Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.04.1989

Delo, Šport: ... Rehberger in Romihova pred velikim ciljem v Smith Rocks

V soboto sta odpotovala v Oregon Srečo Rehberger edini Jugoslovan s čisto desetko, Romihova prva s smerjo osme in devete stopnje
TRŽIČ - Že lani sta bila Srečo Rehberger in Nuša Romih trdno odločena, da se ponovno preskusita v previsih ameriških plezališč, vendar načrta finančno nista zmogla. Tudi letos ni dosti bolje, vendar se zavedata, da bi izgubila stik z dogajanjem v svetu in ves njun trud bi bil zaman, če bi spet odnehala. Njun načrt je prišel v program KA PZS in s sredstvi ZTKOS za vrhunske športnike ter ob pomoči sponzorjev (Rehberger je podaljšal pogodbo s La Sportivo) sta le nekako zbrala sredstva za najnujnejše.
Srečo Rehberger in Nuša Romih, prvi član AO Kranj, druga pa iz AO Tržič, sta v soboto odpotovala v ZDA. Namenjena sta v zvezno državo Oregon, natanko v Smith Rocks, ta čas verjetno najpomembnejše središče športnega plezanja na svetu. Bilanca tamošnjih najtežjih smeri je: tri smeri z oceno 5,14a, oz. s francosko oceno 8b+, po »naše« pa X+ in štirimi čistimi desetkami (5.13d, 8b) ter številnimi le za spoznanje lažjimi. Akterji tega področja so bili zadnja leta Tribout, Moffat, Glowacz, Edlinger, Franklin, Hillova... najbolj znana imena sodobnega plezalnega športa.
Poglavitni sponzorji akcije »Smith Rocks ,89« so: Papi Šport, K2 Šport, La Sportiva, JAT, Planika, GT Šport, Kompas-Hertz, Triglav iz Tržiča in mariborski Zlatorog.
Katere smeri sta si izbrala, nista natanko povedala. Poudarila pa sta, da sta dobro pripravljena, tako kot še nikoli doslej. Srečo, prvi in za sedaj naš edini plezalec s čisto desetko (Sortileges - Futura, 8b), zadnji čas res ni plezal najtežjih smeri, ker se je načrtno pripravljal za poglavitni cilj sezone, kvalitetnih dosežkov mu pa ne manjka; v izboru za naj plezalca je že dve leti prav pri vrhu. Nuša, ki je tudi prva naša plezalka z vzponom osme stopnje (Mozartove kroglice, 7a+), pa se je letos tudi že preizkusila in kot prva Jugoslovanka preplezala devetko - Soleo.
Pa še nekaj novosti, ki jih je Srečo mimogrede natrosil. Znova je odkril plezališče nad Bohinjsko Belo. V stenicah z belimi, za spoznanje previsnimi ploščami, ki omogočajo dokaj tekoče plezanje s posameznimi težkimi detajli, je preplezal štiri nove smeri, tesno drugo poleg druge. Prvi dve je preplezal že na pustni torek. Temu primerni sta tudi imeni: Maškerada in Ples v maskah, ocena pa 7b, VIII+/XI-. Naslednji dan (8. februarja, na naš kulturni praznik) je splezal Zdravljico (7b), konec marca pa še Nazaj k naravi (7c, IX). Te smeri so visoke 20-25 m. Ob njih pa je spoznal še eno starejšo smer (verjetno Marjanovo - Marjana Manfrede), dolgo nekako 40 m, z oceno 6a+ (VII-). Najnovejša pa je Kalifornija (7b+, IX-), ki jo je v ponedeljek 10. t. m. preplezal nad Ospom, levo od Polnočnega kavboja. Vse vložke za nove smeri je prispevala DO Triglav iz Tržiča.

FRANCI SAVENC

Naši alpinisti zapustili Katmandu
V torek zjutraj sta pod Everest, koder ju pričakuje makedonska odprava, odšla Viki Grošelj in Stipe Božič, popoldan pa sta glavno mesto Nepala zapustila še Tomo Česen in Janko Kokalj, ki računata, da bosta z malo sreče 21. aprila že pod S steno Kumbakarne.
Ob prihodu v Nepal niso bili nič kaj dobre volje, saj je izginila Božičeva in Česnova prtljaga. Potem pa se jim je v nedeljo nasmehnila sreča. Ko so našli prvo, so iskali dalje in v kupu z izgubljeno prtljago, našli še preostalo.
Sporočili so tudi že prve novice. Sovjetski alpinisti so se v ponedeljek povzpeli na Kangčendzengo, ni pa še znano, kako bo s prečenjem vseh štirih vrhov. Meje s Tibetom so spet zaprte, tako da so se morale odprave, ki so načrtovale vzpone v kitajski Himalaji, preusmeriti. V Katmanduju je vse večja draginja; ni bencina, težko je priti do primerne hrane ... črna borza cvete kot še nikoli, odprav in turistov pa vseeno ne manjka.
Za tiste, ki se zanimajo, kam jim lahko pišejo, pa še oba naslova. Yugoslav - Macedonian Expedition, Thamserku treking, P. O. Box 3124 za Vikija in Stipeta ter YugosIav Jannu Expedition. Wilderness Experience Put. Ltd., P. O. Box 4065 (pri obeh seveda še Kathmandu, Nepal) za Tomota in Jankota.

ID

Tržič: predavanje o Tibetu
V sredo, 19. t. m. ob 20. uri, bo v dvorani paviljona NOB dr. Iztok Tomazin, udeleženec uspešnih himalajskih odprav, predaval o Tibetu. Z diapozitivi bo predstavil naravne, kulturne in zgodovinske zanimivosti skrivnostne dežele pod Himalajo.

N. A.

Aconcagua za enega
Janeza Slokana iz Mengša so španski prijatelji, ki so zagotovili cenen prevoz (IRUNEA - Pamplona) povabili na Aconcaguo. Želeli so sicer preplezati kako težjo smer, toda vreme ni dopuščalo drugega kot normalni pristop. Janez, ki mu je popotovanje (obiskal je tudi naše v Barilochah) omogočil KEMIS - Radomlje in AO Mengeš, je bil na najvišjem vrhu obeh Amerik 10. januarja.

Na tečaj v Manang
Odhod na letošnji tečaj za nepalske gorske vodnike ( v šoli Aleša Kunaverja v Manangu) bo okoli 10. avgusta, povratek pa v začetku oktobra. Kdor namerava sodelovati kot inštruktor (potrebna sta dva), vodja (obvezno GV z izkušnjami v tej šoli) ali zdravnik, se mora prijaviti do 15. maja na naslov KOTG PZS, Dvoržakova 9. Prijavi je potrebno priložiti izpolnjen osebni list.

Stoletnica planinstva v BiH
Alpinist in planinski delavec Drago Šefer v sarajevskem planinskem glasilu Staže dokazuje kontinuiteto dela od leta 1892
LJUBLJANA - O tem, kako je pravzaprav z začetki organiziranega planinstva na območju Bosne in Hercegovine, je na kratko, toda dovolj argumentirano napisal Drago Šefer v zadnji številki glasila sarajevskega PD Energoinvest: 120-letnico bomo imeli 21. septembra 1992, ne šele 2005.
Uradniki avstroogrske monarhije v okupirani Bosni in Hercegovini so namreč 21. septembra 1892 v Sarajevu ustanovili Bosnischerzegovinischer Touristen - Verein in Sarajevo. Kakršnikoli so že bili njihovi načrti, niso mogli mimo avtohtonega imena, pa tudi vključevanja domačih ljudi niso mogli preprečiti; začetni okupatorski značaj je vse bolj plahnel. V večnacionalni pokrajini, je bilo članstvo tako, okupatorsko obeležje so mu dajali predvsem ustanovitelji in - na začetku - ime.
Tedaj so nastale tudi mnoge ekonomske organizacije (Železarne Vareš, proge, rudniki ...) in tudi mnoga društva, v katerih pa ni nihče niti pomislil, da bi oporekal obletnicam samo zato, ker so jih ustanovili nekdanji okupatorji. Kaže, da je to storila le planinska organizacija.
Če analiziramo delovanje Bosansko-hercegovskega turističnega društva, piše v nadaljevanju Drago Šefer, ne moremo mimo njihovega velikega prispevka k razvoju našega planinstva. Štiri leta po ustanovitvi so odprli vrata prvi planinski postojanki (na Šotama, pod vrhom Trebeviča) in do 1914 so jih zgradili kar 12. Omogočili so nadelavo nekaj desetin kilometrov markiranih steza, od katerih nekatere še danes uporabljamo. Če niso ti (materialni) dokazi dovolj, pa so v tem klubu zrastli kadri, ki so po padcu monarhije nadaljevali z delom: najpreje pod imenom Turistično društvo BiH, od leta 1920 pa že kot Društvo planinara u Bosni in Hercegovini. Le-to je bilo do vojne najštevilnejše.
Turistično društvo Prijatelj prirode pa je nastalo šele 1905, ustanovili so ga prav tako tujci, čeprav (avstroogrski) res preprosti ljudje, delavci, ki so prišli v BiH na gradnjo objektov za eksplotacijo prirodnih bogastev; njih centrala (Naturfreunde) pa je tudi bila na Dunaju.
Razprave o poreklu in s tem povezanimi (visokimi) obletnicami se občasno pojavijo v skoraj vseh okoljih. In prav je tako, marsikaj se je mogoče naučiti iz njih. Tudi v Sloveniji, kjer se že nekaj časa načrtno pripravljamo na proslavo 100-letnice februarja 1993, občasno še vedno vzklijejo nove ideje in dodatna tolmačenja dokumentov. Le hrvaški planinska organizacija je od naših uradno že (1978) prebrodila ta okrogli mejnik.

FRANCI SAVENC

Iz AO Škofja Loka
Borut Rus je v soboto 8. t. m. ponovil Pariz - Dakar (IX-) v Osapski steni. V Škofji Loki pa je že pred tem preplezal Majhni, gladki... (VIII+). Spet se je izkazal tudi veteran Franc Langerholc - Cac: v Vipavskem vrtcu je preplezal Travo sv. Lucije (VIII-).

Tečaj AO Bukovik
Četrta samostojna alpinistična šola, pravzaprav tečaj AO UPDS Bukovik iz Sarajeva, se je začela 30. preteklega meseca. Prispevek tečajnikov je 50.000 din, trajala pa bo pet vikendov, ki jih bodo preživeli na Bukoviku in Romaniji.

Nov prispevek plezanju
V Zagrebu se bo 5. maja začel naš 1. seminar za sodnike športnega plezanja, ki bo vzporedno s primerjalnim treningom kandidatov za jugoslovansko reprezentanco, pripravljen pa tako, kot tisti na mednarodni ravni v organizaciji UIAA. Udeleženci, ki se bodo odrezali najbolje, bodo lahko kandidirali za sodniški seminar UIAA.
Kako potreben nam je kvaliteten tovrstni sodniški kader, je jasno vsakomur; da uspeh tekmovanja bistveno zavisi od organizatorjev in sodniškega zbora, je pokazalo tudi zadnje tekmovanje - Art Rock '89. Menda so za pomanjkljivosti v Zagrebu opravičljivi razlogi, vendar pa na tekmovanjih sodniških spodrsljajev ne sme biti. Za to pa nam je potreben mnogo širši krog strokovnjakov.
Prijave je potrebno poslati do 27. aprila na naslov: JUSPEK, Kozarčeva 22, 41000 Zagreb, sestanek kandidatov pa bo 5. maja ob 15.30 pred Dvorano športov, kjer je bilo tekmovanje Art Rock '89. Prijave morajo (ob imenu in priimku, rojstnih podatkih in naslovu ter osnovni biografiji) obvezno vsebovati številko telefona, na katerega bi bilo mogoče po potrebi sporočiti bistvene spremembe. Sicer pa je kontaktni telefon Ivice Piljiča, predsednika JUSPEK in voditelja seminarja (041) 334-433/1472 v dopoldanskem času, v večernem pa (041) 682-028.
Na pregledni trening jugoslovanske reprezentance (pred odhodom v Leeds, na tekmovanje za svetovni pokal) pa je selektor Boris Čujič povabil člane A (Gučka, Slabeta, Lukiča in Jamnikarja ter Škarjevo in Oblakovo - po odstopu Božičeve zaradi študijskih obveznosti) in B izbora (Prosenjaka, Zaplotnika, Čufarja, Grilca ter Tajnikovo in Klemenčičevo), pa še Lukančičevo, Ortarjevo, Štremfljevo in Stojakovičevo.

ID

Mednarodni gorniški tabor v Himalaji
Komisija za odprave pri UIAA je pobudnik prvega mednarodnega gorniškega tabora v Indijski Himalaji (Kašmir); točneje v gorski skupini Nun-Kun. Vabijo mlade alpiniste obeh spolov, starih od 20 do 30 let z najmanj dveletnimi alpinističnimi izkušnjami v lednih in v kopnih smereh. Obvladati morajo vsaj IV. težavnostno stopnjo, biti morajo zdravi in dobro telesno pripravljeni, znati morajo angleško. In še: udeleženci naj bodo tokrat prvič v Himalaji.
Mladi alpinisti bodo pod nadzorstvom vodnikov, odličnih tehničnih svetovalcev z izkušnjami na velikih višinah, spoznali ta predel Himalaje. Plezali bodo po gorah, spoznavali deželo, njene prebivalce, njihovo kulturo. Učili se bodo varovati okolje in celo čistili bodo gore tistih navlak, ki so jih na njenih pobočjih zapustile prejšnje odprave.
Tabor bo trajal od 30. julija do 2. septembra. Predvidevajo, da bo (poleg vodstva) sodelovalo okrog 35 alpinistov, to je približno 2 do tri na vsako gorniško organizacijo, ki je vključena v UIAA. Udeležence izbere posamezna organizacija, ki komisiji za odprave (pri UIAA) pošlje prošnjo udeležencev skupaj s prispevkom za stroške tabora, to je približno 8500 francoskih frankov. Udeleženci si morajo sami preskrbeti osnovno osebno in alpinistično opremo in plačati letalski prevoz do Delhija in si zagotoviti vstopno dovoljenje za Indijo. Veliko bo pomagala Indijska gorniška organizacija (Indian Mountaineering Foundation), zagotovila bo nekaj skupne opreme, osebje za tabor, prevoz do baznega tabora in podobno.
Eden od vodij tabora in hkrati njegov glavni pobudnik je predsednik komisije za odprave pri UIAA, Jean Coudray, ki je obenem pripravljen nuditi tudi podrobnejša pojasnila o taboru Naslov: prof. Jean COUDRAY do E. N. S. A. P. O. Box 24, F - 74400 CHAMONIX (France).

M. Š.

Štuparjevega memoriala ne bo
Tradicionalnega Štuparjevega memoriala pod Kamniškim sedlom, ki so ga že 25-krat organizirali kamniški alpinisti, letos žal ne bo, ker je premalo snega. Od nekdanjega smučarskega prvenstva alpinistov, ki je bilo sestavljeno iz treh tekem - Kramarjevega smuka, Štuparjevega memoriala in VTK memoriala, je ostala samo prva, pa še to že nekaj časa pripravljajo smučarji.

37. festival v Trentu
Mednarodni festival planinskega in raziskovalnega filma v Trentu se bo letos začel šele 28. maja, po daljšem času pa bo na njem spet več naših filmov. Po tem, da so organizatorji zaprosili za nove naslove, pa lahko sklepamo, da bodo nanj povabili nekaj več naših alpinistov.

Bridwell povabil Kara na plezanje v ZDA
Silvo Karo (AO Domžale) bo konec tega tedna odpotoval v ZDA, kamor ga je povabil sloviti ameriški plezalec in alpinist Jim Bridwell. Prvi teden bosta plezala v znanem Joshua Tree blizu Los Angelesa, nato pa se bosta preselila v Yosemite. Karo se bo vrnil domov konec maja, nato pa se bo udeležil filmskega festivala v Trentu.

Tudi pri nas »podporni član GRS«?
LJUBLJANA - Sekretariat Komisije za gorsko reševalno službo pri PZS predlaga, da po vzoru že več let uspešno potekajočih akcij v tujini tudi pri nas uvedemo zbiranje sredstev s prodajo nalepk, ki dokazujejo podporno članstvo v GRS. Težave, s katerimi se srečujejo gospodarske organizacije, namreč vse bolj ovirajo zbiranje sredstev na osnovi zakonsko predpisanih stopenj in prispevkov, še težje pa je računati na dotok iz nenamenskih virov. Ves prihodek akcije »Podporni član GRS« bi namenili nabavi tehnične, zaščitne in sanitetne opreme, nalepke pa bi prodajale Postaje GRS oziroma reševalci.

Naposled film o južni steni Torreja
»Jedro tega kratkega 15-minutnega filma smo sestavili iz gradiva, ki sva ga z Janezom posnela predlani, med plezanjem, vendar so manjkali kadri o dostopu k steni, bivaku, o okolici,« pravi Silvo Karo. Manjkajoče dele filma sta s pomočjo režiserja Boštjana Korbarja posnela konec lanskega leta. Še montaža, izbor glasbe, besedilo (Korbar, Karo) in nastal je trajen zapis o enem najodmevnejših uspehov v zgodovini slovenskega alpinizma.
»Kljub velikim stroškom in naporom, sem prepričan, da se bo delo obrestovalo, kajti film vendarle na kar najbolj neposreden, živ in plastičen način gledalcu prikaže dogajanja v steni,« poudarja Silvo.
Medtem ko je kopija filma že na poti v Trento, kjer se bo 28. maja začel tradicionalni mednarodni festival gorniškega filma, pa bodo slovenski gledalci že danes imeli priložnosti videti ta zapis na celuloidnem traku o vzponu Jegliča in Kara. Predstava bo v novi domžalski kinodvorani drevi ob 20. uri.
Mali domžalski festival bosta dopolnila tudi dobro znana filma; Pajčevina v strehi sveta (Osp '84) Marjana Manfreda in Igorja Koširja (ki smo ga že videli na malih zaslonih) ter Peklenska gora - Cerro Torre (1986) Matjaža Fištravca, ki je tudi v tujini naletel na ugodne kritike in prejel vrsto laskavih mednarodnih priznanj.

MATEJ ŠURC
 

  17.04.1989


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti