iz Francije, ki ima 61 točk. Sledi ji rojakinja Isebelle Patissier, ki jih ima 45, Corine Labrune (prav tako Francija) pa ima 44 točk. Luisa Jovane na četrtem in Robin Erbensfieid na petem mestu jih imata 38 oziroma 35.
Toda pokal še zdaleč ni končan in lahko pride še do velikih sprememb. Do konca so vendarle še štiri tekmovanja. Naslednje bo v Snowbirdu (ZDA ) 12. in 13. avgusta. Sledila bo tekma v Bolgariji (Vratca) 23. in 24. septembra ter tekma na Jalti (SZ) 7. in 8. oktobra, finale svetovnega pokala pa bo 18. in 19. novembra v Lyonu. Kol se je neuradno zvedelo v Bardonecchii, pa bo po vsej verjetnosti decembra v Torinu evropsko prvenstvo.

TOMO ČESEN

Popravek k Kozjekovi turneji v Triglavu
V zadnjih AN je bilo pri vzponih Pavleta Kozjeka izpuščenih nekaj smeri pri njegovi povezavi v Triglavski steni. Kot je bilo objavljeno, je začel s prvo ponovitvijo Vijuge, potem pa je sestopil po Zahodni zajedi, splezal navzgor po Tržaški, sestopil po Sandiju Wisiaku in še enkrat navzgor po Bohinjski smeri. Za vse skupaj 5 ur in pol!
Zadnji vikend sta s Sašom Aničinom ponovila JLA v Šitah in Varianto v Travniku.

Prvenstvo Avstrije v športnem plezanju
Na avstrijskem državnem prvenstvu v športnem plezanju na umetni steni je zmagal Stefan Furst (v Munchnu na veliki mednarodni tekmi je bil npr. na petem mestu). Drugi je bil Hannes Rieser (na zadnji tekmi za SP v Bardonechii se je uvrstil v finale), na tretjem mestu pa je pristal Gerhard Horhager. Četrto mesto so si delili trije tekmovalci, in sicer Michael Lanzner, Peter Schaffler in Klaus Sonnleinter.

Ponovljena Killer in level 52
Klaus Buchele, praktično neznan plezalec, je pred časom ponovil dve zelo zahtevni smeri, katerih avtor je slavni Wolfgang Gullich. Najprej mu je uspel vzpon v smeri Killer z oceno X + , potem pa je ponovil še Level 52 z oceno X/X +. Za Gullichom sta bila to šele druga vzpona v teh znanih smereh v Frankenjuri.

Kammerlander ponovil Wet Willija
Beat Kammerlander je v Verdonu opravil tretjo ponovitev Glowaczove smeri Wet Willi, ki s svojo oceno 8b + (X + ) spada med najbolj zahtevne smeri tega znanega francoskega centra.

Čehoslovaki v Buouxu
Jindrich Hudeček, 25-letni češkoslovaški plezalec, je med svojim štirinajstdnevnim obiskom Buouxa v Franciji opravil vrsto zelo težkih vzponov. V teh 14 dneh je ponovil Elixir de Violenec (8a), Les Maions sales (8b), La Nuit du Lezard (8a + ), L'Homme programe (8a) in Tabou Zizi (8a + ). Vse te smeri je splezal z rdečo piko. Na pogled pa je zmogel smer La Polka des Ringards (7b + ) in La Cage aux Orchidees (7b).

Solo ponovitev v Jashua Tree
Iz ZDA poročajo, da je enega od najboljših vzponov pretekle sezone v Joshua Tree opravil sloviti John Bachar, ki je soliral Father Figure. Smer je delo Scotta Cosgrova in ima oceno 5.13a (7c+ oz. IX + ).

Opozorilo KOTG
Komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS opozarja vse kategorizirane alpiniste, da 31. t. m. poteče rok za oddajo individualnih programov aktivnosti v tujih gorah za leto 1991). Isti dan poteče tudi rok za informativne prijave za K2 1991 s programom.

Dragocen planinski vodnik
Pri Založbi Planinske zveze Slovenije je izšel Vodnik po planinskih postojankah v SR Sloveniji - Odlične perorisbe in karte
LJUBLJANA - Založba Planinske zveze Slovenije je kot svojo 108. publikacijo izdala pomembno delo - 332 strani obsegajoč Vodnik po planinskih postojankah v SR Sloveniji, ki ga je napisal znani planinski delavec Jože Dobnik. Dragocen vodnik daje izčrpno podobo postojank v naših gorah, zato bo nenadomestljiv v vsaki planinski knjižnici. Vodnik je natisnjen v 3000 izvodih, stane pa 150.000 din.
Na enem mestu so sedaj zbrani podatki, ki so bili doslej raztreseni po številnih publikacijah, marsikakšen pa sploh ni bil dosegljiv. »Zato je vodnik nekaj novega, namenjen je posameznikom, pa tudi sindikalnim organizacijam in šolam, ki v načrtovanju planinskih izletov včasih ne vedo, kam bi se namenili, ker nimajo pri roki širše informacije,« je med drugim povedal ob predstavitvi vodnika urednik Tomaž Banovec, ki je v svoji besedi vodniku na pot med drugim tudi poudaril: »Avtor Jože Dobnik se je resnično potrudil. Poleg zgodovinskih dejstev je opisal vse turistične in druge sposobnosti postojank, zbral podatke o sedežih in ležiščih, dostopih in drugih posebnostih. Ta celovit pristop omogoča večnamensko uporabo tega vodnika. Posvečamo ga tistim, ki so v sto letih tiho in skromno, prostovoljno vgrajevali svoj del žuljev in življenja v naše planinsko gospodarstvo in zapustili ali sedaj zapuščajo izročilo za delo novim generacijam.«
Ker se bliža stoletnica naše planinske organizacije - slovenski planinci jo bodo slavili leta 1993 - daje avtor pomembno mesto tudi zgodovini postojank, sploh pa Jože Dobnik očitno ni imel lahkega dela, saj se je zavleklo na več kot dve leti. Leto dni je samo zbiral podatke, obiskoval postojanke, se pogovarjal s predstavniki planinskih društev, oskrbniki in planinci. Opisani so vsi planinski domovi, koče, zavetišča in bivaki odprtega tipa, ki jih upravljajo planinska društva, prav tako pa postojanke, ki so jih planinska društva odstopila drugim organizacijam. Vodnik ne zajema le postojank, ki so prešla v druge roke, v njih pa člani planinskih društev nimajo popusta. Vsako postojanko uvede avtor z zgodovinskimi podatki, nato pa preide k obratovalnemu času. Naslednji podatki so posvečeni razgledu, nato informira bralce o dostopih, turah in izletih ter prehodih, celoten sestavek o posamezni postojanki pa konča s podrobnimi podatki: pošta, telefon, naslov upravljalec ...
Vodnik bogatijo perorisbe vseh postojank, to obsežno delo pa je prispeval akademski slikar Anton Roje. Posebnost vodnika so tudi karte, ki jih je izdelal Inštitut za geodezijo in fotogrametrijo v Ljubljani.

J. D.
 

  24.07.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti