Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zakojška grapa


Par Zakojških  drobtinic.

četrtek, 1. november 2012, ob 23:02, Jože Dakskobler, ogledov: 1919

Sprehodi po znanih zgodovinskih poteh so lepi, še lepši pa so skriti očem. Neznani kraji naše polpretekle zgodovine me vedno pritegnejo in vedno sem nekako izpolnjen, ko se s takega pohoda vrnem domov.

Včeraj smo v prijetni družbi prekolovratili celo Zakojško grapo, od začetka do konca in nazaj. V prekrasnem temačnem vremenu je sprehod po grapi polni zgodovine, spominov, pripovedk še stoječih hiš, gospodarskih objekov, štal, kašč ... res tisto pravo, ko ti zgodovina po kateri hodiš, daje vedeti, kako zelo so ljudje, ki so tu živeli ljubili svojo rodno grudo, koliko jim je pomenila zemlja, ki tu ne pozna ravnine pa je vseeno preživljala rodove ponosnih graparskih ljudi.

Ko hodiš po tej prelestni grapi in občuduješ stvaritev narave in ostanke stvaritev ljudi, se zaveš, kako pametni in iznadljivi so bili naši predniki ter kako ležerno smo bili vzgojeni, pa kaj bo šele z našimi potomci.

Sprehod po Zakojški grapi v kateri so si ljudje pridelali vse, kar je bilo potrebno za življenje, ti da novih moči in novih misli za nadaljne življenje v tem hitrem času, ki ga živimo. Še dobro, da obstajajo take in drugačne Grape, kjer si narava jemlje, kar ji je človek skozi stoletja vzel. In prav to nam daje vedeti, kako smo majhni in kako kratek je naš obisk na tem prelepem svetu in kako pozno šele dojamemo vso to lepoto.

Danes sem šel in prižgal svečko tudi vsem tistim iz Zakojške grape, ki jih ni več med nami in ki so nam lahko svetel zgled v prihodnjem življenju.

 Jože Dakskobler

eXTReMe Tracker